Középiskolás vagy egyetemista vagy, vagy pont, hogy egyik sem, de ugyanazzal a dilemmával szembesültél: spanyolul vagy portugálul tanulj?

Hogyan lehet mindent tudni a spanyol vagy a portugál nyelvről?

Melyik nyelv jobb, hasznosabb, könnyebb?

Milyen előnyei vannak a két nyelvnek — a spanyolnak és a portugálnak?

Írtunk neked egy összefoglalót, hogy segítsünk választani a spanyol és portugál tanfolyamok között!

A legjobb Spanyol nyelv tanárok elérhetőek
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ágnes
5
5 (1 vélemény)
Ágnes
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dani
5
5 (2 vélemény)
Dani
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márk
Márk
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lili
Lili
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Vera
Vera
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Anna
Anna
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dorottya
Dorottya
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ágnes
5
5 (1 vélemény)
Ágnes
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dani
5
5 (2 vélemény)
Dani
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márk
Márk
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lili
Lili
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Vera
Vera
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Anna
Anna
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dorottya
Dorottya
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Spanyol és portugál: két nyelv sok-sok közös vonással

Ha megnézzük a két nyelvet — a spanyolt és a portugált —, gyorsan feltűnik a köztük lévő rengeteg hasonlóság. Ez különösen akkor megfigyelhető, ha összehasonlítjuk a két nyelv szókincsét.

Például: a régi szó spanyolban "antiguo", a portugálban "antigo"; az év spanyolul "año", a portugálban "ano"; a virágot ugyanígy mondják spanyolul és portugálul (flor).

Természetesen néhány szó eltér egymástól. Például a beszélni spanyolul "hablar", portugálul pedig "falar". Ezeknek a hasonlóságoknak történelmi okai vannak: a portugál és a spanyol egyaránt román nyelv.

Másrészt, bár a portugál és a spanyol írásmódja nagyon hasonló, a kiejtésük meglehetősen eltérő. Ha nem beszélsz spanyolul vagy portugálul, akkor néha nehéz írásban különbséget tenni a két nyelv között, de szóban viszont könnyen hallható.

madridi metró
A madridi tömegközlekedés az egyik legjobb a világon: a metrók pontosan érkeznek és a város minden pontjára el tudsz jutni néhány átszállással

A portugál nyelv nagyon eltérő hanglejtést használ a spanyoltól (és az olasztól is, ami azt illeti). Vannak, akik a spanyol nyelvet elegánsabbnak találják, mások számára a portugál vonzóbb. Ez ízlés kérdése.

De valószínűleg nem a "szépség" nagyon szubjektív kritériuma alapján fogsz majd választani. A választás, hogy melyik nyelvet érdemes inkább megtanulnod, más kritériumokon, más tényezőkön alapul.

Különösen kulturális, illetve hasznossági kritériumokra gondolok itt (hány országban beszélnek spanyolul? és portugálul?). Hogy segítsünk a választásban, íme egy összeállítás a két nyelv előnyeiről és főbb jellemzőiről!

A két nyelvben annyi különbség és hasonlóság van, mint a spanyolban és a katalánban!

Miért válaszd a spanyol nyelvet a portugál helyett?

A spanyol a világ legelterjedtebb nyelve, közvetlenül az angol után. Hamarosan világszerte 500 millió ember fogja beszélni Cervantes nyelvét, több mint 40 országban.

Manapság egye több iskolában lehet spanyolul tanulni, akár tanórák, akár szakkörök keretében. Ráadásul sokkal több spanyol magántanár van, mint portugál tanár!

Olvasd el a legjobb spanyol idézeteket is!

Íme 8 ok, amiért érdemes spanyolul tanulni:

— Spanyolország különösen népszerű turisztikai célpont. Spanyolország egy olyan ország, amely gazdag értékekben: forró és száraz éghajlat, gyönyörű tengerpart és strandok, melegszívű és nyitott emberek, csodálatos tájak, lenyűgöző kultúra és történelem, ízletes konyha (paella, gazpacho, tapas...), ünnepi hangulat (fesztiválok, bikaviadalok...).

— Spanyolország egy nagyon megfizethető úti cél. Spanyolországban nyaralni nem drága. Ez egy nagyon lényeges és gyakorlati szempont, amelyet figyelembe kell venni. Spanyolország az egyik legjobban megfizethető nyugat-európai ország!

— Akkor is ideális Spanyolországba menni, ha délen nyaralnál, de nem közeli országban, viszont Európából sem szeretnél elmenni. Ha pedig mégis erotikusabb nyaralást szeretnél szervezni, a spanyol szigetek egyikére is kiutazhatsz!

világtérkép
Meg tudod most hirtelen mutatni, mely országokban hivatalos nyelv a spanyol?

— A spanyol a jövő nyelve. A spanyolul beszélők száma vég nélkül növekszik és néhány évtizeden belül a spanyolul beszélők száma meghaladja majd az angol anyanyelvűekét.

