A legjobb szellemi tevékenység, amit valaha feltaláltak, és még jól is szórakozol közben.

Gary Kasparov

A sakkozás olyan tevékenység, amely teljes mértékben mozgósítja a gondolkodási és taktikai képességeket. Amellett, hogy több mint egy évezrede nagyon népszerű sport, a sakk lehetővé teszik, hogy fantasztikus játékokat játssz, amelyek segítségével kifinomult taktikát alakíthatsz ki, miközben mozgatod a játékfigurákat a sakktáblán.

A játékszabályok ismerete nélkül azonban nem lehet sakkozni. A sakk-matt képletet mindenki ismeri, de nem mindenki büszkélkedhet azzal, hogy tudja, hogyan kell csinálni. Arról nem is beszélve, hogy a sakkjáték során nagyon hasznos speciális mozdulatok vannak.

A Superprof segítségével felfedezheted a sakk alapszabályait, és azokat a különleges lépéseket is, amik minden játékos számára nyitva állnak. Ha szeretnél fejlődni a sakkban és játékstratégiákat tanulni, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj ezekkel a különleges lépésekkel!

A legjobb Sakk tanárok elérhetőek
Zoltán béla
5
5 (10 vélemény)
Zoltán béla
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dániel
Dániel
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
Attila
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márton mihály
5
5 (1 vélemény)
Márton mihály
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gabor
Gabor
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
László
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Norbert
Norbert
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zoltán béla
5
5 (10 vélemény)
Zoltán béla
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dániel
Dániel
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
Attila
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márton mihály
5
5 (1 vélemény)
Márton mihály
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gabor
Gabor
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
László
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Norbert
Norbert
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

A sakk alapszabályai

Mielőtt sakkvilágbajnok lennél, vagy legyőznéd a Deep Blue-t, meg kell tanulnod ennek a háborús játéknak az alapjait. Meg kell értened, hogy a sakkban minden figurának megvan a maga lépéseik, és megvan a saját képessége a figurák leütésére vagy, hogy az ellenfélnek sakkot adjon. Ha a tábla a helyére került (mindig egy fekete mező kerül a bal sarokba), tedd a figurákat a sakktáblára úgy, hogy az első sor a következőkből álljon: a bástya, a huszár, a futó, a királynő, a király, a futó, a huszár, majd a bástya. A második sor a nyolc gyalogból áll. A célod az, hogy az ellenfél királyának sakkot adj, úgy kell lépned a figuráiddal, hogy a következő körödben leüthessék a királyt. Ezután neki el kell lépnie vagy egy másik figurának meg kell védenie. Ha egyik sem lehetséges, akkor sakk-matt, és te nyered meg a játékot! Döntetlen helyzet is előállhat, ha egyetlen játékos sem tud sakk-mattot adni. Ez különösen akkor fordul elő, ha már csak a két király maradt, vagy amikor az ellenfélnek csak a királya maradt, és már nem tud mozogni, de nincs sakkban.A játék alatt az a célod, hogy leüsd az ellenfél figuráit, hogy egyre kevesebb módja legyen arra, hogy a királyodnak sakkot adjon.

Minden figurának megvan a maga saját szabálya:

  • A gyalog egy mezőt tud előre lépni, és átlósan üthet le ellenséges figurákat. Az első lépésnél, ha úgy döntesz, két mezőt is léphet előre.
  • A bástya vízszintesen és függőlegesen léphet előre,
  • A huszár "L" alakban mozog, azaz 2 mezőt egyenesen, majd egy mezőt merőlegesen. Ez az egyetlen figura, amelyik képes átugrani más bábukon,
  • A futó átlósan szelheti át a kívánt távolságot,
  • A királynő mozoghat vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan,
  • A király csak egy mezőt léphet, de bármilyen irányba. 

Most már ismered a sakk alapszabályait, de léteznek a különleges mozdulatok, amik jól jöhetnek, ha szeretnéd legyőzni az ellenfeledet.

Az en passant leütés: a gyalog mozgása 

Ha az ellenfeled már ismeri az en passant elfogást, többször habozni fog, mielőtt feláldozza a gyalogját! Ha van alulértékelt figura, az a gyalog. Mindhárom sakk speciális lépésében jelen van, ellentétben a huszárral, a futóval és a királynővel. Ha a relatív támadóértékre vonatkozó minősítése nagyon alacsony is, a gyalog mindig nagyon hasznos az ellenfél figuráinak blokkolására, és áldozatként is szolgálhat. A sakkjátszma során tapasztalhatod, hogy az első lépése során a gyalog két mezőt is előreléphet a kiindulási helyzetből. Ez koránt sem kötelező, de ez a mozdulat nagyon hasznos lehet, hogy gyorsan előhozd a gyalogjaidat a játéktáblán, és bosszantsd az ellenfeled. Az en passant leütés pontosan az ellenfélnek az olyan gyalogjára vonatkozik, amely éppen két mezőt lépett előre, és most egy fekete négyzetre vagy egy fehér négyzetre van helyezve, amely közvetlenül a te gyalogjaid mellett van. Röviden: a gyalogodnak már 3 mezőt kellett megtennie a sakktáblán, és az ellenfél gyalogja mellett kell lennie.

