Gondoltál már arra, hogy matektanár legyél, vagy gitározni taníts, esetleg nyelvtanfolyamot tarts?

A korrepetálás fantasztikus dolog: akár egyetemi hallgató vagy, aki szeretne egy kis extra pénzt keresni, akár azon gondolkodsz, hogy a jövőben tanár leszel, és szeretnél némi gyakorlati tapasztalatot szerezni. Sok gyakorló szakember a munkaidején kívül vállal korrepetálást, mivel felismerik, milyen értékes, ha tudásukat megoszthatják másokkal is. A korrepetálás gondolata vonzó lehet, de ha új vagy a magánórák világában, a kezdet sokszor ijesztő lehet. Akár diák vagy, aki a nála fiatalabbaknak szeretne segíteni, akár sok tapasztalattal rendelkezel a szakmádban, itt találhatsz néhány tippet a sikeres induláshoz. Ebből a cikkből megtudhatsz mindent, amit a tanítással kapcsolatban érdemes tudnod, többek között azt, hogyan találj ügyfeleket, hogyan alakíts ki velük jó kapcsolatot, valamint azt, hogyan építsd fel az óráidat, és milyen lépéseket kell tenned, hogy a legtöbbet hozd ki ebből az új munkádból! Arról, hogy kiből lehet magántanár itt is olvashatsz!

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

Hogyan válj magántanárrá?

Amikor személyre szabott órákat tartasz, szem előtt kell tartanod, hogy éppen egy szolgáltatást nyújtasz. Magántanárként a szolgáltatás fogalma nagyon fontos, hiszen a diákjaid "szolgálatában" állsz, tehát figyelmesen kell meghallgatnod a céljaikat, az óráid utáni visszajelzéseiket, és ennek megfelelően kell reagálnod.

Ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban haladj a tanítványaid céljainak elérése felé, először ki kell építened egy megfelelő bizalmi kapcsolatot. Ez a jó magántanár egyik alapvető képessége, és a tanulóid sikerességének zálogát is magában hordozza.  (A többi hasznos tulajdonságról a Miről ismerszik meg a jó magántanár bejegyzésben is írtunk!) Egy ilyen kapcsolat a tanítvánnyal segíthet jobban megismerni őt, és ezáltal személyre szabottabb tanulási programot kidolgozni.

A magántanárok többsége első kézből származó tapasztalattal rendelkezik a választott témában, vagyis vagy szakképesítéssel rendelkezik, vagy éppen tanulja az egyetemen.

Természetesen, nem taníthatsz valakit zongorázni, ha te magad még sohasem ültél a billentyűk előtt! Ez a józan ész kérdése, hogy alkalmasnak érzed-e magad a választott tárgy tanítására.

Ha értesz hozzá, taníthatod!
Ha értesz hozzá, taníthatod!

Szeretnél természettudományokat oktatni? Ha fizikából van diplomád, azt gondolhatod, hogy ennek semmi akadálya. De ha angolul és franciául is szuperül beszélsz, viszont nincs bizonyítványod, az sem probléma, úgyhogy a fizika mellett idegennyelv oktató is lehetsz!

Ami viszont fontos szempont lehet, hogy a végzettséged kihathat a magántanárként szerezhető jövedelmedre.

A magántanárrá válás folyamata

Ha arra vagy kíváncsi, hogy kell-e diplomával rendelkezned ahhoz, hogy korrepetálást tarts, megnyugtatlak, nem kell – elég, ha megfelelő ismeretekkel rendelkezel az adott témában. Nincsenek olyan jogi követelmények, amelyek megakadályozhatnák, hogy korrepetáló tanár legyél, de persze, ha rendelkezel valamilyen témába vágó képesítéssel, azzal nagyobb bizalmat szavazhatnak neked a diákok.

Ezen képesítése(i)d meglétét a hirdetéseidben is megemlítheted, így különösen a fiatalabb gyermekek szülei számára lehetsz vonzóbb választás, mivel azt tükrözi számukra, hogy nemcsak az adott tárgy ismeretével rendelkezel, de azt is tudod, hogyan add át megfelelően a tudásodat.

Ahhoz, hogy legálisan kereshess pénzt korrepetálással, be kell tartanod néhány formaságot attól függően, hogy milyen keretek között tervezel „működni”.

