A korrepetálásra általában a tanuló otthonában kerül sor, de miért is ne javasolhatnál új helyeket a tanuláshoz vagy a házi feladatok elkészítéséhez? Miért ne helyezhetnéd a matematika, történelem vagy angol korrepetálást, de akár a gitárórát is valami nem megszokott környezetbe?

Ebből a cikkből látni fogod, hogy a tanulási környezet megváltoztatása mennyire előnyös is lehet mind a tanulók, mind a korrepetálók számára.

Miután elolvastad, biztosan lesznek új ötleteid arra vonatkozóan, hogy hol tarthatnál egyéni korrepetálásokat az iskolától és a szülőktől távol, és fogadok, hogy alig várod majd, hogy a gyakorlatban is kipróbáld őket!

Ha eldöntötted, hogy magántanár leszel, itt találsz még hozzá szuper tippeket!

Ha még új vagy a korrepetálásban, tudj meg többet arról, hogy kiből lehet magántanár!

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

A házon kívüli magánórák előnyei

Magántanárként először azt kell mérlegelned, hogyan tudsz leginkább a diákjaid hasznára lenni, és hogyan tudod őket megfelelően kezelni, illetve hatékonyan támogatni. Ezek alapján a szempontok alapján kell meghatároznod a tanításban használt eszközeidet és módszereidet. A személyes és online korrepetálási munkák mindenekelőtt személyre szabott támogatást és mentorálást jelentenek a diák számára.

Ha például a diákod nem tud sikereket elérni a hagyományos iskolarendszer keretein belül, vagy úgy tűnik, nem érdekli a tanulás, nem szereti az iskolát, és lemarad a házi feladatokkal és az órákon, lehet, hogy megoldást jelent számára, ha kimozdítod a megszokott sémákból. Tartsd szokatlan helyen a korrepetálásokat, és találj ki új tanulási stratégiákat, hogy segítsd a tanulónak visszanyerni a tanulási vágyat és elérni az adott tantárgyban való fejlődést.

Most már csak annyi a dolgod, hogy rátalálj azokra a diákokra, akik számára nagy segítséget tudsz nyújtani a tudásoddal és korrepetálási módszereiddel. Hogyan hirdess, mint magántanár?

Természetesen, senki sem állítja, hogy mindig minden könnyen és gyorsan fog menni, hiszen alapvetően kemény munka áll előtted. Azonban a sikerek mindenért kárpótolnak majd, hiszen, ha arra jutottál, hogy a tudásodat szeretnéd megosztani másokkal, biztosan olyan típusú ember vagy, aki számára elégtétel egy-egy sikeres tanítvány, egy ötös dolgozat vagy a szülők által is visszaigazolt fejlődése a diákodnak. Ha meg tudod szerettetni a tanulást egy olyan tanulóval, aki korábban hallani sem akart könyvekről és gyakorlásról, az igazán nagy dolog lesz!

Ha a korrepetálásokat áthelyezed a megszokott keretek közül, akár általános iskolás, akár középiskolás, akár felnőtt diákról van szó, annak számos előnye lehet:

  • Szórakozás: minden korban sokkal könnyebb a tanulás, ha az "szórakoztató". Legyen szó történelemről, angolról, fizikáról vagy balettról, ha olyan környezetbe helyezed az óráidat, ahol komfortosan érzitek magatokat te is és a diákod is, úgy sokkal inkább lehettek hatékonyak. Az asztalon könyökölve egy zárt szobában inkább ásítozni lesz kedvetek, mintsem tanulni.
  • Újdonság: a tanulás megszokott rutinjából való kilépés. Ez segít abban, hogy a dolgok újak és frissítőek maradjanak. Az emberek hajlamosak hamar unatkozni, és az, hogy a diákokat kibillentjük a megszokott „útról”, segít megújítani az érdeklődést és új perspektívát ad.
  • Javuló figyelem: a figyelem javulása az előző élményből származtatható! Ha valami újat hozol a korrepetálásba, akkor a diák érdeklődését is felkelted, és jobban tud koncentrálni mindarra, amit tanítasz neki.
  • Használd ki a hely egyedi adottságait: Majd meglátod, hogy mely helyek alkalmasak a korrepetáláshoz, de a lényeg, hogy mindig próbáld meg kihasználni a hely adottságait! Egy új hely megmutathatja a diákodnak, hogy a tanulás tényleg bárhol történhet, és hogy más módjai is vannak, és ezek nem feltétlenül unalmasak.
  • A tanuló önbizalmának visszaszerzése: A diákok néha hajlamosak önbizalomhiánnyal és szorongással küzdeni, ha tanulásról van szó. Ha a szülők folyamatos nyomás alá helyezik a gyereket, vagy túl sokat várnak el tőle, az negatívan hathat, és csak hátráltatja a fejlődésüket. Az ebből a stresszes környezetből való kilépés segíthet nekik visszaszerezni az önbizalmukat. Nyugodtabbak lesznek, és sokkal többet fognak fejlődni a személyre szabott magánórák alatt.
A személyre szabott órák varázsa
A személyre szabott órákon könnyebben érhet el sikereket a diák, és ezáltal egyre magabiztosabb lehet

Magánórák tartása otthon

A magánórákat többnyire a tanuló vagy a magántanár otthonában szokás tartani, de igazából az online tanításnak sincsen semmi akadálya. Az otthon tartott órák a legtöbb diák számára megnyugtatóak. Ismerik a környezetet, a saját dolgaik veszik körül őket, és megvannak a rutinjaik.

Sosem szabad lebecsülni az otthont, hiszen -jó esetben- ez a visszavonulás és a biztonság helye.

A szülőknek is kényelmes, ha közvetlenül a házukhoz mész, és nem kell megszervezni, hogy elvigyék a gyermeküket valahová. A többgyermekes családok esetében már komoly logisztikát igényel, mire az iskolák, óvodák, szakkörök és magánórák között mindenki időben érkezik a dolgára, így az otthonukba látogató magántanár igazi felüdülést jelent, még azzal együtt is, ha „kiszállási díjat” is felszámol.

De olyan is van, hogy az otthoni magántanítás nem működik jól, pontosan a környezet miatt: túl zajos, a szülők vagy a testvérek mindig ott vannak, túl sok időt vesz el tőled, hogy házhoz menj stb. Hiába vagy te a világ legjobb magántanára, ha nem megfelelőek a körülményeid…

Ebben az esetben kreatívnak kell lenned, és új helyeket kell javasolnod, amelyek segítenek a tanítványodnak a tanulásban! Az alkalmazkodóképesség kulcsfontosságú egy pedagógus vagy magántanár számára.

Ne aggódj! Ezekkel a cikkekkel pont abban akarunk a segítségedre lenni, hogy minden helyzetre legyen egy mentőötleted!

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

Tarthatnál magánórákat a helyi könyvtárban, nem gondolod?!

Szervezz igazi kincskeresést a rendelkezésre álló anyagok felhasználásával!

Van-e jobb hely a tanuláshoz, mint egy könyvtár? De akár már a hirdetéseid elhelyezéséhez is nagyszerű hely lehet!

Emlékszel, amikor egyetemistaként a vizsgákra készülve elbújtál a könyvtár közötti sorokon, és csak olvastál és magoltál? Biztosan azért vonultál el egy ilyen helyre tanulni, mert a könyvek társasága és a csend hatékonynak bizonyult. Ha befejezted a nosztalgiázást, tovább mehetünk az ötleteléssel!

A történelem- vagy földrajztanárok rengeteg hasznos könyvet találhatnak, és az órákat akár kincsvadászatként vagy kutatásként is előadhatják, a megoldásokat egy-egy könyvbe rejtve!

Legyen a tanulás kaland!
Legyen a tanulás kaland!

Azonban, ha kifejezetten nyugodt közegre van szükség a tanuláshoz, arra sincs sok jobb helyszín a könyvtárnál.

Egyéni korrepetálás a szabadban

A szabadban tanulás minden tantárgy esetében ideális lehet, hiszen bizonyítottan jótékony hatással van a diákok éberségére és hangulatára, valamint a tanár lelkesedésére is.

