A nyelv sokkal jobban formálja az embereket, mint ahogy az emberek formálják a nyelvet. Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832)

Sok nemzetközi diák álmodik arról, hogy Franciaországban tanul franciául: a francia nyelv és kultúra nemzetközi hírnévnek örvend a nemzeti örökségének köszönhetően, ami könnyen elvarázsol bárkit.

Ahhoz azonban, hogy francia nyelvterületen járj nyelvtanfolyamra időre, motivációra és pénzre van szükséged, különösen, ha Franciaországba jönnél franciául tanulni.

A franciául beszélők közel 60%-a Észak-Afrikában és Szubszaharai Afrikában él. 2014 óta pedig 17%-kal nőtt a franciát második nyelvként beszélők száma a világon.

Szeretnéd megtudni, hogyan vehetnél részt francia nyelvi kurzuson külföldi hallgatók számára? Itt vannak a gondolataink.

pénz
A diákok számára a költségvetés nagyon fontos kérdés.
A legjobb Francia nyelv tanárok elérhetőek
Petya
5
5 (5 vélemény)
Petya
8000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Krisztina
5
5 (3 vélemény)
Krisztina
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Monika
5
5 (1 vélemény)
Monika
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Andrea
5
5 (2 vélemény)
Andrea
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ester
Ester
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lola
Lola
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lola
5
5 (1 vélemény)
Lola
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Angéla
Angéla
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Petya
5
5 (5 vélemény)
Petya
8000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Krisztina
5
5 (3 vélemény)
Krisztina
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Monika
5
5 (1 vélemény)
Monika
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Andrea
5
5 (2 vélemény)
Andrea
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ester
Ester
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lola
Lola
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lola
5
5 (1 vélemény)
Lola
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Angéla
Angéla
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Milyen költségvetéssel tervezz a franciaországi tartózkodásra?

Amikor külföldre mennek tanulni, a költségvetés kérdése mindig minden tanuló számára alapvető kérdés.A franciaországi tanulás azonban a francia iskola vagy egyetemi adminisztratív és oktatási regisztrációs díjai mellett számos más kiadással is jár, mert a megélhetési költségek meglehetősen magasak.

Íme a költségvetési tételek, amiket figyelembe kell venned a francia nyelvtanuláshoz:

• A nyelviskola díja,

• Lakbér,

• Energiaszámlák,

• Közlekedés (metró, villamos, busz),

• Étkezések,

• Társadalombiztosítás,

• Szabadidős kiadások.

Louvre
Ne felejtsd el a múzeumokat és a kultúrát is beleszámolni a költségvetésedbe!

Egy korábbi, a francia nyelvi képzés költségeiről szóló cikkünkben hivatkoztunk minden olyan helyre, ahol francia nyelvtanfolyamokat lehet venni Franciaországon. Íme a FLE (Francia, mint idegen nyelv) központok nagy címtára.

Számos városban vannak francia egyetemek és francia nyelviskolák: Chambéry, Párizs, Nizza, Aix-en-Provence, Lyon, Marseille, Montpellier, Rouen, Strasbourg, Montreux (Svájc), Caen, Vichy, Poitiers, Annecy, Saint- Etienne, Noumea, Perpignan, Grenoble, Cannes, Biarritz, Bordeaux, La Rochelle, Tours, Rennes vagy akár Toulouse és Lille.

Ezekben a városokban többek között ezeket az intézményeket találod:

Alliance Française, France Langue, Paris Sorbonne, Grenoble Alpes Egyetem. A képzési kínálat meglehetősen széles: szóbeli kifejezés, írásbeli kifejezés, írásbeli szövegértés, szóbeli szövegértés, francia vizsgákra való felkészítés. (TCF, DELF DALF) stb.

Ami a kurzusok árait illeti, nálunk, a Superprofon átlagosan 20 euróba kerül egy francia magánóra. A France Langue által választott ajánlattól függően heti 290 és 1010 euró között mozog az összeg, míg az Alliance Française esetében heti 800 és 1250 euró közötti összegre számíthatsz, várostól függően:

  Árak
Français Langue Heti 290 eurótól 1 010 euróig
Alliance Française Havi 800 eurótól 1 250 euróig attól függően melyik városban
Superprof magánórák 17 és 25 euró közt várostól függően
Francia egyetemek Alapképzés: 170 €
Mesterképzés: 243 €530 és 2 150 €  közt a képzés típusa szerint
Havi költségek Párizsban 1 000 és 1 500 € között
Havi költségek máshol Franciaországban 800 és 1 200 € között

Röviden, az egyetemi képzés, az alapképzéstől a doktori iskoláig, továbbra is a legolcsóbb megoldás: Már 270 euróból megúszhatod a dolgot. (Nem számítva a hallgatói társadalombiztosítást).De ahhoz, hogy az egyetemen franciául tanulhass, meg kell lennie az alap nyelvtudásodnak és a középfokú nyelvvizsgádnak: a diplomás kurzusok gyakran a közös európai nyelvi referenciakeret (CEFR) B1–B2 nyelvi szintjein alapulnak.A nem francia anyanyelvű diákoknak ezért le kell tenniük egy francia nyelvvizsgát (TCF) (sőt néha egy online tesztet is), hogy beiratkozhassanak egy egyetemi kurzusra.

