Mit tudsz Spanyolországról? 

Egyszerre sokmindent és valójában semmit?

Valószínűleg felismered a leghíresebb városok neveit: Melilla Gibraltár közelében (lehet, hogy Ceutáról is hallottál már, mindkét város Marokkó mellett helyezkedik el közvetlenül, másik oldalról pedig a Földközi-tenger határolja el őket Spanyolország többi részétől), Sevilla, Salamanca, Toledo, Ibiza, Granada és az Alhambrája, Alicante, Zaragoza a Nuestra Senora del Pilar katedrálissal, Santiago de Compostela, Oviedo, Bilbao és a Guggenheim múzeum, Segovia, Mallorca, Cordoba, Murcia, Tenerife, Benidorm, Alcalá de Henares, Girona, A Coruna, Ronda, Huelva, Vitoria, Valencia, Tarragona, Merida, Avila, Cadiz, Gijon, Jerez de la Frontera…

Valószínűleg ismered a legnagyobb tartományokat, melyek híresen őrzik a függetlenségüket: Aragónia, Baleár-szigetek, La Rioja, Navarra, Katalónia, Asztúria, Andalúzia, Extremadura, Kantábria, Kanári-szigetek…

Spanyolországba utaznál, hogy felfedezd az Ibériai-félsziget csodáit, de nem igazán ismered a kultúrát?

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk neked 50 érdekes és meglepő tényt Spanyolországról!

Mindjárt meglátod, hogy nem kell feltétlenül spanyol ajkúnak lenned és nem kell kívülről fújnod az összes nyelvtani szabályt ahhoz, hogy tisztában legyél a legfontosabb történelmi eseményekkel.

Egy kis utazás nyelvtanulás céljában a barcelonai Ramblas környékén például egy fogadócsaládnál, vagy akár egy intenzív nyelvtanfolyam egészen biztosan bepillantást ad a spanyol irodalom szépségeibe, ráadásul utazgathatsz is az országban.

Természetesen ez a lista nagyon szubjektív, hiszen ezer meg ezer másik dolgot hozzáírhattunk volna még ezeken kívül. 

A legjobb Spanyol nyelv tanárok elérhetőek
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ágnes
5
5 (1 vélemény)
Ágnes
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dani
5
5 (2 vélemény)
Dani
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márk
Márk
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lili
Lili
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Vera
Vera
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Anna
Anna
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dorottya
Dorottya
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ágnes
5
5 (1 vélemény)
Ágnes
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dani
5
5 (2 vélemény)
Dani
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márk
Márk
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lili
Lili
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Vera
Vera
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Anna
Anna
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dorottya
Dorottya
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Érdekes tények a Spanyolországról és a spanyol kultúráról

1. : egészen a mai napig nincs törvény, ami megtiltaná a meztelenségek köztereken. Régen erre egyáltalán nem is volt szükség, ugyanis a spanyolok nagyon szemérmes és vallásos emberek voltak, a társadalom pedig évszázadokon át megbélyegezte vagy egyenesen kivetette magából a “furcsán” viselkedőket. Az idők azonban változnak… Napjainkban teljesen elfogadottnak számít, hogy egyazon lakópark lakói fürdőruha nélkül medencéznek vagy napoznak.

2. : Az egész világon eladott olívaolaj 43% származik Spanyolországból! Gyakran “extra szűz” olívaolajként hivatkoznak rá és hidegen sajtolják. Ha megnézed a polcon az olívaolajakat, mindjárt látni fogod a konkurenciát is: az olaszok és a görögök is olaját is lehet kapni Magyarországon. De egyértelműen Valencia az olívaolaj birodalma.

3. : 2008-2013 között a spanyol válogatott volt a FIFA év csapata. A spanyolok nagy focirajongók, nemzetközi szinten a Spanyolország = foci ugyanolyan, mint a Magyarország = vízilabda. A spanyol játékosok nem a legizmosabbak, de különlegesen ügyes technikával játszanak, amin folyamatosan javítanak.

