Mindenhol a korrepetálásról hallunk. Minden tele van a korrepetitorok hirdetéseivel. Más szülők és a tanárok is beszélnek róla.

De mit is nyújthat a korrepetálás?

Szerintünk minden gyermeknek érdekes lehet és tud pluszt adni, akár nehézségei akadtak a tanulásban, akár gyomorgörccsel megy iskolába, de még ha nagyon jó jegyei vannak, akkor is. 

Nézzük csak meg, miért is!

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

A korrepetálás a tanulási nehézségek ellenszere?

Miért választja egyre több szülő a házi korrepetálást?

Az anyák és apák egyre nagyobb bizalommal fordulnak korrepetitorhoz. Régebben a tanulószoba és a korrepetálás az iskola része volt, manapság azonban ez is megváltozni látszik.

A szülők egyre kevesebbszer bíznak meg tanárokat a gyermekük fejlődését figyelemmel követésével, vajon az állami oktatási rendszerbe vetett bizalom elvesztésének lenne ez a jele? Bizonyos esetekben talán igen.

De valószínűleg az is közrejátszhat, hogy aggódnak a gyermekük jövőjéért. A jobb, nevesebb egyetemekre való bekerülését minél hamarabb el kell kezdeni megalapozni. Nem utolsó sorban pedig a társadalmi változások is egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a házi korrepetálás iránt.

diák korrepetálás
Egyre több igény van a magántanárokra

Régen a szülők órákat tanultak együtt a gyerekekkel, manapság ez már nem annyira jellemző, hiszen az anyák is dolgoznak.

A korábbi generációkban ez nem volt jellemző. Manapság a szülők egyre később érnek haza a munkából és ezáltal nem tudnak megfelelően gyermekük rendelkezésére állni, ha az esetleg elakadna a tanulásban.

Magántanárok fogadása egy logikus megoldásnak tűnik arra, hogy gyermekünk felzárkózzon és jobb jegyeket kapjon matematikából, angolból, németből, történelemből, földrajzból, fizikából, kémiából, biológiából… Ugyanis rengeteg tantárgyból van erre lehetőség!

Az elkerülhetetlen felzárkóztatás, hogy ne fulladjunk bele a tennivalókba

Amikor egy tanuló mindennapjainak része a bukástól való félelem… mondjuk ki, nem a legkönnyebb iskolába járni.

Néha a szülők már nagycsoporttól kezdve korrepetálásra viszik a gyerekeket, hogy azok jobban felfedezzék a világot maguk körül. Mások általános iskolában kezdik, amikor gondok merülnek fel az írás és olvasás megtanulásában.

De az mindenképpen egyértelmű, hogy felső tagozatban és gimnáziumban a legnépszerűbb a korrepetálás. Egyre több tantárgy jelenik meg, egyre nagyobb óraszámban. A tanterv is egyre részletesebb, bonyolultabb, és előfordulhat, hogy gyermeke túlterhelve érzi magát. Ez egy gyakori jelenség és semmi ok az aggodalomra.

Gyakran csak egy új tanulási módszerre van szüksége. A korrepetitor segít feljönnie az elvárt szintre, hogy elkerülje a bukást. Nem elfelejtendő, hogy a szülő, a gyerek és a tanár együtt dolgoznak a jó jegyekért.

A korrepetálás az iskola kiegészítője?

Néhányan összehasonlítják a házi korrepetálást az állami oktatási rendszerrel, mondván, hogy ez utóbbi már nem elég hatékony és szükség van különórákra, hogy gyermekünk megkapja a megfelelő tudást.

Tény, hogy egy rossz, figyelmetlen osztályba kerülő diák sosem tud elég iskolai segítséget kapni, de azt semmiképp sem állítjuk, hogy a különórák az oktatási rendszer tüneti kezelése lennének.

Egy más nézőpontból kell ezt megszemlélni. Mint ahogy erről már korábban is beszéltünk, a különórákra elsősorban mint az iskola kiegészítése kellene tekinteni, akár egy, az iskolában küszködő diákról, akár egy gyors felzárkóztatásról van szó. Sőt, akár egy neves egyetemre való bejutás is lehet a kitűzött cél.

személyre szabott tanítás
A személyre szabott tanítással jobban fel tudnak zárkózni a tanulók

Ebben a cikkben részletesebben kifejtjük majd, de a korrepetálás főképp ott nyújt segítséget, ahol a iskolában nem jutott elég idő egy adott témakörre. A főbb szolgáltatások tehát a házi feladat megírásában nyújtott segítség, a leckék elmagyarázása esetleg más megközelítésből, vagy akár egy vizsgára való felkészítés.

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

A házi korrepetálás a félénkség és a gátlások leküzdéséért

Bizonyos szempontból nézve magántanárt fogadni egy pszichológiai segítség is. De miért is?

Tegyük fel, hogy az iskolai támogatás elméleti és gyakorlati aspektusai: segítség a házi feladatban, leckék ismétlése, új módszerek megtanulása, vizsgákra való felkészülés, egy plusz matekóra stb.

