Maurice Béjart, Benjamin Millepied, Serguei Polunin… ezek a nevek talán egyenlőre még semmit sem jelentenek számodra, de tehetségükkel és munkásságukkal rányomták a bélyegét a tánc történetére.

Ha ismered ezeket a neveket, attól még nem leszel jobb táncos, ezek az inspiráló utak azonban segíthetnek megtalálni a motivációt a tánctanulás folytatásához, a fejlődéshez és a kitartáshoz a tánc világában. Na meg segíthet kiválasztani a neked tetsző stílust és zenét!

Íme tehát tíz sors, és garantálom, hogy egyik lenyűgözőbb, mint a másik!

 

A legjobb Tánc tanárok elérhetőek
Jusztina
5
5 (5 vélemény)
Jusztina
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lili
Lili
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Hanna napsugár
Hanna napsugár
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Devid
5
5 (2 vélemény)
Devid
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
Nikolett
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sándor
Sándor
8500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Angéla
Angéla
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gergely
Gergely
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Jusztina
5
5 (5 vélemény)
Jusztina
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lili
Lili
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Hanna napsugár
Hanna napsugár
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Devid
5
5 (2 vélemény)
Devid
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
Nikolett
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sándor
Sándor
8500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Angéla
Angéla
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gergely
Gergely
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Maurice Béjart

Maurice-Jean Berger (1927-2007), Maurice Béjart néven ismert, a 20. század egyik legnagyobb táncosa és koreográfusa.

1960-ban Belgiumban hozta létre tánctársulatát A XX. század balettje címmel, és a világ minden táján fellép. A koreográfus 1994-től haláláig a Francia Képzőművészeti Akadémia tagja is volt.

Művészete egész életében többé-kevésbé versengett kortársaival, túl klasszikusnak lett ítélve. Valójában Maurice Béjart a klasszikus és neoklasszikus táncban merített ihletforrásaiból.

Ezután zenei, lírai, színházi és koreográfiai elemeket épít be műsoraiba.

Egyike azoknak a koreográfusoknak, akik feltalálták a modern tánc alapjait Franciaországban és Belgiumban.

Ma a táncvilág egyik legtöbbet idézett koreográfusa.

tánc előadás
Egy táncos előadás a szociális készségek fejlesztésére szolgál.

Vaszlav Nizsinszkij

Vaszlav Fomics Nizsinszkij Ukrajnában született 1889. március 12-én, és 1950. április 8-án halt meg Londonban.

Lengyel származású orosz táncos és koreográfus, aki hírnevet szerzett magának a művészi tájon.

Vaszlav Nizsinszkij nagyon korán belépett a szentpétervári Táncakadémiára, ahol kitűnt ugrásaival és tehetségével. Serge de Diaghilev impresszárió volt az, aki ezután ismertté tette.

Az orosz táncos korának egyik legnagyobb művésze lett.

Sztárnak is nevezték az Orosz balett társulatban.

Nizsinszkij is ismert táncjegyzetrendszeréről, amelyet saját használatra készített. Ez segített rekonstruálni több, már elveszettnek gondolt balett egyes részeit.

Manuel Legris

Manuel Legris nemrég nyugdíjba vonult, miután éveket töltött a Párizsi Operában, és része a legjobb klasszikus táncosok francia különítményének.

Az Opera sztárja, Manuel Legris 11 évesen lépett be először az Opera kapuján. És mint tudjuk, minél fiatalabban kezdi az ember a táncot, annál jobb esélyei vannak az érvényesüléshez és a sikerhez.

Ez azonban egy nagyon szelektív hely, amely lehetővé teszi a legjobb klasszikus tánchallgatók számára, hogy hozzáférjenek Franciaország legjobb oktatásához.

Ezután Legris megmászta a hírnév minden lépcsőfokát, mígnem a híres Maurice Béjart sztártáncosnak nevezte el.

Manuel Legris játszott például az Anyegin balettben, ami nekem személyes kedvencem.

Salsa órák, balettoktatás, zumba órák, kezdj el úgy táncolni, ahogy igazán szeretnél.

Marie-Claude Pietragalla

Marie-Claude Pietragalla, akit a nagyközönség a Dancing with the stars című műsor óta fedezett fel, a szakmában elismert táncos és koreográfus, sőt, merem állítani, hogy az egyik legjobb francia koreográfus.

Az 1963-ban Párizsban született Marie-Claude Pietragalla nagyon korán kezdett táncolni, hogy csillapítsa hiperaktivitását. Majd 9 évesen letette a felvételi vizsgát a Párizsi Opera balettiskolájába.

