Amikor valaki először kezd el sportolni, általában egyből gigantikus és -többnyire- megvalósíthatatlan célokat tűz ki maga elé:

 • Húsz kilót leadni egy hónap alatt
 • Két edzéssel Schwarzenegger-szerű testet építeni
 • Egy hét helyes táplálkozás után szupermodell külsővel rendelkezni
 • Ronaldo hasizma és Kim Kardashian feneke...

De ahogy telnek a hetek, és elmarad a látványos változás, a motiváció is csökkenni kezd, és szép lassan elmaradoznak az edzések. Ez természetesen nem a sikersztori forgatókönyve…

Azért, hogy ez veled ne így legyen, keress magad mellé egy személyi edzőt! Egy szakember pontosan tudja, hogyan haladjatok lépésről-lépésre, hogy aztán valódi sikereket érhess el. Összeállítja a neked megfelelő gyakorlatsorokat, segít a helyes táplálkozás betartásában, és ha úgy látja, hogy kezded elveszíteni a lelkesedésedet, akkor újra lelket önt beléd és motiválttá tesz.

De miért is kellene ezért edzőterembe járnod? A Superprofon ugyanolyan hozzáértő személyi edzőket találhatsz, mintha edzőteremben keresgélnél, de egy online edzővel megspórolhatod a terembérlet árát, illetve az idő és az elszántság szempontjából is kedvezőbb lehet. Sokszor ugyanis az elindulással van a probléma. Az a bizonyos „menjek – ne menjek” dilemma. Ha azonban egy kattintásba telik „találkozni” a személyi edződdel, úgy mindjárt más a helyzet. Azzal pedig, hogy csak a nappalidig vagy a teraszig kell elmenned, nem kevés időt is spórolhatsz magadnak.

Az árak régiónként változnak, de sok edző esetében 10 alkalom után már jelentős kedvezménnyel számolhatsz vagy az első edzést ingyenesen biztosítják.

A valódi eredmények nem az edzőteremhez, hanem a jó személyi edzőhöz kapcsolódnak. Saját testsúlyos edzésekkel ugyanolyan (vagy még jobb!) eredmény érhető el! Ha pedig rendelkezel némi alapfelszereléssel (egy szobabiciklivel, néhány súlyzóval, esetleg egy fitballal) még változatosabbá tehetitek az edzéseket.

Az eredmény szinte borítékolható, ha szakértő edző segítségét kéred, de persze az is fontos, hogy ne egyél meg egy-egy tábla csokoládét a főétkezések között…

A táplálkozással kapcsolatban is kikérheted a mentorod véleményét, és a tanácsaival javíthatsz az étkezési szokásaidon is. Bizonyított tény, hogy a fogyás nagyobb részben a táplálkozás múlik, és csak kisebb részben befolyásolják az edzések. Természetesen, a sport az egészséges életmód szerves része, és tónusosabbá teszi a testet, feszesebbé a bőrt, de a fogyás főleg az étkezésen múlik.

Egy személyi edző olyan szempontból is nagy segítség, hogy objektíven tudja szemlélni az erősségeidet és a gyengeségeidet, és igenis megcsináltatja veled azokat a feladatokat is, amelyekkel te nem biztos, hogy gyötörnéd saját magadat. Ha a jobb lábad erősebb, a bal oldalra kicsit több ismétlést fog kérni, ha pedig a hasizom a gyengéd, akkor arra külön hangsúlyt fog fektetni – sajnálom, de ez a te érdekedben történik, ezt ne feledd!

Vannak olyan alkalmak is, amikor nem úgy megy a gyakorlat, nem esik olyan jól az edzés és a hátad közepére sem kívánod az egészet. Ne aggódj, ez mindenkivel előfordul, aki veszi a fáradtságot és törődik a testével. Ilyenkor is jól jöhet egy szakértő támogató, aki meghallgat téged, ha szeretnél egy kicsit panaszkodni.

Ebben a cikkben szeretnénk néhány tanácsot adni arra vonatkozóan, hogy hogyan hozhatod ki a maximumot a személyi edzéseidből.

