Az ember hiába megy haza, hiába csukja magára az ajtót, az okostelefonjával együtt a külvilágot is viszi magával mindenhova.

Janecskó Kata, újságíró

Az elmúlt néhány évben gyorsabban fejlődött a világ, mint ezelőtt bármikor: a 19. századból a 20. századot egy nagyon erős kapocs tartja össze, ez pedig a robbanásszerű informatikai fejlődés és az internet.

A harmadik évezred első évszázada a könyvekben és tanulmányokban a net gyors hatalomátvételéről szól majd, és Craig Barret, az Intel vezérigazgatója is megmondta, hogy “Az internet a 21. századi gazdaság számára az lesz, ami a benzin volt a 2ö. században. A számítógépes teljesítmény az internet lényege.”

Manapság már csak néhány nyugdíjas és (kő alatt élő) remete nem él az ADSL (vagyis a nagysebességű digitális adatátviteli technológia) és a VDSL (vagyis a nagy sávszélességű digitális előfizetői vonal) és optikai kábelek nyújtotta előnyök nélkül élni. Mi, többiek, cégek és magánemberek, már el sem tudjuk képzelni az életet internetszolgáltató nélkül.

Kiszakadás a valóságból, Big Brother, vírusok, átverések, pornográfia, az internet nem felejt és a többi: azért megvannak ennek az új univerzumnak a maga ijesztő tulajdonságai is, sőt, sokak szerint egyenesen káros!

A web azonban elsősorban eszköz, melyet aztán jóra vagy rosszra használunk — vagy éppen pazaroljuk el az időnket vele.

Könnyedén megtalálhatjuk a boltban már nem kapható termékeket (például ha gyűjtesz valamit), a segítségével összekapcsolhatjuk a világ bármely két pontját például egy home office alkalmával, de sajnos egyben a kiberbűnözés melegágya is.

A pedofíliától a kalózkodásig bármi megtalálható: manapság rengetegen digitálisan próbálnak meg átverni, ellentétben a korábbi telefonos vagy villanyóra-leolvasós technikákkal.

Ráadásul könnyen hackerek áldozatává válhatsz anélkül, hogy egyáltalán észrevennéd, és veszélybe kerülhetnek a személyes vagy banki adataid, vagy akár te magad is! Reméljük, ebben a cikkben választ adunk minden kérdésedre, hogy biztonságban legyél!

A legjobb Informatika tanárok elérhetőek
Tamás
5
5 (13 vélemény)
Tamás
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Boldizsár
5
5 (3 vélemény)
Boldizsár
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Róbert
Róbert
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Renátó
Renátó
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrik
Patrik
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márk
5
5 (2 vélemény)
Márk
6500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bálint
5
5 (2 vélemény)
Bálint
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sándor
Sándor
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tamás
5
5 (13 vélemény)
Tamás
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Boldizsár
5
5 (3 vélemény)
Boldizsár
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Róbert
Róbert
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Renátó
Renátó
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrik
Patrik
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márk
5
5 (2 vélemény)
Márk
6500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bálint
5
5 (2 vélemény)
Bálint
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sándor
Sándor
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

A böngészők

Nehéz elképzelni egy hajóskapitányt a hajója nélkül, vagy Kolumbuszt a Santa Maria és a legénység nélkül.

A hálón szörfölve először is szükséged lesz egy böngészőre, hogy meg tudd nyitni a különböző oldalakat.

böngészőprogramok
Melyik böngészőt érdemes választani?

De először is tudnod kell, ez mit is jelent egyáltalán! Beszéljük át, mire gondol valaki a böngésző szó hallatán és mi a valóság!

A statisztikai publikációk szerint az internet sebessége (amely különböző telefonszolgáltatókon keresztül áll rendelkezésünkre) évről évre nő. Megfigyelhető, hogy a fővárosba és a nagyobb városokba előbb elér a technológiai fejlődés, majd az agglomerációjuk, a főbb gazdasági központok, és végül a többi vidéki település is utoléri őket.