16 évesen csatlakozott az Operaházhoz, majd 1990. december 22-én hirtelen hatalmas hírnévre tett szert a Don Quijote előadása után.

2004-ben a koreográfussá lett táncosnő Julien Derouault mellett elindította a saját tánstársulatát. A koreográfiákat klasszikus és kortárs tánc, valamint hip-hop hatások ihlették.

Marie-Claude Pietragalle mára az egyik legismertebb táncos és koreográfus a nagyközönség számára, de a szakma is elismeri.

tánc a szabadban
Önbizalmat és önfegyelmet épít, mivel növeli az önbecsülést és fejleszti a szociális készségeket.

Rudolf Nurejev 

Rudolf Nurejevet gyakran emlegették a tánc urának, szóval hogyan is ne említenénk meg ezt a híres klasszikus táncost, aki koreográfus lett, majd balettrendező?

Az 1938-ban a Szovjetunióban született és 1993-ban Franciaországban elhunyt Rudolf Nurejev tökéletességhez közeli tánctechnikájáról ismert és elismert. 1983-tól 1989-ig a Párizsi Opera Balett igazgatója lett, és ezzel rányomta bélyegét a világ egyik legjelentősebb operaházára.

Minden idők egyik legnagyobb klasszikus táncosának tartották, ötvözni tudta klasszikus, kortárs, sőt barokk repertoárját.

Nagyszerű nemzetközi táncos és tehetséges koreográfus, aki a tánc és a balett történetét azzal jelölte meg, hogy koreográfiái többségében a férfiakat helyezte előtérbe.

Pavel Dmitricsenko

Az 1984-ben Moszkvában született Pavel Dmitricsenko orosz balett-táncosnak nagy művész lett a sorsa. Néptáncos családban nevelkedett, hosszú ideig a Néptáncakadémia tagja volt Igor Moisejev irányítása alatt.

A Koreográfiai Akadémia elvégzése után gyorsan csatlakozott a híres Bolsoj Színház társulatához, majd az Orosz Színházi Intézetben vett színészleckéket.

A nagyszerű nemzetközi táncos, Pavel Dmitricsenko számos balettben szerepelt, mint például a Hattyúk tava, a Rómeó és Júlia és a Spartacus.

Miért nem tanulsz különböző táncstílusokról a Superproffal?

Benjamin Millepied

Benjamin Millepied (érdekesség: a neve jelentése “ezerlábú”) táncosként és koreográfusként is gyorsan sztár lett az iparban. És jó okkal, részt vesz a Fekete hattyú című híres táncfilmben. A film egy táncos fárasztó edzését követi nyomon a Hattyúk tava című balettben.

Benjamin Millepied a forgatásra felvett koreográfusok egyike.

1971-ben született Bordeaux-ban, és először a New York City Ballet sztártáncosa volt, ahol karrierje jelentős lendületet kapott. Így vették észre, hogy csatlakozott a híres film művészi csapatához, számos díjjal.

A Fekete hattyú forgatása után 2014-től 2016-ig a Párizsi Opera balettjének táncigazgatója lett. Feleségül vette a gyönyörű színésznőt, Natalie Portmant, akit a film forgatásán ismert meg.

Gyönyörű történet, amely méltó a legnagyobb hollywoodi forgatókönyvekhez.

Benjamin Millepied ma már nemzetközileg elismert művész.

lány táncol
A zumba egyszerre több különböző izomcsoportot céloz meg a teljes test tonizálása érdekében. Illetve fokozza a szív egészségét.

Michael Jackson

Ki ne hallott volna még Michael Jacksonról és híres moonwalkjáról?

A nagyszerű nemzetközi sztár, énekes, táncos, koreográfus és rendező, Michael Jackson minden szempontból emlékezetes lesz az utókornak, már csak az idézeteit tekintve is.

1958-ban született és 2009-ben, 50 éves korában halt meg. Ő a Rock and Roll Hírességek Csarnokának legnépszerűbb művésze, a Guinness Rekordok Könyve szerint pedig a legsikeresebb ember.

Michael Jackson nem egyedül kezdte pályafutását.

Az összes testvérével együtt megalapította a Jackson Five csoportot. A művész azonban szólókarrierbe kezdett 1971-ben. Ezután olyan nagy sikereket adott ki, mint a Thriller, a Smooth Criminal, a Beat it vagy a The Way You Make Me Feel.

