Fejezetek

  1. 01. Íme 10 karrier tipp

Lehet, hogy szenvedélyesen rajongsz a történelemért, de nem vagy biztos abban, hogy ez a helyes út a továbbtanuláshoz. Mihez kezdjek egy történelem diplomával? Kapok majd munkát a töri szakos diplomámmal? Jutok is bárhová egy  történelem alapszakos diplomával? Kereshetek pénzt történelem szakos diplomával?

Az egyszerű válasz erre EGYÉRTELMŰEN IGEN. Sok hallgató, aki egy neves egyetemen végzett történelem alap- vagy mesterképzésen, híres vezérigazgatóvá, üzletemberré, sőt híres színésszé vált.

A kritikus gondolkodás és a kutatási készség, amit a történelem szakon szerezhetsz, értékes képességek lesznek, bármit is tervezel a továbbiakban. Hogy egyszerűbbé tegyük a dolgod, a Superprof összeállította a 10 legjobb állás listáját, amelyet a történelem szak elvégzése után megpróbálhatsz.

Ebből a cikkből megtudhatod, miért jó törit tanulni.

A legjobb Történelem tanárok elérhetőek
Patrik
5
5 (15 vélemény)
Patrik
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
5
5 (23 vélemény)
Attila
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ibolya
5
5 (14 vélemény)
Ibolya
2953Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsolt csaba
5
5 (2 vélemény)
Zsolt csaba
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Evelin
5
5 (6 vélemény)
Evelin
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Mátyás
5
5 (2 vélemény)
Mátyás
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Orsolya boglárka
5
5 (5 vélemény)
Orsolya boglárka
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Máté
5
5 (8 vélemény)
Máté
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrik
5
5 (15 vélemény)
Patrik
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
5
5 (23 vélemény)
Attila
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ibolya
5
5 (14 vélemény)
Ibolya
2953Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsolt csaba
5
5 (2 vélemény)
Zsolt csaba
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Evelin
5
5 (6 vélemény)
Evelin
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Mátyás
5
5 (2 vélemény)
Mátyás
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Orsolya boglárka
5
5 (5 vélemény)
Orsolya boglárka
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Máté
5
5 (8 vélemény)
Máté
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Íme 10 karrier tipp

1. Ügyvéd

Sok töri szakos egyetemista később a jogászi pályára tér. Ennek az oka, hogy a történelemhallgatók gyakran olyan készségeket fejlesztenek ki, amik rendkívül értékesek a jogi világ bármely szakmájában. Gondolj csak bele: a jogászoknak történelmi adatokon alapuló érvekkel kell előállniuk. Rendelkezniük kell gyakorlattal abban, hogy hogyan elemezzenek és értelmezzenek hatalmas mennyiségű információt, valamint a hibák és minták megtalálásához szükséges készségekkel.A történelemtanulók gyakran idejük nagy részét pontosan ezzel töltik egyetemi tanulmányaik során. Tehát ha érdekel a jog, akkor elgondolkodhatsz az ügyvédi pályán. Ha már érettségi előtt állva tudod, hogy ügyvéd szeretnél lenni, a töri akkor is jól jöhet, hiszen felvételi tantárgy a jogi egyetemre. A fizetesek.hu szerint az ügyvédek fizetése 297 000 és 1 125 000 között mozog. Az sem mindegy azonban, hogy melyik egyetemről szerzed a diplomádat, és ez bizony a fizetésekben is megmutatkozhat. A befutó egyértelműen az ELTE jogi kara, míg a Miskolci Egyetem végzettje húzták anyagilag a legrövidebbet. A szakvizsga után a fizetések megemelkednek olyan 310-770 000 közöttire. Ha többet szeretnél olvasni a jogi szakma anyagi oldaláról, böngészd át ezt a cikket. Jogászokra mindig szükség lesz, ezért jó döntés lehet ebben az irányban továbbtanulni.

ügyvédnő
Ügyvédként hasznosíthatod a szövegértési és érvelési tapasztalatod.

2. Geográfus

A földrajz és a történelem gyakran kéz a kézben jár. A franciáknál egyenesen egy tantárgynak számít, míg Magyarországon is nagyon gyakoriak a történelem-földrajz szakpárok. Bár a földrajzot természettudományi egyetemeken tanítják, nagyon közel áll a bölcsész szakokhoz is. Sok történelem szakos egyetemista a töris órái mellett földrajzot is. Hiszen ez segít megérteni a kultúrák, piacok, társadalmak és a föld környezeti tájai közötti kapcsolatokat. A múlt gondolkodó megértésével mind földrajzi, mind általános történelmi szempontból hozzájárulhatsz a jövő megváltoztatásához. A történelem-földrajz párosítás kiváló betekintést nyújthat olyan témákba, mint az éghajlatváltozás, a városfejlesztés, az energiajavítás, valamint a levegő- és vízszennyezés. A geográfusok fizetése nagyban változó. Függ attól, hogy mennyi tapasztalattal rendelkeznek, melyik régióban és melyik cégnél találnak állást.

Hogyan találd meg a legjobb töritanárt?

