Magánórák tartása önmagában nem feltétlenül bonyolult feladat. (Arról, hogy kiből is lehet magántanár, már itt olvashattál korábban. )A magántanárnak azonban rendelkeznie kell bizonyos készségekkel. Nem mindegy, hogy magántanítás keretein belül mire próbálod felkészíteni a diákjaidat. Különbség van aközött, hogy egy általános iskolást korrepetálsz, egy egyetemistának segítesz vizsgára felkészülni, vagy esetleg egy tanulási nehézségekkel küzdő diáknak szeretnél általános segítséget nyújtani.

Habár ezek mindegyike szorgalmat, következetes szigorúságot és precízséget követel, a tanítási módszerek lehetnek eltérőek, sőt! Az alap tézis azonban az, hogy a magántanár egy szolgáltatást nyújt: a diákért és az ő sikereiért dolgozik, így módszereit hozzá kell igazítania. Ha online szeretnél tanítani is ugyanezek a követendő irányelvek!

És ez minden esetben igaz, legyen szó akár történelem, földrajz, matematika, fizika, kémia vagy angol korrepetálásról, de ugyanígy hangszeres oktatásról is.

hangszer
A személyre szabott órák tervezést és odafigyelést igényelnek

A tanítvány sikere tehát legfőképpen a magántanár hozzáállásán és módszerein áll vagy bukik. Készen állsz tehát, hogy személyre szabott magánórákat tarts?

Ismét segíteni szeretnénk neked, ezért ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a személyre szabott korrepetáláshoz kapcsolódóan. A cikk végére mindent tudni fogsz, amire szükséged van!

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

Személyre szabott órák összeállítása – az alapok

Nem számít, hogy általános vagy középiskoláról van szó, minden tanárnak követnie kell a meghatározott tantervet, és a tanév végére lehetőleg befejezni az anyagot. Ebből kifolyólag, csak a legritkább esetekben fordul elő olyan, hogy a diákok valós igényeit, képességeit esetleg szorongásait vegyék figyelembe. Előfordul, hogy a gyengébbek lemaradnak, elveszítik a fonalat, és megfelelő alapok híján már esélyük sem lesz a további anyag helyes elsajátítására és alkalmazására. Persze olyan is van, hogy valaki sokkal gyorsabban tanul, és könnyebben ért meg dolgokat. Az ő érdekeit nyilván az szolgálná, ha a saját tempójának megfelelően haladhatna, és egységnyi idő alatt sokkal nagyobb mennyiséget tudna átvenni.

A tanulók gyakran illetik egymást bántó kifejezésekkel, kinézik azokat, akik valamiben mások, vagy gyengébbek, lassabbak. De az sem ritka, hogy a szorgalmas, kimagasló teljesítményű diákokat érik atrocitások az iskolában. Emiatt, sajnos nagyon gyakori, hogy a diákok nem mernek kérdezni órán, szégyellik, hogy lemaradtak, így a tanulás csak szorongást vált majd ki belőlük és teljesen elveszítik a motivációjukat.

a tanulmányok háttere
Érdemes megnézni, hogy mi áll a tanulmányi eredmények hátterében!

Ha magánórákat szeretnél adni, akkor fel kell tudnod tárni, hogy milyenek lehetnek a diákod hétköznapjai, ami a tanulási körülményeit illeti. Erős iskolába jár? Köztudottan magasak az elvárások az adott iskola tanulóival szemben? Csupa ötös diák között egy négyes tanuló is érezheti úgy, hogy kudarcot vallott! És vajon mennyi magolással és gyakorlással érte el az adott jegyet a diákod? Valójában jó eszű, de lusta? Vagy a szorgalmával pont nincs probléma, csupán kicsit gyengébb képességű? Egy a lényeg, neked ezekkel a válaszokkal tisztában kell lenned ahhoz, hogy tudd, milyen úton kell haladnotok, hogy az adott diákod sikereket legyen képes elérni!