Az elismert művészt és ellentmondásos embert, Michael Jacksont az egész bolygó ismeri.

Koncertjei igazi show-k voltak, amelyekben tánc, ének és videók keveredtek. A színpadi teljesítményei soha nem voltak egyenlők.

Michael Jackson pedig tudta, hogyan kell jól táncolni.

Népszerűsítette a bonyolultabbnál bonyolultabb tánclépéseket, némelyik a test igazi bravúrja, amely 45°-ban meghajlik, majd minden nehézség nélkül feláll. Egy lépés, amely minden rajongóját lenyűgözi és azon túl is.

Jackson emellett számos táncdal szerzője, amelyek világszerte megtalálhatók!

Patrick Dupond

Patrick Dupond 1959. március 14-én született Párizsban, és megnyerte a Várnai Nemzetközi Balettversenyt Bulgáriában. A francia táncos ezután bekerül a nagy ligákba.

Ezt követően 1980-ban a párizsi opera sztártáncosának nevezték ki.

Nagyszerű klasszikus táncosként hazai és nemzetközi karriert is befutott, és olyan táncsztárokkal dolgozott együtt, mint Maurice Béjart és Rudolf Nurejev, akiket a Párizsi Opera táncigazgatójaként helyettesített.

Néhány évvel később a táncost kirúgták, amit ő maga "engedetlensége és fegyelmezetlensége miatt" magyarázott meg.

Patrick Dupond azonban nem hagyta el teljesen a táncot, és továbbra is rendszeresen fellép szerte a világon.

Hol találhatsz online táncleckéket a fejlődéshez?

Szergej Polunin

Teljes nevén Szergej Vlagyimirovics Polunin, az 1989-ben született ukrán táncos a történelem legnagyobb táncosainak listáján szerepel.

Nagyon korán belekerült a tánc világába, 17 évesen csatlakozott a Londoni Királyi Baletthez, 20 évesen pedig már világszintű hírnévre tett szert. Ez egy rendkívüli és hihetetlenül fiatalkori karrier, amely a táncost a szakma sztárjává tette.

Egy 2016-ban bemutatott amerikai dokumentumfilm fő témája lett.

A film ezután végigkíséri a teljes történetét. Egy történet, amely rányomja bélyegét a tánc világára, amikor a fiatalember úgy dönt, hogy otthagyja a Királyi Balettet, hogy visszanyerje a szabadságát, és olyan életet kezdjen, amely távol áll az intenzív edzéstől.

Az ELLE magazinnak adott interjújában elmagyarázza:

„Nem akarom, hogy az emberek azt higgyék, táncos vagyok. én sokkal több vagyok. Ember vagyok."

José Martinez

1969. április 29-én Cartagenában született José Carlos Martínez spanyol táncos és koreográfus, akiről ismert, hogy ő az egyetlen spanyol származású táncos, aki a Párizsi Opera Balett sztártáncosa volt.

Jelenleg a Spanyol Nemzeti Tánctársulat igazgatója. A 2010 óta betöltött pozíció, amelyben a táncosnak és koreográfusnak sikerült szép számmal toboroznia a spanyol táncosokat, amikor a társulathoz való csatlakozáskor már csak 4 maradt.

 

Daniil Simkin

Daniil Simkin a táncvilág egyik legújabb kedvence. Az orosz származású táncost nagyon gyorsan észreveszik a közösségi hálózatokon, és tekintélyes társaságokat integrál.

A fiatal táncos azonban soha nem járt tánciskolába. És jó okkal: nagyon korán megtanult táncolni a szüleitől, akik mindketten profi táncosok. A család nagyon korán letelepedett Németországban, ahol Daniil Simkin naponta balettórákat vett szüleitől.

Felnőttként a fiatal táncos társaságot keres, ahol letelepedhet és fejlődhet. A Párizsi Opera elutasítása után a táncos végül az American Ballet Theatre-hez csatlakozott. Pályafutása elindult!

A legjobb Tánc tanárok elérhetőek
Jusztina
5
5 (5 vélemény)
Jusztina
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lili
Lili
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Hanna napsugár
Hanna napsugár
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Devid
5
5 (2 vélemény)
Devid
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
Nikolett
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sándor
Sándor
8500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Angéla
Angéla
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gergely
Gergely
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Jusztina
5
5 (5 vélemény)
Jusztina
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lili
Lili
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Hanna napsugár
Hanna napsugár
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Devid
5
5 (2 vélemény)
Devid
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
Nikolett
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sándor
Sándor
8500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Angéla
Angéla
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gergely
Gergely
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Roland Petit

Roland Petit kötelező a tánc történetében. Az 1924-ben született Rolland Petit kiskorában belevetette magát a táncba, mivel édesanyja nem más, mint Rose Repetto, a híres balettpapucs megalkotója. A fiatal Roland aztán nagyon korán edzett, és csatlakozott a Párizsi Opera balettiskolájához. Hivatalosan 1940-ben lépett be.

