A Frankofón Figyelő szerint a francia nyelvet ma 421 millióan beszélik, míg a spanyol nyelv 451 millió beszélőt számlál, az arab pedig 402 milliót. 2022 körül a francia megelőzi a spanyolt, 2060-ban pedig eléri az 1 milliárd beszélőt!

A francia így a második vagy harmadik leggyakrabban használt nyelv lesz a világon!

Íme egy jó ok a nem francia anyanyelvűek számára, hogy megtanuljanak franciául! De mennyi időbe telik, hogy elsajátítsd a francia nyelvet?

óra
Az idő pénz, szóval érthető, hogy hatékony akarsz lenni.
A legjobb Francia nyelv tanárok elérhetőek
Petya
5
5 (5 vélemény)
Petya
8000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Krisztina
5
5 (3 vélemény)
Krisztina
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Monika
5
5 (1 vélemény)
Monika
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Andrea
5
5 (2 vélemény)
Andrea
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ester
Ester
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lola
Lola
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lola
5
5 (1 vélemény)
Lola
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Angéla
Angéla
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Petya
5
5 (5 vélemény)
Petya
8000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Krisztina
5
5 (3 vélemény)
Krisztina
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Monika
5
5 (1 vélemény)
Monika
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Andrea
5
5 (2 vélemény)
Andrea
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ester
Ester
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lola
Lola
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lola
5
5 (1 vélemény)
Lola
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Angéla
Angéla
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Hány órára van szükséged a francia nyelv megtanulásához?

Tisztázzuk már az elején: teljesen lehetetlen számszerűsíteni a francia (vagy bármelyik másik) nyelv megtanulásához szükséges optimális időt, mert ez nem egy általános adat, és nagyban függ az egyénektől.

Az Amerikai Külügyi Intézet (FSI), ami az Egyesült Államok diplomatáinak és katonáinak nyelvtanítási szakértője, jelentése szerint azonban a francia nyelv a világ azon élő nyelvei közé tartozik, amit a legkönnyebb megtanulni…

Az intézet arra törekedett, hogy felmérje, milyen gyorsan tanulhatnak meg az angolul beszélők magas szinten egy idegen nyelven. Ez az Ügynökségközi Nyelvi Kerekasztal-skálán a 4. szintű nyelvtanulást jelzi. A szövetségi kormány ezt a skálát használja a nyelvtudás szabványos értékelésére.

Ennek az Európai megfelelője a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret (CEFRL). Ez hat nyelvi szintet határoz meg a kezdőtől (A1) az anyanyelvi C2-es szintig. Ezen a skálán a B2-es szint (középhaladó) az, ami általában szükségesek a francia egyetemekre való beiratkozáshoz, vagy a francia közszolgálati vizsgákon való részvételhez.

Az FSI négy kategóriába sorolja a modern nyelveket a legkönnyebben elsajátítható a legnehezebben elsajátíthatóig, ami megfelel a haladó szintű beszélővé váláshoz szükséges tanulási időnek:

• 1. csoport, 24-30 hét tanulás: francia, dán, holland, olasz, norvég, portugál, román, spanyol, svéd,

• 2. csoport, 36 hét: német, indonéz, maláj,

• 3. csoport, 44 hét: örmény, burmai, cseh, perzsa, finn, görög, héber, hindi, orosz, szerb-horvát,

• 4. csoport, 88 hét: arab, kínai, japán, koreai.

kaligráfia
Ha a francia nehéznek tűnik, jusson eszedbe, hogy akadnak bonyolultabb nyelvek is!

Ha az FSI kutatását követjük, akkor eszerint a francia, mint idegen nyelv (FLE) esetében 480 óra szükséges ahhoz, hogy a (A1 és A2) kezdő szintet elsajátítsuk. Ez azt jelenti, hogy a mindennapi élet alapvető szükségleteiről tudsz szóban és írásban kommunikálni.Az A1 és A2 nyelvi szintek a következő dolgokat mérik: az egyszerű beszéd megértése, ha a beszélő lassan és határozottan beszél,vagy hogy mennyire képes a tanuló egyszerű francia szavakkal leírni a helyzeteket. Az FSI szerint az angolul beszélőknek 24-30 hét alatt 600-750 órára lenne szükségük ahhoz, hogy franciából B2-C1 szintre jussanak. Ez azt jelenti, hogyha haladó vagy akár felsőfokú szintre szeretnél jutni, 6-7 hónapos tanfolyammal kell számolnod, és heti 25 óra nyelvtanulással. Ez hatalmas idő- és energia befektetésnek hangzik, arról nem is beszélve, hogy kevés külföldi diák engedheti meg magának azt, hogy 6 hónapig nappali tagozaton tanulja a francia nyelvet és kultúrát, főleg külföldön!

Arról nem is beszélve, hogy ez az adat angol anyanyelvűekről szól, és az angol közelebb áll a franciához, mint a magyar. Illetve az adat olyan tapasztalt tanulókról szól, akik már jó nyelvtanulási képességekkel rendelkeznek. Szóval mi a helyzet egy olyan tanulóval, aki például semmit sem tud a francia nyelvről?Több órányi nyelvleckére számíthat: a weben egyesek 900-1000 órára becslik a ráfordítandó időt, amivel a nemzetközi hallgatók megcélozhatja a B2-es vagy C1-es szintet franciából. Összefoglalóul: átlagosan 48 napra lenne szükség, napi 10 óra ütemben a francia nyelv alapszintjének megszerzéséhez. Meghosszabbodik az idő, ha szeretnél továbbmenni a nyelvtudásban, vagy ha hétvégén és ünnepnapokon nem dolgozol, vagy csak 4 vagy 5 óra francia leckét veszel igénybe.Franciául szeretnél tanulni? Csekkold a Superprof tanárait!

