Németország ma Európa gazdaságilag egyik legerősebb országa, ezért rengeteg ember érkezik  szakmai gyakorlatra, vagy akár dolgozni, a világ minden pontjáról. Rengeteg magyar is!

A virágzó gazdaság és a munka világa remekül kiegészítik egymást például a turizmus, a kutatás, az autóipar vagy akár a kohászat szektorában. A Land-ok nagyszerűen felhozták magukat a gazdasági válság óta, sokkal látványosabb a változás, mint egyes területeken Magyarországon.

De miért pont Németországban érdemes dolgoznod?

Miért akarnak egyre többen Németországban élni?

Melyek a legszembetűnőbb különbségek Magyarországot és Németországot nézve?

Ezekre a kérdésekre fogjuk együtt keresni a választ ebben a cikkben, hogy biztos alapokkal tudd mérlegelni a lehetőségeidet és olyan döntést hozz, amely a jövődre vagy akár szakmaváltásodra pozitív hatással lesz majd.

német nyelvtanulás kezdés
Hogyan kezdj németül tanulni? Milyen irányba indulj?
A legjobb Német nyelv tanárok elérhetőek
Vanessza
5
5 (5 vélemény)
Vanessza
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Csilla
5
5 (7 vélemény)
Csilla
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Petra
5
5 (8 vélemény)
Petra
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tóth
5
5 (5 vélemény)
Tóth
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ildikó
5
5 (8 vélemény)
Ildikó
8800Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (5 vélemény)
Balázs
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (6 vélemény)
Rita
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Vanessza
5
5 (5 vélemény)
Vanessza
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Csilla
5
5 (7 vélemény)
Csilla
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Petra
5
5 (8 vélemény)
Petra
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tóth
5
5 (5 vélemény)
Tóth
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ildikó
5
5 (8 vélemény)
Ildikó
8800Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (5 vélemény)
Balázs
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (6 vélemény)
Rita
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

A német nyelvterületre költözés két legfontosabb oka

A határmenti munkavállalók, vagyis az ingázók

ELőször is, nem kell feltétlenül német nyelvterületen élned ahhoz, hogy német nyelvterületen dolgozz! Gondolj például a nyugati megyékben élőkre, mennyien átjárnak mondjuk Sopronból Ausztriába dolgozni! Bécs alig egy óra autóval, míg Budapest kétszer ennyi, miért is ne járhatnának akár Ausztriába dolgozni? Közelebb van, a fizetés is valószínűleg piacképesebb… 

És ezt meg is teszik sokan, hiszen a statisztikák szerint 2022 májusában 108 727 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, ez rengeteg! Ennek nagy része persze Ausztriában is él, de így is több tízezer ingázó közlekedik napi szinten a két ország között.

Ehhez minél közelebb érdemes lakni a határhoz vagy megbízható tömegközlekedéshez, hogy ne menjen el a napod nagy része azzal, hogy a munkába mész vagy hazafelé állsz a dugóban.

Ahhoz, hogy Ausztriában dolgozz, EU-s állampolgárként a Schengeni övezetben semmilyen extra papírra nincs szükséged, a jelentkezés is szinte ugyanúgy zajlik, mintha itthon dolgoznál. A jövedelemadó-fizetést az az ország határozza majd meg, ahol dolgozol, valamint ott fizeted a társadalombiztosítási járulékot is (de persze itthon is részesülhetsz orvosi ellátásban). Érdemes mindennek részletesen utánanézned itt és itt!

Németországba vagy Svájcba ingázni már kicsit nehézkesebb, ha ezek az országok jobban vonzanak, érdemes elgondolkoznod azon, hogy rövidebb vagy akár hosszabb időre kiköltözz!

Fizetésbeli különbségek

Ausztriában ma 10,09€ a bruttó minimum órabér, a havi minimálbér pedig bruttó 1500€, ami 400 forintos euróval számolva 600 000 forint havonta. Ez nagyjából háromszorosa a magyar minimálbérnek.

Németországban a bruttó minimum órabér jelenleg 10,45€, de októbertől megemelték 12€-ra. A minimálbér jelenleg 1800€ körül van, októberre pedig 2000€-nál is több lesz havonta!

