Biológiát nem csak akkor kell tanulnod, ha orvos akarsz lenni. Ez egy olyan tantárgy, ami képes megszólítani akár a tömegeket is. Mégis, annak ellenére, hogy lenyűgöző és időnként megdöbbentő dolgokat fedezhetsz fel, sokan nem veszik észre, hogy a biológia milyen sokféle karrier utat nyit meg előttük.

Az „élet tudományaként” emlegetett biológia olyan tudomány, amely mindenféle élőlényt vizsgál, beleértve az embereket, az állatokat és a növényeket is. Tehát a biológusnak nem kell feltétlenül az emberi testre és annak számos betegségére szakosodnia. Ha azonban ez az, ami igazán érdekel, akkor az emelt biológia, egy másik emeltes tantárgy, például a matematika, a fizika vagy kémia mellett, lehetővé teszi, hogy jelentkezz az orvosi karra.

Előbb azonban le kell érettségizned, és nagyon jól kell teljesítened a természettudományos tantárgyakból a középiskolában. Ha külföldön szeretnél továbbtanulni, a nemzetközi érettségire is lehetőséged van. Ez esetben azonban az idegen nyelvekkel is iparkodnod kell.

Mint említettük, a biológia nem feltétlenül az emberi test tanulmányozását jelenti, vonatkozhat bolygónk összes többi élő szervezetére is. Ezért, ha különösen érdeklődsz a természet vagy a kertészkedés iránt, ha szeretnéd megismerni, hogyan nőnek a dolgok a földön, a biológia segítségével számos kérdésre választ találhatsz.

Nemcsak rengeteg dolgot tudhatsz meg a környezetedről, de ez által megváltozhat a gondolkodásod a téged körülvevő világról, és rácsodálkozhatsz az élet lenyűgöző sokszínűségére.

Továbbá a biológia az állatfajokat is behatóan tanulmányozza, megtanítván a diákokat arra, hogyan fejlődtek ki, hogyan oszthatjuk őket kategóriákra, illetve arra is, hogy a sejtek különböző felépítése, hogyan különbözteti meg őket egymástól. Tanulhatsz a táplálkozásukról, szaporodásukról, tehát az egész életükről.

növények
A növénytan a biológia egyik alága.
A legjobb Biológia tanárok elérhetőek
Bence ágoston
5
5 (6 vélemény)
Bence ágoston
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ildikó
5
5 (6 vélemény)
Ildikó
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dániel
5
5 (4 vélemény)
Dániel
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Timea
5
5 (3 vélemény)
Timea
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Méda
5
5 (2 vélemény)
Méda
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Abigél
5
5 (2 vélemény)
Abigél
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gábor
5
5 (2 vélemény)
Gábor
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ági
5
5 (2 vélemény)
Ági
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bence ágoston
5
5 (6 vélemény)
Bence ágoston
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ildikó
5
5 (6 vélemény)
Ildikó
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dániel
5
5 (4 vélemény)
Dániel
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Timea
5
5 (3 vélemény)
Timea
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Méda
5
5 (2 vélemény)
Méda
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Abigél
5
5 (2 vélemény)
Abigél
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gábor
5
5 (2 vélemény)
Gábor
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ági
5
5 (2 vélemény)
Ági
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

10 remek ok a biosz tanulásra

Nagyon sok előnyös származhat abból, ha ezt a lenyűgöző tudományt jobban megismered.

1. Rengeteg gyakorlati órán vehetsz részt

Ha jobb szereted a gyakorlatias dolgokat, a kísérleteket, mint a magolást, akkor a biológia neked való terep lehet. A kísérletektől kezdve, a tanulmányi kirándulásokon át, a terepgyakorlatokig biológushallgatóként mindezt első kézből tapasztalhatod meg!

2. Megismerheted a legújabb kutatási módszereket

Amellett, hogy gyakorlati tudásra tehetsz szert, biológushallgatóként profitálhatsz abból, hogy megismerheted a világhírű tudományos vállalatok által használt leginnovatívabb kutatási módszereket. Ez különösen azok számára lehet érdekes, akik maguk is a kutatás területére szeretnének szakosodni.