Korrepetálás egyéni vállalkozóként

Ha egyéni vállalkozóként (és nem cég vagy vállalkozás alkalmazottjaként) oktatsz, akkor vállalkozásodat be kell jelentened a hatóságok felé. Egyéni vállalkozónak lenni azt jelenti, hogy mindent magadnak kell intézned, ha csak nincs egy jó könyvelőd, aki leveszi rólad az adminisztrációs terheket.

Érdemes elgondolkodnod, hogy milyen költségeid merülhetnek fel a tanítással kapcsolatban, illetve, hogy milyen bevételre számíthatsz, annak megfelelően, hogy hány órát szánsz tanításra, és milyen összegért „árulod” az idődet és a tudásodat. Ezeket mérlegelve kell döntened az adózásról, de ha legalább a vállalkozásod indításakor felkeresel egy könyvelőt, ő minden tudnivalóról felvilágosítást adhat neked.

Oktatás ügynökségen keresztül

Ha valamilyen cégnek dolgozol, az sok terhet vehet le a válladról. Ebben az esetben a szervezet fogja megtalálni a diákokat a számodra, így mindig garantált a munka, de ebben az esetben az is előfordulhat, hogy a munkavégzést valamilyen képzettséghez kötik.

Ha alkalmazottként foglalkozol tanítással, annak is vannak előnyei!
Ha alkalmazottként foglalkozol tanítással, annak is vannak előnyei!

Míg egyes ügynökségek egyszerűen csak megfelelő tapasztalattal rendelkezőket keresnek, addig mások csak olyanokat vesznek fel, akik a legjobb egyetemeken végeztek, vagy tanár végzettségük van és rendelkeznek oktatói tapasztalattal - ezért mielőtt jelentkezel az álláshirdetésre, ellenőrizd a követelményeket!

Egy ügynökségnél dolgozni számos előnnyel jár. Csak „belebújsz a nevükkel hímzett talárba”, ők pedig elvégzik a papírmunkát helyetted, neked pedig csak a fizetésedet kell várnod a hónap végén!

Dolgozhatsz online korrepetálással foglalkozó vállalkozásnak is, és a cég nevében webkamerán keresztül tarthatod az órákat. Ez lehetővé teszi, hogy megspórolj olyan költségeket, mint például az útiköltség, és időben is sokat nyerhetsz vele.

Találj diákokat a magánóráidhoz

Most, hogy már egy kicsit többet tudsz arról, hogy mi szükséges ahhoz, hogy oktatóvá válj, szükséged van valakikre, akiket taníthatsz!

De hol találhatod meg őket?

Rengeteg különböző módja van annak, hogy a nevedet megismertesd, és azt javasoljuk, hogy mindegyiket használd is ki, hogy minél több ügyfél érdeklődését felkeltsd.