Lássuk néhány pontba szedve, hogy miért is kulcsfontosságú a személyre szabott órák összeállítása:

 • Ezzel a módszerrel garantáltan a legjobb magántanárok között leszel számontartva
 • Hosszú távon képes leszel megtartani a diákjaidat, hiszen látni fogják, hogy az óra tényleg értük van és komfortosan érezhetik magukat tanulás közben
 • Ügyfélbázis kiépítése: nincs is hatékonyabb reklám, mint egy-egy sikeres és elégedett ügyfél, aki áradozhat másoknak rólad és a módszereidről
 • A minőségi szolgáltatás nyújtása az ügyfél igényeinek felmérésénél kezdődik – van még kérdés tehát?
 • És ne felejtkezz meg a szórakoztató kihívásokkal teli korrepetálásról sem, amellyel pedig magadnak tartozol. Számodra is sokkal élvezetesebbek lehetnek az órák, ha nem mindig szóról-szóra ugyanazt mondod el, vagy ugyanazokat a feladatokat csináltatod meg. Légy kreatív!

Ha elkészítetted a csilli-villi, informatív és kattintásbiztos magántanár hirdetésedet (amivel kapcsolatban már szintén adtunk egy kis útmutatást), nincs más hátra, mint előre! Hirdess és várd a diákokat!

Kötetlen személyes találkozás a korrepetálás megkezdése előtt

Ahhoz, hogy jobban megértsd a diákod nehézségeit és körülményeit, fontos, hogy először egy kötetlen beszélgetésen vegyetek részt, hogy megtudd, mivel is állsz szemben. Ha sikerül megfelelően feltérképezned a diákod tanulmányi életét, úgy elkezdhetsz hatékonyan és eredményesen készülni az óráitokra, valamint a diákod is azt érezheti, hogy érdeklődő vagy és jó kezekben lesz.

Ennek a beszélgetésnek még nem kell időkeretet szabni. Ha hamar lemegy a dolog, az sem gond, de ha több időre van szükségetek, az sem rossz előjel. Adunk néhány tippet ezzel kapcsolatban is:

 • Melyik tantárgyból, milyen anyagból fogod korrepetálni a diákodat? Kérd meg, hogy meséljen neked az ehhez az anyaghoz fűződő érzéseiről. Utálja? Tetszik neki, de nem érti? Feleslegesnek érzi, hogy megtanulja? Milyen eredményt szeretne elérni veled? Mi a korrepetálás célja? Miért gondolja, hogy szüksége van az egyéni korrepetálásra? Jobban szeretné az online korrepetálást? Kérdezd meg, hogy szerinte hogyan tudnál segíteni neki, és mit vár tőled.
 • Használd fel a tanuló legutóbbi házi feladatát az adott tantárgyból és nézd meg a legutóbbi teszteredményeit. Mit gondol a diákod a sikertelenségének okáról? Megértette azóta a hibákat, amelyeket elkövetett? Hajlandó-e újra megcsinálni a sikertelen házi feladatot?
 • Teszteld a diákot: tegyél elé egy rövid tesztet, majd figyeld meg, hogyan tölti ki. Közben ideges, feszült? Elnagyolja a válaszadást? Vagy túlságosan elaprózza a válaszait és kifut az időből? Ezek a megfigyelések mind hasznodra lehetnek a jövőben. Persze, fontos, hogy szólj neki, hogy nem vérre megy a dolog, csak lazán!

Harminc perc valószínűleg elegendő is lehet erre a találkozóra. Ha ezen túl vagytok, jöhet a következő dilemma: Hol legyenek az órák? Otthon vagy egy könyvtárban?

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

A szülők a magántanár segítségére lehetnek

A szülők általában elég jól ismerik gyermekük erősségeit és gyengeségeit. Többnyire azért hívnak magántanárt a gyermek mellé, mert látják, hogy nehézségei vannak egyik vagy másik tantárgyból. Lehet, hogy a diákkal már megpróbáltak otthon foglalkozni a szülők, segítettek a házi feladatban, stb. De, ha nehezen érti a magyarázatokat, általában rossz jegyeket kap, nehéznek találja az iskolai munkáját, és elkezdett lemaradni, akkor már többre van szükség.  A szülőkkel való együttműködés azonban még ezek után is igen hasznos lehet!

a szülők is segíthetnek
A szülők is segíthetnek, hiszen számos hasznos információval támogathatják a munkádat!