Svájcról, a világ egyik leggazdagabb országáról nem is beszélve!

Németországban a keresetek médiája 3200€, míg Magyarországon a medián bér 330 000 forint körül van, ami körülbelül 850€. 

Alapjában véve jobban megfizetik egyes szektorokban a munkádat, például ha kémikus, autószerelő vagy informatikus vagy. Ráadásul a munka világa dinamikusabb és reaktívabb, a cégeknek nagyobb szabadságuk van és ezáltal több pozíció is elérhető.

Nem véletlen, hogy a Dunántúlon a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, mindössze 1,6%!

Tudni kell németül a németországi munkavállaláshoz?

Lehetséges német nyelvtudás nélkül munkát találni?

Ez egy vissza-visszatérő kérdés, sokan pont emiatt nem mernek belevágni.

Igen, lehetséges Németországban (vagy úgy általában német nyelvterületen) német nyelvtudás nélkül dolgozni, pláne, ha egy nemzetközi cégnél helyezkedsz el!

Ha diákként keresel munkát, egyes cégek gyakran nyelvtanfolyamot is kínálnak, hogy kicsit jobban megismerd a nyelvet és a történelmet.

Ha hosszú távon szeretnél kint lenni egyre feljebb lépkedve a ranglétrán, a német nyelv ismerete kikerülhetetlen. Ebben az esetben érdemes minél hamarabb belekezdened a nyelvtanulásba, hogy mire kiutazol, teljesen felkészült legyél.

Német órák

Értelemszerűen az alapokat azért mindenképp el kell sajátítanod, a cél pedig, hogy ennél magasabb szintre is eljuss!

Miért érdemes megtanulni németül és felfedezni mondjuk Berlint, Németország fővárosát?

Rengeteg okot fel tudnánk sorolni, de minden nagyban függ a szakmádtól és a te személyes céljaidtól. A nyelvóráknak köszönhetően gyorsan autonómmá válsz majd és akár állásokra is jelenezhetsz, hogy azután német nyelvterületen el tudsz helyezkedni és ott igazán otthon érezd magad.

A német szókincs ismerete, legyen szó a hétköznapok alapszavairól vagy a munka világában használatos összetettebb kifejezésekről, elengedhetetlen: megérteni a szórendet, az idiómákat, az igeragozást, megismerni az ország történelmét és kultúráját, hogy aztán megértsd az ország gazdasági és társadalmi működését, ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy teljesen át tudd élni a németországi tartózkodásodat. Ennek a rengeteg tudásnak köszönhetően lesz sikeres, gyümölcsöző és feledhetetlen az utad!

A németórák által, a nyelvtan megértésével, a beszélt és írott nyelv begyakorlásával, valamint német podcastek hallgatásával rövid időn belül remekül felfejlesztheted a hallásértésedet és beszélgetőpartnereiddel is könnyebben megérteted majd magad, legyen szó külföldiekről vagy anyanyelviekről. Erre valószínűleg naponta több alkalommal is szükséged lesz a munkahelyeden…

Ha már a munka világában mozogsz, akkor is van lehetőséged németórákra járni: keress esti órákat, egyetemi német nyelvtanfolyamot felnőtteknek, vagy akár magántanárt, hogy felmérd, mire van szükséged és melyik válik be neked a legjobban!

Érdemes németországi szakmai gyakorlatban is gondolkoznod, például az egyik diákvárosban (ilyenek Bonn, Freiburg, Tübingen, Berlin, München, Hamburg és még sorolhatnánk), hiszen így a német élet egy teljesen új aspektusát ismered majd meg a munkahelyeden keresztül.

Sőt, ha még diák vagy, érdemes megnézegetned az ERASMUS lehetőségeket is Németországban vagy Ausztriában, vagy esetleg egyéb csereprogramokat az egyetemeden keresztül (a választáshoz olvasd el a német egyetemek rangsorolásáról szóló cikkünket is). Egészen biztosan több tucat város és egyetem közül válogathatsz majd.

