Ahogyan azt Jón Kalman Stefánsson, izlandi író megfogalmazta: “Annak, aki tud hegedülni, mintha nagyobb lenne a szíve, mint másoknak.”

A zene sokak szenvedélye, sőt, sokak szerint a zene egyenesen egy módja annak, hogy elfelejtsük az egészségügyi, klíma-, és sok egyéb válságot körülöttünk és elmeneküljünk. Néhányan azonban úgy döntenek, hogy belevágnak a zenetanulásba. Gyakran azonban mielőtt hozzányúlnánk a gitárhoz vagy a zongorához, meg kell ismerkednünk kicsit részletesebben a zeneelmélettel. Itt van minden, amit tudnod kell, mielőtt elkezded a zenetanulást!

A legjobb Szolfézs tanárok elérhetőek
Viktor
5
5 (21 vélemény)
Viktor
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Olivér
5
5 (5 vélemény)
Olivér
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Borisz
5
5 (4 vélemény)
Borisz
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Alexandra
5
5 (1 vélemény)
Alexandra
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Adél
Adél
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Viktor
5
5 (21 vélemény)
Viktor
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Olivér
5
5 (5 vélemény)
Olivér
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Borisz
5
5 (4 vélemény)
Borisz
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Alexandra
5
5 (1 vélemény)
Alexandra
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Adél
Adél
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Honnan jön egyáltalán a zeneelmélet és miért tanuljuk?

A szolfézs egyenlő zeneelmélet. Bizonyos értelemben ez a zene nyelve. Szinte univerzális nyelv, mert bár nem minden országban követik ugyanazt a zenei írást, de egy zeneelméletet tanuló magyar zenész nagyon jól megérti a francia zenész kottáját.

kottát leolvasni
Az intervallumok felismerése gyors és praktikus módja annak, hogy megtanuljunk kottát olvasni, mert az ujjaink reagálnak a zene alakjára.

De honnan ered a szolfézs?

Az ókorból származó zenei írások nyomaira is már vannak jelek. Szíriából származó írásrendszereket fedeztek fel például, amelyek az időszámításunk előtti 14. századból származnak, ha szeretnéd élőben megfigyelned, a párizsi Louvre-ban van kiállítva.

Az időszámításunk előtti 3. században. megjelentek a zeneelmélet kezdetei. Az ókori Görögországban az akkori dalokban minden hang fölé betűket írtak. Ezek a jelek lehetővé tették az énekesek számára, hogy tudják, hogyan kell énekelni. Ezt a betűrendszert ma az angolszász zenében is megtaláljuk.

Valójában a középkorban fejlődött ki a mai zeneelmélet. Különösen a 11. századi olasz bencés szerzetesnek, Guido d'Arrezónak köszönhető a zeneelmélet teljes terjedelme. Miközben a bencés szerzetes megpróbálja segíteni tanítványait a „Keresztelő Szent János himnuszának” című gregorián ének hangjegyeinek memorizálásában, a bencés szerzetes úgy dönt, hogy a vers minden sorának első szótagját az éneklés hangjával társítja. Így jelennek meg a Ré, Mi, Fá, Szó, Lá hangok, a Ti és a Dó csak később érkezett.

A bencés szerzetes a vonalrendszert is hozzáadta, hogy a hangokat hangmagasságuk szerint helyezze el. A vonalak száma ekkor négy volt, majd néhány évszázaddal később ötre nőtt és manapság is ezt tanítják az iskolákban. Csakhogy ma már nem szolfézsról beszélünk, hanem egy általánosabb zenei képzésről, amelyben többek között zeneelméletet tanulunk.

Lassanként néhány zenész úgy döntött, hogy a zeneelmélet nélkül tanul, inkább tabokat használ. A zeneelmélet azonban még szép jövő előtt áll!

Tippjeink a zeneelmélet egyszerű tanulásához!

