A jelenben élünk, miközben a jövőt tervezzük. Valahogy ellenkezik az ösztöneinkkel, hogy a múlton aggódjunk. Ezért találták ki a történelmet: a múlt tanulmányozására, (de nem rágódni rajta). Ha belegondolunk, hogy ott vannak az egyetemmel, a családdal, a pénzzel és egyebekkel kapcsolatos mindennapi aggodalmainkat, miért foglalkoznánk azzal, ami a múlt homályába vész?

Minden tudományterületnek szüksége van indoklásra: minden történetírást tanuló hallgatónak el kell tudnia magyaráznia, miért érdemes erre a tudományágra figyelmet fordítani. A történelem tanulmányozása nem ment életeket, nem jutunk vele gyorsabban munkába, és nem segít a bűnmegelőzésben. De van néhány ok, amiért a történelem tanulmányozása továbbra is az alapoktatás egyik pillére maradt:

  • A történelem segít megérteni embereket és társadalmakat
  • A történelem fejleszti a moralitást
  • A történelem az identitásunk része
  • A történelem ismerete fontos, hogy jó állampolgárok legyünk

A töritanulás az általános iskolában kezdődik, és általában az egyetemig tart. Ezeknek az óráknak köszönhetően formálódik a világképünk, és a mód, ahogy a világban létezünk.A Superprof segítségével most megtudhatod, hogyan tanulj hatékonyabban törit, akár egyedül, akár magántanárral.

„A történelem az a bizonyosság, amit akkor kapunk, amikor az emlékezet tökéletlenségét kombináljuk a dokumentáció hibáival.” Julian Barnes, angol író

tanár
A jó tanár megtalálása az első lépés a siker felé.
A legjobb Történelem tanárok elérhetőek
Patrik
5
5 (15 vélemény)
Patrik
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
5
5 (23 vélemény)
Attila
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ibolya
5
5 (14 vélemény)
Ibolya
2953Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsolt csaba
5
5 (2 vélemény)
Zsolt csaba
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Evelin
5
5 (6 vélemény)
Evelin
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Mátyás
5
5 (2 vélemény)
Mátyás
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Orsolya boglárka
5
5 (5 vélemény)
Orsolya boglárka
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Máté
5
5 (8 vélemény)
Máté
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrik
5
5 (15 vélemény)
Patrik
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
5
5 (23 vélemény)
Attila
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ibolya
5
5 (14 vélemény)
Ibolya
2953Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsolt csaba
5
5 (2 vélemény)
Zsolt csaba
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Evelin
5
5 (6 vélemény)
Evelin
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Mátyás
5
5 (2 vélemény)
Mátyás
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Orsolya boglárka
5
5 (5 vélemény)
Orsolya boglárka
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Máté
5
5 (8 vélemény)
Máté
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Hogyan találj jó töritanárt?

A legegyszerűbb és legkönnyebb módja a töritanár találásnak, ha körülnézel a Superprof online oldalán, ahol több tucat magántanár kínálja a szolgáltatásait, és alig várják, hogy a segítségedre siessenek. Legyen szó esszéírásról, érettségi vagy felvételi előkészítőről.

Körbekérdezhetsz az ismerősi körödben, az iskolában vagy a helyi kulturális központban, hogy tud-e valaki történelemre szakosodott magántanárról. Valószínűleg nem te vagy az első, akinek szüksége van egy kis segítségre az ókori Róma vagy a magyar reformkor megértésére, és mindig egyszerűbb, ha ajánlanak valakit.Nézd meg a hirdetőtáblákat is, ahol sok egyetemi hallgató hirdeti a szolgáltatásait, hogy segítségedre legyenek a töritanulásban. Ez egy remek módja annak, hogy olyasvalakitől tanulj, aki annyira szereti ezt a témát, hogy egyetemen tanulja, ők pedig kereshetnek egy kis zsebpénzt.

Az emberek mindig verik a mellüket, hogy jobb jövőt szeretnének teremteni. Ez nem igaz. A jövő egy apatikus vákuum, ami senkit nem érdekel. A múlt tele van élettel, ami csak arra vár, hogy irritáljon, provokáljon, sértegessen minket, és megkísértsen arra, hogy megpróbáljuk elpusztítani vagy újramagyarázni. Az egyetlen oka annak, hogy az emberek a jövő mesterei akarnak lenni az, hogy megváltoztassák a múltat.” Milan Kundera, cseh születésű francia író

A történelem különböző fajtái

Csakúgy, mint minden tudomány, a történelem sem egyetlen területből áll, hanem számos különböző témát fed le az ókori történelemtől kezdve, a modern történelemtől át, a művészettörténetig. Összefüggenek, de különbözőek. Vessünk tehát egy pillantást a történelem különböző fajtáira.