FIFA Playstation
Ha szereted a spanyol csapatokat, de inkább a kanapédról követed a sporteseményeket, ajánlom a FIFA legújabb változatát PS-re vagy Xbox-ra :)

4. : Spanyolország azonban csak 2010-ben volt először FIFA világbajnok! Nem csoda, a többi válogatott is nagyon jól szerepel, gondoljunk csak Németországra, Uruguay-ra, Franciaországra, Portugáliára… 

5. : A fogtündér kisegér neve spanyolul Ratoncito Pérez!

6. : Gondolom, ezzel nem mondok újat, de a szieszta nagyon fontos részét képezi a mindennapoknak! Egyáltalán nem ritka a kisvárosokban, hogy amint kicsit melegebbre fordul az idő, a boltok bezárnak délután 3-4 óráig. Nyaranta pedig szinte elviselhetetlen néhol a hőség, így gyakran este 6-7 óráig sem találkozunk senkivel az utcán, hiszen mindenki az árnyékban hűsöl valahol.

7. : A 2013-as felmérések szerint Spanyolország a harmadik legnépszerűbb turisztikai célpont volt a világban (Franciaország és az Egyesült Államok után). Az ide látogatók gyakran olyan emlékezetez utazásban vesznek részt, hogy visszatérnek később is. Persze minden népnek megvan a maga preferenciája, a németek például elsősorban a katalóniai tengerparton nyaralnak.

8. : Don Quijote, Miguel de Cervantes 1605-ben íródott remekműve 2002-ben a világ száz legmeghatározóbb és legtöbbek által olvasott könyv egyikévé lett nyilvánítva. A spanyol történészek és irodalmárok szerint az egyik, ha nem az első európai regényről van szó!

9. : A hagyomány szerint minden spanyolnak két vezetékneve van: az első az apa vezetékneve, a második pedig az anyáé. Egészen hasonlóak a spanyol vezetéknevek (Vicente, Martín, Martinez… gondolom, te is sokat ismersz a sorozatokból), így az anya vezetéknevével tudják megkülönböztetni az embereket. Ha pedig ugyanaz lenne a kettő, egy “y”-vel (= és spanyolul) kötik össze a kettőt: Andres y Andres.

10. : A spanyolok szőlővel üdvözlik az új évet! A család összegyűlik és minden harangozáskor megesznek egy szőlőszemet. Egyesek szerint pedig a piros fehérnemű viselése jó szerencsét hoz az új esztendőre.

11. : A libatoll írásra való használata valószínűleg Spanyolországból származik úgy 1400 évvel ezelőttről! Dolgoztasd meg a nyelvi készségeidet és vess papírra néhány magán-és mássalhangzót a spanyoloknak köszönhetően!

12. :A spanyolok, bár nem annyira híresek róla, mint az olaszok, de rengeteget mutogatnak, gesztikulálnak, hogy megértessék veled a gondolataikat. Sőt, hangosan is beszélnek. Amint belépsz egy étterembe, semmit sem fogsz hallani. A spanyolok különösen erős becsületérzettel rendelkeznek (pundonor).

13. : Spanyolországban kevesebben házasodnak, mint bárhol máshol az Európai Unióban, kivéve Svédországot. A gazdasági világválság még nem történt olyan régen és különösen nagy hatással volt az Ibériai-félsziget lakosaira. A spanyol nők termékenységi rátája egyre csökken, ami szintén a bevándorlást támogatja, rengeteg marokkói van Spanyolországban. A társadalom elöregedése egész Európában megfigyelhető és különösen a déli országokban.

14. : Spanyolországban a házasságok mindössze 17%-a végződik válással, ami sokkal kevesebb, mint bármelyik másik országban, Amerikában például ez több mint 50%! Egyrészt a kisebb házasulási kedvnek lehet ezt betudni, valamint a spanyolok még most is elég vallásosak. Sajnos a válások száma évről évre egyre több, mint mindenhol a világban.