A zeneelmélet nem könnyű. Néhány tipp azonban segíthet a zeneelmélet jobb megértésében.

Mindenekelőtt elengedhetetlen, hogy megértsd, mire is jó valójában, mert ellenkező esetben könnyen leblokkolhatsz egy nehezebb feladat előtt. Valójában a ritmus fontosságának megértése egy darab lejátszásakor több motivációt tesz lehetővé a zeneelméleti órákra, és ez megkönnyíti a dolgokat. 

Ezért is ajánlott a hangszertanulást a szolfézs tanulásával egy időben elkezdeni. Ez nemcsak lehetővé teszi tudás gyakorlatba ültetését, hanem az elmélet megértését is megkönnyíti. Sokkal könnyebben átlátod majd, mik is azok a nyolcadok, az egész hangok, a negyedek stb.

Hegedű, zongora, gitár, basszusgitár, harmonika, furulya, bármi! Mindenekelőtt az a fontos, hogy jól érezd magad, és összekapcsold a zeneelméletet a hangszeres zenei gyakorlattal.

A szolfézs olyan, mint a matek: ha bemagolod a képletet, de nem tudod alkalmazni, semmi értelme nem volt órákat görnyedned a tankönyv fölött. Ha bemagolod, mekkora a kisterc, de utána nem tudod lejátszani, sem felismerni a kottában, felesleges a fáradozásod.

Ha elsajátítottad a zeneelmélet alapjait, azt tanácsolom, hogy rendszeresen gyakorolj, nehogy elveszítsd ezt a tudást! Ez abból áll, hogy kiválasztasz egy egyszerű kottát, és kiszámolod, mi micsoda az első ütemben. Ez lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy mindent jól értettél-e, és képes vagy-e leírni egy kottarendszert nagyon is valóságos és konkrét zenévé. Ez is segít a fejlődésben.

A zenei órák, különösen a szolfézsórák a hallásodat is fejlesztik! Elég csak az improvizációs meg kottázós feladatokra gondolnunk. De ha szeretnéd már most fejleszteni a hallásodon, íme egy tipp: játssz le egy első hangot a hangszereden. Az lesz a következő kérdés, hogy csukott szemmel fel fogod-e ismerni ugyanezt a hangot. Most lépj eggyel feljebb és próbáld meg ugyanezt, majd ha sikerült, lépkedj olyan irányba, amerre csak szeretnél, amíg csak a kedved tartja. Ez a gyakorlat segít a mindennapi zenében, és fejleszti halláskészségeidet.

kottaalvany
A zeneolvasás az egyik alapvető zenei készség, amelyre szüksége lesz ahhoz, hogy a legtöbbet kihozza zenei képességedből.

Végül ne felejtsd el, hogy elengedhetetlen, hogy rendszeresen tanulj a zeneelméleti órákra. Ha több hetet töltesz el anélkül, hogy egyáltalán kinyitnád a szolfézskönyvet, sokkal bonyolultabb lesz visszatérni hozzá.

Hogyan tanuljunk meg kottát olvasni?

Különféle megoldások léteznek a zeneelmélet tanulásának megkezdésére.

Az első, ami mindenkinek az eszébe jut, a zeneiskolába való beiratkozás. A zeneiskolák zeneelméleti és hangszeres gyakorlati órákat kínálnak tanórán utáni időpontokban, felnőttek és gyermekek számára egyaránt lehetővé teszik a zene megismerését és az évek során remek fejlődési lehetőséggel számolhatsz

A zeneiskolák vagy konzervatóriumok automatikusan kínálnak zeneelméleti órákat minden diákjuknak. Ezek a tanfolyamok elengedhetetlenek a hangszeres tanulmányok elvégzéséhez: nem járhatsz gitár- vagy zongoraórára szolfézs nélkül. Bár sokak számára unalmasnak tűnhet, ezek az órák egyre szórakoztatóbbak, a tanárok tudatában vannak annak, hogy a szolfézs bizony nem mindenki kedvenc tantárgya.

