A gitártanulást gyakran nehéznek vagy megfizethetetlennek tartják. Mégis, sok zenész autodidakta módon kezdi a gitározást: megtanulja a tabulatúrát olvasni, hangolni a gitárt, az alapakkordokat, majd a bonyolultabbakat, megtanulja a pentaton és a dúr skálát, az arpeggiót, a pengetési technikákat stb.

A gitár talán a legegyszerűbb a húros hangszerek közül, amit gyorsan jó hangzásúvá tehetsz, és élvezheted az alapritmusok játékát. Ahhoz azonban, hogy jól tudj gitározni, vagy ahogy egyesek szeretik hívni  „pengetni,” improvizálni, komponálni vagy szólózni, valószínűleg szükséged lesz egy gitártanárra és néhány otthoni gitárórára.

Felmérések szerint a gitár a harmadik leggyakoribb hangszer a fuvola (26%) és a zongora (32%) után. Ebben a cikkben tanácsot adunk a sikeres első gitárvásárláshoz és a gitártanuláshoz a megfelelő zenei felszereléssel.

zenebolt
Az első gitár kiválasztása nagyon fontos lépés.
A legjobb Gitár tanárok elérhetőek
Sandor gabor
5
5 (9 vélemény)
Sandor gabor
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Csaba
5
5 (3 vélemény)
Csaba
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bianka
5
5 (3 vélemény)
Bianka
6500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Viola
5
5 (4 vélemény)
Viola
2900Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrik
Patrik
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ádám
Ádám
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tóth
Tóth
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sandor gabor
5
5 (9 vélemény)
Sandor gabor
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Csaba
5
5 (3 vélemény)
Csaba
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bianka
5
5 (3 vélemény)
Bianka
6500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Viola
5
5 (4 vélemény)
Viola
2900Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrik
Patrik
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ádám
Ádám
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tóth
Tóth
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Hogyan vásároljunk egy, a szintünknek és igényeinknek megfelelő gitárt?

Az első gitár olyan tárgy, aminek az ember nagy jelentőséget tulajdonít, ezért a jó választás érdekében a vásárláskor szem előtt kell tartani bizonyos kiválasztási kritériumokat, különösen, ha valaki kezdő gitáros. Természetesen minden tanuló egyre fejlődik a gitárleckék során, és ezzel egyidejűleg finomítja játékát a kívánt zenei stílusban.

De ahogy a mondás tartja, lassan járj, tovább érsz, nem szabad elkapkodni a dolgokat, mert akkor elfogyhat a lendületed, és könnyen feladhatod. A gitártanulás viszonylag hosszú folyamat, és jobb, ha újra és újra elismétled a skálákat, mintha a Pink Floyd vagy a Red Hot Chili Peppers tabulatúrájának memorizálásával küszködnél anélkül, hogy megértenéd, hogyan lépj egyik akkordról a másikra.

Ne feledd, hogy kezdő vagy, nincs szükséged egy Fenderre, Gibsonra, Ibanezre vagy egy több százezer forintos Takamine-ra ahhoz, hogy megtanulj játszani.

Bár érdemes olyan hangszerrel kezdeni, ami megfelel a zenei ízlésednek és vágyaidnak, hogy a próbálgatás és hibázás nehéz szakaszában is megmaradjon a jókedved, a gitár hangzása nem lehet az elsődleges szempont.

Amikor nekivágsz, még nem vagy biztos benne, hogy folytatni fogod-e, és tartsd szem előtt a zenetanulás aranyszabályát: nem a hangszerek határozzák meg a zenész játékának minőségét.

Mi értelme pénzt költeni egy több mint százezres akusztikus gitárra, ha nem tudod, mi fán terem egy D-dúr, egy C-dúr, egy G-dúr, egy szeptim akkord, vagy hogyan kell egy gitárt hangolni?

A hangszereknek, akárcsak a könyveknek, élniük kell, nem pedig dísztárgyként tetszelegniük. Ezért óvatosnak kell lenned az első vásárlás költségvetését illetően.

Egy másik fontos paraméter, hogy a kezdő gitárosként gyors fejlődést és jó alapokat tudsz szerezni egy belépő szintű gitárral, de ezt nem úszod meg 40 000 forint alatt.

Csak egy jó gitár birtokában lesz képes a tanuló új horizontokat is felfedezni: néhány gitárlecke után kétségtelenül feltámad a vágy, hogy többféle hangzással és stílussal kísérletezz.

