A sakk, más néven a királyok játéka, avagy a játékok királya nem csak egy társasjáték, hanem egy olyan sport is, amit több mint 1000 éve űznek világszerte. Minden játékos célja az ellenfél legyőzése azáltal, hogy bábujaival leüsse a világos vagy sötét királyt.

Bár mindenki ismeri Kaszparov és Deep Blue történetét, nem mindenki állíthatja, hogy ismeri a sakk játékszabályait. Ehhez ismerni kell az összes sakkfigurát, és megérteni mozgásukat a világos és sötét négyzetekből álló sakktáblán.

Magnus Carlsen, a jelenlegi világbajnok, rengeteg játszmát lejátszott, mire 2013-ban sakk nagymester lett. A Superprof blog segítségével most megtanulhatod a sakk alapjait, trükköket, hogy leüsd az ellenfél királyát, és végre kimondasd, hogy „sakk-matt.”

régi társasjáték a sakk
A sakk a világ egyik legrégebbi társasjátéka.
A legjobb Sakk tanárok elérhetőek
Zoltán béla
5
5 (10 vélemény)
Zoltán béla
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dániel
Dániel
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
Attila
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márton mihály
5
5 (1 vélemény)
Márton mihály
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gabor
Gabor
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
László
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Norbert
Norbert
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zoltán béla
5
5 (10 vélemény)
Zoltán béla
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dániel
Dániel
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
Attila
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márton mihály
5
5 (1 vélemény)
Márton mihály
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gabor
Gabor
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
László
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Norbert
Norbert
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

A sakktábla elrendezése

Mielőtt azonban a világbajnokságra kezdesz készülni, fontos, hogy megismerkedj az alapokkal, különösen a bábuk elrendezésével a sakktáblán. Először is be kell szerezned egy alap sakk-készletet (műanyag), vagy egy drágábbat (fa), ha ahhoz van kedved. A készletben a következő dolgokat találhatod: sötét sakkfigurák, világos sakkfigurák és egy sakktáblát.A játszmákban az ellenfelek egymással szemben helyezkednek el, a sakktáblát pedig úgy kell elhelyezni, hogy mindkét játékosnál egy fekete mező legyen a tábla bal csücskében. Ezután fel kell állítani a sakkfigurákat a kezdőhelyzetbe.A figurákat két sorban kell elhelyezni. A tábla szélétől számítva a második sorba kerülnek a gyalogok, összesen nyolc darab. A mögöttük lévő sorban vannak az értékesebb figurák, köztük is a legfontosabb, a király.

Mindig balról jobbra vannak elrendezve, a következő sorrendben:

·       Bástya

·       Huszár

·       Futó

·       Királynő

·       Király

·       Futó

·       Huszár

·       Bástya

Ahhoz, hogy könnyen megjegyezd az elhelyezést, gondolj, arra hogy a világos királynő egy világos négyzetre, a sötét királynő pedig egy sötét négyzetre kerül. A királynők a többi bábuhoz hasonlóan egymással szemben állnak, a gyalogok pedig védik őket, hiszen a fő feladatuk a fenyegetések kivédése. A játékot mindig a világos oldal kezdi. A taktika ezután játékosonként más és más. A jó játékos mindenekelőtt a tábla közepére koncentrál, hiszen ez egy stratégiailag fontos hely, de ezen belül mindenkinek megvan a saját stratégiája. A gyalogok és a többi bábu felállítása az alapja a sakkozás megtanulásának. A sakk magánórádon azt is megtanulhatod, hogy hogyan mozgasd a figuráidat. A sakkfigurák mozgása A sakkban minden figurának megvan a saját mozgásszabálya. Ezeket figyelembe kell vennünk, amikor a saját bábjainkat mozgatjuk a táblán, illetve amikor az ellenfél figuráit próbáljuk leütni.

Íme a figurák különböző mozdulatai a sakk világában!

Kezdjük, a gyaloggal, aki csak egy mezőt tud előrelépni, mindig függőlegesen, egyenes vonalban. Az első lépésnél azonban akár két mezőt is haladhat előre egyetlen mozdulattal, de ezzel sebezhetővé válik. Ne feledjük azonban, hogy a gyalogok nem egyenesen, hanem átlósan ütik le az ellenfél bábuit. A többi bábunak is megvan a maga saját lépése:

• A bástya annyi mezőt mozoghat vízszintesen és függőlegesen amennyit csak akar, átlósan azonban nem.

• A huszár bármilyen irányba haladhat előre két négyzetet függőlegesen vagy vízszintesen, majd egy négyzetet merőlegesen. A mozgása egy L betűt formál, amit könnyen megjegyezhetsz, ha arra gondolsz, hogy a huszár egy Lovon ül. Ez az egyetlen figura, ami át tud ugrani más darabokat.

