A dalok arra vannak kitalálva, hogy álmokat ébresszenek bennünk.

Pierre Perret

Ha belegondolunk, az alkotás, a kreativitás folyamata kimeríthetetlen. Az emberi intelligencia, még ha néha félre is siklik, végtelen mélységekkel rendelkezik. Nem csak elképesztő matematikai absztrakciókat képes befogadni, hanem különböző módokon ki tudja fejezni az érzéseinket és gondolatainkat, amihez néha segítségül hívja a zenét és az éneket.

Az ének a természetben is megtalálható, része annak szépségének, főleg a madárdalokban: a csalogány éjszakai éneke vagy a rigó nappali dala megédesítik óráinkat.

A dal nem csak hangok sorozata, hiszen úgy nem lenne más, mint kakofónia.

A harmónia az, aminek segítségével eltűnik a zaj, és helyére zeneiség kerül. Nem szeretnél te is csatlakozni ehhez a nagyszerű koncerthez, ami megszépíti az emberek életét évezredek óta?

Az éneklés olyan művészeti ág, ami mindig örömet okoz, akár gyakoroljuk, akár tökéletesítjük, még akkor is, ha utóbbi sok erőfeszítésbe kerül.

Általánosságban elmondható, hogy ezek az erőfeszítések egy jól meghatározott cél érdekében történnek: lássuk, hát mik a szárnypróbálgató énekesek által legtöbbet említett célok!

zene
Nem kell a Nagyszínpadon fellépned ahhoz, hogy örömet találj az éneklésben.
A legjobb Ének tanárok elérhetőek
Erika
5
5 (4 vélemény)
Erika
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (4 vélemény)
Rita
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Adél
5
5 (1 vélemény)
Adél
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Fanni
Fanni
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dorisz
Dorisz
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Erika
5
5 (4 vélemény)
Erika
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (4 vélemény)
Rita
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Adél
5
5 (1 vélemény)
Adél
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Fanni
Fanni
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dorisz
Dorisz
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Vegyél énekórákat, hogy tisztán énekelj!

Ki ne álmodott volna már arról, hogy énekórán lenyűgözi az osztálytársait csodálatos előadásával? De amikor igazából kinyitod a szád, csak hamis hangokkal teli kornyikálás tör elő.

Szerencsére a hamis éneklés nem gyógyíthatatlan: csak dolgoznod kell a hangodon. A siker nem jön automatikusan, de ha mindent beleadsz, te is elérheted.

A helyes énektechnikához a gyakorláson át vezet az út: ez az egyetlen titok. Hogy ne vesztegesd az időd, fontos, hogy a megfelelő énektanárt válaszd, olyasvalakit, akinek énekórái segítségével révbe érhetnek az álmaid.

A megfelelő tanár megnövelheti az önbizalmadat, segíthet a szolfézs útvesztőjében is boldogulni, és az éneklés fiziológiás oldalában is.

Hiszen az éneklés elsősorban fizikai erőfeszítés, az énekes a hangszálai és izmai segítségével csak elő hangokat.

Amikor az ember úgy énekel, mint egy repedt fazék, annak az a fő oka, hogy nem hallgatja eleget a saját hangját, ami az énektanulás egyik alapvető lépése. Emellett meg kell tanulni felismerni a hangokat, és aztán helyesen reprodukálni őket…

A helyes hangképzéshez elengedhetetlenek a légzőgyakorlatok – például a hasi légzés – amit nem minden zeneiskolában tanítanak meg.

Az első lépés a tisztán éneklés felé, hogy megtaláld a hangod.

Nem szabad megijedni a hamis hangoktól, hanem bátran bele kell vágni, hogy aztán kijavíthasd őket. Ne félj, gyakorolj nyugodtan a zuhany alatt, egy karaoke bárban, vagy ahol kedved szottyan.

Csak lépésenként haladva juthatsz el oda, hogy uralod a hangszálaid és a gégéd, hogy segítségükkel tisztán és erős hangon énekelj akár egy gospelt.

kórus
Másokkal énekelni felemelő élmény.

Énektanulás hivatásos célból

Ki tudná őszintén azt mondani, hogy sohasem álmodozott arról, hogy a világot jelentő deszkákra lép, és híressé válik? Strasszkövek és csillámpor, tehetségkutatók, videóklipek, amiket folyamatosan játszanak a zenetévék…

Az énekléssel befutott sztárok élete minden nap szembe jön velünk, és például szolgál azoknak a fiataloknak, akik ilyen sikerekről álmodnak.

A klasszikusok kedvelőinek nem Justin Bieber vagy a pop-rock jut eszébe, hanem az operaénekesek. Ha ilyen terveket sző az ember, érdemes tudni, hogy bariton, alt, tenor, szoprán vagy esetleg más hangfekvésű.

Bár be kell, hogy valljuk, hogy az énekelni vágyó magyar tinik többségét inkább a Megasztárhoz és Csillag Születikhez hasonló tehetségkutatókban látott versenyzők inspirálják.

Fontos előfeltétel az, hogy a realitás talaján maradjunk, és feladjuk az ilyen jellegű álmainkat, ha nem áll rendelkezésünkre elegendő tehetség.

Énekelni még csak megtanul az ember, de a sebesség attól függ, hogy mennyire áll rá a füled a dologra. Nagyon nagy előnnyel indulsz például, ha abszolút hallásod van, de egy alapvető hallásra így is úgy is szükség van.