Ezért előbb-utóbb minden gitáros azon kapja magát, hogy más gitárokat is be akar szerezni, ezért nem ritka, hogy még egy egyszerű amatőr is több gitárral rendelkezik. Aszerint fog választani, hogy milyen stílusban akar játszani.

gitárfal
Ne költs túl sokat az első gitárodra, de figyelj a minőségre.

A legjobb, ha megtanulsz néhány alapvető zeneelméleti ismeretet: a hangszínt, a félhangot, az akkordokat, az ötödöket és harmadokat, az oktávokat, a harmóniát, a jobb kéz ritmusát és a bal kéz pengetését. Aztán élvezheted a játékot, és jól érezheted magad.

Olyan ez, mint amikor vezetni tanulsz: egy kisautón tanulsz, hogy később nagyobb járműveket vezess, hiszen a mechanikai folyamat minden járművön ugyanaz marad... Végül, ha gitár választásról van szó, fel kell tennünk magunknak a kérdést: Milyen zenei stílust tanuljak? Flamenco gitár, klasszikus, jazz blues, rock és blues rock gitár, stb?

A gitár kiválasztása méret és kor szerint

Amikor megnyitod az online hangszerértékesítő weboldalt, vagy szembetalálod magad az eladóval egy zeneboltban, rájössz, hogy többféle gitár létezik, és ezek nem egyforma méretűek, színűek vagy formájúak...

És bár nyilvánvaló, mondjuk ki: nem veszel felnőtt gitárt egy 7 éves gyereknek, aki alacsonyabb, mint 150 centiméter. Ez olyan lenne, mintha egy 44-es cipőt adnánk egy általános iskolás gyereknek, Olyan lenne, mint egy bohóccipő.

Azért van gyerekgitár méret, mert a gyerekek végtagjai rövidek: a gyerekgitár testének és nyakának mérete kicsi. Léteznek 1/8-os, ¼-es és ½-es gitárok, illetve 3/4 vagy 4/4 gitárok.

Íme egy rövid útmutató a gitárméretekről az életkor és a hozzávetőleges magasság szerint:

A gitár mérete Gitárnyak hossza A gyerek kora A gyerek magassága
1/8 44 cm 3-5 éves Körülbelül 110 cm
¼ 48 cm 5-7 éves Körülbelül 120 cm
½ 53 cm 6-8 éves Körülbelül 133 cm
¾ 58 cm 8-11 éves Körülbelül 145 cm
7/8 62 cm 10 éves Körülbelül 155 cm
4/4 65 cm 12 éves Körülbelül 163 cm

Ezek csak becsült méretek, a gyermekek átlagos növekedése alapján.

Ha a gyerekednek nagyobb keze van, vagy a két korkategória között van, akkor a legjobb, ha a nagyobb méretű gitárt választod. Fontos megjegyezni, hogy a 7/8-as sorozat nemrégiben jelent meg, kis kezű gyermekek és nők számára tervezve.

Minél rövidebb a gitárnyak, annál könnyebb és kényelmesebb lesz a gitáron játszani, mivel a húrfeszítés alacsony lesz. Minél hosszabb a gitárnyak, annál nagyobb a húrok feszültsége, ami kevesebb játszhatóságot, de jobb hangzást jelent.

Íme itt az első gitár vásárlásához szóló nagyszerű útmutatónk kezdőknek és haladóknak!

Milyen gitártípust válasszak: a klasszikus gitárt?

Három fő gitártípus létezik:

A klasszikus és a flamenco gitár,

Akusztikus gitár (folk, elektro-akusztikus),

Az elektromos gitár.

Aztán ott vannak a különlegesebb modellek, mint például a Dobro.

Először is ki kell választanod azt, ami a legjobban megfelel az igényeidnek.

A klasszikus gitár a gitár legrégebbi formája. Nincs elektromos erősítővel, mikrofoncsatlakozóval és jack-kábellel ellátott elektromos erősítés. Ahogy a neve is mutatja, klasszikus: a szokásos választás kezdőknek vagy szülőknek, tökéletes bossa, klasszikus vagy flamenco hangszerekhez.

Kezdők számára azonban nem igazán ideális. A klasszikus gitárt alapvetően klasszikus zene játszására tervezték.