 • Használd a hálózataidat: Mint minden munka esetében, gondolj azokra, akik a legközelebb állnak hozzád - a barátaidra és a családodra! Ők az elsők, akikkel beszélni fogsz az új törekvéseidről, így ők lesznek az elsők, akik továbbadják a hírt. Ezután irány a közösségi háló: egy kis hirdetés a Facebookon vagy egy Tweet, és máris több száz ember szerezhet a szolgáltatásodról tudomást, akik között lehetnek leendő diákok, vagy ismerhetnek valakit, aki számára érdekes lehet a dolog. Ha már van néhány diákod, ők a te igazi „hirdetéseid”! Hiszen, ha jó vagy abban, amit csinálsz, a híred szárnyra kap. (Ez persze ellenkező esetben is igaz lehet, sőt!) Lehetnek olyan családtagjai vagy barátai a már meglévő diákjaidnak, akiknek szintén hasznára válhat a segítséged. Ne feledkezz meg a helyi közösségről sem! Beszélj a szomszédokkal, és add meg nekik az elérhetőségeidet - a szájhagyomány igen hatékony „eszköz”!
 • Készíts szórólapokat: Kitehetsz néhány hirdetést a helyi boltok falára vagy a pultok mellé (természetesen csak ha megengedik), de a közeli utcák postaládáiba is dobhatsz egyet-egyet. Győződj meg róla, hogy tartalmazza a legfontosabb információkat (mit tanítasz, milyen tapasztalatod van, mik az elérhetőségeid), és esetleg 1-2 rövidebb véleményt a diákjaidtól!
 • Hirdess az iskolákban: Az általános iskoláktól a főiskolákig a legtöbb potenciális diák-jelölted a hét öt napján ezeken a helyeken tartózkodik. Az iskolák kapujánál elhelyezett plakátok a legjobb módja annak, hogy megcélozd azokat a szülőket, akik úgy gondolják, hogy gyermeküknek hasznára válhat néhány plusz óra. Az, ha esetleg az adott iskola tanárai ismerik a nevedet, szintén hatalmas előnyt jelenthet.
 • Használd az online platformokat: Regisztrálj a Superprofra, ami egyszerű, ingyenes és gyors! Te határozod meg az árakat, a diákok pedig felkeresnek. Az online jelenlét szintén hihetetlenül hasznos a hírneved építésében. Manapság az emberek egyből a Google-höz fordulnak, ha valaminek/valakinek utána akarnak nézni, így, ha jó értékeléseket és beszámolókat látnak, nagy valószínűséggel kapcsolatba akarnak lépni veled.
 • Hozz létre saját weboldalt: Ha a LinkedIn nem válik be, készíthetsz saját weboldalt, hogy bemutasd az önéletrajzodat és a portfóliódat. A weboldaladat mindenképpen tüntesd fel a szórólapokon is, hogy az emberek megtaláljanak online, és többet tudjanak meg az általad kínált szolgáltatásokról, valamint az oktatási és szakmai hátteredről.

Nézz utána, hogyan szabhatod könnyen személyre az óráidat!

Találj diákokat az online magánóráidhoz!

Tegyük fel, hogy elutazol néhány hétre, de szeretnéd tartani a kapcsolatot a diákjaiddal. Nincs is ennél egyszerűbb! Légy online magántanár, így bárhonnan dolgozhatsz!

Az online korrepetáláshoz mindössze egy laptopra van szükséged, illetve egy platformra, ahol online értekezleteket, találkozókat tudsz összehozni.

Az online korrepetálás ugyanolyan hatékony, mint az otthoni vagy a kiscsoportos foglalkozások - csak más előkészületeket igényel. Az órák hatékonysága természetesen - akár online, akár személyesen - a tanuló motiváltságától és elszántságától, valamint a tanár képességeitől függ.

Azt tanácsoljuk azonban, hogy fektess be egy nagyon jó minőségű webkamerába -amennyiben a számítógépeden nincs, vagy nem megfelelő ez az eszköz-, így az online foglalkozások is elég magas színvonalúak lehetnek, és nem merülnek fel technikai nehézségek vagy félreértések. Ha energiát fordítasz az ilyen jellegű előkészületekre, akkor az órák zökkenőmentesen zajlanak majd, és ezzel a tanítás ugyanolyan hatékony lesz, mintha személyesen tartanál órát.

Online is hozhatod ugyanazt a színvonalat és hatékonyságot!
Online is hozhatod ugyanazt a színvonalat és hatékonyságot!

Egyéb előnyök a korszerű tanítási módszerek esetében: A képernyőmegosztás, a Google Drive és az olyan alkalmazások, mint a Whatsapp használatával biztosíthatod, hogy te és tanítványaid hatékonyan kommunikáljatok, illetve segíthetnek a legtöbbet kihozni az órákból.

És tudod, mit? Az online órák díjai többnyire megegyeznek a személyesen tartott órákéval - és még az utazási költségek miatt sem kell aggódnod, vagyis az online órák megtartása sok szempontból költséghatékonyabb a magántanárok számára!

Tehát, akár úgy döntesz, hogy továbbra is kizárólag személyesen találkozol a diákjaiddal, akár úgy, hogy az órákat online szeretnéd tartani, vagy a hibrid megoldást választod (személyesen és online is), minden esetben megtarthatod a már meglévő ügyfélkörödet, miközben lehetőséged van kiterjeszteni szolgáltatásaidat akár az egész világra!

Amennyiben arra jutottál, hogy az online korrepetálás vállalható részedről, felmerülhet a kérdés, hogy hol is kezdj neki? Rengeteg olyan platform létezik, ahol meghirdetheted magad, mint szolgáltató, de sok olyan is van, amely kifejezetten oktatást vállalóknak és tanároknak szól.