3. A biológia elvei alapján választ kaphatsz az élet nagy kérdéseire

Amint azt korábban említettük, a biológia a többi tudományhoz hasonlóan tényekre és számadatokra támaszkodik, hogy konkrét és bizonyított információkat adhasson tovább a tanulóinak. Ez a sok részletgazdag információ arra ösztökélheti a fiatal tudósokat, hogy elgondolkodjanak a világban elfoglalt helyükről, és megvizsgáljanak számos elméletet és koncepciót. A biológia segíthet megválaszolni azokat a hatalmas és lenyűgöző kérdéseket is, mint például, hogy hogyan fejlődik a baba az anyaméhben, vagy hogyan működik a DNS-ünk.

4. Világos karrier utat mutat 

Természetesen a biológia (más tudományos tantárgyakkal együtt) elvezethet az orvosi karrierhez, valamint a kutatói álláshoz. A biológiának azonban számos különböző ága van, melyek számos alternatív szakmai ajtót nyithatnak meg, ideértve az ökológiát, a tengerbiológiát, a zoológiát és még sok mást.

5. Felfedezheted az élet alapvető fogalmait

Mindannyian tudjuk, hogyan kell életben maradni, hiszen ez egy velünk született ösztön. A biológia azonban részletesen elmagyarázza azokat az alapvető folyamatokat, amik minden élő szervezetet életben tartanak és a bolygónkon.

6. Megismerheted az emberi testet és annak gyógyítását

Amellett, hogy megismerhetik például a magzat méhen belüli fejlődését, a biológusok megismerkedhetnek más olyan tényezőkkel is, amik megváltoztatják szervezetünk sejtjeit, például betegségekkel vagy kórságokkal, és ezek kezelési módjával.

biosz óra
Biológia órán az élet legapróbb formáit is megismerheted.

7. Felfedezheted az emberek és a természet interakcióját

A biológiának hála felfedezheted a természetes világ biológiai kölcsönhatásait; hiszen egyetlen élő szervezet sem maradhat fenn a környezettel és más élőlényekkel való kölcsönhatás nélkül.

8. Jobban megértheted, hogyan gondoskodj a környezetről

Ha megtanulod, hogyan fejlődnek például a növények, megtanulhatod, hogyan kell gondoskodnod a közvetlen környezetedről.

9. Értékes diplomát szerezhetsz

Azok, akik felsőoktatásban tanulják a biológiát, a képzés végén diplomát szerezhetnek a végzettségükért és szakértelmükért. A természettudományos végzettségűek B.Sc. azaz Bachelor of Science alapdiplomát kapnak, a mesterképzésben továbbtanulók pedig  M.Sc. azaz Master of Science mesterdiplomát szerezhetnek a tanulmányaik végén. 

10. Fontos a társadalom számáraAz emberről, állatokról és növényekről szóló ismereteink nagy része tudományos kutatásokból származik. Ezért a tudósok nagyon fontosak társadalmunk számára. A biológia szakterületének friss, tehetséges biológusokra van szüksége, hogy előmozdítsák a kutatást, és segítsenek például a halálos betegségek gyógymódjainak kifejlesztésében.

A részletesebb tizes listát itt megtalálod.

Hogyan találd meg a neked való biológia tanárt?