Valamint ne feledd azt sem, hogy a német nyelvtudás egy hatalmas plusz az önéletrajzodon, ha később német nyelvterületen szeretnél elhelyezkedni: a HR-eseket mindig kevésbé érdekli az a jelentkező, akinek több időbe telik elmagyarázni a dolgokat nyelvi gondok miatt, ezáltal kevésbé produktívabb.

Ráadásul a biztos nyelvtudás azt is mutatja, hogy szeretnél integrálódni nemcsak a cégnél, de az országban is, a legjobban kihozva önmagadból. Ehhez nagyon ajánljuk a nyelvvizsgázást, legfőképp olyan nyelvvizsga letételét, mely a Közös Európai Referenciakeret szintjeihez igazodik.

Rengeteg államilag elismert nyelvvizsga közül válogathatsz, külföldre költözéshez azonban érdemes utánanézned, hogy a nyelvvizsgád nemzetközileg is elismert-e.

A Goethe-Zertifikat a legszínvonalasabb és leghíresebb német nyelvvizsga, a letehető nyelvi szintek A1-C2-ig minden, ezen belül vannak felnőtteknek és fiataloknak szóló vizsgák, valamint célzottan továbbtanuláshoz vagy külföldi munkavállaláshoz használatos nyelvvizsgák.

Az angol (vagy igazából bármi egyéb) nyelvtudás is nagy plusz: háromnyelvűként a HR-esek kedvence leszel!

Online németórán vennél részt?

De miért érdemes Németországban dolgozni?

Már beszéltünk a fizetésről, ami nem egy elhanyagolható szempont, valamint az ingázás lehetőségéről is, ha esetleg Ausztria lenne a szimpatikusabb célország. 

De ennyi lenne csak?

német nyelv és kultúra
Vonz a német kultúra és a nyelv?

Persze, hogy nem! Íme néhány újabb szempont, hogy végre elkezdd a német tanulást, majd bejárd Németországot!

— Néha ugyanaz a pozíció Németországban több felelősséggel jár, különösen, ha már van előzetes munkatapasztalatod. Ez alatt nyilván az is értendő, hogy több mindennel kell majd egyszerre foglalkoznod, de egészen biztosan egy izgalmas kihívás lesz!

— Még ha határozott idejű is a szerződésed, anyagi szempontból egy nagyon előnyös döntés.

— Végre kiléphetsz a komfortzónádból, nyitottabbá válhatsz és felfedezhetsz egy teljesen új civilizációt, miközben alkalmazkodóbbá is válsz. Ezek olyan tulajdonságok, amik a világ minden pontján jól hangzanak a HR-esek körében és új ajtókat nyitnak ki előtted.

— több tapasztalatot szerzel: mindig lesz konkurencia, mindig lesz olyan, akinek több a tapasztalata, de egy külföldi munkatapasztalat biztosan nagyot lendít a szakmai előmeneteleden!

— megismerhetsz egy teljesen más rendszert: más a menedzsment, mások a szokások, más a kollégák közötti kapcsolat! Plusz elvileg a németek sokkal komolyabbak és többet dolgoznak, mint bármely más nemzet!

A legjobb Német nyelv tanárok elérhetőek
Vanessza
5
5 (5 vélemény)
Vanessza
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Csilla
5
5 (7 vélemény)
Csilla
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Petra
5
5 (8 vélemény)
Petra
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tóth
5
5 (5 vélemény)
Tóth
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ildikó
5
5 (8 vélemény)
Ildikó
8800Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (5 vélemény)
Balázs
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (6 vélemény)
Rita
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Vanessza
5
5 (5 vélemény)
Vanessza
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Csilla
5
5 (7 vélemény)
Csilla
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Petra
5
5 (8 vélemény)
Petra
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tóth
5
5 (5 vélemény)
Tóth
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ildikó
5
5 (8 vélemény)
Ildikó
8800Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (5 vélemény)
Balázs
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (6 vélemény)
Rita
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Az ingázók élete

Mint azt már az előbbiekben kifejtettük, ingázni elsősorban Ausztriába érdemes, hiszen Németország egyik legközelebbi pontja, Passau is legalább három és fél óra például Sopronból, Svájc hozzánk legközelebb eső pontja pedig minimum hat óra. 

