A zene minden bölcsességnél és filozófiánál magasabb rendű kinyilatkoztatás. Ludwig van Beethoven

Arról álmodozol, hogy megtanulsz kottát olvasni? Mi fán terem a violinkulcs, a basszuskulcs és hogyan lehet kiolvasni a hangokat, a ritmusokat, a skálákat, mint egy profi zenész? A zeneelmélet hasznos lépés, bár nem nélkülözhetetlen a zenetanuláshoz és még a zongorázáshoz sem.

Valóban, egyre több zenész használ tabokat egy zenemű megtanulásához. De ha a zeneelmélet elsajátítása valóban vágy vagy személyes szükséglet, íme különböző módszerek a kezdéshez!

A legjobb Szolfézs tanárok elérhetőek
Viktor
5
5 (21 vélemény)
Viktor
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Olivér
5
5 (5 vélemény)
Olivér
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Borisz
5
5 (4 vélemény)
Borisz
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Alexandra
5
5 (1 vélemény)
Alexandra
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Adél
Adél
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Viktor
5
5 (21 vélemény)
Viktor
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Olivér
5
5 (5 vélemény)
Olivér
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Borisz
5
5 (4 vélemény)
Borisz
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Alexandra
5
5 (1 vélemény)
Alexandra
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Adél
Adél
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Szolfézstanulás zeneiskolában

Az első reflex, amikor zeneelméletet és hangszergyakorlatot akarsz tanulni, az, hogy a zeneiskoláktól tájékozódj. A zeneiskolák egész évben kínálnak tanfolyamokat, és esetenként szakmai gyakorlatokat is, tanórán kívüli időben, este, vagy akár hétvégén, kicsik és nagyok számára, mindenki beiratkozhat zeneiskolába.

Különféle zeneiskolák léteznek. Az állami zeneiskolák a nagy és közepes méretű városokban vannak jelen. Ezek a regionális, tanszéki, önkormányzati zeneiskolák mindenki számára többé-kevésbé közös programot, vagyis tananyagot követnek.

gyerek zenész
Ha egy zeneművet kottából tanulunk meg, az valószínűleg segít jobban emlékezni rá.

Az ezekbe a zeneiskolákba beiratkozó tanulóknak zeneelméleti órákat kell venniük párhuzamosan gitárórákkal, zongoraórákkal vagy egyéb hangszeres órákkal. Nagyon nagy helyet kap a zeneelmélet és sok gyakorlatot kapnak a hallgatók, hogy megtanulják a zeneelmélet napi használatát: kottafejtés, zenei diktálás stb.

A legkisebbek zenével ismerkedős órákkal kezdik, majd 7 éves koruktól kezdődhetnek a zeneelméleti órák. A tanulók megtanulják a hangjegyeket, a ritmust, megértik, hogyan működnek az ütemek stb. Ezekben az iskolákban lehetetlen zeneórákat venni zeneelmélet ismerete nélkül. Az órák csoportosan zajlanak, és a zeneelmélet ismerete szükséges.

Vannak magán zeneiskolák is. Ezek az iskolák néha drágábbak, azonban gyakran szabadabbak a tanfolyami program felépítésében.

A legtöbbször lehetőség van zeneelméleti órákra is, amelyek talán kicsit kevésbé hagyományosak. Egyet hatékony és gyors fejlődésre törekednek. A legfontosabb, hogy tájékozódj, és a beiratkozás előtt menj el nyílt napra.

Érdemes beszélni régi diákokkal, hogy elmondhassák véleményüket.

Zeneelmélet magánórákon

A magánórák sok okból kényelmesebbek lehetnek, mint a zeneiskolaiak. Néhány amatőr zenész például nem rendelkezik elég stabil időbeosztással ahhoz, hogy minden héten rendszeresen órára járjon. A magánóra lehetővé teszi, hogy a szolfézst is be tudd iktatni a zsúfolt heti beosztásodba.

A zeneelméleti magánórák választása akkor is ideális lehet, ha nem találtál zeneiskolát vagy tanárt a közelben. Valójában mindig lehetséges az online, webkamerán keresztüli óra, így választhat zenetanárt Magyarország egész területén, sőt azon kívül is.

A zeneelmélet magántanárral való tanulása számos előnnyel jár. Magánórákon a tanár egyetlen tanítványa vagy az óra teljes órájában, ezért minden kérdést feltehetsz neki, anélkül, hogy félned kellene attól, hogy ez a többi diák rovására megy.

Ha elakadsz egy témánál, nem érted a ritmus vagy a hangok időtartamának számolását, a tanár tud időt szakítani arra, hogy még egyszer elmagyarázza neked, és ezt többször is, ha szükséges.

Emellett a zeneelméleti magánórák választásával nem kötelező a konzervatóriumokban oktatott klasszikus programot követni. Nem kell erőltetned magad egy Mozart-darab kigyakorlására, ha nincs kedved hozzá. Mindenekelőtt az általad kiválasztott zeneelmélet tanárral érdemes megbeszélni, hogyan szeretnél tanulni. Ez történhet játékokon, rockzene tanulásán keresztül, vagy bármi mással, ami motivál a zenélésben.