A legjobb Sportedző tanárok elérhetőek
Bence
5
5 (5 vélemény)
Bence
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gábor
5
5 (8 vélemény)
Gábor
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Mátyás
5
5 (2 vélemény)
Mátyás
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Kinga
5
5 (7 vélemény)
Kinga
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Anita
5
5 (3 vélemény)
Anita
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Marcell
5
5 (2 vélemény)
Marcell
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Koppány
5
5 (4 vélemény)
Koppány
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ádám
Ádám
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bence
5
5 (5 vélemény)
Bence
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gábor
5
5 (8 vélemény)
Gábor
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Mátyás
5
5 (2 vélemény)
Mátyás
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Kinga
5
5 (7 vélemény)
Kinga
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Anita
5
5 (3 vélemény)
Anita
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Marcell
5
5 (2 vélemény)
Marcell
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Koppány
5
5 (4 vélemény)
Koppány
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ádám
Ádám
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

A megfelelő zene a személyi edzésekhez

A zene segít motiváltnak maradni és megfeledkezni a fájdalomról. Mert hogy igen gyakran fogsz égető fájdalmat érezni például a combodban a kitörésnek nevezett gyakorlatok végzése közben, vagy a karodban, amikor a huszadik emelést végzed a súlyzóval. De ne félj ettől az érzéstől! Fogd fel úgy, hogy ilyenkor teszed a legtöbbet magadért, és minden fájdalmas pillanattal közelebb kerülsz a célodhoz.

Szóval, a zene: a zene fontos szerepet játszik mindennapi életünkben, nézzünk csak körül a tömegközlekedésben például. Ingázás közben százak fülében duruzsol a kedvenc számuk, egy ismeretlen új album vagy akár csak a helyi rádió slágereinek összeállítása.

A sportban ugyanez a helyzet. A sportolók gyakran használják a zenét, amikor nagy intenzitású edzést végeznek. A zene segíthet ritmusban maradni a kardió vagy aerob edzésprogramok során. A box edzéseknek is hasznára válhat a megfelelő zene, hogy az ütések kellően dinamikusak legyenek. A maratonfutók úgy találják, hogy a zene segít megtartani a ritmust, és rövidebbnek tűnnek a hosszú szakaszok.

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a zenére futás segít a teljesítmény növelésében. Egy brit egyetem egyik tanulmánya bebizonyította, hogy a 400 méteres sprintet futó 20 húszéves sportoló közül a zenét hallgatók jobban teljesítettek, egy 1991-es tanulmányban pedig két amerikai tudós bizonyította be, hogy a lassabb, líraibb zene segít javítani a teljesítményt az állóképességi sportokban.

futás közben zenehallgatás
A futás közbeni zenehallgatás javíthatja a teljesítményt.

Az amerikaiak, Anshel és Marisi egy másik tesztet is végeztek kerékpáros edzés témában, amely bebizonyította, hogy a pedálozással szinkronban lévő zene jobban segítette az állóképességet, mint az, amelyik teljesen más ütemű.

Szóval, ne habozz, keress néhány jó kis számot, ami a te edzésedhez jól jöhet!

Milyen zene a legjobb az edzések során? A Superprof javaslatait itt találod.

A tökéletes dalokat keresed az edzéshez?

Íme egy lista, amely segítségedre lehet edzés közben, hogy lelkes maradj és csak a gyakorlatra koncentrálj:

 • "Eye of the Tiger" a Survivortól
 • "Dirty Diana" Michael Jacksontól
 • "Intro" a The XX-től
 • "Thunderstruck" az AC/DC-től
 • "Lose Yourself" Eminemtől
 • "Been Through the Storm" Busta Rhymes-tól
 • "Family Affair" Mary J. Blige-től
 • "Starships" Nicki Minaj-tól
 • "Where are U Now" - Krillex és Diplo (feat. Justin Bieber)
 • "The Final Countdown" – Europe

Tényleg kell nyújtani edzés előtt és után?

A nyújtás minden edzés szerves részét kell, hogy képezze! Miért?

Azért, mert a nyújtás:

 • segít bemelegíteni az izmokat
 • segít a regenerálódásban
 • segít megőrizni az izmok egészségét a sérülések és a merevség megelőzésével.

A Hogyan? kérdésre már itt megadtuk a választ!

Több tanulmány is kimutatta azonban, hogy a nyújtással célszerű várni körülbelül negyedórát az edzés után.

Ebben a regenerálódási időszakban az edződ megmutathatja neked a nyújtásokat, amelyeket végezni fogsz:

 • A hát izmainak nyújtása: ülő helyzetben a lábaidat magad elé nyújtod, és megpróbálod megérinteni a lábujjaidat, miközben a lábadat megpróbálod egyenesen tartani. A személyi edződ enyhe nyomást gyakorolhat a hátadra, hogy segítsen a lehető legmesszebbre nyújtani.
 • Bicepsznyújtás: emeld a jobb karodat a füled mellé, majd könyöktől lefelé hajlítsd be úgy, hogy a tenyered a bal lapockádon pihenjen. Közben a bal kezeddel húzd a jobb könyöködet egyre közelebb a füledhez.
 • Vádlinyújtás: a fal felé fordulva, a bal lábadat tedd előre, miközben behajlítod a térded. A kezeddel támaszkodhatsz a falnak. Érezned kell, hogy a hátrébb lévő jobb vádlid megnyúlik.