A Bécsbe ingázók viszont szinte annyit utaznak, mintha például Tatabányáról járna be valaki dolgozni Budapest központjába. Így már nem is tűnik olyan ijesztőnek, ugye?

Ráadásul a határ menti osztrák falvakban többen is tudnak magyarul, Magyarország nyugati részén pedig rengetegen osztrák iskolába íratják a gyerekeiket is, akik ezáltal teljesen kétnyelvűként nőnek fel, az osztrák és a magyar kultúrát is sajátjukként érezve.

Nincs pontos információnk az ingázók számáról, de becslések szerint legalább 40 000 ember él Magyarországon és dolgozik osztrák határmenti településeken vagy egyenesen az osztrák fővárosban, az ausztriai magyarok teljes száma pedig a százezres nagyságrendet is meghaladja.

Ők mind Ausztriában adóznak a jövedelmük után és ott is vannak biztosítva, valószínűleg onnan kapnak családtámogatást (bár ez egy elég bonyolult kérdés, úgynevezett elsőbbségi szabályokkal döntik el, melyik ország felelős az adott családért), sokuk gyermeke osztrák iskolába jár. A koronavírus alatt az ingázóknak is akadtak gondjai a mindennapos határátlépéssel, így többen is elvesztették az állásukat, de mostanra biztosabbá kezd válni a helyzet.

Érdemes utánanézned, milyen kedvezmények illetnek meg külföldi, de EU-s munkavállalóként! Az Európai Unióban meghatározott szabályok szerint az Ausztriában munkát vállaló magyar nagycsaládosok jogosultak például az osztrákoknak járó vasúti kedvezményekre, csak hogy egyet megemlítsünk.

Mivel Magyarország nem része az euróövezetnek, valószínűleg nyitnod kell majd egy euró alapú számlát ahhoz, hogy Ausztriában dolgozhass, bár ez munkáltatótól függ.

A németországi magyarok

Ők azok, akik bevállalták azt az extra lépést és kiköltöztek egyedül vagy családostul, a határtól távol, Berlinbe vagy egy másik nagyvárosba.

Jelenleg körülbelül 200 ezer magyar él Németországban, ezen belül is Berlinben a legtöbb. Bajorországban él a kinti magyarok közel 35%-a.

Mivel Magyarország és Németország is tagja az Európai Uniónak, szabadon mozoghatunk, amerre csak szeretnénk, nincs szükségünk vízumra. Németországnak azonban, néhány más országgal karöltve, szigorú szabályai vannak a hosszútávú kint tartózkodásra. Ha három hónapnál tovább tervezel maradni, ezek közül valamelyik kategóriába bele kell tartoznod: 

— munkavállaló / vállalkozó

— álláskereső (maximum hat hónapig lehet ez a státuszod, mielőtt bizonyítanod kellene, hogy tudod fedezni a megélhetésedet)

— inaktív személy (tehát nyugdíjas vagy diák, de ilyen esetben mindenképp bizonyítanod kell, hogy tudod fedezni a megélhetésedet és egészségbiztosításod is van)

— állandó tartózkodási jog (aki öt évnél hosszabb ideig törvényszerűen az országban él, arra ugyanazok a jogok és kötelezettségek vonatkoznak, mint az ország állampolgáraira)

Azért rengeteg teendőd lesz így is, mikor kiköltözöl. Először is, be kell jelentkezned a helyi hatóságoknál (Bürgerbüro) a kiérkezésedtől számított három hónapon belül. Lakást és munkát sem árt keresned, német bankszámlát kell nyitnod, német telefonszámot kell majd szerezned… A munkaadód lehet, hogy erkölcsi bizonyítványt is kér, ezt még indulás előtt, otthon kell elintézned.

németországi utcák
Járd be Németországot és beszélgess a helyiekkel, nincs ennél jobb módszer a némettanulásra

Ha egyetemre jelentkezel, valószínűleg le kell majd fordítanod a diplomáidat, az érettségidet és így tovább. Ezekre álláskeresőként is szükséged lehet majd.

Az EU-s Egészségbiztosítási Kártyát is érdemes kiváltanod, hogy használhasd az egészségügyi ellátást akkor is, ha még nem vagy biztosítva Németországban.