— A spanyol nyelvtanulás nem csak arról szól, hogy Spanyolországban tudj utazni vagy dolgozni. A spanyol nyelvet az egész világon beszélik, különösen Latin-Amerikában. A spanyol a hivatalos nyelv Mexikóban, Costa Ricában, Chilében, Argentínában, Uruguayban, Peruban, Guatemalában, Kubában, Puerto Ricóban stb. A spanyol nyelvtanulás lehetővé teszi, hogy elutazz ezekbe az országokba, hogy ott dolgozz, és hogy felfedezd a spanyol különböző akcentusait és nyelvjárásait. Ezek a dél-amerikai országok gyorsan növekednek. Ideális célpontok a külföldre költözéshez.

— A spanyol nyelvtanulás akkor is hasznos lehet, ha az Egyesült Államokban szeretnél dolgozni. A spanyolajkú lakosság (latinok) a legnagyobb etnikai kisebbség az Egyesült Államokban: a lakosság közel 17%-át teszik ki. Ennek eredményeként az amerikaiak jelentős része beszél spanyolul. Csak Kaliforniában a becslések szerint a lakosok 40%-a tud spanyolul!

— Egy másik ok: sok művész spanyol vagy latin-amerikai. A moziban például: Penelope Cruz, Pedro Almodovar, Antonio Banderas, Guillermo Del Toro. A zenében: Jennifer Lopez, Shakira, Julio Iglesias, Ricky Martin stb. A festészetben: Picasso, Velasquez, Goya, Salvador Dali, Miro stb. Az irodalomban: Allende, Cervantes, Garcia Lorca, Garcia Marquez, Pablo Neruda stb. A spanyol nyelvtanulás ideális ahhoz, hogy műveltebb legyél és közelebb kerülj a gazdag spanyol kultúrához.

— A spanyol nyelv tanulásának nagyon praktikus oka, hogy nagyon könnyen megtanulható nyelv, mivel nagyon hasonlít több latin nyelvre is. Ha már tanultál bármilyen más indoeurópai nyelvet, gyerekjáték lesz a spanyol. Ráadásul a kiejtése sem olyan bonyolult, nekünk magyaroknak legalábbis, tekintve, hogy meg tudjuk pörgetni az r-t például! Spanyolul sokak véleménye szerint könnyebb megtanulni, mint a portugálul.

Nyilvánvaló, hogy a spanyol nyelvtanulás messze nem felesleges, éppen ellenkezőleg, számos gyakorlati oka van. 

Persze minden ízlés vagy személyes projekt kérdése. Sok oka van annak, hogy spanyol órákat vegyél, de majdnem ugyanannyi annak is, hogy portugálul tanulj!

Ahhoz, hogy egy spanyol nyelvű országban boldogulni tudj, a hasznos spanyol kifejezéseket is ismerned kell!

Miért válaszd a portugál nyelvet a spanyol helyett?

A portugál nyelv egyre népszerűbb, különösen az utóbbi években. Talán nem mondok újat azzal, hogy nem csak Portugáliában beszélnek portugálul. 

Tudod, melyik nagy latin-amerikai országban hivatalos nyelv a portugál? Vagy te is egyike vagy azoknak, akik szerint Brazíliában brazilul beszélnek? 

Íme 5 ok, amiért a portugál nyelvet érdemes választani:

— A portugál, akárcsak a spanyol, könnyen tanulható nyelv, ha már rendelkezel némi nyelvtanulási tapasztalattal, hiszen szintén az indoeurópai nyelvcsaládba tartozik.

portugál szöveg
Ha már tanultál egy kicsit spanyolul, valószínűleg ráismersz egy-két szóra ebben a szövegben, holott portugálul íródott!

— Sokak véleménye szerint a portugál egy gyönyörű nyelv, sokkal "egzotikusabb" a szó jó értelmében, mint a spanyol. Ez valószínűleg azért van, mert a portugál továbbra is egy szokatlan nyelv, keveset halljuk. Ha eredeti akarsz lenni: tanulj portugálul!

— A portugál kevésbé elterjedt nyelv a világon, mint a spanyol, azonban több mint 200 millió ember beszéli és a portugál a 6. leggyakrabban beszélt nyelv a világon. Tehát messze nem egy ritka nyelv.

— A portugál nyelvet 4 kontinens 11 különböző országában beszélik. Portugálián és Brazílián kívül portugálul beszélnek Angolában, a Zöld-foki szigeteken, Bissau-Guineában, Makaón (Kínában) és Mozambikban.

— A portugál, akárcsak a spanyol, gyorsan növekvő nyelv. Az UNESCO szerint 2050-re több mint 335 millió ember fog portugálul beszélni.

Ha elolvastad az egész cikket, akkor bizonyára észrevetted, hogy a spanyol és a portugál nyelv számos közös előnnyel rendelkezik, legyen szó a könnyű tanulhatóságról, a földrajzi elterjedtségről (a portugál és a spanyol két "világnyelv"), a gazdaságról vagy a kultúráról.

Végül is a spanyol nyelvet érdemes választanod a portugál helyett? Vagy fordítva? Mindkét választás indokolt, minden az céljaidtól, na meg az ízlésedtől függ.

Mielőtt elkezdenéd a nyelvórákat, tudj meg többet a spanyol nyelv történetéről!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.