Ezeket a nyújtásokat például elvégezheted az edzés után, az edződ pedig segíthet abban, hogy szabályosan tartsd ki a pózokat.

nyújtás
Minden testrészt érdemes alaposan lenyújtani.

Akár zsírégetés, izomtömeg-növelés vagy sportversenyre való felkészülés a célod, a szabály egyszerű: a nyújtást lassan és óvatosan, az edzés végén kell végezni.

Az edzés előtt azonban szükség van bemelegítésre, amelyről szintén informálódhatsz a személyi edződtől. A lényeg, hogy ne ronts ajtóstól a házba! Ne próbálj azonnal hatalmas lendülettel mozogni, mert könnyen megsérülhetsz. Először apróbb mozdulatokkal, majd fokozatosan növelve a dinamikát melegítsd be valamennyi izomcsoportodat.

"A tanulmányok egyöntetűek: sportolás előtt nem szabad nyújtani. Hogy miért? Először is, mert nem csökkenti az izomsérülés kockázatát, sőt, éppen ellenkezőleg, növeli azt" - magyarázta Stéphane Demorand fizioterapeuta a Le Point című francia lapnak.

Tehát: edzés előtt lassan és alaposan melegítsünk be, utána pedig nyújtsunk!

Hogyan értékeljétek a teljesítményedet és fejlődésedet a személyi edződdel

Az állapotfelmérés rendszeresen része lehet a személyi edzővel kialakított edzésprogramotoknak. Ezek során megmérhetitek a tested bizonyos pontjain elért változásokat, nyomon követhetitek a fogyást kilóban mérve, illetve néhány meghatározott feladat elvégzéséhez szükséges idő mérésével majd összehasonlításával is képet kaphattok a teljesítményedben megfigyelhető fejlődésről.

De ha tudod, hogyan értékeld saját magad, az hosszú távon még jobban segíthet a fejlődésben!

Teljesítményed értékelésével láthatod, hogy mennyire vagy sikeres a célok elérésében, mennyi még a teendőd, és segít abban, hogy továbbra is motivált maradj.

A legjobb Sportedző tanárok elérhetőek
Bence
5
5 (5 vélemény)
Bence
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gábor
5
5 (8 vélemény)
Gábor
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Mátyás
5
5 (2 vélemény)
Mátyás
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Kinga
5
5 (7 vélemény)
Kinga
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Anita
5
5 (3 vélemény)
Anita
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Marcell
5
5 (2 vélemény)
Marcell
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Koppány
5
5 (4 vélemény)
Koppány
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ádám
Ádám
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bence
5
5 (5 vélemény)
Bence
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gábor
5
5 (8 vélemény)
Gábor
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Mátyás
5
5 (2 vélemény)
Mátyás
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Kinga
5
5 (7 vélemény)
Kinga
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Anita
5
5 (3 vélemény)
Anita
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Marcell
5
5 (2 vélemény)
Marcell
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Koppány
5
5 (4 vélemény)
Koppány
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ádám
Ádám
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Mérd a fejlődésedet!

Az egyik módja annak, hogy kontrolláld a végbemenő folyamatokat az, ha havonta megméreted magad: a karod, a feneked, a csípőd körül... Sokszor nehéz szabad szemmel látni a fogyást (vagy az izomnövekedést), de a számok sosem hazudnak!

Az edződ ebben is a segítségedre lehet, megmondja vagy megmutatja neked, hogy pontosan mely pontokra helyezd a mérőszalagot ahhoz, hogy mindig a megfelelő értékeket hasonlíthasd össze. Az eredmények alapján, pedig meg tudjátok beszélni, hogy kell-e esetleg változtatnotok valamin. Ha inkább a zsírégetés a cél, akkor kisebb súlyokkal, nagyobb ismétlésszámban érdemes végezni a gyakorlatokat, míg, ha izomtömeget szeretnél gyarapítani, akkor nagyobb súlyokkal kell dolgoznod.