Íme néhány a legnépszerűbbek közül:

Onlinetanar.hu, meetnlearn, oktass.hu vagy akár a Superprof.

Ez utóbbi, vagyis a Superprof egy online korrepetálási platform, amely lehetővé teszi, hogy bármely tantárgy oktatói ingyenesen hirdethessék szolgáltatásaikat. A szolgáltatást nyújtók létrehozhatnak egy profilt, amelyben részletezik végzettségüket, képzettségüket és szakterületüket, valamint meghatározhatják saját óradíjukat. Az első órát akár ingyen is felajánlhatják, hogy a leendő diákok ízelítőt kaphassanak az órák hangulatából!

A Superprof lehetővé teszi a diákok számára, hogy a különböző profilok megtekintésével és a többi diák értékelésének elolvasásával találják meg oktatóikat - így nem kell időt töltened azzal, hogy olyan diákokkal veszed fel a kapcsolatot, akik esetleg nem is komoly érdeklődők. Ráadásul, ha a Superprofon keresztül szervezed az óráidat, a bevételed 100%-át megtarthatod - nincs jutalék!

A magántanár életforma igazán rugalmas tud lenni. Annyit és akkor dolgozol, ahogyan az neked a legmegfelelőbb.

Add fel hát a hirdetésedet, és figyeld, hogyan özönlenek az üzenetek!

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

Hol tartsd az óráidat?

A legkézenfekvőbb hely, ahol megfelelő körülmények között tudtok haladni, az egyikőtök otthona.

Gyakran könnyebb úgy tanítani egy tanulót, hogy ha saját, jólismert környezetében van, és ezért nyugodtabb. De olyan is van persze, hogy a családi környezet pont nem ideális a tanuláshoz, különösen, ha a diáknak testvérei vannak!

Használhatod a fantáziádat, és kitalálhatsz új és érdekes helyeket, amelyek megfelelő légkörrel rendelkeznek ahhoz, hogy jó tanulási környezetet biztosítsanak. Az óvodás gyermektől az érettségizőig, de akár felnőttekre is jó hatással lehet a tanulás helyszínének változtatása: szórakoztató elemet ad, serkenti a tanuló kíváncsiságát, és csodákat tesz az önbizalmával azáltal, hogy megtanítja a különböző környezetekhez való alkalmazkodásra!

Íme néhány ötlet, hogy hol tarthatnál foglalkozásokat:

 • Könyvtárban: Egy könyvtár vagy könyvesbolt ideális hely például a vizsgákra való felkészüléshez.
 • Múzeumban: Lehet, hogy találsz egy második világháborús kiállítást, amelyet be tudsz építeni a történelemóráidba!
 • Egy parkban: A gyerekek (is) hatékonyabban tanulnak nyugodt környezetben, így egy kis friss levegő egy nyugodt helyen csodákra lehet képes.
 • Kávézóban: A nyelvtanítás valamilyen forgalmas, nyilvános környezetben azt jelenti, hogy a helyzet kevésbé formális és inkább laza lesz, ami elősegíti a természetes társalgást a célnyelven.
Az új környezet frissítően hathat a hozzáállásotokra!
Az új környezet frissítően hathat a hozzáállásotokra!

Ezekről kicsit részletesebben is olvashatsz!

A tanításnak nincsenek határai - legyél kreatív, és találd ki, hogy mi működik a legjobban neked és tanítványaidnak!

A leckék testreszabása a tanítványok számára

Ahogyan azt már korábban említettük, a jó tanár-diák kapcsolat fenntartása elengedhetetlen több szempontból is.

Ha egy diák magánórákat vesz, akkor azért teszi, mert egyéni tanulmányi támogatásra van szüksége, nem pedig azért, mert újra és újra meg akarja hallgatni azt, amit már az órán is csak nehezen vagy egyáltalán nem értett meg! Ezért az órák személyre szabása a sikeres korrepetálás kulcsa. Vagyis fel kell tudnod ismerni, hogy az adott diákodnak mi okoz nehézséget vagy éppen milyen erősségei vannak, amelyeket felhasználva meg tudod vele értetni az adott anyagot.