Általában a kábelinternet lefedettség jellemzőbb sűrűn lakott részeken a már kialakult infrastruktúrának köszönhetően. Ha ez nem megoldható, a műholdas vagy mobilinternet jelenthet megoldást!

A hatalmas léptékű fejlődés hátránya, hogy az internetes oldalak egyre nagyobb méretű fájlokat tartalmaznak: HD minőségű fotókat, videókat, Flash animációkat, úgynevezett sütiket (cookies), reklámokat, hanganyagokat és még sorolhatnánk. 

A szörfölés így nem sokkal gyorsabb, mint korábban: egy kis túlzással (ha az a szerencsétlen helyzet áll elő, hogy messze vagy a fejállomástól): egyes helyeken nagyon lassú az internet, különösen ha az adatátviteli sebesség mindössze 56 kbit/s.

Fontos tudnivaló, hogy nagyon nagy különbség van aközött, amit a képernyőn látsz és a mögöttes programkód között!

Egy informatikát tanuló diáknak mindig tele van a feje számokkal, kódokkal, szimbólumokkal, programnyelvekkel… HTML, PHP, xHTML: több programozási nyelv is lehetővé teszi a weboldalak megtervezését és elkészítését!

Még egy érdekesség: minden böngésző (vagyis web browser angolul) máshogy értelmezi ugyanazt a kódot, mivel más szoftveren fut, ezért is fordulhatnak elő hibaüzenetek például Mozilla Firefoxon, holott például az Operát használva tökéletesen működik az oldal, és persze fordítva is.

Ezzel rá is mutattunk a különböző böngészők használatának a fontosságára: ha egy HTTP link nem jön be jól az egyiken, próbáld ki ugyanazt a linket egy másik programmal, hátha nem az oldallal van a gond!

Valamint érdemes arról sem megfeledkezned, hogy egyes böngészők kifejezetten egy bizonyos operációs rendszeren futnak jól: a Windows nem ugyanaz, mint a macOS, a GNU vagy a Linux ugyanúgy, mint ahogyan egy asztali gép sem ugyanolyan, mint egy laptop, okostelefon, iPad vagy egy másik márkájú tablet.

Használhatod a legnagyobb cégek által nyújtott programokat, mint például a Google Chrome, Safari vagy Microsoft Edge, vagy inkább kisebbeket.

Lényeg a lényeg: mindegyik ingyenes és mindegyiknél a rendelkezésedre áll egy help desk, vagyis segítség, ha esetleg gondjaid adódnának.

Mi hasznos a vírusirtó?

A  jó egészség lényege, hogy a betegségek nem találnak utat a szervezetedhez, mivel az felkészülten fogadja őket. 

Vannak a testnek és a léleknek is doktorai és ugyanígy a digitális térben is vannak orvosok: a vírusirtók (vagy antivírus szoftverek) arra vannak, hogy a merevlemezt megvédjék minden lehetséges támadástól.

Egy digitális platform valójában címek, szövegek , képek és egyéb interaktív eszközök összessége, ebből pedig logikusan következik, hogy ezek valahol (egy internethez kapcsolódó szerveren) tárolva is vannak és ahhoz, hogy meg tudd nyitni / meg tudd nézni, le kell töltened őket, még ha csak ideiglenes fájlként is. 

Ezzel egy tökéletes világban semmi gond nem lenne.

Azonban nem tökéletes a világunk, még ha mind reméljük is, hogy valamikor egyszer az lesz, és egyelőre fel kell vennünk a harcot az alvilági rosszal. 

Az a probléma ugyanis, hogy egy domainnév (vagy tartománynév, vagy akár doménnév, ahogy tetszik) mögött egy vagy akár több vírus is lakozhat!

Ez a helyzet akkor áll fenn, ha a weboldal nem eléggé védett és sajnos a te eszközödhöz is könnyen elérhet ez a vírus, ha nem elég erős a védelem.

