Szereted a zenét és szeretnél zongorázni tanulni, de nem tudod, hogyan kezdj bele?

Zeneiskolában tanulj, konzervatóriumban vagy inkább magántanárnál? 

Hogyan válassz tanárt?

Rengeteg a választási lehetőség és az ember néha nem is tudja, melyik mit is jelent pontosan.

Ebben a cikkünkben már részletesebben bemutattuk, melyik opció mit takar, most pedig az árakról fogunk kicsit részletesebben beszélni, hiszen az sem mellékes, mennyi pénzt tudsz és vagy hajlandó rászánni a zongoratanulásra.

Összegyűjtöttünk neked néhány tippet és tanácsot, hogy könnyebben el tudd dönteni, melyik lehetőség a legmegfelelőbb számodra.

A legjobb Zongora tanárok elérhetőek
Nikolett
5
5 (4 vélemény)
Nikolett
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
János
5
5 (1 vélemény)
János
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ildikó
5
5 (2 vélemény)
Ildikó
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (4 vélemény)
Rita
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sándor
5
5 (3 vélemény)
Sándor
4980Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Csaba
5
5 (3 vélemény)
Csaba
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Boglárka
Boglárka
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (4 vélemény)
Nikolett
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
János
5
5 (1 vélemény)
János
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ildikó
5
5 (2 vélemény)
Ildikó
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (4 vélemény)
Rita
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sándor
5
5 (3 vélemény)
Sándor
4980Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Csaba
5
5 (3 vélemény)
Csaba
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Boglárka
Boglárka
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Miért érdemes zongorázni tanulnod?

Mielőtt jobban belemennénk, mi mennyibe kerül, beszéljünk egy kicsit arról, miért jó a zenetanulás.

Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg már eldöntötted: zeneórákat fogsz venni. 

Miért vonz a zenélés?

Mióta tervezel zongoraórákat venni?

A zeneelmélet is érdekel?

A zeneszerzés és az improvizáció érdekel, vagy inkább a kedvenc darabjaidat szeretnéd megtanulni lejátszani a barátaidnak?

Ezekre a kérdésekre válaszolva már kicsit jobban körvonalazódik az irány: az, hogy hol és milyen módszerrel tanulsz zongorázni, attól függ, mi a célod vele.

koncert zenetanulás
Tudtad, hogy szintetizátoros körbekoncertezte már a világot?

Ha nem vagy még száz százalékosan biztos abban, hogy a zongoratanulás neked való és megerősítést keresel, szintén jó helyen jársz!

Először is, a zongorázás (és úgy általában a zenélés) javítja a kognitív képességeidet és a memóriádat, ezzel is hozzájárulva az Alzheimer-kór lassabb megjelenéséhez, csak hogy el példát mondjunk!

Ezen kívül a kéz-agy koordinációd is javul majd, hiszen a bal kezed általában teljesen mást játszik majd, mint a jobb, sőt, előfordulhat, hogy még a ritmus sem ugyanaz, mint például Chopin Fantaisie Impromtu-jében, ami minden zongorista nagy kihívása.

Figyeld meg, hogy mialatt a bal kéz hat hangot játszik, a jobb nyolcat! Rengeteg gyakorlással az évek során kialakul majd, hogy gond nélkül tudod mozgatnia két kezed ujjait más tempóban, más dallamot játszva, vagyis a finommotoros készségeidet is ösztönzöd!

Ehhez nagy türelemre és rengeteg gyakorlásra van szükség, lehet, hogy egy ütemen egymás után hússzor le kell majd játszanod, mire sikerül a ritmus, néha pedig fél órán keresztül ugyanazt a dallamot gyakorlod majd, hogy ráérezz, mi miből következik.

A zongoraórák tehát a személyiséged fejlődésében is segítenek: jobban kezeled majd az érzelmeidet és kitartóbbá válsz.

Amikor pedig kigyakoroltad az a bonyolult ütemet és végre, végre, VÉGRE sikerül, az pedig hatalmas boldogsággal tölt majd el: a zongorázással endorfint, vagyis boldogsághormont is termelsz!

metronóm szabályos ritmus
A metronóm szabályos ritmusára odafigyelve kizárod a külvilágot

Nem utolsósorban pedig az önbizalmad is növeled! Az az érzés, amikor leülsz egy teremnyi ember elé, lejátszod a darabodat, a hallgatóság pedig visszatartott lélegzettel figyel az utolsó hangig… felbecsülhetetlen!

A zenetanulás tehát rengeteg pozitív hatással lehet az életedre, főleg, ha jól választottál zongoratanárt!

Hol mennyibe kerül? — zeneiskola

Nem mindegy, hogy Budapesten, a Dunántúlon vagy az ország déli részén tanulsz zongorázni, az árak mindenhol eltérőek.