A kapcsolat kialakításának megkezdéséhez javasoljuk, hogy szervezz egy kötetlen beszélgetést a diákkal. Ez lehetőséget ad arra, hogy megkérdezd őt arról, hogy miért akart oktatót keresni, milyen fejlődést remél, és milyen konkrét célokat tart szem előtt. Ezt az időt arra is felhasználhatod, hogy összeállíts egy rövid értékelést a tanulóról, amely rávilágíthat arra, hogy mely területeken van a legnagyobb szüksége a bátorításra és fejlesztésre.

A tanuló szüleit is segítségül hívhatod: derítsd ki, hogyan érzik magukat gyermekük tanulmányi eredményeivel kapcsolatban, és foglalkozz az esetleges aggodalmaikkal. Elvégre ők mindenkinél jobban ismerik a gyermeküket, és általában ők azok, akik elsőként kérnek segítséget, miután észreveszik a nehézségeket. A szülők talán arról is tudnak mesélni, hogy mit gondol a gyermekük tanára a tanulásról és milyen eszközöket használ, milyen módszerek mentén dolgozik.

Te is magyarázd el a tanítással kapcsolatos módszereidet, és mindenképpen vond be a szülőket a gyermekük fejlesztésébe. Ez a gyermek számára is fontos, akinek szüksége lehet arra, hogy úgy érezze, támogatják őt.

Gyakori, hogy a speciális tanulási nehézségekkel vagy fogyatékosságokkal, például diszlexiával vagy ADHD-val küzdő gyermekek kiegészítő oktatásra szorulnak, hogy megtanulják azt, hogyan boldoguljanak az osztályteremben akár általánosságban.

Megmutathatod a tanulóknak azt is, hogyan használhatják ki tanulási nehézségeik sajátságait, hogy az iskolában töltött idejüket eredményesebbé tegyék. Az ADD/ADHD-s tanulók például köztudottan jól reagálnak a fizikai mozgással járó tevékenységekre (ezt nevezik kinesztetikus tanulásnak is), míg a diszlexiás tanulók inkább vizuálisan tanulnak. A legjobb módja egy tanuló preferált tanulási stílusának azonosítására az, ha többféle stratégiát is kipróbálsz, és így kiderül, hogy mi működik nála a legjobban.

Fontos, hogy felismerjük a tanuló erősségeit és gyengeségeit is, hogy elkerüljük a demoralizálásukat. Ha csak a problémás területeken dolgozol, azzal azt kockáztatod, hogy ártasz az önbecsülésüknek, és még jobban visszaveted őket, ezért győződj meg róla, hogy az erősségeiket használod fel arra, hogy ellensúlyozd azokat a területeket, ahol fejlődniük kell.

A legjobb, ha elemzed a tanuló erősségeit, és beépíted azokat a tanulási stratégiákba, hogy a tanuló magabiztosnak érezhesse magát.

Az oktató felhasználhatja tanítványa erősségeit és gyengeségeit a tanulási folyamat személyre szabásához. Az otthoni oktatásnak ez a része lehet a legjobb segítség a tanuló számára, aki az új tanulási készségeket átviheti az osztályterembe, és magabiztosabbnak érezheti magát társai között. Az, hogy tudja, milyen tanulási módszerek illenek hozzá a legjobban, a későbbi „nagybetűs” élet során is jól jöhet, amikor például egyetemi vizsgákra vagy akár egy állásinterjúra kell felkészülnie.

Korrepetálás a tudományokon túl

Nem titok, hogy a korrepetálási kereslet oroszlánrészét a tudományos tantárgyak teszik ki.

Hol maradnak a zenészek és táncosok, vagy a festők és szakácsok, akik sajátos tudásukat szeretnék átadni, hogy másokat is megfertőzzenek azzal a szenvedéllyel és vággyal, hogy megtanulják és tökéletesítsék mesterségüket?

A jó hír az, hogy függetlenül attól, hogy milyen területen tanítasz, valószínűleg lesz rá piac.

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a pozitív élettapasztalatok: például egy új hobbi elkezdése, vagy valami eddig ismeretlen dolog elsajátítása, pusztán a tanulás öröméért.

Az emberek nagyobb figyelmet fordítanak a fitnessre és a wellnessre is. Ezek alatt a gyűjtőnevek alatt a jógától és a zumbától kezdve, a táplálkozáson át az ételkészítésig számos tudományág megtalálható. És ne feledkezzünk meg a személyi edzésről sem!