Mintha csak Pandora szelencéjéről beszélnénk, van itt a Trójai falótól elkezdve kémprogramokon, rosszindulatú szoftvereken (malware), férgeken, zsarolóprogramokon, agresszív reklámprogramokon és rootkiteken át a vírusgenerátorokig minden!

billentyűzet részlet
Meddig mernek elmenni a hackerek azért, hogy kicsalják belőled azt a bizonyos információt, amire annyira nagyon szükségük van?

Gondolom már ezt a listát látva érted, miért olyan fontos, hogy legyen vírusirtó a gépeden. 

A legjobbak természetesen fizetősek, de még egy ingyenes verzió (általában kiegészítendő, hogy karanténba tudd tenni a fenyegetést) is jobb, mint a semmi…

Akárcsak a hurrikánok, a legpusztítóbb számítógépes vírusok is kaptak nevet: MyDoom, Cabir, Conficker, PsyBot, Chernonyl…

Vigyázz azonban az ál-vírusirtókkal is (ezért is érdemes ragaszkodni a híresebb márkákhoz, amikkel biztosra mész, és nem hinni az informatikus bloggereknek minden esetben), na meg persze magát a vírusirtót támadó vírusokkal, vagyis a retrovírusokkal, amik egyenesen a védelmi vonaladat támadják.

Semmiképp se kapcsold ki a tűzfalat (firewall), legfőképp, ha Windows-t használsz, hiszen a legnépszerűbb operációs rendszer lévén ez a legtámadottabb is, főképp kezdők számára!

A Macot, Ubuntut, Androidot, iOS-t és bármi mást preferáló felhasználók mind-mind áldozatai lehetnek egy ilyen támadásnak, bár (egyelőre) talán kevésbé célpontok, mint a Windows-használók. 

Ráadásul ezek az internetes támadások egyre gyakoribbak és sajnos a rosszindulatú szoftverek még szép napoknak néznek elébe.

Külső segítséggel és egy, az informatikai biztonságról szóló kurzussal talán felkészültebben fogadod majd a veszélyhelyzeteket.

Adatvédelem az interneten

Mint ahogyan senki nem indul nyaralni úgy, hogy tárva-nyitva hagyja az ajtaját, vagy senki nem parkol a belvárosban, ha az autója nem zárható és a visszapillantón még egy aranylánc is lengedezik…

Nos, ugyanígy működik az internet is: meg kell tudnod védeni magadat, az adataidat és az érdekeidet az interneten.

Egy jó vírusirtó automatikusan kiszűri a fenyegetést jelentő behatolókat, ez azonban nem elég! Az emberi odafigyelés elengedhetetlen kelléke a biztonságnak!

Folyamatosan résen kell lenned és felelősségteljesen viselkedned, hiszen rengeteg átveréssel találkozhatsz az interneten, akik felhasználnak mindent, ami csak a rendelkezésükre áll, hogy kicsalják az adataidat és/vagy a pénzedet! Ez így van már mióta világ a világ.

Egyesek például lemásolják egy fontosabb intézmény oldalát, más internetes csalók emailt írnak mondjuk egy nagy cég nevében, megint mások a jelszavaid vagy a banki adataid próbálják meg kicsalni adategyeztetés ürügyével…

instagram letöltő képernyő
Fontold meg, mennyit osztasz meg magadról az interneten, hiszen ami egyszer oda felkerül, az ott is marad

A lista nagyon hosszú és nagyon körültekintőnek kell lenned!

A személyes és a családod jó hírének védelme érdekében, hogy a munkáról ne is beszéljünk, ne ossz meg végtelen mennyiségű információt a magánéletedről és ne sértegess senkit: az interneten minden megmarad valahol, és a haragosaid keze bárhová elérhet…

Mindig tartsd észben, hogy a csalók és átverők mindenhol ott vannak és soha ne feledd, hogy a megosztott információk alapján felvehetnek kereskedelmi, politikai vagy akár bűnügyi nyilvántartásba is!

Szeretnéd elmélyíteni a tudásodat ezen a téren? Keress magadnak magántanárt!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.