Konfuciusz szerint gondolkodás nélkül tanulni hiábavaló, tanulás nélkül gondolkodni pedig egyenesen veszélyes. Ez az idézet jól mutatja, hogy mi is kell valójában a nyelvtanuláshoz, nem elég ugyanis bemagolni dolgokat, el is kell rajtuk gondolkodni, hogy megérthessük őket.

Mindegy, hogy egyetemi hallgató vagy, dolgozol, vagy a nyugdíjas éveidet töltöd, az angol mindig jól jöhet.

És különben is, az idegennyelvekre is igaz, hogy nincs felső korhatár, az ember az élete végéig tanul.

Hogyan tanulj angolul?

Néhány egyszerű tipp segítségével a Superprof most bevezeti az olvasóit az angol tanulás világába, hogy könnyen elsajátítsd a világon legtöbbek által beszélt nyelvelt.

A legjobb Angol nyelv tanárok elérhetőek
Zsolt
5
5 (14 vélemény)
Zsolt
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (7 vélemény)
Melinda
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lotti
5
5 (6 vélemény)
Lotti
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (12 vélemény)
Balázs
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (7 vélemény)
Nikolett
10000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zoltán
5
5 (5 vélemény)
Zoltán
3700Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Andrea
5
5 (6 vélemény)
Andrea
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsolt
5
5 (14 vélemény)
Zsolt
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (7 vélemény)
Melinda
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lotti
5
5 (6 vélemény)
Lotti
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (12 vélemény)
Balázs
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (7 vélemény)
Nikolett
10000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zoltán
5
5 (5 vélemény)
Zoltán
3700Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Andrea
5
5 (6 vélemény)
Andrea
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Angol tanulás egyedül: tanulj egy kicsit minden nap!

Kortól és foglalkozástól függetlenül az önálló nyelvtanulás gyakran áthatolhatatlan falnak tűnik, és ez alól Shakespeare nyelve sem képez kivételt.

Sőt mi több, az angol gyakran fekete bárány a tanulók körében.

Mit tegyél, hogy sikerrel járj?

Mindenki számára különböző technikák állnak rendelkezésre, hogy megtanuljatok angolul egyedül, on your own, ahogy az angolok mondanák.

Kezdetnek álljon itt három egyszerű tanács:

Minden nap tanulj meg tíz új szót, csinálj szótanuló kártyákat, és fordítsd le a kedvenc dalaidat.

Tanulj meg napi tíz angol szót!

Kezdő és középhaladó szint közt az ember elég hamar azon kapja magát, hogy ugyanazokat a szavakat használja a párbeszédekben, mintha elértünk volna egy láthatatlan plafont.

angol tanulás tanácsok
Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő tanulási módszert, amelyet önállóan tudunk végezni

Teremts hát magadnak egy angol szókészletet!

Mindig ugyanazokat a szavakat használjuk, emiatt gyakran nem vagyunk elég precízek vagy hatékonyak, még a legegyszerűbb mondatokban sem.

„Sokáig én is küzdöttem ezzel utazás közben. Amikor ki akartam fejezni egy ötletet, hosszas körülírásokba bonyolódtam, mert nem volt meg a szókincsem ahhoz, hogy megértsenek. Ma már sokkal jobban mennek a dolgok, és bár még korántsem tökéletes minden, szemmel látható az eredmény!”

Hogyan tanulj naponta új angol szavakat?

Egy egyszerű gyakorlat segítségével bővítheted a szókincsedet, ez pedig a napi szószedet. (Bizony, mint angolórán!)

Nem kell nagy dolog hozzá, pusztán egy ceruza és egy papír. Természetesen a modern technikát kedvelő tanulók a telefonjuk jegyzettömbjét is használhatják.

Ez a gyakorlat abból áll, hogy minden nap lejegyzel egy tucat szót, hogy megtanuld, és az emlékezetedbe vésd őket.