Az a tanácsunk, hogy ugyanúgy, ahogy a diákkal is tartasz egy ismerkedős beszélgetést, úgy a szülőkkel is ülj le egy rövidebb időre és ismertesd velük az általad megismert tényeket, körülményeket:

 • Mondd el gondolataidat és érzéseit a tanulóval folytatott beszélgetéssel kapcsolatban.
 • Magyarázd el a tanítási stratégiádat és a módszertant, amellyel segíteni kívánsz a gyermeküknek a felzárkózásban vagy a fejlődésben.
 • Ha szükséges, nyugtasd meg őket arról, hogy gyermekük képes lesz sikereket elérni ebben a tantárgyban.
 • Kérdezd ki a véleményüket, és kérd meg őket, hogy vegyenek részt a korrepetálások tervezésében: fontos, hogy úgy érezzék, részt vesznek benne (ha akarnak). A gyermek is érezni fogja, hogy Ön és a szülei támogatják.

Hogyan igazodjunk magántanárként a tanuló erősségeihez és gyengeségeihez?

Természetesen, a személyre szabott magánórák jó megtervezéséhez figyelembe kell venni a tanuló erősségeit és gyengeségeit.

Ne feledd, hogy nem érdemes túl gyakran olyan feladatokkal nyomasztani a diákokat, ami nem az erősségük, mivel ezzel azt kockáztatod, hogy elveszítik a motivációt! Alkalmazd vegyesen azokat a feladatokat, amiket kisujjból kiráznak, és azokat, amik nehézséget okoznak, így kiegyenlítettebbek lesznek az órai benyomásai a képességeivel kapcsolatban.

Spanyolból tartasz korrepetálást? Nehezen rögzülnek az új kifejezések diákod fejében? Mit szólnál, ha spanyol nyelvű filmekből mutatnál részleteket az órán, ráadásul spanyol felirattal. Az egyidőben látott és hallott információ könnyebben rögzül!

Az alkalmazkodóképesség és a találékonyság igen fontos tulajdonságok, ha a jó magántanár értékeiről beszélünk! Érdekel még néhány hasznos tulajdonság?

Magánórák: a tökéletes módszer hosszútávra

Hosszú távon megtartani a diákot nyilvánvalóan jobb, mint rendszeresen újakat keresni. Az idő múlásával egyre jobban megismerhetitek egymás értékeit, szokásait esetleg rigolyáit.

A magánórák előnyei:

 • Eredményesnek érezheted magad te is és a diákod is, az iskolában elért sikerek közös sikerek lesznek a közös munkátoknak köszönhetően!
 • Büszkeségérzet és nagyszerű ajánlólevelek: képzeld el, milyen nagy dolog lenne azt mondani: "8 éves kora óta foglalkozok ezzel a diákkal. Most 20 éves és egy menő egyetemre jár". Kell ennél nagyobb szakmai siker?
 • Akár életre szóló barátságok, mentor-diák kapcsolatok alakulhatnak ki, amelyekkel te is több lehetsz!
Mentor és diák
Az évekig tartó közös tanulás során barátságok, életre szóló kapcsolatok alakulhatnak ki közted és a diákjaid között

Ahhoz, hogy sikeres legyél a magántanításban, mindenek elé kell helyezned az adott diákod szükségleteit, erősségeit, gyengeségeit és olyan személyre szabott órákat kell tartanod számára, amelyekkel valódi sikereket érhet el.

Röviden:

 • Magántanár = személyre szabott tanítás! Ez alapvető fontosságú, amikor magánórákat tartasz! Ha egyszerre csak egy tanítványod van, hozd ki belőle a legtöbbet, élvezd a tanítást, és segítsd a fejlődésben az általad preferált módszerrel!
 • Ismerd meg a tanítványodat (erősségeit és gyengeségeit) az első korrepetálás előtt! Ez segíteni fog abban, hogy jobban megtervezhesd a magánórákat.
 • Dolgozz együtt a szülőkkel: minél inkább látja a tanuló, hogy a sikerei másnak is fontosak, annál motiváltabb lesz.
 • Tartsd meg a diákjaidat hosszú távon, ha lehetséges!

Magántanári pályafutásod során az sem kizárt, hogy lesznek problémáid bizonyos diákokkal. Tartsd szem előtt, hogy ha meghallgatod őket, bármit leküzdhetsz, és különböző módokon segíthetsz nekik a fejlődésben!

Ha még csak elméletben barátkozol a témával, kezdj ezzel a cikkel: Tippek kezdő magántanároknak

 

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Réka