• A futó annyi mezőt léptethet előre átlósan, amennyit csak akar,

• A királynő annyi mezőt mozgathat, amennyit csak akar, és olyan irányban, amilyenben csak akar: vízszintesen, függőlegesen és átlósan,

• Végül a király egyetlen mezőt mozgathat bármilyen irányban, még átlósan is. Sokkal könnyebben haladhatsz a sakkban, ha ismered minden figura jellemzőit. Ne feledd, hogy a király nem léphet olyan mezőkre, ahol sakkban lenne. Ha sakkhelyzetben vagy, kötelező ellépned a királlyal, megvédeni vagy leütni az őt támadó bábut.

A királyok játékának különleges mozdulatai

A sakkjátszma során jól kell ismerned az alapvető játékszabályokat, hogy ne kerülj sakkba. Léteznek azonban speciális szabályok is, amiket nyugodtan használhatsz, bármilyen szinten legyél is, kezdők és profi sakkozók egyaránt alkalmazzák ezeket lehetőség.

Az en passant (azaz menetközben) ütés lehetővé teszi, hogy leüsd az ellenfél egy gyalogját, amikor az két mezőt előrehaladva a te gyalogod mellé érkezik. Leütheted ezt a gyalogot, és a saját gyalogodat a helyére teheted.A gyalogok élete nem könnyű, de ők az egyetlenek, akiknek megadatott az átváltozás tudománya! Ha egy vagy több gyalog eléri a sakktábla másik végét (tehát az ellenség táborát), akkor előléptetheted azt a gyalogot, bármelyik másik figurává.

Létezik egy másik speciális mozdulat, amit a király védelmére használhatsz: a sáncolás. Ehhez az kell, hogy a királyod és bástyád között legyen szabad hely. Ezután nincs más dolgod, mint a királyodat kettő (kis sánc) vagy három (nagy sánc) mezővel arrébb léptetni a bástya irányába, és a bástyát a király másik oldalán lévő mezőre helyezni. Így a királyod biztonságban van, a bástya pedig készen áll a harcra! Vigyáznod kell azonban, hogy ne sétálj bele egy mattba, ha helyet cserél a bástyád. A sakk tanulás magába foglalja a különleges mozdulatok megtanulását és azok kivédését!

Győzelem a sakkban: A sakk-matt titkai

„A sakklépések kombinációi olyanok, mint a dallamok. Szinte hallom a mozdulatok zenéjét.” Vladimir Nabokov

Ha szeretnéd egy nap azt mondani, hogy „sakk-matt”, tanulmányoznod kell a mattolás különböző formáit, azaz hogyan „kapd el” az ellenfél királyát. Mindenekelőtt tudnod kell, hogy egy játékos akkor és csak akkor van sakkban, ha a király sakkban van, és nincs lehetősége kivédeni. Ahhoz, hogy sikeresen mattot adj az ellenfelednek, már léteznek bejáratott típusok.

sakkmatt
A sakk-matt a játék utolsó és legfontosabb lépése.

Ott van például a bolondmatt, ami a leggyorsabb, mivel mindössze 2 lépést vesz igénybe. Ez a villámháború típusú stratégia az átlókon játszik, és lehetővé teszi, hogy nagyon gyorsan sakkhelyzetbe hozd az ellenfeled… Kezdők számára a legegyszerűbb matt a susztermatt, amit 4 lépésben játszanak. Ha egy tapasztalt ellenfél ellen játszol, valószínűleg nehezen tudod csapdába ejteni őket ezzel a stratégiával. Léteznek más típusú mattok is, például a halál csókja, a folyosói matt vagy a lépcsőházi matt. Rengeteg stratégiát alkalmazhatsz a győzelem biztosítására, és az ellenfél legyőzésére.

o   Védd meg legfontosabb figuráidat, vagy szerezd vissza őket a gyalog előléptetésével,

o   Tanulmányozd híres sakkozók nyitásait,

o   Használj speciális mozdulatokat a sakkjátszmák során,

o   Kényszerítsd az ellenfeled, hogy feláldozzon egy figurát, hogy megmentsen egy másikat,

o   Ha úgy gondolod, hogy veszítésre állsz, még mindig törekedhetsz a pattra (döntetlen),

o   Gyorsan vedd birtokba a tábla közepét,

o   Mindig gondolkodj előre néhány lépéssel, és próbáld meg felismerni az ellenfeled stratégiáit, hogy kivédhesd őket.

Természetesen ez a sok elméletet még nem elég ahhoz, hogy sakkvilágbajnok legyél: aktívan gyakorolnod kell, és ehhez azt ajánljuk, hogy csatlakozz egy klubhoz vagy vegyél leckéket egy magántanár segítségével.

Most már mindent tudsz, a játék fő szabályairól, és ha szorgosan gyakorolsz, semmi sem tarthat vissza a versenyektől sem. Ha többet szeretnél megtudni a sakk hagyományairól, olvasd el a többi sakkról szóló cikkünket is. A Superprof honlapján magántanárral is vehetsz sakkórát!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.