Napi tíz angol szó nem a világ vége, de ennek segítségével magabiztosabb lehetsz az íráskészségedben, gazdagíthatod a szókincsed, és rutinra is szert teszel.

Készíts angol szótanuló kártyákat

Remek módszer arra, hogy megtanulj egy szót, amit hallottál, és természetesen hogy leírd. Közhelynek tűnhet, de gyakran előfordul, hogy az ember hall egy új szót, aztán elfelejteni leírni. Az eredmény? Elfelejtjük a szót.

A saját szókészlet felépítése sokkal hatékonyabb, mint a mások által összerakott szólisták, és egyszerűbben is tanuljuk meg őket.

Jó ötlet, ha a lelkes angol tanuló készít magának egy listát a való életéből vett, témák szerint csoportosított szavakból. Például a konyhához kapcsolódó szavak, a nappali tárgyai, a kert növényei, a ház körül található eszközök, minden napi tevékenységek, stb.

Végül, tedd ki a listát a faladra, hogy mindig eszedbe jusson átnézni őket.

Fordítsd le a kedvenc dalaid szövegét

A „játékosan tanulni angolul” zászlója alatt, miért ne fordítanád le a kedvenc dalodat? Bizony, a szeretett slágerek magyarra ültetése rengeteg előnnyel jár:

 • (Végre) megtudod miről szól a dal, amit egész nap dudorásztál
 • Jobban megismered az énekest, akit szeretsz
 • Megtanulsz egy csomó angol kifejezést

Énekelj a zuhany alatt!

Látogasd gyakran a dalszövegekkel és fordításaikkal foglalkozó oldalakat, mint például:

 • AZ Lyrics
 • Dalszoveg.hu
 • Kulfoldi.zeneszoveg.hu
 • Genius

Miután többször elolvastad és meghallgattad őket, nincs más hátra mint gyakorolni a kocsidban, a zuhany alatt, a liftben, takarítás és futás közben, vagy a szupermarketbe menet.

A dalok segítségével való angol tanulás egy játékos módszer, amit egyedül is lehet gyakorolni, és ami segít a memorizálásban.

Nem megy elég gyorsan?

Mindenki gyorsan akar megtanulni angolul, és ezért gombamód szaporodnak azok az oldalak, amik azt ígérik, hogy három hónap alatt, egy hónap alatt, napi harminc vagy húsz perc ráfordítással megtanítanak angolul.

Lehetséges napi húsz perc alatt megtanulni angolul?

Miért is ne? Végül is, amikor egy hangszeren tanulunk játszani, akkor is napi 15-20 percet gyakorlunk.

Önálló angol tanulás: nézd a sorozatokat angolul magyar felirattal

A filmrajongók jól tudják, hogy ha eredeti nyelven nézzük a filmeket és sorozatokat, az sokkal hasznosabb, mintha a komfortzónánkban maradva magyarul fogyasztjuk őket.

sorozatuk angolul
Kezdjünk el egy sorozatot angol nyelven

Az online (főleg a Netflixen) elérhető sorozatok száma szinte végtelen:

 • Breaking Bad,
 • Vikings,
 • House of Cards,
 • Homeland,
 • Game of Thrones,
 • The Walking Dead,
 • Messiah,
 • The Witcher,
 • The Crown,
 • Black Mirror,
 • Orange is the New Black,
 • Narcos (angol és spanyol),
 • Sense8,
 • Peaky Blinders

Ez csak egy rövid és hozzávetőleges lista a (szerintünk) legjobb sorozatokról, amik segíthetnek az angol tanulásban. Segítségükkel a kanapédon ülve kötheted össze a kellemeset a hasznossal.

Angolul filmezni vagy eredeti nyelven követni a legfelkapottabb sorozatokat semmiségnek tűnik, de nagyon jó gyakorlat arra, hogy nekivágj az angol nyelvtanulásnak anélkül, hogy azt éreznéd, hogy dolgozol!