Ha az A2, B1 vagy B2 szinted igazolása érdekében intenzív kurzusokat választasz, vagy ha az egyetemen szeretnél jobban muzsikálni, a Superprofos magánórák sokat segíthetnek. Miért ? Mert egy magántanárral vehetsz esti órákat, részt vehetsz egy intenzív tanfolyamon, hogy rögtön érezd a nyelvi szinted javulását, mielőtt jelentkezel az egyetemre, akármilyen kart választasz is ( modern nyelvek,  nyelvtudományok, tudományos mesterképzés).

FLE: milyen szinten ajánlott franciául tudnod, hogy elboldogulj Franciaországban?

Ahhoz, hogy megértsenek a helyiek – akiknek az angol gyakran nem az erősségük –, sikerrel vedd az egyetemi tanulmányaid, vagy akár a fogadó családoddal beszédbe elegyedj, szükséged van egy bizonyos nyelvi szintre. Haladó szint nélkül is boldogulhatsz, de a kezdő szintnél jobban kell muzsikálnod, mert a franciák nagyon gyorsan beszélnek, és kevés erőfeszítést tesznek (kivéve talán a szűk baráti kört) a szakmában, az utcán vagy az adminisztrációban, arra hogy megértsd őket. Ez tehát a Franciaországba érkezés kezdete: elengedhetetlen a francia tudásod leporolása vagy tökéletesítése. A 90 napnál hosszabb tartózkodáshoz az EU-n kívüli diáknak vízumot kell kérniük „hosszú távú tartózkodásra”.

Előtte három lépést kell megtenniük:

• Jelentkezniük kell egy felsőoktatási intézménybe,

• Fel kell készülniük egy francia nyelvvizsgára, és sikerrel venni az akadályokat,

• Ellenőrizniük kell a feltételeket, ha a külföldi hallgatók szakmai gyakorlatáról van szó.

A franciaországi tanuláshoz szükséges vízum igényléséhez fel kell venniük a kapcsolatot a vonatkozó franciaországi hivatalokkal. A Campus France oldal emellett sok hasznos információt kínál a Franciaországba való beutazás feltételeiről és a követendő FLE képzésről. Tehát milyen szintű francia nyelvtudásra van szükségesed ahhoz, hogy Franciaországba költözhess? Az oktatási intézmények leggyakrabban a középfokú B2-es szintet követelik meg.

Ennek eléréséhez több megoldás is létezik:

• Nyelvi csereprogram, fogadó családban való elhelyezéssel: ez a teljes nyelvi elmélyülés elve,

• Egyetemi tanulmányok jó szintű francia nyelvtudás érdekében,

• Nyelvvizsgák: DILF, DELF DALF,

• FLE oktatási központok,

• Magánórák a Superproffal.

Tehát egy (vagy két) félév után a francia nyelvtan, ragozás, szókincs és kiejtés nem tartogat több titkot számodra!Mennyi ideig tart a francia nyelv elsajátítása? De akkor mennyi idő alatt lehet megszerezni a B1-es, B2-es vagy C1-es (felső szintű) nyelvtudást? Ki taníthat meg franciául folyékonyan beszélni? Hogyan tudsz minél gyorsabban többnyelvűvé válni

?Nagyon nehéz számszerűsíteni a francia nyelv elsajátítására fordított órák számát. Miért?Mert a francia nyelvtanulás ideje nincs kőbe vésve, és egyénenként változó!Egy diplomaták és katonák nyelvoktatására szakosodott amerikai intézet szerint az A1 és A2 nyelvi szint eléréséhez átlagosan 480 órára van szükség. Ez megfelel az alapszintnek, a kommunikáció létfontosságú szükségleteinek, azaz a szóbeli megértésének és az egyszerű párbeszédnek. Ahhoz, hogy a franciát, mint második nyelvet jó szinten tudják beszélni, a nem frankofon angol anyanyelvűeknek 600–750 óra leckére, vagy 6–7 hónapnyi nyelvórára van szükségük. Ez az egyes személyek személyes idő és energia befektetése szerint változik. Arról nem is beszélve, hogy nagyon számít, mennyire érnek rá. Természetesen nem minden diák tud heti 20 óránál többet nyelvtanulásra fordítani.