3. Főiskolai / egyetemi történelem tanár

Ha annyira szereted a történelmet, miért ne tennéd a karriereddé? Ha főiskolai vagy egyetemi tanár leszel, az egyik leggyakrabban választott útra lépsz, már ami a lehetséges történelemhez k között kell dönteni. Tehát ha szenvedélyesen szereted ezt a tudományágat, és közvetlenül ebben szeretnél dolgozni, akkor jó választás lehet, ha történelemtanár leszel. Gondolj csak bele, átadhatod a tudásodat és a szenvedélyedet a jövő történelemtudósainak, akik szeretnének megérteni a világot. Az órák tartalmának megtervezése, előkészítése és letanítása mellett akadémiai kutatási projektekben is részt vehetsz, és ezeknek az eredményeit később akár cikk vagy könyv formában megírhatod és publikálhatod. A tanárok fizetése intézményektől és munkatapasztalattól függően változik, és tény, hogy nem fogsz annyit keresni vele, mint jól menő ügyvédként, de ha a szenvélyed a történelem, és szeretnéd ezt továbbadni a fiatalabb generációk számára, ideális választás lehet a számodra.

4. Kutatási elemző

Ha már történelem diplomával szeretnél munkát találni, érdemes elgondolkodnod azon, hogy kutatóvá válj. Végül is a kutatások összerakása és összeállítása tette ki az órai munkád nagy részét. Valószínűleg remekül válogatod össze az adatokat, amiket aztán értelmezel, és tömören és érthetően prezentálsz. Az online és nyomtatott kiadások, valamint a film-, rádió- és tévéproducerek gyakran keresnek olyan embereket, mint te. Segítségre van szükségük azoktól, akik felül tudják vizsgálni a történeteket, és ellenőrizni tudják a tények pontosságát. A média mellett ott vannak még az olyan intézmények, amik nagy mennyiségű kutatást végeznek, például az olyan vállalatok, mint a Nielsen. Hatalmas mennyiségű piackutatást végeznek a világ több száz országában. Ha egy ilyen cégnél helyezkedsz el, biztos, hogy versenyképes fizetésed lesz.

5. Általános vagy középiskolai tanár

El tudsz képzelni a történelem szakosok számára megfelelőbb állást, mint az, amivel a kisgyermekek érdeklődését erősítheti a saját szenvedélye iránt? Pontosan ezt teheted, ha általános vagy középiskolai tanárként dolgozik. Találékony és szórakoztató módon újra felidézheted a múlt történelmileg jelentős eseményeit, amik megmutatják a tanulóknak, hogy ezek az események milyen hatással voltak arra a világra, amelyben élnek. Ha már megvan a történelem alapdiplomád, akkor továbbtanulhatsz egy tanár szakos mesterképzésen, bár a jelenlegi tanárhiányos helyzetben az is előfordulhat, hogy már az alapdiplomáddal a lovak közé csaphatsz. A végzett tanárok fizetései több kategóriára oszlanak. A fizetési szintek függenek a végzettségedtől és a tanári tapasztalatodtól  függ, és a tanári életpálya modellnek köszönhetően az évek előre haladtával a fizetésed tisztességessé válhat. Ha többet szeretnél erről megtudni, ez a cikk remekül összefoglalja.

tanár magyaráz
Töritanárként továbbadhatod a tantárgy iránti szenvedélyed.

6. Antropológus

Az antropológia tudományterülete interdiszciplináris, és négy alkategóriára oszlik – régészet, biológiai és/vagy fizikai antropológia, kulturális és/vagy szociálantropológia, valamint nyelvi antropológia –, amelyek mindegyike a történelem tanulmányozásának támogató területei. Éppen ezért a történelemdiploma kiváló kiindulópont egy posztrgraduális antropológusképzéshez. Az emberiség történelmi vonatkozásait fogod kutatni a szakterületeden belül, valamint azt is, hogy ezek a szempontok hogyan befolyásolták a modern társadalmat. Munkájának jellegétől függően kutatási eredményeid segíthetnek a nyilvánosság tájékoztatásában, vagy felhasználhatják azokat a kulturális, köz- és szociális programok megváltoztatásához. A legtöbben már egy meglévő egyetemi diploma megszerzése után választják ezt a pályát, és akár a doktori szintig folytatják a tanulást. Antropológia diplomával más területeken is elhelyezkedhetsz, mint például a HR.

Mennyibe kerül egy töritanár?

7. Könyvtáros

Ismereteid és rendszerező képességed jóval túlmutat a történelem tantárgyon? Akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy könyvtárosként vagy szakkönyvtárosként dolgozz. A könyvektől, folyóiratoktól és újságoktól kezdve az audio- és videodokumentációkig és a digitális tartalmakig te felelsz majd a nagyszámú anyag megrendeléséért és karbantartásáért, valamint a hozzájuk való hozzáférés elősegítéséért. Dolgozhatsz közintézményekben vagy orvosi könyvtárakban, és akár olyan területre is koncentrálhat, mint a kutatás, a technikai szolgáltatások vagy a katalógusrendszerek. Egyetemi tanulmányaid során akár kombinálhatod a két tudományterületet, például a történelem-könyvtáros szakpárral. A fizetesek.hu oldal statisztikái szerint egy könyvtáros 211 000 és 411 000 forint között keres, ami természetesen függ az intézménytől és a munkatapasztalattól. 