Ez egy remek gyakorlat arra, hogy apránként hozzászoktasd a füled az angol nyelv hangzásához, és hogy rád ragadjon pár szó és kifejezés.

Arról nem is beszélve, hogy a színészek játéka segít megérteni a tartalmat. Végül pedig a füled egyre jobban rááll a színészek kiejtésére, és így egyre kevesebb kiejtésbeli hibát követsz el.

Először nézd meg a filmet vagy sorozatot eredeti nyelven, magyar felirattal. Ez a szakasz két-három hétig tart. Aztán a következő hónapban nézd meg őket újra angol felirattal.

Innentől kezdve a film teljes angol tanuló élményt nyújt.

Az első időkben, amikor a szemed a feliratokhoz van tapadva, úgy érezheted, hogy nem is nézed a filmet, és csak olvasol. Ne aggódj, ahogy egyre jobban belejössz, már kevésbé lesz szükséged a feliratokra. De az elején zavaró lenne, ha nem értesz mindent, mert senki nem tudja egyszerre magába szívni az egész angol szókincset.

Néhány hónap után ints búcsút a feliratoknak is, és készülj fel a varázslatra! Végre figyelhetsz a színészek játékára anélkül, hogy a képernyő alján böngésznéd a feliratokat.

Az, hogy milyen gyorsan váltasz magyarról angol feliratra az elején, függ a szintedtől is. De ennek a szintnek a meglépése már annak a jele, hogy a fáradozásod meghozta a gyümölcsét, és a nyelv már ismerősebbnek hat.

„Amikor Ausztráliában voltam, nem értettem a filmekben a párbeszédeket. Sajnos Magyarországon nem vagyunk hozzászokva, hogy eredeti nyelven nézzük a filmeket. Sok (német, svéd, tajvani, holland) utazó, akivel találkoztam, azt mesélte, hogy eredeti verzióban néznek filmeket már gyerekkoruktól kezdve, és ezért beszélnek szinte anyanyelvűként, mert az angol nyelvvel nőttek fel. Pár hónap múlva már én is mindent értettem, anélkül, hogy a magyar feliratokra kellett volna támaszkodnom. Ez egy remek gyakorlat, ami mindenkitől csak egy karnyújtásnyira van!”

Egy másik remek módszer a szórakozva tanulásra az olvasás, mert nagyon sokat segít abban, hogy angolul gondolkodj. Minden nyelvnek más a logikája, és nem tudsz mindent szószerint lefordítani magyarról angolra.

Az angolul olvasás a sikeres önálló tanulás egyik kulcsa.

Önálló angol tanulás: olvass angolul

Minden nyelvre igaz, hogy a szókincs bővülése és a helyesírás elsajátítása az olvasásnak köszönhetően történik. Láttál már olyan írót, aki utálja az olvasást? Vagy olyan matematikust, aki viszolyog a számoktól?

egyedül angolul
Óriási kihívás egyedül felkészülni az angol nyelv tanulására

Logikus, hogy minél többet olvas valaki, annál gazdagabb a szókincse.

Ugyanez igaz az angolra is.

A közvélekedéssel ellentétben nincs szükséged egy bizonyos nyelvi szintre ahhoz, hogy elkezdj egy angol regényt. Mi több, létezik egy besorolás, ami szerint eldönthetjük, hogy melyik szint felel meg nekünk a legjobban.

Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb könyvet válasszuk a nyelvi szintünknek, fordítsuk figyelmünket a kifejezetten nyelvtanulóknak írt könyvek felé.

Ezek szintekre vannak osztva aszerint, hogy körülbelül hány szót ismer a tanuló. A szintek így néznek ki:

Kezdő: Ez a szint a legeslegújabb tanulókat célozza, és körülbelül 200 szót kell ismerni hozzá.