15. : Madrid konkrétan az ország közepén helyezkedik el és a Puerta del Sol tér pontosan az ország közepe! Ezért is választották az ország fővárosának onnantól kezdve, hogy a királyi korona nem vándorolt városról városra. Madrid egy nem túl termékeny földön helyezkedik el, egy helyi szólás szerint a madridi klíma: “kilenc hónap tél, három hónap pokol”. A kontinentális éghajlat miatt kemény telek és néha szinte kibírhatatlan hőséggel jelentkező nyarak jellemzik az időjárást. Madridban van a világ egyik legnagyobb arénája (a legnagyobbak Mexikóban vannak): Las Ventas. A San Isidro tavasszal egy teljes hónapig tart, ezen kívül van még egy kevésbé hosszú ünnep szeptember végén-október elején. Ezeket pont olyan időpontokban rendezik meg, amikor az időjárás még elviselhető. Madrid Barcelonával karöltve spanyolország pénzügyi központja. E két város agglomerációja a legnépszerűbb célpont a külföldi dolgozók szemében is.

16. : Spanyolországban a második legmagasabb az egy főre jutó bárok száma! Esténként a spanyolok szeretnek összeülni a helyi étteremben vagy bárban, életkortól függetlenül. Olyan békés, nyugodt pillanatok ezek, tapas, vino tinto, család, szomszédok és barátok… Általában állófogadás jelleggel, hacsak nem ivott valaki egy kicsit túl sokat! Elsősorban a férfiak gyűlnek így össze.

nachos
Vajon melyik spanyolajkú országban esznek nachost?

17. : Spanyolországban nem ritka az, hogy valaki csak úgy eldobja a szemetet, még az éttermekben is! A fiatalabb generáció azonban már jobban odafigyel, hogy ne szemeteljen.

18. : A spanyolok a “tortitas” szót használják az amerikai palacsinta jellegű, vastagabb, levegősebb, kukoricaliszt alapú tortillákra.

19. : A spanyolok nagy része, a franciákhoz hasonlóan, minden nap friss kenyeret vesznek! Ha szereted a friss, kívül ropogós, belül omlós kenyeret, ez biztosan meghozza a kedvedet egy spanyolországi kiruccanáshoz!

20. : Európa nagy részére Spanyolországból importálják a paradicsomot, a krumplit, az avokadót, a dohányt és a kakaót is, mostanában pedig a zöldbabot is egyre inkább.

21.  A spanyolok elsősorban a vörösborukról ismertek, de az országban található szőlő nagy része fehérszőlő, aminek a színe az erjedéssel válik sötétebbé. A borkészítés központja La Rioja. Olaszország és Franciaország mellett Spanyolország a világ legnagyobb bortermelő nemzete, a sorrend évről évre változik. A régi spanyol gyarmatok, mint Argentina és Chile is híresek a borukról: a magaslati levegőn termesztett merlot-t nem fenyegeti a filoxéra.

22. : Spanyolország a sáfrány nemzete, a sáfrány a paella és a paradicsomos süllő egyik fő hozzávalója. A sáfrány a világ egyik legdrágább fűszere, az ára a fekete szarvasgomba vagy a vadon élő tokhalból készült kaviár árával vetekszik. A krókusz egyik virágából származik és elég egy egészen kis mennyiség is belőle.

23. : A madridi metró Európában a második legnagyobb hálózat, a világban pedig a hatodik. Sajnos a 2004 március 11-i terrortámadás, mely Madrid egyik legfontosabb vasútállomását célozta meg Aznar miniszterelnöksége alatt, közel 200 halálos áldozatot követelt.

24. : A család a társadalom alapköve. Spanyolországban a vasárnapi családi ebéd szent és sérthetetlen, még akkor is, ha egyre kevesebben születnek, így a családok is egyre kisebbek. Ez a magyarok többségének is ismerős lehet, nem is különbözünk olyan sok mindenben a spanyoloktól, ugye?

25. : A spanyolok 80%-a saját lakásban lakik, amit néha egészen nagy összegű hitelekből fedeztek, nagyon fontos számukra ugyanis a saját ingatlan.

26. : A spanyolok többsége katolikus. Írország és Olaszország mellett Spanyolországban van Európában a legtöbb gyakorló katolikus.

27. : A fontosabb szerepet betöltő emberekhez Don vagy Dona megszólítással fordulnak, gondolj csak például Don Quijote-ra vagy Don Juanra.

28. : Ha meghívtak egy spanyol háztatásba, illik ajándékot vinni a ház asszonyának.

