Az írás nem szelíd gazda, a mondatok, ha abbahagyjuk őket, sosem folytathatók eredeti minőségükben, az új fogalmazásban a szöveg íve elgörbül, statikája nem biztosít többé semmit.

Szabó Magda

A legjobb Magyar nyelv tanárok elérhetőek
Patrik
5
5 (15 vélemény)
Patrik
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ina
5
5 (4 vélemény)
Ina
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
5
5 (23 vélemény)
Attila
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (7 vélemény)
Nikolett
10000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsuzsi
5
5 (5 vélemény)
Zsuzsi
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ági
5
5 (4 vélemény)
Ági
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikoletta
5
5 (4 vélemény)
Nikoletta
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Negist may
5
5 (3 vélemény)
Negist may
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrik
5
5 (15 vélemény)
Patrik
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ina
5
5 (4 vélemény)
Ina
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
5
5 (23 vélemény)
Attila
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (7 vélemény)
Nikolett
10000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsuzsi
5
5 (5 vélemény)
Zsuzsi
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ági
5
5 (4 vélemény)
Ági
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikoletta
5
5 (4 vélemény)
Nikoletta
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Negist may
5
5 (3 vélemény)
Negist may
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Tanácsok az első középsulis év irodalom óráira

A középiskola első éve minden diák életében fontos lépés. Elballagtál az általános iskolából, búcsút intettél azoknak az osztálytársaknak, akikkel nyolc (vagy hat) évig együtt cseperedtél, és most új kihívások elé nézel. Új osztálytársak, új épület, új tanárok. Arról nem is beszélve, hogy míg nyolcadikban ti voltatok a legnagyobbak az iskolában, most ismét a legkisebbek és a legtapasztalatlanabbak vagytok.

Nem csak új tantárgyak várnak rátok, de a régiek is nehezebbé váltak. Ha nyolcadikban alig töltöttél időt a tanulással, mert elég volt, hogy órán odafigyelsz, középiskolában lehet, kellemetlen meglepetés ér. De ne aggódj, egy-két hónap után kiismered a tanárok elvárásait, és hozzászoksz az új követelményekhez is.

A 2020/2021-es tanévben Magyarországon 1 millió 812 ezer gyermek és fiatal vett részt a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás különböző szintű képzéseiben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020/2021-es tanévről szóló oktatási adataiból.

Egyedül a gimnáziumokban nőtt, a többi középfokú iskolában csökkent a tanulók létszáma a 2020/2021-es tanévben. A kilencedikesek 42,1 százaléka technikumba, 35,8 százaléka gimnáziumba nyert felvételt, míg 20,3%-a szakképző iskolában, 1,8%-a pedig szakiskolában, készségfejlesztő iskolában kezdhette meg az előző tanévet. További részleteket itt olvashatsz.

Szeretnéd tudni, mi vár rád a középiskolás magyar órákon?

helyes jegyzetelés
A helyes jegyzetelés már fél siker.

Kilencedikes magyar órák: tanterv és kötelező olvasmányok

A gólyák gyakran elkövetik azt a hibát, hogy nem veszik komolyan az első évet. Hiszen örülnek, hogy sikerrel vették az általános iskola akadályait, szeretnének megpihenni egy kicsit, és azt gondolják, az érettségi még messze van. A sikeres diák titka azonban, hogy a figyelme sosem lankad, és folyamatosan készül és ismétel. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy négy évet kell vizsgadrukkban leélned. Sőt! A rendszeres gyakorlás előnye, hogy sok kicsi sokra megy, és nem kell órákat a tankönyvek felett görnyedve töltened. Ráadásul a tananyagok mindig egymásra épülnek, tehát ha nincsenek meg az alapok, nem fogod érteni a későbbi, bonyolultabb dolgokat.

Ha lemaradnál, nem szégyen a korrepetálás vagy a magántanár fogadása. A Superprof oldalán rengeteg gyakorlott magyar tanár várja, hogy segíthessen. Kilencedik elején még elnézőbbek a tanárok, de elég gyorsan bele kell rázódnod az új munkamenetbe, mert a dolgok csak intenzívebbé fognak válni.

Irodalom órán nem pusztán a szövegekkel foglalkozunk, hiszen hogyan érthetnénk meg például József Attila verseit, ha nem ismerjük a huszadik század eleji munkások helyzetét, Magyarország társadalmi és politikai éghajlatát.

Szeretnéd tudni, mi vár rád tizedikben?

A magyar irodalom tantervnek ezért több célja is van: a diákok nyelvi készségeinek tökéletesítése, miközben a műveket a politikatudomány és a humán- és társadalomtudományok lencséin át is megszemléljük.

Ez segít abban, hogy a diákok megértsék az őket körülvevő világot, és fejleszti a kritikus gondolkodást.