Léteznek magán zeneiskolák is, ahol zeneelméleti órákat és zene- vagy énekórákat is kínálnak.

Lehetőség van magánzenetanárhoz, pontosabban zeneelmélethez is folyamodni. A magánórák előnye, hogy a tanár csak a fejlődésedre koncentrál, te pedig annyi kérdést tehetsz fel, amennyit csak akarsz, hiszen te vagy az egyetlen tanítványa.

A magánóráknak megvan az az előnye is, hogy személyre szabottabbak. Ha nem szereted a jazzt vagy a művészzenét, nem kell kínoznod magad, csak beszéld át a lehetőségeket tanárral, mielőtt belekezdenél.

A szolfézstanulás egyedül, önállóan is működhet. Az autodidakták nagyra értékelik azt a tényt, hogy akkor tanulhatnak, amikor csak akarnak, és nem az iskola által kijelölt időpontban. Ráadásul a tananyag is tőled függ.

A szolfézs önálló megtanulásához azonban jó tananyagokat kell találnod, például egy szolfézskönyvet vagy online kurzusokat, esetleg Youtube-videókon keresztül is csiszolgathatod a tudásod. Bármilyen módszerről is legyen szó, a szigor, az odafigyelés és a rendszeresség továbbra is elengedhetetlen. A magyarázat: azért elengedhetetlen a rendszeres gyakorlás, hogy ne veszíts el minden eddig megszerzett tudást.

Végezetül pedig figyelj arra, hogy az általános skola vagy a középiskola nem arra szolgál, hogy szolfézst tanítson, hanem mindenekelőtt a zenei kultúra és a hallás fejlesztését célozza meg. A nagy általánosságokat azonban itt is elsajátíthatod.

kotta a zongorán
Sok zenész diák kíváncsi, hogy a memorizálás fontos szempont-e az oktatásban. Azok számára, akik előadóként szeretnének jeleskedni, a válasz határozottan IGEN.

Na és hogyan lehet gyorsan megtanulni a zeneelméletet?

A zeneelmélet egyszerű elsajátítása egy dolog, a gyors megtanulása pedig egy másik.

Nincs sajnos csodarecept a szolfézs néhány nap vagy néhány hét alatt történő elsajátítására. A zenész egész életen át tanul, és ez a szolfézsra is értendő, ezért szinte nevetséges az egész zeneelmélet gyors elsajátítására gondolni.

Másrészt azonban nagyon is fel lehet gyorsítani a folyamatot.

Ha nem akarod vesztegetni az időt, érdemes szolfézsórákon részt venned. A zeneiskolában vagy a magánórákon az órák keretet szabnak a tanulmányaidnak és segítenek eldönteni, merre is haladj tovább. Ezen kívül a tanárok készen állnak arra, hogy minden választ megadjanak, így nem veszítesz időt például az online információkereséssel.

A zeneelméleti órák egy bizonyos rendszerességet is rád kényszerítenek, amit esetleg nem kapnál meg, ha egyedül tanulod a zeneelméletet., hiszen óráról órára házi feladatokat kapsz majd.

Órára járni sajnos nem elég. Ugyanilyen fontos, hogy az órán kívül is gyakorolj, ismételj, gondolkozz, nézelődj, és olvass utána a dolgoknak!

Vigyázat, nincs értelme napi két órát intenzíven szolfézsozni, ez már inkább kontraproduktív lehet. A kulcsszavak továbbra is, mint mindig, a rendszeresség és a fokozatosság. Például napi tíz-tizenöt percet szánhatsz az ismétlésre.

Alkalmazásokkal vagy online játékokkal is egy kicsit szórakoztatóbbá teheted a szolfézst, és így motiváltabb maradsz.

Bármit, ami növelheti a motivációdat, jól jöhet!

És a legfontosabb: ne add fel!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.