29. : Az üzleti életben a spanyolok szívesebben találkoznak és beszélik meg szemtől szemben a dolgokat, nem igazán kedvelik az emailezést, sem a telefonálást. Erről is biztosan tanulni fogsz a spanyolórákon.

30. : Láttál már svájci sapkát vagy beretet? Azt hitted, Svájcból vagy Franciaországból származik, ugye? Nos, nem, hanem a spanyolok (egészen pontosan a Pireneusok lakói) hordtak először ilyen fejfedőt!

31. : Nem szokás borravalót adni vendéglőkben, különösen, ha nem is került sokba.

32. : Minden autonóm közösségnek megvan a maga himnusza, nyelve és zászlója (például Katalónia, Galícia, Baszkföld).

33. : Barcelonába évente 15 millióan látogatnak el, míg Madridba mindössze 6-7 millióan.

34. : A Madrid-Barcelona repülőút az egy héten leggyakrabban megtett repülőutak egyike az egész világon.

35. : Spanyolországban több mint 8 ezer tengerparti strand van, a turisták kedvenc helye.

36. : Spanyolország neve az Ispania szóból ered, régen magyarul is Hispániaként hivatkoztunk az Ibériai-félszigetre, a szó jelentése pedig “a nyulak földje”. Erről sem feltétlenül tanul az ember spanyolórán.

spanyol nyelv eredete
A spanyol nyelvet kasztíliai nyelvként és Cervantes nyelveként is szokás emlegetni

37. : Május 15-én a madridi egyedülálló nők ellátogatnak az Ermita de San Isidro kápolnába, hogy férjet fogjanak!

38. : Az egyneműek polgári házassága 2005 óta törvényileg elfogadott.

39. : Barcelonában bevett szokás minden év április 23-án egy könyvet és/vagy egy rózsát adni a szeretteinknek.

40. : A spanyoloknak több autójuk van, mint telefonjuk.

41. : A spanyolok nagy evők! Egyik kedvenc spanyol szólásom: “llena barriga, corazón contento”, ezt körülbelül úgy lehetne fordítani, hogy “teli has, boldog szív”.

42.  Ma minden spanyol anyanyelvű a kasztíliai nyelvet beszélni, amelyet világszerte "spanyol"-ként emlegetnek. Spanyolországban azonban négy hivatalos nyelv (kasztíliai, katalán, baszk és galíciai), három nem hivatalos regionális nyelv (aráni, aszturleóni, aragóniai), valamint számos egyéb nyelvjárás (valenciai...) létezik, amelyeknek végtelen számú változata lehet.

43. : A spanyolok életritmusa teljesen más. Általában 1 és 3 óra között ebédelnek (nagy mennyiséget). A vacsora este 9 vagy 10 óra körül van, és tapasokból áll (a hagyományos helyeken, Spanyolország turisztikai területein kívül, a klasszikus éttermek néha este zárva vannak, vigyázat!). Reggel 10 óra körül az iskolások és a munkások szívesen tartanak egy rövid szünetet egy bocadillo, egyfajta szendvics elfogyasztásával. Kicsit olyan, mint régen a parasztok, akik kolbászt vagy sonkát vittek a mezőre! Egyes régiókban ezek az idők szinte a szellemi kulturális örökség részét képezik...

44. : A spanyol kultúra nagy hatással volt a modern művészetre az 1800-as évek végétől, olyan művészekkel, mint Antoni Gaudí (építészeti szecesszió, nagyon látványosan jelen van Barcelona városában), Pablo Picasso (expresszionizmus, kubizmus, szürrealizmus), Joan Miró (Montjuïcban: a szürrealizmus modernizmusba fordult) és Salvador Dalí (szürrealizmus, provokációs célzattal a francoizmus jegyeivel).

45. : A flamenco nemcsak tánc, hanem zenei stílus is. Az ibériaiak szeretik a zenét és a táncot (minden feria erről tanúskodik!): tőlük származik többek között a passacaglia, a sevillana és a pasodoble is.

46. : Évente 58 millió turista keresi fel Spanyolországot, ezzel a negyedik leglátogatottabb ország a világon. Másrészt a turisták hosszú ideig maradnak és költekeznek, mint az Egyesült Államokban. Fiesta, Costa Blanca öblök, Sierra Nevada csúcsok, az Almeria körüli sivatagos terület és bulizás a Costa Doradán: a Pireneusokban számtalan turisztikai látványosság és üdülési lehetőség van!