Egyébként az is jó ötlet, ha fényképeket készítesz magadról. A tükör sokszor csal, ráadásul még az aktuális hangulatod is befolyásolhatja, hogyan értékeled azt, amit tükröződni látsz. És ugye vannak problémásan megtekinthető részek is, mint a hátad vagy a feneked. Ha megkéred az edződet, ő minden szögből készít rólad egy képet az állapotfelmérések során, te pedig összehasonlíthatod az előzőekkel.

A személyi edződ és a te egyéni helyzeted

A személyi edző minden olyan szakmai tudásnak birtokában van, amellyel átfogó képet alkothat a te fizikai állapotodról. Számára a testsúlyod vagy a csípőd körfogata nem csak egy szám, hanem egy olyan mutató, amit számos másikkal együttesen kell vizsgálni. A testi adottságok figyelembevétele nagyon fontos a célok meghatározásakor. Nem lehet mindenkiből balett táncos, ahogyan súlyemelő sem.

Ha szeretnéd, kéthetente is összehozhattok egy mini konzultációt, amely során mérlegeléssel, méréssel és egy néhány gyakorlatból álló tesztsorral felmérhetitek az adott állapotodat...

Változtass!

Fontold meg, hogy elégedett vagy-e az eddig elért eredménnyel, és ha más irányba szeretnél továbbmenni, merj róla beszélni! Mondd el az edződnek, hogy a box helyett, szívesen kipróbálnád a pilatest vagy a jógát. Az is lehet, hogy néhány hét után, újra szívesen visszatérsz majd a korábbi gyakorlatokhoz és szokásokhoz. Ha rendszeresen megleped a testedet, és új kihívások elé állítod, az segít a zsírégetésben és az izomépítésben.

Kapcsolódj!

A fejlődés érdekében miért ne élvezhetnéd az egyes kütyük és alkalmazások előnyeit? Léteznek például olyan fitneszórák, intelligens cipők vagy alkalmazások, amelyek megtanítanak arra, hogy magabiztosan érd el a céljaidat. A technológia megtalálta a maga helyét az egészség- és a sport területén is!

kikapcsolódás
Használd a modern technológiát, például a különböző sportos alkalmazásokat a fejlődés nyomon követésére!

És hogy mit tudnak ezek az eszközök?

 • Kiszámítani a pulzust
 • Megmondani, hogy hány kalóriát égettél el
 • Kiszámítani, hogy hány lépést tettél meg, vagy hány kilométert gyalogoltál, futottál vagy kerékpároztál
 • Megmutatni különböző izomépítő, testformáló vagy jógagyakorlatokat
 • Segítenek megtervezni az étkezéseket, de nem úgy, hogy napi két répával és egy turmix -szal kelljen jól laknod
 • Segítségükkel megoszthatod az információkat a személyi edződdel, aki pedig segíthet értelmezni és értékelni azokat

10 tipp a sikeres edzéshez a személyi edződdel

A fitneszedződdel tartott heti edzéseidnek szórakoztatónak kell lenniük, még akkor is, ha a tested és az izmaid szenvednek a gyakorlatok során – jól hangzik, igaz?!

Íme 10 tipp a sikeres edzéshez:

 • A személyi edződdel való kapcsolatod alapja kell, hogy legyen a kölcsönös bizalom: őszintének kell lenned vele, különben nem fog tudni segíteni, és meg kell bíznod a szakértelmében.
 • Figyelmesen hallgass, de ne habozz kérdezni sem! Ha nem vagy biztos benne, hogy mi az adott edzés vagy gyakorlat célja, kérdezz!
 • Ne feledkezz meg a megfelelő bemelegítésről – bár az edződ úgysem hagyná!
 • Használd azokat a bizonyos kütyüket! Legyen szó MP3-lejátszóról, okosóráról vagy akár egy meditációs alkalmazásról, ne habozz használni a technológiát!
 • Ne felejts el megfelelően lélegezni! Jó ez így kicsit furán hangzik, de majd megtanulod, hogy a gyakorlatok végzése közben, tényleg érdemes figyelni a helyes légzésre.
 • Maradj hidratált: ne felejtsd el magaddal vinni és feltölteni a vizes palackodat az edzésekre.
 • Válassz megfelelő zenét: válassz a sportágához igazított ritmust, hogy könnyebben motivált maradj!
 • Ne felejtsd el számba venni a fejlődést: mérd meg magadat és ünnepeld a munkád eredményét!
 • Nyújts! Minden edzés után nyújtsd le az egész testedet!
 • Ne felejts el mosolyogni és olykor jókat beszélgetni a személyi edződdel!
edzés edzővel
Építs ki jó kapcsolatot az edződdel, ezzel is hozzájárulva a sikerhez!
>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Réka