 • 1-es szint: A kezdők számára íródott, legalább 300 szót kell ismerni
 • 2-es szint: Azok számára íródott, akik legalább 600 szót ismernek, és alapszinten vannak angolból
 • 3-as szint: Azoknak az olvasóknak, akik már 1200 szót ismernek, tehát közép-haladó szinten vannak
 • 4-es szint: Ehhez a szinthez 1700 szó ismerete szükséges, haladó szint.
 • 5-ös szint. 2300 szó ismeretével ajánlott. Haladó ++.
 • 6-os szint. A legmagasabb szint, amihez már 3000 szót kell ismerni.

Ha angolul olvasol könyveket, legyen szó akár csak a tanulóknak szántakról is, akkor a Közös Európai Referenciakeret (KER) szerint képzed magad, anélkül hogy magánórákat vennél vagy beiratkoznál az egyetemre. Ezeket a szinteket a Cambridge Egyetem hozta létre, és azt mérik, hogy a tanulónak milyen a hallott szövegértése, illetve az olvasási, írás és beszédkészsége. Bármikor elvégezhetsz egy szintfelmérő tesztet, hogy tudd, hogyan is állsz a teljesen kezdőtől (A1) az anyanyelvi szintű beszélőig (C2).

A legjobb Angol nyelv tanárok elérhetőek
Zsolt
5
5 (14 vélemény)
Zsolt
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (7 vélemény)
Melinda
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lotti
5
5 (6 vélemény)
Lotti
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (12 vélemény)
Balázs
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (7 vélemény)
Nikolett
10000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zoltán
5
5 (5 vélemény)
Zoltán
3700Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Andrea
5
5 (6 vélemény)
Andrea
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsolt
5
5 (14 vélemény)
Zsolt
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (7 vélemény)
Melinda
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lotti
5
5 (6 vélemény)
Lotti
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (12 vélemény)
Balázs
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (7 vélemény)
Nikolett
10000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zoltán
5
5 (5 vélemény)
Zoltán
3700Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Andrea
5
5 (6 vélemény)
Andrea
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Önálló angol tanulás: használd ki az internet által nyújtott lehetőségeket

Hallgass podcastokat

A tömegközlekedésen, lefekvés előtt, vagy sportolás közben is hallgathatsz podcastokat. Ennek a formátumnak az a nagy előnye, hogy bárhová és bármikor elkísérhetik a tanulót. Egyszerű használni is őket, hiszen ezeket a hang- vagy videó felvételeket arra találták ki, hogy a felvétel után szabadon hallgasd őket. Mi több, ingyenesek és egy kattintással letöltheted őket.

A podcast hallgatás remek módszer arra, hogy javítsd a hallott szövegértésedet. Akár szórakoztatóakat, akár tanító jellegűeket keresel, a podcastok bőséges tárháza áll rendelkezésedre. Álljon itt néhány példa:

 • Learn English,
 • 6 Minute English,
 • The English We Speak,
 • English Listening,
 • Voice of America,
 • TeaTime Mag,
 • English class 101,
 • Better at english.

És még rengeteg másik! Mindenki megtalálhatja a kedvére valót!

Ha angol nyelvű podcastot keresel, irány a következő oldalak valamelyike:

 • Breaking News English,
 • Scientific American,
 • This American Life,
 • The Infinite Monkey cage
 • BBC.

Az angol nyelvű podcastok ideálisak arra, hogy gyorsan fejlődjön a nyelvtudásod, és úgy beszélj, mint egy angol, amerikai vagy ausztrál.

Amellett, hogy a füledet is edzed, ragyogó módszer arra, hogy gazdagítsd az általános ismereteidet. Rengeteget tanulhatsz a Commonwealth országairól, a történelemről, a gazdaságról, a gazdaságról, a politikai rendszerről, így jobban megismerheted az országokat, ahová utazni szeretnél.

Ha vetsz egy pillantást az angolos appok értékeléseire, akkor könnyen megtalálhatod azt, amelyik legjobban megfelel a céljaidnak.