A külföldi magyarok mindig azt javasolják, hogy legyenek alternatíváid, és igazuk van! Ne égess fel magad mögött mindent és ne a semmibe menj, mert úgy nagyon nehéz lesz. Érdemes összeismerkedned a helyi magyarokkal, akik egyrészt már rutinosabbak és segíteni tudnak a beilleszkedésben, másrészt pedig egymást is segíthetitek. És mindig legyen egy B terved, hogy ne ragadj benne egy kellemetlen szituációban kilátások nélkül!

Ha a családoddal költözöl ki, hat hónap kint ledolgozott (és persze utána adót is kell fizetni!) munka után már jár a családi pótlék! 

Ha elfelejtetted bejelenteni a NAV-nak, hogy külföldre költöztél, nagy büntetésre számíthatsz, úgyhogy erről se feledkezz meg!

Valamint nézz utána, hol van a helyi magyar képviselet és a konzulátus, hozzájuk bármikor bármilyen ügyben fordulhatsz!

Hallottál már a németországi munkaerő-közvetítő irodákról?

A németországi szakmai beilleszkedésedet megkönnyítheted a németországi munkaerő-közvetítő cégekkel, ráadásul a segítségükkel nagyobb eséllyel találsz állandó munkahelyet is.

Ezek a cégek közvetítenek a különböző vállalatok között, melyekkel partnerségben állnak, és amelyek megbízzák őket, hogy bizonyos meghirdetett állásokra állandó munkát kereső jelölteket találjanak. Ezzel a módszerrel a vállalatok úgymond kiszervezik a munkaerő-felvételt, így nincs szükségük sem HR-osztályra, sem nehézkes belső felvételikre.

Sok vállalat az interneten hirdeti saját magát, a saját oldalán vagy apróhirdetési oldalon, mások pedig inkább a közvetlenebb megközelítést részesítik előnyben (főleg a magasabb beosztásba keresők), egy másik megoldás a munkaerő-közvetítő cégen keresztül történő keresés.

Általában ezek az állásközvetítő irodák már egy sor tesztnek alávetették a jelöltet, már csak azért is, hogy elnyerjék a munkáltató bizalmát, aki kihelyezte a felvételi folyamatot.

A munkaerő-közvetítő ügynökségek előnyei

Miért érdemes ezen a közvetítőn keresztül keresni?

A vállalat túl nehéznek találja, vagy esetleg nem is tud egy adott profilú munkavállalót felvenni.

A cégeknek általában egy adott időszak alatt kell nagy számban jelölteket felvennie és ehhez nem rendelkezik a szükséges belső erőforrásokkal, vagy esetleg nem kívánja (bármilyen okból kifolyólag) maga intézni a munkaerő-felvételt.

Bármi legyen is az ok, ez egészen biztosan egy nagy lehetőség számodra, ha Németországban szeretnél dolgozni. Itthon nem is annyira elterjedt (bár pont ha a diákmunkára gondolsz, az is szinte ugyanígy működik), de Németországban már bevált ez a rendszer és reflexszerűvé vált a cégek és az álláskeresők életében is.

Ha különleges, egyedülálló a szakmai profilod, egészen biztosan nagyon érdekesnek fognak találni a közvetítőcégnél. Ha pedig emellé még esetleg angolul is tudsz, főnyeremény leszel!

A hagyományos módszereken kívül (mint például az önéletrajzod elküldése egy szimpatikus cégnek), nyugodtan dolgozz együtt a munkaerő-közvetítő cégekkel is, sőt, kereshetsz a te szakterületedre szakosodott közvetítőcéget is!

Azáltal, hogy találkozol rengeteg szakemberrel, aki jól ismeri az ágazatot, közvetlen visszajelzést kaphatsz a keresleti és kínálati piacról és felmérheted, milyen esélyekkel indulsz neki a németországi álláskeresésnek.

Ha nem találsz semmit, két választásod van: kitartasz vagy egyelőre elhalasztod a külföldre költözés projektjét. 

bretzel
Bretzel és kolbász, mi kell ennél jobb?