Ezen alapvető szempontok mellett a tanterv célja, hogy a tanulók olyan tevékenységeket sajátítsanak el, amelyek lehetővé teszik a mindennapi életsorán hasznos kompetenciák elsajátítását illetve a tantárgyra jellemző elvárásokat:

 • Hiányosságok felismerése és bepótlása
 • Logikus érvelés és értő olvasás
 • Különböző típusú szövegek értelmezése
 • Irodalmi szövegek térben és időben való elhelyezése
 • Kreatív szövegek írása

A tanárnak tehát minden lehetséges eszközt be kell vetnie, hogy a diákok sikeresen vegyék az akadályokat, hiszen az iskolának és a diáknak közös érdeke, hogy jó eredményeket érjenek el!

Azonban hogyan haladjunk el a középiskolás diákokkal irodalom órán, ha az osztályban akadnak tanulási zavarral küszködők (diszlexia, diszgráfia), vagy még mindig nem tanultak meg folyékonyan olvasni, miközben a jó tanulók, akik jó családi háttérből jönnek, gyorsabban haladnának?Bár a magyar iskolarendszer papíron az egyenlőséget támogatja, sajnos nem mindig van elég keret vagy energia a lemaradozók vagy nehezebb helyzetűek megfelelő segítésére. Azoknak, akik rendezett jómódú családból jönnek, sokszor nehéz látni, mennyi „láthatatlan” előnyük van. Például a szülők tudnak segíteni a házi feladatban, vagy megengedhetik maguknak, hogy magántanárt fogadjanak, a gyerekek könyvekkel és kultúrával vannak körülvéve, múzeumba járnak, satöbbi.

Íme pár tanács, hogy hogyan dolgozz a nyelvi szinteden és a helyesírásodon

A nyelvtanulás (legyen szó akár az anyanyelvedről is) legjobb módja az olvasás: hiszen ezáltal belemerülsz a nyelvbe, szókincsre teszel szert, és kapaszkodókat találhatsz, amiket később újra felhasználhatsz (szóképek, kifejezések, mondatok szerkezete stb.). Nem beszélve arról, hogy a jó könyvet megtalálva remekül szórakozhatsz is!Azt is tanácsoljuk a kamaszoknak, hogy rendszeresen, hetente egyszer-kétszer olvassák át a magyar jegyzeteiket és házi feladatokat. Az ismétlés a tudás anyja, és nagyon fontos ahhoz, hogy zökkenőmentesen haladhassanak, és jó tanulmányi eredményeket érjenek el. Fontos, hogy már kilencediktől kezdve dolgozz az esszéírási készségeiden. Tanuld meg a helyes szerkezetet, hogyan kell felépíteni az érvelésed, hogyan használj a szövegből kiemelt idézeteket. Az érettségin vagy szövegelemző vagy érvelő esszét kell írnod, így hatalmas segítség lehet, ha mindez a kisujjadban van.   Lássuk hát a kilencedikes irodalmi tantervet:(Az epikai az olyan prózai műfajokat jelenti, mint például a regény vagy a novella, míg a líra a költészetet takarja.)

 

 • Az epikai műnem
 • Az ókori epika
 • A középkor epikája
 • A középkor magyar epikája
 • A reneszánsz epika
 • A magyar humanista és reneszánsz epika
 • A barokk irodalma

Líra

 • Az ókori líra
 • A Biblia lírai szövegei
 • A középkori líra
 • A középkori magyar líra
 • Reneszánsz líra
 • A magyar humanista reneszánsz líra
 • A barokk kori magyar líra
 • A líra általános jellemzői

Dráma

 • Az ókori dráma
 • A középkori dráma
 • A reneszánsz dráma
 • A francia klasszicista színház
 • A drámai műnem
 • Drámai műfajok
 • A drámai művek szereplői

„Az jó hírért, névért s az szép tisztességért
       ők mindent hátra hadnak,
Emberségről példát, vitézségről formát
       mindeneknek ők adnak,
Midőn, mint jó rárók, mezőn széllyel járók,
       vagdalkoznak, futtatnak.”

Balassi Bálint

A kötelező és ajánlott olvasmányok pedig a következők:

 • Homérosz : Odüsszeia
 • Szophoklész : Antigoné
 • Dante : Pokol
 • Shakespeare : Romeo és Júlia
 • Zrínyi Miklós : Szigeti veszedelem
 • Trencsényi-Waldapfel Imre: Görög regék és mondák
 • Boronkay Iván (összeáll.): Római regék és mondák
 • Giovanni Boccaccio: Dekameron
 • William Shakespeare: Lear király, Othello, Macbeth, Vízkereszt, vagy amit akartok, Sok hűhó semmiért, A vihar
amfiteátrum
Ilyen színházban adták elő eredetileg az Antigonét is.