Végül pedig egy podcast hatékony módja lehet annak, hogy megismerkedj a célországod akcentusával és hagyományaival. Ez nagy segítség lehet ahhoz, hogy megtervezd az utazásod Ausztráliába, az Egyesült Királyságba, Új Zélandra, Kanadába vagy az Egyesült Államokba. Segítségükkel valódi fejlődést érhetsz el, és észrevétlenül tanulhatsz.

Bízd magad a javítóprogramokra

Egy javítóprogrammal az oldaladon könnyen elkerülheted a helyesírási hibákat, és a nyelvtani bakikat. Manapság az online elérhető javítóprogramoknak köszönhetően, minden felhasználó rögtön tanulhat a hibáiból. Azt gondolnád, hogy az internet és az SMS-ek lerontják a nyelvet? Pedig minden a rendelkezésedre áll, hogy ez ne így legyen.

Mi a javítóprogramok célja? Az, hogy kigyomlálják a rengeteg nyelvtani hibát, amiktől égnek állna az angol vizsgabizottság haja, és hogy a lehető legjobb angolsággal fogalmazzanak meg a mondataidat. Hogy csak kettőt említsünk, a Ginger és a Grammary, ami egy internetböngészőbe épített korrektor, segítenek kijavítani az angol tanulók hibáit. Ez a fajta eszköz, ami egyszerre fordító, nyelvhelyesség ellenőrző és szótár, nagyon hasznosnak bizonyulhat a hétköznapokban. Ha nagyon muszáj, természetesen használhatjátok a Google Fordítót is, mert az idő előrehaladtával a tech óriás algoritmusai egyre pontosabbak lesznek.

Vegyél részt nyelvtanuló eseményeken

Rengeteg olyan nyelvtanuló eseményt szerveznek, mint például az angol gyakorló esték, szalonok, workshopok, ahol könnyedén és szórakozva csiszolhatod a tudásod.

Az ilyen eseményeknek, ahol olyan emberekkel cseveghetsz, akiknek ugyanaz az érdeklődési körük, mint neked rengeteg előnye van:

 • Gyorsan fejlődhetsz
 • Magabiztosabb leszel, ha beszélni kell
 • Érdekes és inspiráló emberekkel találkozhatsz

Csekkold a Polyglot Club oldalát, ahol megtalálhatod a városodban lakó nyelvtanulókat vagy az internetnek hála külföldi barátokra is szert tehetsz.

Gyakorold az angolt a többnyelvű chateknek hála

Ahogy a közmondás is tartja, az ismétlés a tudás anyja. Ebben segítségedre sietnek az olyan oldalak mint a mylanguageexchange, ahol idegennyelvű chatszobákat találsz. A többnyelvű chatek segítségével a saját ritmusodban beszélgethesz angol anyanyelvűekkel. Az oldal működési elve nagyon egyszerű:

Kiválasztod, hogy kivel szeretnél beszélgetni és milyen módon, emailben, chaten, élőben, stb.

A chatelésnek hatalmas előnye, hogy minden bizonnyal megtanulsz egy csomó olyan kifejezést, amivel soha nem találkoznál a tankönyvek lapjain.

Hallgasd a híreket angolul

Mint fentebb említettük, rengeteg online lehetőség van arra, hogy angolul tanulj. Miért ne tanulnál hát angolul úgy, hogy közben az általános ismereteidet is bővíted?

Számos hírcsatorna van, mint például a BBC, a CNN, a SKYNEWS, az Al-Jazeera, stb, amik elérhetőek a legtöbb kábeltévé előfizetéssel.

hírek angolul
Nézzünk és hallgassunk angol nyelvű híreket

Reggelente ahelyett, hogy a magyar nyelvű sajtót bújnád, inkább angolul olvasd el a híreket, így nem csak jól értesült leszel, de az angolodon is dolgozol. Ha elolvasod a kedvenc újságjaid egy-két cikkét, akkor folyamatosan edzésben tartod magad.