Vannak, akik kreatív oldalukat szeretnék egy kicsit kényeztetni festészet, rajz, szobrászat, fotózás vagy akár grafikai tanulmányokkal, míg mások végre megtanulhatnak azon a hangszeren, amellyel már esetleg évek óta csak szemeznek.

Mások pedig rájöttek a második (esetleg harmadik) nyelv elsajátításának előnyeire, és szívesen találnának egy oktatót, aki segít nekik csiszolni nyelvtudásukat!

Az említett esetek mindegyike egy lehetőség lehet arra, hogy tanítsd azt, amiben jó vagy, és a tanítványaid javára kamatoztasd a képességeidet!

Míg az iskolai tantárgyak oktatása vagy a nyelvekből való korrepetálás tényleg csak meghatározott keretek között működik, az egyéb ismeretek tanítása többféle formát ölthet.

Tegyük fel, hogy kezdő zenészeket szeretnél dobolni tanítani. Milyen lehetséges módszerek közül választhatsz:

 • Tarthatsz egy olyan eseményt, ahol bemutatod magát a hangszert, ízelítőt adsz az egyes stílusokból, majd körbejárod a termet, és egyénileg segítesz a tanítványaidnak az ismerkedésben, végül pedig egy kérdezz-felelek beszélgetést indítványozhatsz.
 • Workshopokat tarthatsz: hasonló esemény, mint az előző, de a témák lehetnek szélesebb körűek, és a diákok is több időt tölthetnek gyakorlati foglalkozásokkal.
 • Indítsd el a dobkört: a stresszoldás és a közösség építés egyedülálló formája; ideális módja annak, hogy az emberek érdeklődését felkeltsd a tanulás iránt.
 • Szervezz dobtábort a környékbeli dobosoknak!

Természetesen, a dobolást ugyanúgy lehet tanítani, mint bármely másik tantárgyat: az ügyfelek otthonában, a te otthonodban, egy közösen megbeszélt helyszínen, például egy hangszerboltban vagy lemezboltban, de akár online is!

És ha egyéb átadható tudással rendelkezel is eljárhatsz ilyen módszerekkel, legyen szó főzésről, jógáról, varrásról, éneklésről, fotózásról vagy táncról.

A megfelelő magántanár hirdetés elkészítése

A hirdetésed megalkotásakor nézz körül, és inspirálódj! Megnézheted a korrepetálási weboldalakon (például a Superprofon), hogy mások mit csináltak. Nézd meg az egyes hirdetéseket, és gondold végig, hogy melyek azok a szempontok, amelyek fontosak neked, és melyek azok a hibák, amiket te nem szeretnél elkövetni.

Ki ne vett volna már ötleteket egy jó önéletrajzból, amikor a sajátját írta? Ugyanígy működik ez a szórólapjaiddal, hirdetéseiddel is!

Amikor elkészíted a szórólapokat, amelyeket az emberek postaládájába dobsz, ki kell tudnod tűnni a tömegből. Akár egy feltűnő színvilággal, amely akár a "márkajelzésed" is lehet, akár egy saját szlogennel. Sok mindent tehetsz azért, hogy emlékezetes legyen a szóróanyagod. Ugyanígy járj el a weboldaladdal és online profiljaiddal is!

TŰNJÖN KI A LÉNYEG!

 • Használj színeket, de csak ízlésesen! Ne vidd túlzásba!
 • Írd vastag betűkkel a tantárgy nevét, amelyet tanítasz - az egyértelműség a legfontosabb!
 • Add meg részletesen, milyen képesítéssel rendelkezel, és milyen iskolai évfolyamokat vagy korosztályt szeretnél tanítani!
 • És természetesen ne feledkezz meg az elérhetőségeidről sem!
 • Legyen egyszerű! A legfontosabb adatokkal keltsd fel az emberek érdeklődését.
 • Legyen tömör! A hirdetéseknek rövidnek és tömörnek kell lenniük, kicsit olyannak, mint egy frappáns önéletrajz. Az emberek nem olvasnak túl hosszan hirdetéseket, így csak néhány pillanatod van megragadni a figyelmet.