Ókori történelem 

Az ókori történelem általában az emberiség kezdetétől a Nyugat-Római Birodalom végéig, azaz időszámításunk szerint 500 körülig tart. Ez magában foglalja az őskor minden korszakát, például a bronzkort és a vaskort.Az ókori történelem tanulmányozása során a régészet óriási szerepet játszott a korai civilizációk megértésében, az ókori kínai Qin császár terrakotta hadseregének feltárásától az egyiptomi piramisokig. Bár az ókorról szerzett ismereteink nagy része az ókori történészek beszámolóira támaszkodik (Hérodotosz, Thuküdidész, Plutarkhosz, Polübiosz, Sima Qian, Sallust, Livius, Josephus, Suetonius és Tacitus), ezek az írások gyakran évtizedekkel, ha nem évszázadokkal az események után születtek, így nem szabad minden szavukat készpénznek veni. Az ókori szövegek tanulmányozása és az a régészeti munka, amely megerősítette ezeket az írásokat, vagy éppen ellentmondott nekik, az ókori történelem tanulmányozásának sarokköve volt.

A történelem egyik legszomorúbb tanulsága a következő: ha elég sokáig vernek át minket, elutasítjuk az átverésnek még csak a lehetőségét is. Már nem vágyunk az igazság megismerésére. Az átverés rabul ejtett minket, és egyszerűen túl fájdalmas bevallanunk, még magunknak is, hogy átvertek. Ha egyszer hagyod, hogy egy sarlatán a hatalmába kerítsen, szinte sosem szabadulsz.” Carl Sagan: Korok és démonok

Középkori történelem 

Az ókori és a modern történelem között 1000 hosszú év húzódik, amelyet posztklasszikus korszaknak neveznek. Ez az európai középkorra utal, és kezdetét gyakran időszámításunk szerint 500-ra teszik, ami a Nyugat-Római Birodalom bukása.Természetesen ez az időszak nem minden civilizációnál egyforma, például Skandináviában az ókori történelem csak 793-ban ért véget, amit általában a viking kor kezdeteként ismernek.

viking
A vikingkor meghatározta Észak-Európa történelmét.

Ez 1066-ban Anglia meghódításával ért véget.Japán történetében a középkor a Nara-korszak kezdetétől 709-től a Sengoku-korszak végéig és az ország 1605-ös egyesüléséig terjedt.Ezt az időszakot a civilizáció földrajzi kiterjedése jellemezte:• Kína befolyási és hatalmi központtá nőtte ki magát Ázsiában és Keleten,• Az iszlám elterjedése és a muszlim hódítások a Közel-Keleten és az Ibériai-félszigeten• A Római Birodalom keresztény egyházának ereje tovább nőtt Észak- és Kelet-Európában.  „Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi történt a születésünk előtt, örökké gyermekek maradunk. Hiszen mi az emberi lét értelme, ha nem az, hogy összefonódik elődeink életével és a történelem feljegyzéseivel?” Marcus Tullius Ciceró, római államférfi, szónok és filozófus Modern történelem A modern történelem az 1500-as évektől napjainkig mindent lefed. Az akadémikusok a kezdetét olyan időpontra tették, ami egybeesett a nyugati civilizáció olyan jelentős eseményeivel, mint Amerika felfedezése, a nyomtatás feltalálása és tágabb értelemben a világ globalizációja. Gyakran több kisebb időszakra osztják:

• A kora újkor körülbelül a 16. század elejétől kezdődött, és magában foglalja az európai reneszánszot, a nagy felfedezés korát és a protestáns reformációt.

• A késő újkor a 18. század közepén kezdődött, és magában foglalja az amerikai forradalmat, a francia forradalmat, az ipari forradalmat és az orosz forradalmat. Az emberiség történetében 1807-ben fordult elő először, hogy a Föld népessége meghaladta az egymilliárd főt

• A jelenkori történelem 1945-től, a második világháború végétől kezdve minden eseményt lefed, amik közvetlen hatással voltak a mai geopolitikai légkörre.

„Az a nép, ami nem ismeri a múltját, az eredetét és kultúráját, olyan mint egy gyökér nélküli fa.” Marcus Garvey, jamaikai születésű politikai vezető, újságíró és szónok

Művészettörténet

A látszólag ellentétes területek, a művészet és a történelem találkozásából születik a művészettörténet. Míg a történelem, mint tudományterület a korszakokon át a történelmi, politikai, vallási és társadalmi események ábrázolására és elemzésére helyezi a hangsúlyt, a művészettörténet másra koncentrál. A művészettörténet az emberi vizuális, hangbeli és szóbeli kifejezésmód tanulmányozása. A művészettörténetet tanuló akadémikusok a képzőművészetet, a zenét és a szépirodalmat alapos elemzésnek vetik alá, és különböző megközelítések és módszertanok segítségével próbálják értelmezni.Az első művészettörténész, akinek a munkája ránk maradt, Idősebb Plinius, híres római szerző és filozófus (illetve a korai római birodalom hadvezére és admirálisa.)

Mennyibe kerül a történelem magánóra?

A történelem magánórák ára is nagyban függ a földrajzi helyzetedtől.