Tanulj önállóan angolul a Youtube segítségével

A web 2.0 robbanásszerű terjeszkedése és a Youtube 2006-os Google általi felvásárlása óta, több százmillió internet felhasználó oszt meg vagy böngészik videókat nap, mint nap.

Annyira népszerű ez a tevékenység, hogy Youtubernek lenni ma már valódi karrieropció és bevételforrás azoknak, akik a kamerájuk segítségével szeretnék megosztani a szenvedélyüket.

Számtalan angoltanár tesz közzé oktatóvideókat, amik segíthetnek az angol párbeszédben vagy a nyelvtudásod elmélyítésében. Néha ezek a videók olyan nézettséget érnek el, hogy szép bevételt generálnak a szerzőjüknek. Elég, ha begépeled a keresőbe, hogy „angol tanulás,” és rögtön tucatnyi csatornát dob fel a Youtube, így a számítógéped lehet az otthoni angoltanárod. Azonban az online angolórák bőségének zavarában tudnod kell kiválasztanod, hogy melyik számodra a leghasznosabb. Erre nincs csodarecept, egyszerűen kísérletezned kell, és aztán arra feliratkoznod, ami a legjobban tetszett.

Tanulj angolul önállóan: menj el egy angol pubba

Szeretnéd kombinálni a virtuálisat és a valósat az angol tanuláshoz! Remek ötlet! Szeretnél egy korsó sör vagy csésze tea mellett diskurálni? Irány az internet, és keress rá, hogy a városodban vannak-e angol klubok vagy lehetőségek arra, hogy egy bárban iszogatva gyakorolj? Ha a keresésed nem ad semmilyen találatod, érdemes a nagyvárosok turisták által látogatott bárjaiban, romkocsmáiban lógni, biztos hamarosan találsz valakit, aki szóba elegyedik veled.

szórakozás angolul
Látogass el angol nyelvű eseményekre, ahol gyakorolhatsz angolul

Találj egy angol levelezőpartnert

Ha azt szeretnéd, hogy gyorsan fejlődjön az íráskészséged, találj magadnak egy angol társalgópartnert, akivel leveleket válthatsz (bár ez az opció kevésbé elterjedt napjainkban), emailezhetsz vagy videóhívásban cseveghetsz.

Egy ilyen kapcsolat sokat segíthet abban, hogy szórakozva tanulj, és az ismeretségi köröd is bővítsd.

Az már csak hab a tortán, hogyha miközben te angolul tanulsz, a partnered pedig magyarul, akkor a kulturális kapcsolatokat is segítitek.

Akár a szerelem is megtalálhat egy ilyen nyelvtanuló kapcsolat segítségével. Szeretnéd próbára tenni a szerencséd? Nosza rajta, vesd bele magad a dologba!

Ha beszélgetőpartnert keresel, próbáld ki a LiveMochát, ami a világ minden pontjáról köt össze tanulókat.

Utánanézhetsz a városod Polyglot Clubjának is, vagy kereshetsz nemzetközi beszélgetőcsoportokat.

Az interneten is számos oldal kínál nyelvtanulási lehetőségeket. Látogasd meg az italki, SpeakShake, My Language Exchange vagy a Tandem oldalait. Vagy töltsd le a telefonodra a Tandem, Hello Talk, Speaky vagy az Amikumu appok valamelyikét.

Kezdj el utánajárni azoknak a témáknak, amik érdekelnek (politikai vagy gazdasági aktualitások, ételek, művészetek, kultúra, az adott ország földrajza, stb, hogy legyen miről beszélgetnetek.

Aztán vegyétek fel a kapcsolatot, de ne feledkezz el az időeltolódásról: Magyarország és Új Zéland közt 12 óra különbség van télen, Sydney-ben 10 órával később van, míg New Yorkban 6, Vancouverben 9 órával kevesebb van.