A sakkjáték szabályai világosak, és ezek szerint lehetetlen lenne, hogy egy gyalog leüsse a mellette lévő ellenséges bábut... Ebben a konkrét esetben azonban a gyalogodnak joga van leütni az ellenfél gyalogját! Hogy miért? Ha az ellenfél gyalogja csak egy mezőt lépett volna előre, leüthetted volna.A gyalogodnak ezért joga van leütni a mellette lévő gyalogot, de az ellenfél gyalogja mögötti mezőre kell lépnie, vagyis arra a mezőre, amelyen a szóban forgó ellenséges gyalognak kellett volna lennie, ha a leütés „normális” lett volna. Papíron kissé bonyolultnak tűnhet, de a gyakorlatban könnyebb.

Ebben a videóban megtudhatsz többet a gyalogokról és az en passant leütésről:

Az en passant típusú stratégiát tehát a következő módon hajthatod végre:• Ha a gyalogod már 3 mezőt lépett előre a sakktáblán,• Ha az ellenfél gyalogja két mezőt lépett előre, és ezért egymás mellett van a gyalogoddal,• Lépj előre a gyaloggal átlósan, közvetlenül az ellenfél bábuja mögé,• Üsd le az ellenfél gyalogját.

Figyelmeztetés:  Csak akkor üthetsz le passant egy gyalogot, ha az ellenfél gyalogja két mezőt lépett előre. Ha későbbre hagyod, akkor nem tudod újra végrehajtani a manővert. Az en passant-ot viszonylag gyakran elfelejtik a játékosok, pedig néha nagyon hasznos!

 A gyalogok előléptetése a sakkban

A gyalog ismét reflektorfénybe kerül az előléptetés különleges lépéssel. Ehhez a gyalognak át kell szelnie az egész táblát, hogy elérje az utolsó mezőt, tehát be kell merészkednie az ellenfél seregének a közepére. Ehhez kerülnöd kell a huszárokat, a futókat vagy a királynőt! Ha a figurád megérkezett a rendeltetési helyére, előléptetheted azt. Ez azt jelenti, hogy a gyalogod bármilyen más figurává átváltozhat. Röviden, a világos gyalogodat világos királynővé, világos bástyává vagy világos huszárrá alakíthatod! Fontos pontosítás: bár nyilvánvaló, a gyalogodat nem léptetheted elő királlyá!

Bármilyen sakkfigurát választhatsz, még akkor is, ha azt az ellenfél nem ütötte le. Így nagyon jól jöhet, hogy több királynő is a rendelkezésedre áll. Ezen kívül egy játék során több gyalogot is előléptethetsz.A gyalog előléptetés elérésének igazi nehézsége az, hogy a gyalog gyenge, nagyon lassan mozog, és gyorsan elakadhat az útjában. Ezért szinte lehetetlen két promóciót végrehajtani egy játékban.

Képzeld el, hogy egy új királynő érkezik a játékba, ami a sakk legerősebb figurája. Mindez lehetséges az előléptetésnek köszönhetően. Sok sikert hozzá!

gyalog
A gyalogból a király kivételével bármilyen figura lehet.

A sáncolás egy sakkparti során

A sáncolás, legyen az kicsi vagy nagy sáncolás, egy különleges lépés, amihez szükséged van a királyra és a bástyára, és esetleg gyalogokra. Ez egy védekező manőver, amelynek célja a világos király vagy a sötét király védelme, és ehhez az egyik bástyádat használja.A sánchoz a király és a bástya közötti térnek üresnek kell lennie, vagyis a huszárnak, a futónak és esetleg a királynőnek nem szabad e két darab között lennie. A kis sáncban a királyt csak 2 mező választja el a bástyától, a nagy sáncban pedig 3.A sáncoláshoz két (vagy három) mezőt kell elmozdítanod a királyodat vízszintesen a bástya felé, majd a bástyát a király túloldalán lévő mezőre helyezned. Ez a két lépés egyetlen mozdulattal is végrehajtható: ez a speciális szabály lényege.A manőver előtt sem a király sem az érintett bástya nem mozdulhatott.

Tilos a sáncolás akkor is, ha már sakkban vagy, illetve ha az a mező, ahová a király érkezne, sakkban van, vagy ha az egyik mező, amelyet a királynak át kéne lépnie, sakkban van. Ezért jól nézd meg ellenfeled sakkfiguráinak helyzetét. A sáncolás legfőbb érdekessége, hogy a királyt a gyalogok mögötti menedékbe helyezzed, és a bástyát felszabadítod, hogy akcióba lendülhessen. A kezdőknek, akik aggódnak, hogy így sebezhetővé teszik királyukat, érdemes megjegyezniük ezt a lépést. A figuráid végső pozíciói ideálisak védekezésre, majd támadásra a sakkjátszma közben!

király
A sáncolás segíthet megvédeni a királyodat.

Most már mindent tudsz, amit a sakk különleges szabályairól tudni lehet. Ha többet szeretnél megtudni a sakkozásról, olvasd el a többi cikkünket. A Superprof honlapján magántanárral is vehetsz sakkórát!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.