A profi táncos ezután 1945-ben elindította a Ballets des Champs-Élysées-t, 1948-ban pedig a Ballets de Paris-t különböző színházakban. Az idővel a feleségévé váló táncosnő, Zizi Jeanmaire társaságában gyönyörű balettdarabokat állított színpadra.

Roland Petit gyorsan hírnevet szerzett magának a művészvilágban. Olyannyira, hogy több hazai és nemzetközi filmben is közreműködik koreográfusként. Olyan művészeket is meglátogatott, mint Gainsbourg vagy Yves Saint Laurent.

1972-ben Roland Petit létrehozta a Marseille-i Nemzeti Balettet. 26 évig tartó kaland.

Roland Petit 2011-ben halt meg, de rányomta bélyegét a tánc világára.

Martha Graham

1894. május 11-én született Pennsylvaniában, az Egyesült Államokban. Martha Graham a tánc történetének szerves része. Innovatív tánctechnikájának köszönhetően a modern és kortárs tánc egyik megalapítója.

Nagyon fiatalon kezdett el táncolni. Ezután megcsodálta Ruth Saint Denis-t, és táncleckékbe kezdett. 1916-ban, 22 évesen a fiatal táncosnő szakmai karrierjét a Denishawn School-ban folytatta, majd 1925-től táncot tanított a rochesteri Eastman School of Music-ban.

Egy évvel később elhatározta, hogy létrehozza saját női tánctársulatát, melynek a Martha Graham Dance Company nevet adta. Balettjein nagyszerű táncosok vesznek részt, köztük Sophie Maslow és Anna Sokolow. A társulat 1938-ban fogadott először táncosokat.

Martha Graham gyorsan ismertté vált innovációival, és elindította a modern és kortárs tánc kezdeteit.

1991. április 1-jén halt meg New Yorkban.

Fred Astaire

Fred Astaire Frederick Austerlitz néven született 1899. május 10-én Nebraskában. Bár Fred Astaire nem tartozik a legnagyobb klasszikus balett-táncosok közé, a tánctörténet szerves része. Különösen az 1930-as években volt híres, amikor a Broadway deszkáit járta, New York egyik híres negyede, amely a nagyszerű musicaleiről ismert. Fred Astaire ezután sikerrel próbálja ki magát a moziban.

A Ginger Rogers kíséretében a táncoló pár világszerte híressé válik.

A táncos és színész 1987. június 22-én halt meg Los Angelesben.

öreg táncospár
A tánc segít az idős embereknek abban, hogy jobban bekapcsolódjanak közösségeikbe, új barátokat szerezzenek.

Boris Charmatz

Boris Charmatz 1973-ban született a francia Savoie állambeli Chambéry-ben. 1986 és 1989 között a Párizsi Operaház balettiskolájába járt. Nagyon korán koreográfus lett, és a kortárs tánc hétköznapi keretein túlmutató kísérleteivel vált ismertté. Szereti megkérdőjelezni a táncos helyét a koreográfiáiban. 2008-ban csatlakozott a Rennes-i és Bretagne-i Nemzeti Koreográfiai Központ vezetéséhez, és létrehozta az Edna projektet (tánc és transzdiszciplináris színpadi alkotás keveréke).

Ma már a kortárs tánc új hullámának egyik vezérének tartják, az 1990-es években kialakult nem táncos mozgalom része.

Alvin Ailey

A híres afroamerikai táncos és koreográfus, Alvin Ailey 1931-ben született. 1958-ban saját tánctársulatot hozott létre, majd kitalálta saját jazz tánctechnikáját. Ez az Alvin Ailey American Dance Theatre nevű társulat aztán New York egyik leghíresebb táncegyüttese lett. A táncos pályafutása során összesen mintegy 80 balettet készített.

A mitikus táncosnő 1989. december 1-jén hunyt el New York Manhattan kerületében.

Mihail Barisnyikov

Mihail Nyikolajevics Barisnyikov 1948. január 27-én született Rigában, Lettországban. Táncos, 

koreográfus és balettrendező, valamint színész. Különösen a Sex & The City című sikersorozatból lehet neked ismerős.