Ha egy ausztrállal szeretnél beszélni, tudd, hogy amikor nálunk dél van, Perthben (Nyugat-Ausztrália) 19 óra, Darwinban (északon) 20:30, Brisbane-ben 21:00, Adelaide-ben 21:30, Melbourne-ben és Sydney-ben pedig 22:00.

Utazz egyedül külföldre

Lehet, hogy ismételjük önmagunk, de nincs annál jobb, mint egy angol anyanyelvű országban – Új Zélandon, Ausztráliában, Kanadában, az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban gyakorolni a nyelvet.

Ezt többféle módon is megteheted: hátizsákos túrázóként, iskolai program keretében, mint amilyen az Erasmus is, külföldi nyelviskola által szervezett tanfolyam résztvevőjeként, önkéntesként vagy gyakornoki programmal.

A jó hír az, hogy az utazás bedob az angol nyelvtanulás mély vízébe. A legjobb dolog abban, amikor egyedül vág neki a világnak az ember, hogy kénytelen másokkal beszédbe elegyedni és gyorsan megismerkedni az ország szokásaival. Az ember egy idegen környezetben találja magát, és mégis kénytelen elboldogulni. Gyorsan megtanuljuk, hogyan kérjünk útbaigazítást, hol a legjobb enni és inni, hogyan kérjünk kölcsön egy telefontöltőt, vagy tudakoljuk meg a wifi kódját, foglaljunk szobát, jelentkezzünk egy állásra, stb.

Figyelem: nagy a kísértés, hogy magyar barátokat keressünk, de igyekezz inkább az anyanyelvűek társaságát preferálni.

Ha egy idegen országban vagy, de magyarokkal lógsz, az nem túl hatékony az angol tanulás szempontjából. Bezzeg, ha angol nyelvűekkel jársz össze, garantált a nyelvtanulás!

„Amikor Ausztráliába mentem dolgozni, alig tudtam összerakni egy épkézláb mondatot, anélkül, hogy percekig keresgéljem a szavakat. Arról nem is beszélve, hogy megérteni az ausztrál akcentust, csak távoli álomnak tűnt! Néhány hét elteltével azonban már tudtam beszélgetni a többi utazóval, az iskolai tudás elég gyorsan visszajött, és a munkámnak köszönhetően még gyorsabban fejlődtem.

Néhány hónap elteltével már meg tudtam különböztetni a különböző akcentusokat, ausztrál, amerikai, új-zélandi, skót, ír, londoni – és sokkal folyékonyabban beszéltem angolul.”

Ez a fajta angol tanulás mindenki számára elérhető, aki érzi magában a bátorságot.

Vegyél angol magánórákat

Ahhoz, hogy megtanuld az angol nyelvtan és helyesírás alapjait, a ragozást, illetve a kiejtést, hogy gazdagítsd a szókincsedet, szükséges, ha nem egyenesen kötelező angolórákat venni.

Te döntöd el, hogy az ingyenes vagy fizetős online kurzusokat részesíted előnyben vagy az otthonodba hívsz egy magántanárt, de senki sem úszhatja meg örökre az angolórákat.

Rengeteg nyelviskola, intézet és weboldal létezik, hogy a hétköznapokban gyakorold az angol nyelvet. Aztán ott vannak az esti órák, amiket a különböző szervezetek és városok szerveznek. Millióegy módja van az angol tanulásnak, legyen az vizuális, auditív, szóbeli vagy írásbeli.

Nincs csodamódszer, ki kell próbálni sokféle módszert, hogy megtaláld az igazit.

Egy jó tanács: szánj időt a kísérletezésre, hogy a neked legjobban működő mellett tedd le végül a voksod.

Na, készen állsz az angol tanulásra?

Vess egy pillantást a Superprof magántanárainak kínálatára a városodban.

Bár a magánórák nem éppen a legolcsóbb megoldás, biztos lehetsz benne, hogy megfelelő figyelmet kapsz.

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.