Ez érthető is, hiszen a megélhetés drágább a fővárosban, mint szinte bárhol máshol az egész országban.

Ha inkább a zeneiskolai zongoraórákat próbálnád ki, az sem mindegy, hány éves vagy és hogy teljesítesz: általában 6-18 éves korban lényegesen olcsóbb a zenetanulás, és egészen 22 éves korig szintén vannak árengedmények, ha nappali tagozatos diák vagy.

A zeneiskolában is kapsz majd jegyeket, mint bármilyen másik iskolában, és ezektől a jegyektől is függ majd, mennyit kell fizetned. A jól teljesítő diákok általában lényegesen kevesebbet fizetnek, mint azok, akik éppen csak átmennek a vizsgán.

Igen, van féléves és év végi vizsga is, készülj fel lélekben! Sőt, egyes helyeken a félévi vizsga egyfajta koncertként van meghirdetve, ahová hívhatod a szüleid, nagyszüleid, barátaid, férjed, feleséged, lányod, fiad, akit csak szeretnél! 

Az, hogy valaki egy jó tanulmányi eredményű diák, egyáltalán nem attól függ, hogy mennyire tehetséges! Lehet valakinek abszolút hallása, de ha a tanár nem látja rajta, hogy gyakorolna otthon is, igyekezne fejlődni és az órán átbeszélt technikákat és tanácsokat figyelembe venné, nos, lehet, hogy csak kettest kap. 

Ha viszont a tanárod tudja, hogy rendszeresen gyakorolsz, megtanulod az ujjrendet, amit javasolt, kigyakorlod azt a bonyolult ütemet, és úgy általában folyamatosan egyre ügyesebb leszel, egészen biztosan jó jegyre számíthatsz!

zenetanulás hangszeren
Az igyekezet mindig meglátszik a zenetanulókon és a tanárok nagyon szokták értékelni

Ezért is különleges a tanár-diák kapcsolat, ha a zongoratanulásról (és úgy általában zeneórákról) van szó: a tanárodnak nagyon jól kell ismernie téged ahhoz, hogy tudja, mi a neked megfelelő tempó a fejlődésben.

A tandíjban általában benne van a hangszerhasználati díj is, ami annyit tesz, hogy abból fizetik a zeneiskolai zongora karbantartását, hangolását és a többi. Mivel nem te vagy az egyedüli diák, hanem naponta tizen-, vagy akár huszonvalahány zongorista fordul meg a teremben, erre sokkal gyakrabban szükség van, mint a te otthoni zongorád esetében.

Most, hogy tisztáztuk, mitől függ, mennyibe kerül a zongoraoktatás egy zeneiskolában, ideje rátérni, mekkora összegre számíts!

Pontos számot nehéz mondani, mert minden zeneiskola maga határozza meg a tandíjat, de a nagyságrenddel érdemes képben lenned!

Budapesten egy ötös, 6-18 éves tanuló nagyjából 8-10 ezres nagyságrendre számíthat félévente, míg egy elégtelen eredményű akár 30 ezer körüli összeget is fizethet per félév.

Szegeden az egész éves összeg 4-5000 forinttal kevesebb lesz valószínűleg a budapestinél, Székesfehérváron akár 6-8000 forinttal is. Debrecenben nagyjából azonos, Siófokon és Pécsen pedig 4-5000 forinttal drágább, mint Budapesten.

Egy 18 év feletti, nappali tagozatos tanulói jogviszonyban nem álló budapesti félévente 30-35 ezer forintra számíthat, ha szorgalmas és látszik rajta az igyekezet, és akár 75-90 ezer forintra is, ha a tanulmányi eredménye értékelhetetlen.

A felnőttképzés árai ezzel arányosan változnak az egyes városokban.

Ha nem megyeszékhelyen vagy a fővárosban tanulnál, a zeneoktatás lényegesen olcsóbb, bár a konkrét ár a zenetanárok képzettségétől, a zeneiskola hagyományaitól és a jelentkezők számától is függhet. 

Hol mennyibe kerül? — magántanár

Ha magántanárnál tanulnál, az árak egészen máshogy alakulnak.

Egyrészt nem fizetsz hangszerhasználati díjat, hiszen a saját hangszereden gyakorolsz, vagy ha a zenetanárhoz jársz órára, akkor ő már beleszámította azt az órabérébe.

Az azért a magántanárokról is elmondható, hogy Budapesten és a nagyobb városokban többet elkérnek, mint falvakban vagy kisvárosokban.

