A sakk egy társasjáték, ami a 10. században arab közvetítéssel keresztül érkezett Európába. Azóta a sakk rendkívül népszerű hazánkban, ahogy az egész világon is. A sakk gondolkodást és stratégiát igényel.

A sakkjáték szabályait azonban nem könnyű megismerni: legyen szó a figurák elhelyezéséről, a játéktáblán elfoglalt kezdeti helyzetükről és természetesen az egyes figurák használatáról. A kezdők ezért elveszettnek érezhetik magukat, és félhetnek a kudarctól!

A Superprof segítségével felfedezhet a sakktábla helyes felállítását. Tippjeink és magyarázataink segítségével pillanatok alatt legyőzheted akár a Deep Blue-t is... Vagy csak megtanulhatsz gyorsan sakkozni! Motivációul álljon itt egy gondolat Stefan Zweigtől:„A sakknak megvan az a különleges tulajdonsága, hogy nem fárasztja el a szellemet, hanem növeli annak rugalmasságát és élénkségét.”

Találj magadnak egy ellenfelet, akit aztán legyőzhetsz

Egy jó sakkozó számára az az öröm, ha megfelelő ellenfelet talál, míg egy kezdőnek az, ha egy másik kezdőre akad.” Ivan Ilich

sakk gyerekjáték
Gyakorlással bárkiből remek sakkozó válhat.

A sakk egy olyan játék – sőt sport –, amit ketten játszanak. Lehet ugyan egyedül edzeni, hogy megtanuld leütni az ellenfél királyát, de fontos valódi ellenfeleket találni, hogy valóban szintre kerülj, és a szabályok szerint játszhass. Miután elsajátítottad a figurák mozgását, bátran játszhatsz egy másik játékos ellen is.Természetesen kipróbálhatod magad egy mesterséges intelligencia ellen is, akár egy videojátékon vagy egy alkalmazáson keresztül, de így nem fogod látni egy igazi játékos taktikai szellemét, különösen azért, mert minden játékosnak megvan a maga játékszintje és módjaArról nem is beszélve, hogy egy mesterséges intelligencia megjegyzi minden lépésedet, így gyorsan verhetetlenné válik. Magas szinten hasznos, de mi még csak kezdők vagyunk. Ráadásul Kaszparov a jelek szerint nem nagyon volt oda a robot elleni játékért.A legjobb módja annak, hogy emberek nem pedig számítógép ellen játszunk az, ha csatlakozunk egy sakk klubhoz. Nézz körül a helyi újságokban vagy az interneten. A sakktanulás sokkal hatékonyabb, ha csoportban vagy szervezetben gyakorolsz. Nem attól leszel jó játékos, ha megveszed a felszerelést. Ha nem akarsz egy klubhoz csatlakozni, vehetsz magánórákat is, amelyek segítségével alapoktól kezdve megtanulhatsz mindent, legyen szó mozgásszabályokról vagy játékstratégiáról.

Szerencsére a Superprof segítségével felveheted a kapcsolatot egy sakk magántanárral!

Ha már jó szintre jutottál a sakkban, akkor ideje összemérned a tudásodat más játékosokkal, akár versenyek során is, hogy fejlődj azáltal, hogy tanulmányozod mások játékmódját. Nyilván a legjobbak a világbajnokságon küzdenek meg egymással, de mi még nem tartunk ott!

A legjobb Sakk tanárok elérhetőek
Zoltán béla
5
5 (10 vélemény)
Zoltán béla
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dániel
Dániel
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
Attila
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márton mihály
5
5 (1 vélemény)
Márton mihály
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gabor
Gabor
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
László
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Norbert
Norbert
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zoltán béla
5
5 (10 vélemény)
Zoltán béla
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dániel
Dániel
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
Attila
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márton mihály
5
5 (1 vélemény)
Márton mihály
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gabor
Gabor
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
László
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Norbert
Norbert
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

A sakktábla: egy nagyon különleges játéktábla

Mielőtt elkezded a játékot, először fel kell állítanod a sakktáblát. A sakkot szemtől szemben játsszák, ezért a tábla mindkét oldalán helyet kell hagynod magadnak és ellenfelednek, illetve úgy helyezd el a táblát, hogy mindkét játékosnál egy fekete négyzet legyen a tábla bal sarkában. Biztosan észrevetted már, hogy a sakktábla fekete és fehér négyzetek sorából áll, függőlegesen és vízszintesen egyaránt. Ezeken a mezőkön menetelnek majd előre a gyalogjaidat, és itt ütöd majd le az ellenfél bábuit, legyen szó a világos vagy a sötét oldalról.A sakk története során a sakktábla átment néhány módosításon, akár színét, akár a mezők számát tekintve. Az indaiak, perzsák és arabok egyszínű táblán játszottak, a fekete-fehér sakktábla a nyugaton alakult ki, amely kezdetben a fényűzés szimbóluma volt; most már a szabvány. A sakktábla 64 mezőből áll, mint az indiai sakkjátékok esetében: a sakktábla közepe a teremtő isten Brahma, a többi pedig a többi isten lakhelyét jelképezte. A mezők száma azonban sokat változott korról korra és civilizációról civilizációra. Mielőtt elkezded a játékot, győződj meg arról, hogy a sakktáblája megfelelő-e, és hogy stabilan áll, hogy nehogy játék közben felboruljon. Képzeld csak el, milyen frusztráló lenne, ha egy órát töltesz egy játékkal, aztán minden tönkremegy egy elcsúszott könyök miatt!