Az interjúk

A feltételezésekkel ellentétben könnyebb interjút leszervezni a közvetítő cégekkel, mint magával a kiszemelt vállalattal, különösen, ha nemzetközi munkára pályáznál legszívesebben..

Ha egy munkaerő.közvetítő kiszúrja a profilodat, de nincs számodra megfelelő ajánlata, akkor is fel fogja veled venni a kapcsolatot, hogy jobban megismerjen téged, a motivációdat és ha megfelelőnek ítél, felvegyen az adatbázisba. Ugyanis lehet, hogy már másnap kap egy olyan ajánlatot, ami tökéletes számodra!

Az adatbázis előnye a munkaerő-közvetítő reaktivitása: amint megbízza őt egy cég egy bizonyos profil keresésére, már tud is egyből ajánlani valakit. Ezért érdemes odafigyelned, amikor bemutatkozol és a szakmai profilodról beszélsz: minél több tapasztalatot és szakterületet adj meg, amiben jó vagy,  meg persze ne felejtsd el megemlíteni a némettudásodat sem! De csak ha van!

Akár megkapod az állást, akár nem, a munkaerő-közvetítő cégnél való regisztráció mindenképp jól jön majd: azt mutatja, hogy szeretnél beilleszkedni, a legjobbadat adni, ráadásul még gyakorlatot is szerzel egy jövőbeli interjúhoz.

Ha van három dolog, ami mindennél többet számít a német szakmai világban, akkor az a motiváció, a hozzáértés és a komolyság.

Érdekesség: a németországi munkaerő-közvetítő ügynökségek személyre szabott támogatást nyújtanak a jelölteknek, hogy felmérjék az igényeidet és a céljaidat. Az új technológiák és a digitális világ széles körben használatos ebben a világban.

A Németországi magyarok honlapján böngészve számos ilyen ügynökséget találsz majd, a leírásban szerepel a magyar kapcsolattartó neve, a közvetítési díj, a meghirdetett állások, esetleg állják-e a lakhatást vagy a nyelvtanfolyamot, vagy tudnak-e segítséget biztosítani ezekhez… Egyszóval minden, amire szükséged lehet, de egyéb kérdéseiddel fordulj bátran a kapcsolattartókhoz!

Mint látható, a németországi munkavállalás lehetséges és ajánlott is, hogy szélesítsd a látóköröd (és a szakmai horizontod is), újfajta tevékenységeket és feladatokat végezz és növeld a jövedelmed.

Mindenképp győződj meg arról, hogy tudod, melyik ágazat a neked való, a siker érdekében pedig nyugodtan vedd igénybe a közvetítő ügynökségek segítségét!

Lehet más módon is munkát találni Németországban?

Talán már hallottál a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatról, ami itthon egyfajta virtuális munkaerőpiacként működik.

A honlap szerint “ngyenes szolgáltatásokkal, foglalkoztatási programok működtetésével segíti az álláskeresőket, a munkavállalókat és a munkaadókat. A Kormány foglalkoztatáspolitikájához igazodva segíti a munkaerőpiac hatékony működését, aktivizálja a szereplőket, elősegíti a társadalmi integrációt, az esélyegyenlőséget, valamint egyenlő hozzáférést biztosít mindenki számára.”

Na de mi a helyzet Németországgal? Ott hogy működik az álláskeresés, ha nem közvetítőn keresztül szeretnél keresni?

A Nemzeti Foglalkozási Szolgálathoz hasonlóan működik a németeknél a Bundesagentur für Arbeit, amit “Szövetségi Munkaügyi Ügynökség”-nek lehet leginkább fordítani. 

Munkavállalás Németországban: nem te vagy az első németországi magyar!

A zárszó: hallgasd meg a külföldi magyarok történeteit és tapasztalatait is!

Gyakran látunk cikkeket arról, hogy a határ menti ingázók vagy németországi magyarok hogyan boldogulnak, milyenek a mindennapjaik. Úgy összességében nézve a kivándorlók nagy része értelmiségi, rengeteg magyar orvos van például nyugaton.

Nézegesd meg, kinek hogy alakult a németországi uta, hogy felkészülj mindenre, utána pedig nincs más hátra, mint hogy bepakolj a bőröndbe és elindulj!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.