Ha megemlítesz konkrét területeket, amelyek érdekelhetik az embereket (például matematika és természettudományok oktatójaként hirdeted magad, és részletezed, hogy trigonometria, számtan, algebra vagy geometria a szakterületed), akkor az felkelti majd azoknak a szülőknek az érdeklődését, akik tudják, hogy a gyermekeik küszködnek e speciális területek valamelyikével.

Ha egyetemista vagy és az elmúlt évek anyagát kened-vágod, a legjobb tanítója lehetsz a fiatalabb egyetemistáknak. Érettségi után ki lehetne nálad alkalmasabb segítség egy középiskolás számára a tételek kidolgozása során? Az oktatás persze sokkal többről szól, mint a tudásról és annak alkalmazásáról. Azzal is tisztában kell lenned, hogyan add át a már általad megismerteket a diákjaidnak!

A jó magántanár képességei

" - Kínai nyelvet akarok tanulni!

- Oké, megtanítalak! "

A felszínen ez egy nagyon egyértelmű „csere”: a leendő diák kifejezte a tanulási vágyát, és a tanár, aki jól tudja a kínai nyelvet, beleegyezett a tanításba... igaz?

Amit ebből a beszélgetésből nem tudunk meg, az a diák tanulási motivációja. Vajon a kínai kultúra iránti rajongás vezérli a kérést, vagy a sikeres karrier egyik zálogának tartja a nyelv ismeretét?

Hongkongba készülő nyaraló vagy egy lelkes divattervezést tanuló hallgató, aki Sanghajba utazik a divathétre? Ez a két célállomás önmagában is felveti a kérdést: milyen témákat érdemes érinteni a tanulás során és milyen nyelvjárásra lesz szükség? Mandarin, kantoni vagy sanghaji?

Az idézett beszélgetésben szereplő tanár, tehát finoman szólva is elkapkodta a válaszadást, hiszen számos kérdést kellett volna feltennie, mielőtt elvállalja az oktatói feladatot.

Valójában számos olyan tulajdonság van, amely elengedhetetlen a sikeres tanári pályafutáshoz:

 • Tisztánlátás
 • Türelem
 • Empátia
 • Alaposság
 • Tanítási készségek

A strukturált és személyre szabott tanulási program összeállítása az egyes diákok számára egy jó kiindulási alap. Minden tanuló más és más, ezért képesnek kell lenned arra, hogy munkádat az egyes tanulók helyzetéhez és céljaihoz igazítsd.

A tanulási tervet a tanulóval (és akár a szüleivel) folytatott alapos megbeszélés alapján kell elkészíteni. Kérdezd meg, hogy milyen területen van szüksége segítségre, és mit szeretne elérni. Jó ötlet a határidőkre is rákérdezni, különösen, ha a tanulónak vizsgái következnek.

Ahhoz, hogy ezt minden egyes tanulóval, akit korrepetálsz, el tudd készíteni, érdemes összeállítanod magadnak egy kérdéssort, amin végig mehetsz. Egy kicsit olyan ez, mintha egy nyomozó bőrébe bújnál. Indulhat a nyomozás!

Van-e tanulási nehézség, amit figyelembe kell venni?

A diszkalkulia például nagyon is valós akadálya annak, hogy a tanulók felismerjék és megfelelően használják a számokat. A számok közötti kapcsolatok és a számok értékükhöz való kapcsolása nagyon nehéz számukra, még a számok összehasonlítására irányuló gyakorlatok is frusztrációt okozhatnak.

Ilyen esetekben a feladatlapok és a szóbeli munka helyett, inkább matematikai játékokat és kellékeket alkalmazz!

A különböző tanulási nehézségekkel küzdő diákokhoz is meg lehet találni a megfelelő stratégiát!
A különböző tanulási nehézségekkel küzdő diákokhoz is meg lehet találni a megfelelő stratégiát!

A diákot sújtó egyéb hátráltató tényező lehet a szorongás, ami egy nagyon is valós jelenség, a figyelemzavar vagy ADD és a szorosan kapcsolódó hiperaktivitási zavar, más néven ADHD.

Ilyen esetekben segíthet a mozgás, a tapsolás és éneklés, a tánc, sőt, a válaszok ritmikus dobolással kísérése az asztalon.

