Rengeteg szülő el szokott néha gondolkozni azon, hogy ideje lenne házi korrepetitort fogadni a gyerekek mellé. De vajon tudják, mit is jelent ez a fogalom, még ha a házi korrepetálás a mindennapok részévé vált is?

Gyakran előfordul, hogy egyáltalán nem, főképp azért is, mert a korrepetálást sokszor hajlamosak vagyunk összekeverni különféle egyéb különórákkal. De vajon miben más a korrepetálás? Hogyan tudnánk meghatározni, miről is van szó? Melyek a korrepetálás konkrét előnyei a tanulók számára?

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

A korrepetálás definíciója

Minden tanár és szülő beszél a korrepetálásról, mert évről évre egyre elterjedtebbé válik. Mivel egyre magasabb szintű tudást várunk el a tanulóktól, egyre többen veszik igénybe ezt a szolgáltatást általános iskolában, gimnáziumban és még egyetemen is. 

De mi is a fogalom pontos jelentése? Miben különbözik a különóráktól vagy a felzárkóztató óráktól? Annak érdekében, hogy ezeket a fogalmakat ne keverjük össze többé, fontos tudnivaló, hogy a korrepetálás egy személyre szabott egyszeri vagy folyamatos segítség, melynek célja a tanulmányaiban elakadt tanuló segítése az iskolai tananyag kiegészítésével. 

testreszabott tanítás
Korrepetítorok segítenek megérteni és kiegészíteni az iskolában tanult tananyagot

Pontosan ez különbözteti meg a magánóráktól vagy az iskolai felzárkóztató óráktól, hogy elakadt diákoknak nyújt segítséget. Nagy népszerűségét pedig annak köszönheti, hogy a szülők aggasztónak találják az oktatási színvonal esését az évek során. Az iskolai tananyag bővülésével már nincs idő elmagyarázni minden tantárgy minden fontos részletét, és az otthoni korrepetálás egyfajta kiegészítő megoldást nyújt erre. 

Ebből az okból kifolyólag a korrepetálásnak valójában két feladata van: segítség a házi feladat megoldásában és a diákok felzárkóztatása, hogy jobb jegyeket kapjanak. A felvételi előkészítő tehát nem számít korrepetálásnak.

Mit nyújt a korrepetálás?

Ez volt tehát a korrepetálás fogalma, mert nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a pontos jelentéssel, hiszen a fogalom elsőre zavarosnak tűnhet.

Most, hogy már tisztában vagyunk a konkrét jelentéssel, két kérdés merülhet fel:

Először is tudni kell, hogy a házi korrepetálás sikerének két oka van szociális szempontból nézve. Először is, a nők jelentősen többet dolgoznak az előző generációkhoz képest. Másodszor pedig a szülők összességében több időt töltenek el a munkahelyen. Ezek következménye pedig, hogy nincs idejük segíteni a házi feladat megírásában.

A korrepetálás a tanulók elmaradhatatlan segítőjévé vált. Néhány külön matek, angol, spanyol, német, történelem, földrajz, fizika, kémia vagy akár magyar… és a diák máris nem érzi úgy, hogy belefullad a tananyagba.

Nem utolsósorban pedig a házi korrepetálásnak köszönhetően lebomlik a tanár és diákja közötti fal, ami zavarba hozza a félénkebb tanulókat. A korrepetálásnak köszönhetően ezek a gyerekek is ki tudnak bontakozni és megmutatni a tehetségüket.

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

Mely tárgyakból létezik korrepetálás?

A korrepetálás előnye, hogy az általános iskolától kezdve a gimnáziumon át egészen az egyetemig nagyon széles választékot kínál. Felső tagozatban, ahogy a tanulási ritmus felgyorsul, nagyon fontos a tananyag kiegészítése, főként matematikából és magyarból. Ugyanakkor új tárgyak is megjelennek, mint például a történelem, a természetismeret vagy az informatika. A gyerekek ekkor tanulják meg az alapokat, és kulcsfontosságú, hogy ne maradjanak le rögtön a legelején.

A gimnázium az az időszak, ahol az ember önmagát keresi és a tanévek során egyre egyértelműbbé válik, természettudományos, bölcsész, műszaki vagy akár a társadalomtudományok irányába mennénk tovább. Viszont nemcsak a választott tárgyakból kell felkészülni, és hogy behozzuk az esetleges lemaradást egyéb tantárgyakból, a felzárkóztató órák pótolhatatlanok.