Mik befolyásolják a francia tanulást?

Természetesen a külföldiek francia nyelv a ráfordított időtől és az akarattól függ. De számos más tényező is fontos szerepet játszik.

A módszer

Mindenekelőtt a tanulás módszertana: a nyelvtudás elsajátításának módja a nyelvtanulás módja szerint változik.A beszélt francia nyelvtanulás egy nyelviskolában vagy egyetemi kurzuson belül sokkal gyorsabb lesz, mintha az önálló tanulást választanád.Ez teljesen logikus: a francia tanár (vagy tanárnő) óráinak követése teljesebb körű tanulást biztosít a tanuló számára - a francia kultúráról, Franciaország történelméről, a francia nyelv helyről a világban vagy a francia nyelvtanulás specifikus technikáiról.A tanfolyamon tanultakat azonban rendszeresen át kell ismételned, mert még a nyelvórák egyedül nem tesznek csodát, ha te nem dolgozol mellette.

Milyen keretek közt tanulhatsz Franciaországban? 

Elengedhetetlen a nyelvszintű napi gyakorlása: ha Franciaországban vagy más franciaajkú országban iratkozol be nyelvtanfolyamra, gyorsabban megtanulhatsz franciául. Azonban, ha a tanuló csak a saját anyanyelvét beszélő tanulókkal (tehát esetünkben magyarokkal) találkozik, akkor az erőfeszítések kontraproduktívak lehetnek. Minden a célodon múlik: a DELF DALF-ra vagy a TCF-re (francia nyelvvizsgára) való felkészüléshez intenzív  kurzusokat ajánlunk: ennek az egyik módja az, hogy Franciaországba mész tanulni.

Már majdnem egy éve tanulsz, de még mindig sok szóba beletörik a nyelved?

Számos webhely lehetővé teszi az ingyenes ismétlést: Campus France, Le Point du FLE, Bonjour de France, a Cned vagy az Alliance Française. Alternatív megoldásként végy magánórákat, próbáld ki az otthoni vagy online korrepetálást Superprof tanárainkkal! A memória különböző típusai A francia tanulás az agyad memorizálási folyamatától is függ, ami megint visszavisz minket a motiváció kérdéséhez. Ha például francia nyelvű országban dolgozol, akkor értelemszerűen a munkádhoz kapcsolódó szavakat fogod először elsajátítani (szálloda, étterem, bár, építőipar, turizmus stb.) Ezzel szemben, ha valaki kevés vagy semmi időt nem szán időt a franciára, ha nem használja rendszeresen az olvasottakat, látottakat vagy hallottakat, a tanulás mechanikusan feledésbe merül: a szinapszisok és az idegi kapcsolatok többé nem stimulálódnak.

Így elfelejtjük a tanultakat! Avagy, ahogy angolul mondanánk: „use it or lose it!” „Használd vagy elveszíted!” Egy Harry P. Bahrick neuropszichológus által végzett tanulmány arra a végeredményre jutott, hogy a spanyolul tanuló emberek gyakorlás nélkül 3 éven belül elfelejtették szókincsük 60%-át. Ezért fontos, hogy a magasabb kognitív funkcióit serkentsd, hogy franciás ajkúvá válj!Franciatanfolyamot keresel? Csekkold a Superprofos tanárainkat! Nyelvészeti szempontok   Eric Lenneberg (1921-1975) nyelvész és neurológus szerint, aki kidolgozta a „kritikus periódus” fogalmát, ami a nyelvelsajátítás és a kognitív pszichológia egyik alapfogalmává vált. Eszerint a pubertás kor után lehetetlen megszerezni az anyanyelvi akcentust egy idegen nyelvben, ha az ember csak a saját nyelvének hangjait hallja, és ha ezek távol állnak az asszimilálandó nyelvtől.A szomorú igazság az, hogy az ember idővel elveszíti nyelvi hajlamait, ha nincs teljesen elmélyülve egy ország nyelvében.

gyermek
Minél korábban kezdesz el egy nyelvet tanulni, annál könnyebben fog menni!

Más szóval, minél inkább elmerülsz egy francia nyelvű környezetben gyermekkorodtól kezdve, annál nagyobb az esélyed megtanulni, úgy beszélni, mint egy francia vagy egy másik francia nyelvű ország szülöttje. Ezért már gyermekkortól érdemes belevágni az idegen nyelvtanulásba! De a francia tanulás függ a saját anyanyelvünk ismeretétől is, az életkorunkról nem is beszélve. Neurológiailag az idegen nyelv az anyanyelv kiterjesztésének számít. A nyelvtudományokban azt mondják, hogy egy adott területen szerzett jártasság csökkenti a rokon területek elsajátításához szükséges kognitív terhelést: minél több nyelvet tud valaki, annál kevesebb időre van szüksége újabbak elsajátítására! Ezenkívül a tanulónak könnyebb lesz a francia nyelv elsajátítására, ha az anyanyelve közel áll hozzá: például az olasz, a spanyol, a portugál. A tanulás időtartama akkor is csökken, ha az illető Franciaországba megy francia nyelvet tanulni.

Tehát ezeket figyelembe véve, neked mennyi időt kéne Franciaországban töltened, hogy megtanulj franciául? A válasz lényegében rajtad, a motiváltságodon, és a módszereden múlik! Ha megteheted, adhatsz magadnak 6 hónapot vagy egy egyetemi évet egy francia nyelvi képzésen, így elmélyedhetsz egy francia nyelvű környezetben, amennyire csak lehet!

 

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.