A listára nézve azt gondolhatod, hogy néhány mű túl bonyolult lehet a 13-14 éves diákok számára, itt főleg az Odüsszeiára, az Isteni Színjátékra vagy A szigeti veszedelemre gondolunk. (Bevallom, A szigetibe nekem is beletört a bicskám, pedig én aztán nagyon szorgos kis diák voltam…) Nem csak a nyelv okozhat nehézséget, hanem a fogalmak régisége vagy a túl bonyolult szerkezet.

Ha nagyon nem boldogulsz, érdemes lehet, rövidített vagy modernizált változatokat olvasni, amik aztán utat nyithatnak az eredeti szöveg felé. Én például egy csodaszép illusztrált változatban ismertem meg az Odüsszeiát gyerekként (természetesen egyszerűsített prózai szöveg volt), így könnyen boldogultam a verses formátummal. Shakespeare műveiből léteznek manga kiadások, és Nádasdy Ádám újrafordította Dante Poklát, hogy a mai olvasó számára élvezhetőbb legyen.

Ám ha gondos vázlatot vagy ismétlőlapot készítesz minden egyes elolvasott műről (ez a második kiemelt tanácsunk), egyszerűbbé és gyorsabbá válik majd a tanulás. Illetve, ha további magyarázatra vagy személyre szabott tanácsra van szükséged, fordulj nyugodtan a sulis irodalom tanárodhoz, vagy a Superprof oldalán található lelkes magyar magántanárok egyikéhez. Sokszor félünk kérdezni, de hidd el, egy tanár számára nincs nagyobb öröm, mint látni, hogy a diákja értő módon foglalkozik a tananyaggal és próbálja azt megérteni.A tanuló kreativitásának fejlődése érdekében javasolt az írás gyakorlása: a napló, versek, novellák írása javítja az órán végzett módszertani munkát, elmélyíti a magyar nyelv és kultúra ismereteit, arról nem is beszélve, hogy a kreatív tevékenységek sokat segíthetnek a stressz leküzdésében és az intenzív érzelmek feldolgozásában. Ismételjük önmagunk, de olvass sokat! Ne csak a kötelezőket, hanem bármit, ami érdekel. Ha nem tudod, milyen könyvek valók neked vagy mik elérhetők a könyvesboltokban, kövess Booktubereket vagy Booktokereket, akik mindig a legfrissebb újdonságokat hozzák el nekünk. Sokan vannak köztük fiatalok, így biztos lehetsz benne, hogy az ízlésük a tiedhez közel áll. Az olvasás lehet örömforrás, hobbi, vagy menekülési eszköz a világ gondja, baja elől.Ezután jegyezd fel papírra az új ismeretlen szavakat, és tanuld meg a definícióikat, hogy megjegyezd őket.

Mire számíthatsz irodalomból tizenegyedikben?

„Ó, Romeo, mért vagy te Romeo?
Tagadd meg az atyád, neved hajítsd el,
S ha nem teszed meg, esküdj édesemmé
És nem leszek Capulet én se többé”

William Shakespeare

Online irodalomtanulás otthon?Személyes otthon vagy távoktatás segítségével: mi a legjobb módszer arra, hogy átismételd otthon az órán tanultakat? Az internet természetes a kurzusok, blogok és magántanárok végtelen tárháza. Akad itt minden: idegen nyelv- vagy anyanyelv-tanító oldalak, felnőtteknek szóló tanfolyamok, még magyar mint idegen nyelv feladatok is, nem beszélve a nyelvészeti vagy irodalmi szövegekről.Az online távoktatás forradalmasította a magyar nyelvtanulást.Nagyon sok könyvtárnak van online felülete is, ezek közül az egyik legismertebb a Magyar Elektronikus Könyvtár, ahonnan számtalan klasszikus művet letölthetsz ingyen pdf formátumban. Nem csak irodalmi műveket találsz itt, hanem társadalomtudományi, ének-zenei, képzőművészeti, stb. dokumentumokat is. Böngéssz nyugodtan, csak nehogy eltévedj a könyvek erdejében! De mivel kicsit puristák vagyunk, na meg persze szeretjük az új könyv illatát, azt javasoljuk, hogy ha megteheted, vedd meg a neked legjobban tetsző könyveket papír formátumban, hogy a legjobb részeket kiemelhesd! Ha erre nincs lehetőséged az iskolai és városi könyvtárban a kötelező művek többségét megtalálod, és ha szerencséd van, a gyerek-és ifjúsági irodalom részleget is naprakészen tartják.A kamasz diákok az olvasáson és ismétlésen kívül más eszközökkel is tanulnak: például filmek és sorozatok (életrajzi és/vagy történelmi) nézésével vagy irodalmi témájú műsorok, podcastok, Youtube videók meghallgatásával, vagy akár színházi darabok megtekintésével.A kulturális kirándulások kiváló módja annak, hogy a magyar nyelvben fejlődj anélkül, hogy azt éreznéd, hogy dolgozol. Találd meg a kedvedre való dolgokat, és így összekötheted a kellemeset a hasznossal!

Tippek, hogy túléld az érettségit

 

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.