A nyelvtanulás ideje az agyi memorizálás típusa (vizuális, auditív, kinesztetikus) és az interperszonális motiváció mértéke szerint is változik: minél határozottabb vagy, annál jobban sikerül!

Az idegtudományban végzett tudományos kísérletek azt is kimutatták, hogy azok a diákok, akik már ismernek egy vagy két modern nyelvet, gyorsabban sajátítanak el egy újabb nyelvet, mint azok, akik nem ismernek, és nem beszélnek nyelveket. Végül pedig fontos, hogy emlékezz, a francia nyelv gyakorlására is igaz az angol mondás: „Use it or lose it.” azaz „ha nem használod, elveszíted!”

A szinaptikus metszés mechanizmusa is valahol eszerint működik. Ez segít abban, hogy az emberi agy sejtjei – az úgynevezett „mikrogliális sejtek” - elpusztítsák a kevésbé hasznos szinapszisokat, hogy lehetővé tegyék a többi, lényegesebb szinapszis megerősödését. Ehhez hasonló jelenség a neurális darwinizmus is (ezt az elméletet Gerald Edelman amerikai biológus (1929-2014 dolgozta ki).A Pour la Science blog egyik cikke a következőképp magyarázza el a jelenséget: az agyat egy hatalmas dzsungelhez hasonlítja, amiben a kertészek lemetszik le az ágakat, hogy biztosítsák a fák fejlődését (ezek a szinapszisok). Ennek az árnyoldala, hogy a tanuló könnyen elveszítheti a képességét, hogy úgy beszéljen, mint egy francia, ha nem gyakorol eleget. Ebből következik, hogy a legjobb, ha gyerekkorunkban elkezdünk franciául tanulni!

Ez sokkal könnyebb, ha anyanyelved nagyban hasonlít a franciához. (A magyarral sajnos nem ez a helyzet.) Minél közelebb van egy nyelv egy másikhoz, annál inkább 1 (100%) felé hajlik a lexikális hasonlósági együtthatója. Míg az angol és a német csak 29%-os lexikális hasonlóságot mutat Molière nyelvével, addig az olasz nyelv hasonlósági együtthatója 0,89 (89%), a portugál és a spanyol nyelvé 0,75 (75%).Ezért az olasz, portugál vagy spanyol anyanyelvűek francia nyelvtanulási ideje elméletileg rövidebb, mint egy angol vagy német anyanyelvűeké. Lenyűgöző, igaz?

barátok
Másokkal beszélgetve észrevétlenül gyakorolhatod a nyelvet.

Hogyan dolgozz a francia akcentusodon?

Meg tudsz szólalni franciául a 6 hónapos intenzív kurzus után? Hogyan edzheted a füled és beszélhetsz a párizsiak úgynevezett „semleges” akcentusával?Franciaországban annyi regionális sokféleség és sajátosság van, hogy a nyelv, ami a francia történelem és a francia kultúra terméke, nem egységes az egész területen. A kiejtés nem ugyanaz Lille-ben, Caenben, Genfben (francia nyelvű Svájc), Toulouse-ban vagy Marseille-ben sem.

Franciaországban a különböző akcentusoknak négy fő csoportja van:

• Az északi akcentus (breton, normann, picard, vallon, lotaringiai),

• A párizsi akcentus, az oïl nyelv mintája,

• A déli akcentus (provanszi, okszitán, languedocien, marseille),

• A lyoni akcentus.És ez csak Franciaországra vonatkozik: más francia nyelvű országokban (Quebec, Mali, Marokkó stb.) még rengeteg másfajta akcentussal találkozhatunk.Az akcentus több dologból tevődik össze: a kiejtés, a hangsúly és az intonáció. A francia akcentussal való munka tehát olyan, mint egy triatlon, amit le kell győznöd.Erre pedig nem igazán van csodaszer, de adhatunk pár tippet: Franciaországban kell tanulni, franciául beszélőkkel gyakorolni és elmerülni a környezetükben.

Számos kiegészítő megoldás is létezik a francia kurzusok elvégzése mellett:

• Nézz filmeket és sorozatokat franciául,

• Hallgass francia dalokat (G. Brassens, J. Brel, Renaud, Mano Solo, J. Ferrat, J. J. Goldman, E. Piaf, Y. Montand, C. Aznavour, A. Bashung stb.),

• Utánozd a francia akcentust,

• Próbálj meg megismerkedni francia anyanyelvűekkel, hogy beszélgethess velük.

Nem ijesztett el az a gondolat, hogy sok időt és pénzt kell fordítanod a francia tanulásra? Szuper! Akkor kalandozz velünk Franciaországban!

 

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.