Az egyetemi évek alatti korrepetálás határa pedig a csillagos ég. Természettudományok, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel… nyugodtan forduljunk itt is korrepetitorhoz, hogy elérjük céljainkat.

csoportos tanítás
Csoportos tanításra is lehetőség van

A tanuló személyére szabott, egyéni segítése szerintünk a korrepetálás legfontosabb aspektusa, hiszen a tanítás így teljesen az ő saját igényeinek megfelelő. Ámde mindenekelőtt meg kell találni a megfelelő tanárt. Nagy ritkán előfordulhat, hogy a tanárok gyöngyszeme ott van az önök közvetlen közelében, ugyanabban a városban vagy kerületben, de ne felejtkezzünk meg az internetes keresésről sem, ahol több tucat, a közelünkben lakó tanár közül válogathatunk.

Ha kiválasztották a megfelelő tanárt, két kezdeti interjúra van szükség. Először is a tanárnak kell feltenniük kérdéseket, hogy megismerjék mind az embert, mind a tanítási módszerét. Ezek után pedig a tanárnak kell felmérnie a diák szintjét és esetleges nehézségeit, hiszen így tud neki megfelelő, egyéni segítséget nyújtani. Ezek után a tanár nemcsak a diák szükségleteihez, de a személyiségéhez is tudja igazítani az óráját.

Szabadabb tanítás

Érdekes lehet összehasonlítani a fegyelmezési szokásokat az iskolában és a házi korrepetálás alatt, nem feltétlenül azért, hogy ellentétbe állítsuk őket, hanem hogy egy kicsit beszéljünk a pedagógiáról. 

A magántanárnak könnyebb közvetlen kapcsolatot kialakítania a diákjával, aminek köszönhetően az könnyebben be tudja fogadni a tananyagot. Vége a frontális oktatásnak, a magánórák más hierarchiája miatt a párbeszéd is más jellegű.

A különtanárnak az iskolaival ellentétben nem kell a fegyelmezéssel foglalkoznia, így az órái csak és kizárólag a tudás átadásáról szólnak. Ebben egészen messzire, a tananyagot maga mögött hagyva elmehet, ez a nagyobb pedagógiai szabadság pedig nemcsak a diák félénkségét segít leküzdeni, de új, a tantervben nem szereplő tudás átadását is elősegíti.

Az iskolában elakadt diákok segítése, vagy ennél többről van szó?

Ahogy egyre nő a korrepetálás sikere, úgy bővül ki a tanár által nyújtott szolgáltatások listája is. Még mindig a diákok felzárkóztatása az elsődleges cél, de nem minden esetben. Mint ahogy azt az előbbiekben láttuk, manapság rengeteg szülőnek nincs ideje  esténként a gyerekek házi feladatában segíteni. Ez a segítség néha nélkülözhetetlen a jobb iskolai teljesítményhez, és többen egyéb okokból is a korrepetálást választják.

szülő és magántanár
Sok szülőnek nincs ideje a házi feladat segítésében, sokan fordulnak magántanárhoz

Néha tényleg csak a házi feladat megírásában való segítségről van szó, nem pedig felzárkóztatásról, így a diák egy új, az iskolán kívüli pedagógiai módszert ismerhet meg. A házi korrepetálás segít a diáknak megtalálni a tanulási stílusát, hiszen nem harminc másik gyerekkel kell együtt tanulnia, hanem a különtanár az igényeihez és szükségleteihez igazítja az órát. A különóra ilyen értelemben az élet iskolája is. Gyakran segít megküzdeni az iskolai pszichés megpróbáltatásokkal, sőt, a kitartás és a munka értékét is megtanítja. Egy tanítási nap után is még tanulni fárasztó tud lenni, de megéri.

Csapatmunka, avagy a szülő-diák-tanár triptichon

Most, hogy már egyértelmű, mi is a házi korrepetálás célja és ki a célközönsége, beszéljünk kicsit a szülő-diák-tanár triptichonról. Hogyan is kellene nekik hármuknak együtt dolgozniuk?

Ez mindenekelőtt egy bizalmi kapcsolat, legfőképp, mert a szülők a saját otthonukba beengedik a tanárt, akire rábízzák a számukra legfontosabbat a világon, a saját gyermeküket. A bizalom tehát száz százalékos.

Beszéljünk a szülő-gyerek bizalomról is. Az anyák és apák a különórák fizetésével egy néha egészen megterhelő anyagi terhet vállalnak magukra, így fontos, hogy gyermekük ezzel az erőfeszítéssel tisztában legyen és megbecsülje.

A legfontosabb kapcsolat azonban egyértelműen a tanár-gyerek kapcsolat. Előbbinek,  ha úgy vesszük, meg kell szelídítenie a tanulót, akinek be kell őt engednie a magánéletébe, hogy jobban teljesítsen az iskolában.

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.