Másrészt, az a tény, hogy nem veszel órákat más hallgatókkal, megfoszthat egy olykor gazdagító cserekapcsolattól: egy csoportban az órák néha motiválóbbak, és kellemes tippeket cserélni zenészek között.

nincs zene nincs élet
Vannak, akik két-három hónapos következetes gyakorlás után jártasak lesznek a kottaolvasásban, de akár egy évtizedbe is telhet, mire valóban megbirkózni vele.

Amúgy kezdheted úgy, hogy magántanárnál tanulod a zeneelmélet alapjait, majd folytatod a zeneiskolában, vagy éppen fordítva!

Ebből a cikkből megtudhatod, honnan is ered a szolfézs.

Tanulj zeneelméletet az iskolában

A kérdést érdemes feltenni, hiszen egészen a középiskoláig kötelező a zeneóra, heti egy órában hullaszilvát és csillagokcsillagokat énekelünk, de vajon van ezeknek az óráknak más haszna is?

Az iskolai zeneórák programja sokkal globálisabb.

Természetesen meg lehet tanulni a zeneelmélet alapjait, például a hangjegyeket, és azt, hogy hogyan helyezzük el őket a vonalrendszerben, vagy hogyan reprodukáljuk őket hangszeren. A zeneórák célja azonban nem a virtuóz zenészek képzése, hanem mindenekelőtt a zenehallgatás és általában a zenei kultúrád képzése.

Így a zenetanár segíti a tanulókat, hogy megtanuljanak egy egyszerű dallamot megfelelő hanglejtéssel énekelni, mondókákat vagy dalokat, erdőerdő-demagasa-teteeeeje, vagy akár kifejezően előadni egy dalt.

Az iskolai zeneórák azt is lehetővé teszik, hogy megtanulj egy művet elemezni, összehasonlítani egy másikkal, leírni stb. A zeneórák céljai között a következőek találhatók még:

— dallamok visszaéneklése,

— érzelmek, érzések és preferenciák kifejezése

— mások véleményének meghallgatása és tisztelete, valamint a érzékenység kifejezése. 

A tanítás jóval túlmutat a zenén.

Ezek az órák azonban továbbra is nagyon jó bevezetést jelentenek a zeneelméleti órákhoz anélkül, hogy az órákat feltétlenül túl nehézzé és unalmassá tennék a diákok számára. A hangszínről, hangmagasságról, egyszerű ritmusokról, intenzitásról, tempóról fogsz tanulni, na meg persze néhány nagyszerű zenetörténeti művel is megismerkedhetsz majd.

kotta és emberek
A megfelelő megközelítéssel és némi gyakorlással abszolút bárki megtanulhat kottaolvasást.

Azoknak a diákoknak, akik szeretnék és lehetőségük van rá, a középiskolában zenei lehetőséggel folytathatják tovább.

Tanulj autodidaktaként zeneelméletet

Sok zenész úgy dönt, hogy autodidaktaként elkezdi a zenetanulást általában, de a zeneelméletet is, ezután különböző tananyagokra támaszkodnak az órák felépítéséhez. Mert az autodidakta nem azt jelenti, hogy egyből minden könnyen megy, sőt! Nyilvánvalóan meg kell találni az információkat a továbblépéshez.

Az autodidakták zeneelméleti módszerekkel is kezdhetik. Ezek a gyakran nagyon részletes kézikönyvek lehetővé teszik az alapok elsajátítását, de a fejlődést is, hogy a zeneelmélet szakértőjévé válhass. A könyvek ráadásul szórakoztatóak is, és fokozatosan egyre nehezebb gyakorlatokon keresztül ismerkedhetsz meg a zene világával. Néha CD-k is járnak ezekhez a könyvekhez, hogy hanganyagokkal gyakorolj és fejleszd a zenei hallásodat.

De nemcsak tankönyvek vannak, alkalmazásokat is kereshetsz a telefonodon vagy a tableteden, a zeneelméleti alkalmazások lehetővé teszik az interaktív és szórakoztató gyakorlatok elvégzését. Ezeket gyakran gyorsak, bárhol elvégezheted, ha nálad van a telefonod, márpedig manapság már a sarki kisboltba sem megyünk el a telefonunk nélkül.

Végül de nem utolsósorban pedig az internet továbbra is alapvető forrása a zeneelmélet tanulásának. Legyen szó weboldalakról, Youtube-videókról, zenészblogokról vagy fórumokról, a zeneelméleti ismeretek már online is elérhetőek, mégpedig nagyon könnyen, akár ingyen is.

Ezután tanulj kottaolvasást vagy olyan kifejezéseket, mint a ritmus, a metronóm, a basszuskulcs, a félhang, a skála, az előjegyzés, a dallam, a triola vagy a félhangok.

Itt az ideje belevágnod!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.