De egy online vagy házi korrepetitor valamilyen szinten a diák pszichológusa is, főképp, ha tanulási nehézségekkel áll szemben. Különböző gátlások tudnak kialakulni az iskola hatására, ami miatt bizonyos leckék, amik elengedhetetlenek lennének a fejlődéshez, egyszerűen csak nem mennek.

Emiatt a gátlás miatt, melyet sem a szülők, sem a gyerek nem tudnak igazán megmagyarázni, a tanuló egyszer csak nem ért valamit angolból vagy kémiából vagy bármi másból. Mivel a tanároknak az iskolában nem nagyon van idejük lelassítani egyetlen elakadt gyerek kedvéért, a házi korrepetitor nyújthat mentőövet ilyen helyzetben.

Az is a feladatai közé tartozik, és teljesen hozzá is van szokva, hogy megkeresse és feloldja ezeket a gátlásokat. Miért nem megy ez a bizonyos tárgy? És mivel tanár és diák ebben a helyzetben egyenrangú és eltűnik az iskolai hierarchia, egy idő után végre meg tudják találni a probléma gyökerét. Ez pedig a továbbiakban pozitív hatással lesz a diák jegyeire nézve.

Fedezze fel az önben rejlő potenciált a korrepetálásnak köszönhetően

Először is, tisztázzunk egy klisét a korrepetálásról: nem, nemcsak a tanulási nehézségekkel küszködő diákoknak lett kitalálva! A jól teljesítő diákoknak is hasznára válhat, meg az átlagosaknak is.

Most a harmadik kategóriába esőkhöz szeretnénk szólni. Ezek azok, akik matek, fizika, magyar, történelem, földrajz, angol, német és egyéb órákon két csoportba sorolhatók:

  • akik különösebb erőfeszítés nélkül átlagos eredményt produkálnak és ezzel meg is elégszenek,
  • akik még sok tanulással is nehezebben haladnak a tananyaggal.

Ezeknek a tanulóknak néha csak arra lenne szükségük, hogy megtalálják a bennük rejlő potenciált. És bármilyen irányba mennének is tovább, amikor a pályaválasztás már felmerül, érdemes ezt a lehető legkorábban megtalálni.

Úgy tűnik, az iskolai pedagógia és tanterv nem működik minden esetben. Miért is ne fordulnánk tehát egy magántanárhoz, akár az interneten is?

Hogy ezt az új tudást és képességet gyermekünk elsajátítsa, logikus lépésnek tűnik egy tanár segítségül hívása, aki más szemszögből tudja esetleg megközelíteni a témát. Ugyanis néha arra lenne szüksége a diáknak, hogy egyenlő félként feltehesse a kérdéseit, leüljenek és át tudják beszélni az adott témát. Az iskolai hierarchia hiánya néha hatékonyabb megközelítés a lecke elsajátításáért és a tanulóban rejlő potenciál felfedezéséért.

Rombolja le a tanár-diák falat a magánórák segítségével

Óvoda óta, az általános iskolán át a gimnáziumig a diákok hozzászoktak ahhoz, hogy a tanár egy vezető személy, aki néha tekintélyelvű és e tekintély megőrzését a tudás átadása fölé helyezi fontossági sorrendben.

A z oktatási rendszer egyik eleme a jegyzetelés, ami egy egészen passzív módja a tanulásnak. A diákoknak így nincs mindig esélyük aktívnak lenni az órán. A tekintélyelvű tanár pedig akár meg is rémítheti őket.

online korrepetálás
Az online korrepetálás nagy sikernek örvend

Ez lehet az oka annak, hogy egyes diákok, még ha akadnának is bőven kérdéseik, nem merik azokat feltenni. Erre még rájátszik persze az is, hogy harmincvalahány társuk füle hallatára kellene megszólalniuk.

Ahhoz, hogy véget vessünk a félénkebb gyerekek ennek a szinte behódoláshoz hasonlító élményének, a korrepetálás lehet a csodaszer. A korrepetitor a magánórán szemben ül a gyerekkel vagy kamasszal. Nem egy asztal mögött, hanem szemben vele, egy széken.

Az akadály ennek az egyszerű elrendezésnek köszönhetően máris eltűnik. Ehhez hozzá jön még a tény, hogy szemtől szemben, a gyerek otthonában történik mindez, a félénkség pedig átadja a helyét az érdeklődésnek, a vitáknak és a megértésnek.

Ez valóban így van, a házi korrepetálás segít a félénkebb diákok fejlődésében.

Dolgozzon előre a korrepetálással

Vegyünk most például egy másik tanulótípust. Miben nyújthat neki segítséget a korrepetálás, ha alapból jó jegyei vannak és nem kell felzárkóznia sem semmiből?

Vannak olyan kamaszok, akiknek egyszerű lépést tartani a tananyaggal. Ők már tudják, milyen érzés jól teljesíteni. De ez nem jelenti azt, hogy a házi vagy online korrepetálás számukra nem lehet hasznos!

Ezek azok a diákok, akiknek céljuk bekerülni nevesebb egyetemekre, a jelentkezés pedig sok munkát követel meg. A rendszeres, testbeszabott ellenőrzés és egy magántanár segítsége nagyon hasznos lehet a felkészülésben, és abban, hogy a diák előredolgozzon.

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.