47. : Spanyolország híres a fesztiváljairól, többek között a San Fermínről (a védőszentek napja, bikaviadalokkal és encierroval - ez utóbbi egy bikafuttatás a város utcáin és sikátoraiban) Pamplonában és a Tomatináról (a nagy "paradicsomcsata") Buñolban. A spanyol polgárháború története szerencsére nagyon távolinak tűnik!

48.: Több mint 150 000 paradicsomot szoktak kidobni a félszigeti Tomatinán. Ez a szám évről évre nő: rajtad múlik, hogy menj és egyél meg, amennyi csak beléd fér!

49. : Spanyolország hivatalos neve "Spanyol Királyság", királya VI. Fülöp, királynője pedig Zsófia görög királynő, Juan Carlos - az előző spanyol király, aki lemondott - felesége. A vizigótok már a múltban megalapították a spanyol királyságot. A mai királyság a mórok elleni igen hosszú mozarab visszahódításnak (a 8. század eleje és 1492 között a Reconquista során!) köszönheti létét. Különböző kisebb királyságok egyesüléséből jött létre, a legfontosabbak León, Kasztília, Aragónia, Granada és Murcia királyságai voltak…

50. : Spanyolország jelenlegi nemzeti himnusza szavak nélküli, csak hangszerelés, amit Franco tábornok rendelt el. A címe Arriba España, a szövege pedig hazafias volt. A 20. század előtt az országnak nem volt hivatalos himnusza. Ez viszonylag új keletű fejlemény, hiszen a francia forradalommal együtt jelent meg.

Ha úgy érzed, még mindig nem tudsz eleget, olvasd el a legjobb spanyol szólásokról szóló cikkünket is!

A spanyol nyelv további érdekességei

Most, hogy már ennyi mindent tudsz a spanyolokról, ideje spanyol nyelvleckéket venned!

Remélem, ettől a listától megjött a kedved a spanyol nyelvvel való ismerkedéshez, valamint a kultúra mélyebb ismeretéhez is!

A Földközi-tenger, az Atlanti-óceán és a Camino de Santiago (vagy ahogy mi magyarok emlegetjük, El Camino) között Spanyolország az igazi boldogság.

A spanyol nyelv nem igazán hasonlít a magyarra, mint ahogyan az általában lenni szokott az idegen nyelvekkel, de ha már ismerkedtél más indoeurópai nyelvekkel (például olasz vagy francia), egészen biztosan könnyebben indulsz majd neki a nyelvtanulásnak, hiszen rengeteg hasonlóság van ezek között a nyelvek között.

Azt azonban nem garantáljuk, hogy a spanyol nyelv ismeretével az ország minden pontján mindent megértesz majd! Mint ahogyan azt a listán is olvastad, minden autonóm közösségnek megvan a maga nyelve. Az Erasmus programodtól függően megismerkedhetsz a katalán nyelvvel Barcelonában, a baszk nyelvvel Baszkföldön, a valenciai nyelvvel Valenciában…

Ha pedig földrajzilag messzebb tanulnál spanyolul, válassz egy dél- vagy közép-amerikai, vagyis latin-amerikai országot! Kolumbusznak köszönhetően ezen országok nagy részében a spanyol a hivatalos nyelv (kivéve Brazíliát, tudod, milyen nyelven beszélnek Brazíliában? Hát nem brazilul!).

Vár Uruguay, Argentína, Paraguay, Puerto Rico, Venezuela, Nicaragua, Guatemala, Ecuador, Bolívia… Ezeken belül is az olyan lenyűgöző városok, mint például Buenos Aires!

A latin-amerikai országok mindegyikéről írhatnék több ezer pontból álló listát és még így sem tudnék mindenről pontosan beszámolni. Ideje neked magadnak belevágnod a nagy kalandba és felfedezned a kiválasztott országot! Ha pedig már jártál valahol és szeretnéd megosztani a tapasztalataidat, várjuk a történetedet a komment szekcióban!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.