Attól függetlenül, hogy könnyedén vagy éppen nehezen tartasz lépést a biológia órával, és az ott tanult összetett alapelvekkel, egy magántanár segíthet abban, hogy jelentősen egyszerűbben értsd meg a különböző fogalmakat, és ezáltal sokkal jobb jegyet kapj, mint amit egyedül elértél volna.A kérdés már csak az, hogy hol találsz olyan tanárt, aki nem csak képzett és tájékozott, hanem ismeri a tanterv szerkezetét és azokat a vizsgákat, amiknek a sikeres teljesítéséért dolgozol (például emeltszintű érettségi vagy államvizsga)? Azt mindenképp tudnod kell, hogy szomszédod a középszintű biosz érettségijével talán tud segíteni a háziban vagy más egyszerű feladatokban, de csak egy profi tanár segítségével tudsz igazán látványos haladást elérni. Ezért olyan személyt kell keresned, aki bizonyítottan rendelkezik biosz tanári gyakorlattal. Sok esetben a magántanárok jelenleg is tanárok vagy korábban iskolában dolgoztak, így ismerik a tárgyat és a tantervet, ezért a gimid vagy a főiskolád jó hely lehet a keresés megkezdéséhez. Kérdezd meg a biosztanárodat vagy az osztályfőnöködet, hogy tudnak-e olyan biológia magántanárt, akik segíthetnének az órai anyagban, vagy érdeklődj az osztálytársaik és szüleik körében, mivel az ajánlás mindig remek kiindulópont. Nem feltétlenül rossz dolog olyasvalakit felkérned, akit ismersz, de biztosnak kell lenned abban, hogy az illető megfelelő képzettséggel rendelkezik. Egy nem motiváló vagy alulképzett tanár nemcsak a jó jegyedbe, hanem sok pénzbe is kerülhet, amit máshol is elkölthetnél!Ha nincs ajánlásod, és úgy döntesz, hogy az internethez fordulsz, hogy biosz magántanárt keress, akkor győződj meg arról, hogy csak olyan weboldalakat böngéssz, ahol csak a szükséges készségekkel rendelkező jelölteket találsz. Weboldalunkon, a Superprofon, képzett oktatók hosszú listáját találod, ami a tantárgyak széles spektrumát fedi le, beleértve természetesen a biológiát és annak különböző alkategóriáit (tengerbiológia, állattan vagy ökológia, csak hogy néhány példát említsünk.)

Hogyan válasszuk ki a megfelelő biológia tanárt?

Ahogy fentebb javasoltuk, az egyik legfontosabb dolog, hogy figyelj oda a tanár iskolai végzettségére. Például, lehet, hogy ismersz egy kémia szakos oktatót, de ő valószínűleg nem rendelkezik azokkal a pontos készségekkel és ismeretekkel, hogy biológiából sikerre vigyenek.Az ajánlások sokat segíthetnek abban, hogy az elérhető szolgáltatások közt megtaláld a neked valót. A legtöbb tapasztalt oktató elég diákot tanított már ahhoz, hogy megtalálja az adott tanulónál legjobban működő módszert. Ha így találtad meg az oktatód, mindenképp tegyél fel kérdéseket az őt ajánló személynek, és tudakold meg, hogy van-e weboldala vagy online profilja, amit átböngészhetsz. Ha azonban a tökéletesnek tűnő oktatóval az interneten találkozol, olvasd el a róla írott véleményeket, és ne félj felvenni vele a kapcsolatot, hogy kérdéseket tegyél fel neki, mielőtt bármibe belemész. Nyugodtan interjúvold meg a kiválasztott jelöltet, hogy megbizonyosodj arról, hogy jól tudtok együtt dolgozni. Ne feledd, hogy a lendület megtartásához ideális esetben legalább hetente egyszer két órát kell a tanulással töltened (vagy egy óra is elegendő, ha 14 év alatti vagy és nem egy elit iskolában tanulsz), így ha az általad választott tanár egy hónapon belül csak egy vagy két rövid órára elérhető, akkor fontold meg, hogy keresel valakit, aki megfelel az igényeidnek. Mivel a korrepetálás viszonylag rövidtávú folyamat, ezért a maximális hatásra kell törekedned a hosszú távú haszon biztosítása érdekében.

Végezetül nagyon fontos, hogy törekedj arra, hogy jó kapcsolatod legyen a tanároddal, mivel semmi sem rosszabb, mint rettegni a következő találkozótól. A tanulásnak, legalább iskolán kívül örömnek kell lennie. Ez az oka annak, hogy a személyes ajánlás vagy a tanárral való személyes találkozás pozitív hatással lehet a tanuláshoz való hozzáállásodra.

pénz növény
A magánórákba fektetett pénzből tudás sarjad.

Mennyibe kerül egy biológia magánóra?

A közhiedelemmel ellentétben a tandíjnak nem kell aranyárban lennie. Ez jó hír, ha a szüleid nem tudnak anyagilag támogatni, vagy ha úgy döntesz, magad fizeted a különóráidat. A magántanárok átlagban olyan 3500 forint körül mozognak. Ha valaki túl olcsón kínálja a szolgáltatásait, jól gondold meg a dolgot, mert lehet az ár a minőség rovására megy.Ha úgy döntesz, egy ügynökség segítségével keresel tanárt, az jelentősen megnövelheti az órák árát, de biztosítja a tanár hozzáértését.

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.