Orosz származású, de honosított amerikai, sikereit főleg az Egyesült Államokban érte el. A táncos különösen kicsi, ami megakadályozta abban, hogy megszerezze a kívánt szerepeket Oroszországban. Az It's For This Reason a New York City Ballet főtáncosa 1978-ban.

A nevén van egy akadémia, a New York-i Barisnyikov Művészeti Központ.

Bartos Irén

Bartos Irén 1917-ben született Budapesten, a budapesti Operaház balettiskolájában tanult, majd az együttes tagja lett. Több különböző színház szólistája volt, valamint táncot is oktatott az Állami Balett Intézetben és a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesénél. Később az NSZK-ba költözött és a Kölni Operaházban dolgozott haláláig.

Főbb szerepei a Vízitündér Bartók A fából faragott királyfijára Harangozó Gyula koreográfus segítségével, valamint Swanilda, Delibes Coppéliájára.

William Forsythe

William Forsythe 1949. december 30-án született New York államban. Köztudott, hogy több éven át a Frankfurti Balett művészeti vezetője volt, és részt vett a legnagyobb balett koreográfiáiban, mint például az Opéra National de Paris vagy a San Francisco Ballet. Az Európában nagyon ismert táncos és koreográfus saját társulatot is létrehozott: The Forsythe Company néven.

erdő tánc
Amikor táncolsz, a tested endorfinokat szabadít fel. Ez egy olyan hormon, amely kiváltja a pozitív energiát és a jó hangulatot!

Hidas Hedvig

Hidas, eredeti nevén Bruckner Hedvig Budapesten született 1915-ben, és nemcsak táncművészként, de koreográfusként és tanárként is dolgozott, valamint az Állami Balett Intézet igazgatójaként is működött közel tíz évig.

Nagypolgári családból származott és korán beitatták az Operaház balettiskolájába, ahol hamar kitűnt a tehetségével. A második világháborúig táncolt, de utána többet nem lépett színpadra, hanem inkább a feljövő nemzedéket tanította közel harminc éven át.

Egyik legnépszerűbb szerepe a Tengerész volt A játékdobozból.

Lőrinc György

Eredeti nevén Lőwy, 1917-ben született Nagyváradon. Egészen kis korától kezdve megmutatkozott a táncos lába és hétévesen már mulatókban és színpadokon táncolt. Később Budapestre került, ahol rövidesen felfedezték. Saját maga által tervezett koreográfiái hozták meg nemi a sikert, később tánctanításból élt, majd az Operaház balettegyesületének az igazgatójává is kinevezték.

Anna Pavlova

Lehetetlen nem idézni Anna Pavlovát; az első balerina, aki saját baletttársulatával beutazta a világot. Anna Pavlova 1881-ben született Szentpéterváron, és 1931-ben halt meg Hollandiában. Különösen arról ismert, hogy Serge Diaghilev Orosz Balett című művének is ő a táncosa. A legnagyobb sikere? A hattyú halála, amely örökre bevésődik a tánc történetébe. A Hattyúk tava pedig egészen a haláláig elkísérte, hiszen állítólag a táncosnő hattyúkosztümjét kérte a halálos ágyára.

Jean Babilee

Jean Babilée 1936 és 1940 között a Párizsi Opera táncosa volt, de sorsa megváltozott a második világháborúval. Míg a táncosnak minden adottsága megvolt, a világháború arra kényszerítette, hogy elhagyja álmait, és a fiatal táncos a francia ellenállás tagja lett. Ez nem akadályozta meg abban, hogy táncoljon, és továbbra is a tánc legnagyobb neveihez dörzsölje a vállát.

Hosszú és sikeres pályafutása után 2014-ben hunyt el.

Sylvie Guillem

Az 1965-ben született Sylvie Guillem nem volt predesztinálva a klasszikus táncra, bár… Míivel kicsiként az edzőterem iránt érdeklődött, és ezen a téren sikereket ért el, édesanyja beíratta a Párizsi Opera tánctanfolyamára, itt kezdődött a tánc iránti szeretete. Ezután csatlakozott a balettegyesülethez, ahol hamar felfigyeltek a különösen tehetségére.

A londoni Királyi Balettbe való távozását a Párizsi Opera nem fogadta jól, szerette volna megtartani ezt a tehetséget. A táncosnő 50 évesen fejezte be pályafutását.

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.