Sakktáblát elég könnyen talál az ember. Ha szeretnéd megadni a módját, az intarziás sakktáblák olyan 20 000 forint körül mozognak, de a műanyag utazó verzió már 2500 forintért a tiéd lehet.

Szintén jó ötlet lehet beruházni:

• egy sakkjáték-készletre (bábu és sakktábla),

• Sakkfigurákba tábla nélkül,

• Analóg vagy digitális sakkórára,

• Sakktartozékokra (dobozokra vagy tárolótáskákra).

Ha ezeket a csodákat szeretnéd megvásárolni, javasoljuk, hogy keresd fel a stratégiai játékokra, társasjátékokra szakosodott üzleteket. Online is megrendelheted őket, ha jobban szeretsz az otthonod kényelméből vásárolni. Helyezd el a játékfigurákat a sakktáblán Először is, el kell helyezned a figurákat a táblán, ehhez viszont ismerned kell a sakk alapjait. Az összes bábu a tábla két végére kerül: az egyik oldalon a feketék, a másik oldalon a fehérek.  A játék elején mindkét játékosnak 16 bábuja van.Az értékdarabokat a hátsó sorba (a tábla széléről számított első sorba), míg a gyalogokat az előttük lévő sorba helyezzük, védve ezeket a figurákat.

A gyalogoknak nincs konkrét elhelyezési sorrendje, hiszen az összes gyalog azonos, a többi bábu sorrendje a következő:

Bástya

Huszár

Futó

Királynő

Király

Futó

Huszár

Bástya

A legfontosabb darab, a király mindig a királynő mellé kerül. Ahhoz, hogy könnyen megjegyezze a kettő sorrendjét, tudnod kell, hogy a fehér királynő egy fehér négyzetre, a fekete királynő pedig egy fekete négyzetre kerül. Így a király olyan négyzetre kerül, amely nem azonos színű. A legfontosabb darab, a király mindig a királynő mellé kerül. Ahhoz, hogy könnyen megjegyezd a sorrendjüket, emlékezz, hogy a fehér királynő fehér mezőre, a fekete királynő pedig egy fekete négyzetre kerül. Így a király olyan mezőre kerül, amely nem azonos színű vele.

A sakkjátszmában a futók állnak a királyhoz legközelebb.” Mathurin Régnier

A futók körülveszik a királyi párt, őket pedig követik a lovagok, majd a bástyák. A sorrend mindig ugyanaz, és nem szabad megváltoztatni. Egyszerűen szólva, emlékezz arra, hogy minél értékesebb egy figura (királyok, királynők, akik egyenes vonalban és átlósan is mozoghatnak stb), annál inkább középen vannak.Az értékdarabok sora sokkal fontosabb, mint a védelmükként szolgáló gyalogoké. Sáncolás esetén ez a felállás módosítható, de ehhez először a huszárt és a futót mozgatása szükséges.Miután a figuráidat megfelelően elhelyezted a táblán, és az ellenfeled készen áll arra, hogy egy villámháborúban legyőzd, kezdhetitek is. Nincs szükség bíróra, csak hagyjatok sok időt a játékra, hogy ne kelljen idő hiányában félbe hagynotok!

sakkjátszma
A sakkot nem lehet elég korán kezdeni.

A sakkjátszma kezdete: hogyan tovább?

Mielőtt mattot adhatsz csalódott ellenfelednek, el kell kezdenetek a játékot. Mindig a fehér játékos kezdi a játékot, majd felváltva játszik mindenki egy kört. Ha fehérrel játszol, lépj az egyik gyaloggal vagy huszárral. Csak ezzel a két figurával léphetsz a játék elején, a bástya, a futó, a királynő és a király blokkolva van, amíg az előttük lévő figurák elmozdulnak. Általánosságban elmondható, hogy az amatőr játékosok a gyalogok kissé véletlenszerű mozgatásával kezdik a játékot, mielőtt végül kidolgoznak egy stratégiát. A választás azonban teljes mértékben rajtad múlik. Miután elkezdődött a sakkjátszma, emlékezz néhány fontos szabályra:

• A sakkban nem lehet passzolni: más szóval, muszáj lépned, még akkor is, ha ez hátrányos helyzetbe hoz,

• Megegyezhettek egy kijelölt gondolkodási időben, de ez nem létszükséglet,

• Minden alkalommal, amikor egy bábut leütnek, el kell távolítani a tábláról,

• A figurák nem léphetik át a sakktábla szélét,

• Egy mezőn csak egy figura lehet,

• Ha megérintesz egy figurát, muszáj azzal a figurával lépned,

• A sakk-matt azt jelenti, hogy leütöd a királyt anélkül, hogy el tudna menekülni, mert a többi bábu megakadályozza, hogy másik mezőre lépjen,

• A patthelyzet döntetlen: a király nincs sakkban, de a többi bábu nem tud mozdulni.

Ezeket a remek tanácsokat követve, a sakk nagymestere leszel. Mutasd meg a, szintén kezdő, ellenfelednek, hogy született stratéga vagy!

Most már mindent tudtok, hogy nekivághassatok egy sakkjátszmának. Ha többet szeretnél megtudni a sakk történetéről, olvasd el a további cikkeinket, vagy végy sakkórákat a Superprof magántanáraitól!  

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.