Ha a fővárosban laksz, a magántanárok magasabb áron dolgoznak, hiszen nekik is ki kell fizetniük a magasabb költségeket, mint a lakhatás vagy a közlekedés.

Ha vidéken laksz, szerencséd van, és olcsóbban hozzájuthatsz az órákhoz. Manapság az internet segítségével azonban Magyarország bármelyik pontjáról fogadhatsz tanárt, és a számítógéped segítségével az otthonod kényelmében tanulhatsz.

Az óra árszabása a tanárod tapasztalatától is függ. Az egyetemi hallgatók, akik korrepetálást vállalnak, általában kevesebbet kérnek, mint a már diplomás tanárok. Ha egy 15 éves tapasztalattal rendelkező veterán tanárt fogadsz fel, akkor készülj fel rá, hogy az átlagnál többet kell majd fizetned, de ez végül is logikus.

A humános órák általában olcsóbbak, mint a reálosok, de ha specifikusabb segítségre van szükséged, mint az amerikai vagy európai történelem, lehet egy történelem doktorandusz segítségére lesz szükséged.

A történelmet mindig a győztesek írják. Amikor két kultúra összecsap, a vesztes megsemmisül, a győztes pedig megírja a történelemkönyveket, amik őket éltetik az elesett ellenféllel szemben. Ahogy Napóleon mondta – mi a történelem, ha nem közös megegyezéssel szőtt mese?” Dan Brown

könyvespolc
Ha történelmet tanulsz, jobban képbe kerülsz a múlt történéseivel

 Mihez kezdhetsz a történelem diplomáddal?

Sokan úgy vágnak bele az egyetemi történelemtanulásba, hogy nem tudják, mit akarnak később csinálni. A történelem diploma azonban nagyszerű karrierkezdet lehet.

Sok történelem alap- és mesterdiplomát kínáló egyetem rájött, hogy végzettjeik később jogászokká váltak. Adatelemzési készségeiknek köszönhetően a történész szakosok előnyben vannak, ha hatalmas mennyiségű igazságügyi információ áttekintéséről van szó.

A múzeumi konzervátor is lehetséges karrieropció. Mint ilyen, kulcsfontosságú közreműködő lehetsz az emberiség történelmének megőrzésében. Fő feladatuk a műtárgyak, ereklyék és egyéb történelmi, régészeti vagy tudományos jelentőségű tárgyak dokumentálása, helyreállítása és védelme.Az ideiglenes és állandó kiállítások szervezése mellett felelősek a tárgyak biztosításáért, hogy a kiállítás végeztével mindent elszámoljanak és megfelelően tároljanak. Biztosítaniuk kell a megfelelő tárolási körülményeket (a műtárgyak nagyon érzékenyek a páratartalomra, a hőre, a fényre, stb.). A te felelősségeid közé tartozik a műtárgyak megőrzése és javítása is.

Ha kurátorként helyezkedsz el, a te feladatod lesz a múzeumi dolgozók és idegenvezetők képzése, sőt, akár te magad is szervezhetsz tematikus túrákat a nagyközönség vagy különleges vendégek számára. Történelem szakos diplomával újságíró (vagy szerkesztő vagy író) is lehetsz. Nem te lennél az első történelem diplomás, aki a média és információs szektorban dolgozna. Az írói és újságírói munka része a kutatás, a sokféle forrásból származó információgyűjtés, a források ellenőrzése, valamint annak biztosítása, hogy információik teljesek és pontosak legyenek.

A történelem hallgatók amellett, hogy jól írnak, jó elemző és kritikus képességgel is rendelkeznek. Bármilyen típusú kiadványhoz írhatnak, beleértve a tudományos folyóiratokat, magazinokat, újságokat és tankönyveket.Dolgozhatsz cikkeken, lehetsz oknyomozó újságíró, de írhatsz akár forgatókönyveket vagy könyveket. Ha főszerkesztő leszel, kiváló kommunikációs képességekkel és szervezőkészséggel is rendelkezned kell, hiszen egy egész újságírócsapatért leszel felelős.Bármelyik történelemtudományi területet is szeretnél tanulni, a történelem a legtöbb karrier számára nagyszerű eszköz, és fontos része az alapismereteknek. Mivel azonban az emberiség történelme oly sok időn, régión és civilizáción átível, nehéz az ÖSSZES történelmet tanulmányozni, és előbb-utóbb választanod kell, mivel foglalkoznál a legszívesebben.

Bármit is választasz is, szükséged lehet egy magántanár segítségére, hogy segítsen tisztázni bizonyos fogalmakat vagy felkészülni egy fontos vizsgára. Egy biztos, a történelemtanulás sosem időpazarlás.

Ha nem ismered a történelmet, akkor semmit sem tudsz. Egy levél vagy, ami nem tudja, hogy egy fa része.” Michael Crichton, amerikai szerző, forgatókönyvíró, filmrendező és producer.

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.