Könyvtáros
Könyvtárosként is segíthetsz a tudás továbbadásában.

8. Levéltáros

A világ tele van mindenféle értékes történelmi jelentőségű információval, legyenek ezek forrása a hétköznapi emberek, a média vagy az állami intézményeket. Mindezeket az információkat össze kell gyűjteni és archiválni. Ezt teszik a levéltárosok. Azzal kezdik, hogy eldöntik, melyik dokumentumok fontosak. Ezután megrendelik és rendszerezik az összes jegyzetet, leírják a tartalmukat, és elérhetővé teszik azokat a külső felhasználók számára. Ha levéltáros leszel, a te feladatod az is, hogy megszervezd a szükséges rehabilitációs vagy állagmegóvással kapcsolatos feladatokat is. Ha szereted szövegeket böngészni és dolgokat rendszerezni a levéltáros munka neked való. Levéltárossá válhatsz történelmi, levéltártudományos vagy államigazgatási, könyvtártudományos vagy politológiai képzés után. Ezután kormányzati szerveknél, vállalkozásoknál, közösségi intézményeknél, orvosi egyesületeknél vagy kulturális, oktatási vagy vallási szervezeteknél tölthetsz be elérhető levéltárosi pozíciókat. A fizetesek.hu szerint egy levéltáros fizetése a 206 000 és 491 000 közti intervallumban mozog.

9. Kurátor

Kurátorként a te felelősséged a fontos történelmi gyűjtemények felügyelete és kezelése múzeumokban, műemlékekben vagy hasonló helyeken. A kurátorok azok, akik a színfalak mögött dolgoznak, hogy vizuálisan lenyűgöző kiállításokat hozzanak létre. A munkaköri leírásod valószínűleg tartalmazni fogja történelmi jelentőségű gyűjtemények megszerzését, tárolását és megjelenítését. Kiválaszthatod, milyen témájú kiállításokat szervezzetek, és megszervezheted azok létrejöttét. Felelős lehetsz a tematikus idegenvezetésekért és a tárgyak restaurálásért is. Ezenkívül részt vehetsz adománygyűjtő, promóciós és kutatási események szervezésében is.

Szeretnél többet megtudni a történelem fajtáiról?

 10. Történész

Mit lehet kezdeni egy olyan történelemtudományi doktori fokozattal, amely teljesen kiszámítható, de egyben biztosan kifizetődő is lesz? Válj megbecsült és köztiszteletnek örvendő szakértővé, természetesen. Történészként a te feladatod lesz a múlt tanulmányozása és megértése, illetve az, hogy kutatási eredményeidet a nyilvánosság elé tárd. Bár a történészek széles körben értelmezik a történelmet, mint összetett tudományt, jellemzően egy adott területre szakosodnak. Így dönthetsz úgy, hogy egy bizonyos időszakra, nemzetre vagy földrajzi területre szakosodsz. Főleg főiskolákon és egyetemeken találsz álláslehetőségeket, de dolgozhatsz kormányhivataloknál, örökségvédelmi szervezeteknél és akár magánvállalkozásoknál is. Például néhány filmgyártó cég biztosítani akarja, hogy műveik történelmileg helyesek legyenek. Ha írói vénával rendelkezel, akár saját könyvet is írhatsz. Bármit is szeretnél választani, mindig jobb, ha segítséget kérsz az egyetemi tanácsadótól vagy a tanáraidtól, mivel a történelem diplomád megszerzése után, nyitva áll előtted az egész világ, az újságírástól a filozófiáig bármit választhatsz. A bölcsészettudományi tanulmányok közé tartozik az amerikai történelem, az európai történelem, a középkori történelem, a történetírás vagy a környezettörténet is. Ha van rá energiád, több területre is szakosodhatsz, így megnövelheted az elhelyezkedési esélyeidet.

A legjobb Történelem tanárok elérhetőek
Patrik
5
5 (15 vélemény)
Patrik
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
5
5 (23 vélemény)
Attila
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ibolya
5
5 (14 vélemény)
Ibolya
2953Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsolt csaba
5
5 (2 vélemény)
Zsolt csaba
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Evelin
5
5 (6 vélemény)
Evelin
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Mátyás
5
5 (2 vélemény)
Mátyás
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Orsolya boglárka
5
5 (5 vélemény)
Orsolya boglárka
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Máté
5
5 (8 vélemény)
Máté
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrik
5
5 (15 vélemény)
Patrik
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
5
5 (23 vélemény)
Attila
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ibolya
5
5 (14 vélemény)
Ibolya
2953Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsolt csaba
5
5 (2 vélemény)
Zsolt csaba
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Evelin
5
5 (6 vélemény)
Evelin
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Mátyás
5
5 (2 vélemény)
Mátyás
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Orsolya boglárka
5
5 (5 vélemény)
Orsolya boglárka
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Máté
5
5 (8 vélemény)
Máté
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!
>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.