Ráadásul sokkal nagyobb szerepet játszik az ár meghatározásában a tanár képzettsége, életkora és tapasztalata is! Minél tapasztaltabb a magántanár, annál többet el fog kérni, de cserébe annál biztosabban tud majd terelgetni téged a zenetanulás útján.

zongora tanulás
A zongora a maga 88 billentyűjével az egyik legnagyobb hangterjedelmű hangszer

Itt a Superprofon átlagosan 4-5000 forintba kerül egy zongoraóra, itt is megfigyelhető, hogy a fővárosban drágább a zenetanulás, mint máshol.

A magántanár előnye, hogy lényegében ti ketten határozzátok meg a tantervet a te igényeidnek és céljaidnak megfelelően.

Míg egy zeneiskolában előre meghatározott úton és módszerekkel elsősorban klasszikus zenét tanulsz majd, egy magántanárral kezdhetsz akár Sigur Rós-szal is.

A tanárod teljes mértékben személyre szabott órát tart majd, amit pont emiatt jobban meg is kell fizetni: értelemszerűen több munkával jár mindenkinek személyre szabott tantervet összeállítani, mint egy általános kerettantervet a diák személyiségéhez igazítani.

Sokszor a magántanárok eredetileg zeneiskolában tanítottak és akár több évtizedes zenetanári tapasztalattal rendelkeznek.

Mások zenészek és vagy a tanítás öröméért vagy egy kis extra bevételért úgy döntenek, kipróbálják magukat zenetanárként is.

Az ár attól is függhet, te magad milyen szinten tudsz már zongorázni, és hogy a tanárodnak milyen a képesítése.

Egy egyetemista valószínűleg kevesebbet fog elkérni egy zongoraóráért, mint egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező, diplomás zongoratanár.

Például itt a Superprofon is megfigyelhető, hogy már 2-3000 forintért is találhatsz zenetanárt. Ők általában nem régen kóstoltak bele a tanításba, de azért már rendelkeznek egy kis tapasztalattal  és zenetanárként képzelik el a jövőjüket. 

A széles árskála másik oldalán találhatóak a Zeneakadémián diplomát szerzettek, akik a zenéből élnek meg már hosszú évek óta.

Az, hogy fiatalabb vagy idősebb tanárt érdemes választanod, elsősorban az életkorodtól és a személyiségedtől függ: te tudod, kivel tudsz gyorsabban jó kapcsolatot kialakítani és kivel érzed majd úgy, hogy gyorsabban tudsz fejlődni.

Egy idősebb, tapasztaltabb tanár teljesen mást tud nyújtani, mint egy fiatalabb, de annál lelkesebb kezdő.

A legfontosabb kérdések

Mint azt már említettük, a jó tanár személye nagyon fontos, az viszont személyiségfüggő, ki számít a szemedben jó tanárnak.

Így nem is tudjuk neki konkrétan megmondani, kit érdemes választani, hiszen szinte biztos, hogy neked teljesen más tanítási stílusra van szükséged, mint a szomszédodnak.

Az első találkozás alkalmával fel kell tehát tenned a legfontosabb kérdéseidet, melyek segítenek eldönteni, A Tanárral van-e dolgod.

Összegyűjtöttük neked a legfontosabb szempontokat:

— tapasztalat: kérdezd meg, mióta zongorázik, mióta tanít, milyen diplomái vannak (akár a zeneiskolai képzésről)…

— ár: mennyibe kerül egy óra? Van például féléves vagy tíz zeneórás csomagra előfizetési lehetőség? Ha drágább, mint amire számítottál, próbáld meg kideríteni, miért: különleges a tanítási stílusa? Jó pedagógus? Sok a tapasztalata? Hivatásos zenész? 

— szint: tudja, hogyan tanítson veled egy szinten lévőket? Például ha kezdő vagy, tudja, hogyan kell kezdőket megtanítani a helyes kéztartásra, az ujjak mozgására, a ritmusérzék javítására…

— utazási költség: ha a tanárod házhoz jön, érdemes rákérdezned rögtön az elején, hogy ezért fel fog-e számolni neked extra költséget, nehogy azután meglepetések érjenek!

— zenei stílus: kérdezd meg, melyek a kedvenc darabjai, milyen stílust szeret leginkább tanítani…

— zeneóra: hogy néz ki egy zeneóra? Mennyi az új anyag és mennyi a gyakorlás? 

Valószínűleg szükséged lesz majd metronómra, tankönyvekre, kottafüzetre… Kérdezd meg, például metronómot tud-e kölcsönadni, hogy erre ne kelljen költened! Így is elég sokat rá fogsz majd szánni erre a hobbira, ami lehet, hogy később több is lesz majd!

Számold át, mennyit tudsz és szeretnél rászánni a zongoraórákra és gondold végig, melyek a legfontosabb szempontok a tanárod kiválasztásánál!

Várjuk a meghívást az első koncertedre!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.