Ha beköszönt a jó idő, miért ne javasolhatnád, hogy a szokásos helyszín helyett menjetek ki a szabadba? Ha alaposan átgondolod, hogy mikre lesz szükségetek az óra során, és mindent összekészítesz, ugyanolyan, sőt még jobb órát tarthatsz a diákodnak.

Használd ki a napfényt és a D-vitamint! Ez a tökéletes módja a vizsga előtti kikapcsolódásnak.

Amikor azt mondjuk, hogy kinti magánórák, nem feltétlenül csak a szabadban tartott órákra gondolunk, hanem azokra a helyekre, ahol egyébként nem szoktunk tanulni.

A diákodnak egy adott történelmi korszakról kell tanulnia?

Miért ne vinnéd el egy múzeumlátogatásra, ahol esetleg pont arról a korról tekinthető meg kiállítás?

A diákodat geometriából kell korrepetálnod? Keress olyan építészeti alkotásokat, amelyek minél több formát és alakzatot használnak, és nézzétek meg őket együtt a geometria „szemüvegén keresztül”!

Ilyen a jó magántanár: felismeri a környezetében lévő adottságokat és a tanulás javára fordítja.

Magánórák bárban vagy kávézóban

Vannak helyek, amelyek inkább beszélgetésre alkalmasak, így például ideálisak lehetnek nyelvi korrepetálásokhoz. Ilyenek lehetnek egyes bárok vagy kávézók, jó időben pedig főleg ezek teraszai.

Egy-egy finom ital elősegítheti a komfortérzetet, így a bárok vagy kávézók ideálisak a kötetlen beszélgetésekhez az adott idegennyelven, és segíthetik a szövegértés fejlesztését. Figyeltek, nyelvtanárok? Ez segít a diákjaitoknak abban, hogy gyorsabban haladjanak, és bízni tudjanak a képességeikben. Ez a "laza" oldal a magántanár egyik legjobb tulajdonsága, különösen, ha idegennyelv tanár vagy!

Nézzetek szét a kávézóban és nevezzetek meg mindent az adott nyelven, amit csak tudtok!
Nézzetek szét a kávézóban és nevezzetek meg mindent az adott nyelven, amit csak tudtok!

Kezdő nyelvi korrepetálást vállalsz? A szójegyzék összeállításában a kávézó terasza nagy segítségedre lehet! Vegyetek sorra és nevezzetek meg mindent, ami körülöttetek van. Próbáljátok leírni a többi vendég külsőjét! Játszatok Guess who? játékot és a személyleírások alapján találjátok ki, melyik vendég személyleírását hallottátok! Meglátod, a tanítványok sokkal motiváltabbak lesznek a nyelvtanulásban egy kötetlenebb és szórakoztatóbb környezetben, ahol láthatják, hogy a tanult nyelvet valós élethelyzetekben is alkalmazhatják!

Röviden:

  • Keltsd fel diákjaid érdeklődését azzal, hogy érdekes helyeket javasolsz az órák megtartásához! Az újdonságok ösztönzik a tanulást!
  • A tanuló otthona szolgálhat "bázisként", és továbbra is használható formálisabb oktatásokhoz. Használd ki a körülmények adta lehetőségeket!
  • A könyvtárak tanulásra ösztönöznek és a tanulási készségeket is javítják.
  • Engedd szabadjára a fantáziádat: parkok, múzeumok, kávézók stb. A korrepetálás teljesen más is lehet, mint az eddig megszokottak!

Azt se felejtsd el, hogy ha túlságosan sokszor látogattok bizonyos helyekre, úgy elveszíthetik a varázsukat. Hatékonyságuk titka pontosan a szokatlanságukban van, így használd okosan ezeket a lehetőségeket.

Próbáld ki a javasolt helyszíneket, majd meséld el tapasztalataidat! Esetleg vannak saját ötleteid, amiket érdemes lehet más magántanároknak is kipróbálnia? Szívesen hallanánk róla!

Azt tudod, hogy milyen tulajdonságok jellemzik a jó magántanárt?

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Réka