Azonban nem vagyunk egyenlők, ami a hangunk szépségét illeti. Énekesként nem hátrány, ha a hangunk kellemes, andalító, és betölti az egész termet.

Be kell melegíteni a hangszálainkat, ha el akarjuk kerülni a torokfájást. Főleg, hogy az ilyen kellemetlenségek mindig akkor jönnek elő, amikor az ember a legkevésbé számít rájuk.

Ha énekes szeretnél lenni, mint Koncz Zsuzsa, Rúzsa Magdi vagy akár Luciano Pavarotti, bizony magasra kell törnöd. Ha abból indulunk ki, hogy az alapok megvannak, akkor félre kell tenni minden fenntartást, és kipróbálni magunk mindenféle zenei stílusban: pop, hip hop, rock’n roll…

Ez ideális alap egy teljes körű zenei képzéshez: az ember csak akkor engedheti meg magának, hogy egy dologra koncentráljon, ha már befutott.

A nyilvános beszédre is figyelmet kell fordítani, sőt az improvizációt is hozzácsaphatjuk a dologhoz, hiszen remek segítséget nyújt a lámpaláz leküzdésében, és abban, hogy kevésbé feszengj. Nagyon fontos, hogy folyamatosan fejleszd magad. Ha szükséged van rá, iratkozz be egy beszédtanárhoz, vagy járj színházi műhelyekre.

A zeneiskolából csak előnyöd származhat, vagy próbálkozhatsz castingokkal is, mindig megvan az esély arra, hogy felfedeznek.

Tanulj énekelni saját örömödre

Miután kirándultunk egyet az álmok birodalmában, ereszkedjünk vissza a földre! Ha figyelmen kívül hagyjuk a gazdagságot és hírnevet, koncentrálhatunk a fontos dolgokra. Az éneklés egyszerű örömforrás, aminek az elsődleges élvezője mi magunk kell, hogy legyünk!

Az éneklés segít megőrizni a jókedvünket, vagy akár tovább is adni azt. Minden hétköznapi helyzethez és emberi érzéshez találhatsz egy passzoló dalt, így átsegíthet akár a nehéz pillanatokon is.

A karácsonyi dalok pedig szebbé varázsolhatják az év végét, és még kristálytiszta hang sem kell hozzá, ha csak nem akar szólista vagy operaénekes lenni.

Ha így nézzük a dolgot, az éneklés pusztán kiterjesztése a melomániának, azaz zeneimádatnak, amit a klasszikus vagy kortárs zene iránt érezhetünk. Akik fel vannak iratkozva különböző Youtube csatornákra, nyilván szeretnék kipróbálni a dalokat, amiket ott hallanak, ami szintén remek gyakorlási lehetőség.

Ha megismerkedsz a zongorával, a hegedűvel vagy egy másik hangszerrel, sokat segíthet abban, hogy jobban érezd a dalokat, természetesen anélkül, hogy virtuózzá kéne válnod.

Mindenki fejlődhet a saját keretei közt, a saját ritmusában a rendelkezésére álló idő szerint.

Paradox módon ez a szabadabb, kevésbé korlátozó módszer lehet pár ember számára az ideális ahhoz, hogy haladjanak. Ahhoz, hogy igazán jól muzsikálj az éneklés területén, jobb, ha megtanulsz tisztán énekelni. Ehhez jól jöhet egy énektábor vagy énektanfolyam.

Az éneklés áldásos hatásai jól ismertek: pozitív hatása van a hangulatra, az öregedés ellenszere, segít az izomgyengülés ellen, javítja az artikulációt, jó hatással van a képzelőerőre, és az érzékenységre… Miért fosztanád hát meg magad a sok csodától, amit az éneklés hozhat az életedbe?

művelődés
Más műveinek előadásával egy évszázados hagyományba kapcsolódhatsz be.

Tanulj énekelni, hogy előadhasd a legszebb dalokat

Sokszor nagy örömet okoz, ha a kedvenc dalainkat énekelhetjük akár csak magunknak vagy a barátaink előtt. A történelem tele van nagy zeneszerzőkkel, akik mély nyomot hagytak alkotásaikkal, például: Donizetti, Haendel, Mozart, Rossini, Verdi… Viszont be kell vallani magunknak, hogy nem mind vagyunk lenyűgöző szerző-előadók. Nem mindenki tud a kisujjából kirázni egy dallamot, tehát az amatőr énekesek túlnyomó része bizony mások dalait fogja előadni.

A digitális forradalom korában online is megtalálhatsz szinte bármilyen darabot, pár kattintással megszerezhetsz bármilyen kottát vagy dalszöveget, így bárki előadhatja ezeket a remekműveket akár saját otthonában is.

Amikor rájövünk, hogy azzal, hogy a klasszikusokat előadva egy évszázadokon átívelő hagyományhoz csatlakozunk, megtaláljuk a helyünk a művészetnek ebben a folyamában.

Mindenkinek a saját képességei és ízlése szerint kell megtalálnia azt, ami örömet okoz, legyen szó a Figaro házasságáról vagy egy kórusban előadott műről, ami egyszerre élénkítő és lelkesítő.

És mindezt a saját magaddal által megválasztott közönség előtt! Aki azt énekli, amit szeret, sokkal gyorsabban halad.

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.