Mi van akkor, ha a diákot egyszerűen nem érdekli a matematika?

Ilyenkor a te feladatod, hogy érdekessé tedd számára az anyagot! A jó oktató tulajdonságai között szerepel a megfelelő pszichológiai megközelítés képessége. Képzeld magad a diák helyébe, és tegyél fel magadnak kérdéseket, hogy mit kellene másképp csinálni a legjobb eredmény elérése érdekében.

Itt jön be a képbe az empátia képessége.

A statisztikák azt mutatják, hogy a zaklatásos, különösen az internetes zaklatásos esetek száma drámaian megnőtt a gyerekek között az elmúlt években. Mélységesen sértő, bántó üzenetek röpködnek az osztálytermekben anélkül, hogy a tanárok egyáltalán tudnának róla, hogy a legsebezhetőbb diákokat kínozzák a jelenlétükben.

Ilyen helyzetekben a tanulók nehezen tudnak a tanulmányaikra koncentrálni, és problémáikról többnyire senkinek sem beszélnek. Se szülőknek, se gondviselőknek, se tanároknak se iskolai személyzetnek.

A te feladatod nem csak annyi, hogy feltérképezed, hogy az adott tantárgy mely területein vannak hiányosságai diákjaidnak, hanem ha lehet, azzal is tisztában kell lenned, hogy milyen előzményei voltak annak, hogy jelenleg így teljesít az iskolában.

Ha azzal bíztak meg, hogy segíts egy diáknak a vizsgára való felkészülésben, akkor (valószínűleg) nincs sok ok az aggodalomra. Ha azonban a tanulmányi támogatás és a házi feladat elkészítésében való segítség a te feladatod, akkor lehet, hogy mélyebben bele kell ásnod magad abba, hogy egyáltalán miért van szükség a szolgáltatásaidra.

Ez az egyik ok, amiért a bizalmi kapcsolat kiépítése kritikus fontosságú.

Építs ki egy bizalmi kapcsolatot, hogy a diákod ugyanúgy tudjon segíteni neked, mint ahogy te segítesz neki. A megfelelő tanár-diák kapcsolat kulcsfontosságú a pozitív és produktív légkör fenntartásához, amelyben a diák biztonságban érezheti magát, és ha bármilyen aggálya vagy félelme van, vagy esetleg nem ért valamit, el meri mondani.

Igyekezz kialakítani egy rendszeres, fix órarendet, hogy hosszú távon és időről-időre nyomon tudd követni a fejlődést. Ez a legjobb módszer a hatékony fejlesztésre, mivel a diákok hajlamosabbak keményebben dolgozni, ha tudják, hogy nyomon követik és vissza ellenőrzik őket.

Összefoglalva:

 • Nincs sok szabály a magántanári állások és a mentorálás terén, csak azt kell eldöntened, hogy önállóan vagy ügynökségen keresztül szeretnél dolgozni.
 • A diákok felkutatásához használj ki minden csatornát, ahol hirdetheted magad: ismerősök, közösségi média, saját weboldal, szórólapok, hirdetőtáblák, stb.
 • A hirdetések legyenek tömörek. Csak a legfontosabb információkat tüntesd fel: a neved, azt, hogy mit tanítasz, és az elérhetőségeidet. Ha szükséges, a fontosabb végzettségeidet is feltüntetheted, de ne menj bele olyan részletekbe, hogy az emberek megunják az olvasást.
 • A (jó!) webkamerán keresztül történő korrepetálással bárhonnan dolgozhatsz!
 • Légy kreatív, amikor a tanterem kiválasztására kerül sor! Taníts egy múzeumban, egy könyvtárban vagy akár egy parkban - a lehetőségek száma végtelen!
 • A legjobb magántanárok tisztánlátásról, türelemről, a részletekre való odafigyelésről és szakértelemről tesznek tanúbizonyságot. Emellett hihetetlenül alkalmazkodóképesnek kell lenniük a különböző helyzetekhez és környezetekhez, hogy megfelelő eredményeket tudjanak produkálni.
 • Végezetül gondolj arra, hogy a szülőket is bevond a gyermekük fejlesztésébe azáltal, hogy személyre szabott tanulási tervet készítesz, és tájékoztatod őket gyermekük fejlődéséről.

 

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Réka