Azonban más zenei stílusokban is megjelenhet, mint például a bossa nova, a jazz vagy a flamenco, viszont kevésbé lesz jelen olyan stílusokban, mint a rock, a pop, a pop-rock vagy a funk. Széles nyakkal és nylon húrokkal rendelkezik. Természetesen a nylonhúrok puhábbak, mint az acélhúrok, mint a folk gitároknál, de ettől még nem lesz könnyebb játszani - épp ellenkezőleg! Általában a kezdők vagy a szülők inkább ezt a gitártípust vásárolják, mivel ez van a legmegfizethetőbb áron. A nyak szélessége és a húrok közötti nagyobb távolság miatt azonban gyorsan megsérülhetnek az ujjaid.

Ha bossa novát, klasszikus vagy flamenco zenét szeretne játszani, a klasszikus gitár a legmegfelelőbb. De ha inkább a népzene, a pop- vagy a rockzene híve vagy, akkor felejtsd el a klasszikus gitárt, és válassz egy folk gitárt.

Én személy szerint azt tanácsolom az olvasóknak, hogy kezdetben ne vegyenek klasszikus gitárt.

Azonban egy kis gyakorlás után egy alkalmasabb gitáron az ízlések és a hangok finomodnak. Nem kizárt tehát, hogy később vissszatérsz ehhez. Sokan csak alkalmanként használják, amikor egy flamenco rumbán vagy egy klasszikus darabon vagy melankolikus témákon dolgoznak.

Egy szó, mint száz: válaszd ezt a gitárt, ha klasszikus vagy flamenco dalokat szeretnél játszani, de kerüld el, ha bluest vagy gitárszólókat szeretnél játszani.

Az akusztikus gitár: előnyök és hátrányok

A folk gitár ideális a kezdők számára, mert nagyon sokoldalú és vékonyabb nyakkal rendelkezik. A folk gitár szintén akusztikus gitár, de a klasszikus gitárral ellentétben fém gitárhúrokkal és sokkal vékonyabb nyakkal rendelkezik. Ez egy univerzális gitár, ami alkalmas a legkülönbözőbb zenei stílusok lejátszására. Széles körben használják a pop, a rock, a blues, a jazz zenében. Sokkal szélesebb skálát fed le, mint a klasszikus gitár.

Ez alapdarab minden olyan gitáros számára, aki meg akar tanulni gitározás közben énekelni.

A nyaka vékonyabb, mint a klasszikusnak, de a húrok fémből vannak, ami eleinte fájdalmas lehet az ujjaknak: előnye, hogy ezen a hangszeren tanulva az ember fellazítja a bal kéz ujjait, ügyességet szerez, és képes lesz más, sokkal könnyebben megszólaló hangszeren játszani: az elektromos gitáron.

Ezenkívül a 3 és 6 hét közötti rendszeres gyakorlással a tanuló ujjai végén a bőrréteg megkeményedik, ami megszünteti a csípéshez kapcsolódó fájdalmat. A bőr természetes megkeményedésével ellenállóbbá válik, így játék közben már nem érzed a vágó érzést.

Ha népszerű dalokat szeretnél játszani, vagy a barátaiddal együtt zenélni és énekelni, szeretnéd magaddal vinni, bárhová mész, és ha a zenei hatásaid a folk, rock, pop, pop-rock, varieté vagy blues stílusban vannak, akkor a folk gitár a megfelelő választás.

Én személy szerint akusztikus gitáron tanultam meg gitározni. Az első dalom a Nirvana Come as You Are című száma volt. A második a Redemption Song Bob Marley-tól. Aztán megtanultam más nagyon híres dalokat - Hotel California (Eagles), Californication (Red Hot Chili Peppers).

Annak ellenére, hogy valamivel drágább, mint kistestvére, a klasszikus gitár, rendkívül sokoldalúan használható. Ez remek választás a kezdőknek. Mint láthatod, ez a gitártípus jól használható jazzgitárhoz, blues rockhoz, ritmushoz és szólózáshoz.

Elektromos gitár vásárlása kezdőknek?

Nem jó ötlet. Drágább és körülményesebb, mint a többi. Kezdők számára nem a legjobb ötlet, hacsak a tanuló nem csak rockot akar játszani.

Az elektromos gitár olyan gitár, ami nem rendelkezik hangdobozzal: ez a fő különbség az akusztikus gitárokhoz képest. A húrok alatt lévő hangszedők adják a hangot. Az elektromos gitár a 20. században vált mitikus hangszerré, köszönhetően olyan legendás gitárosoknak, mint Jimmy Page, Mark Knopfler, David Gilmour, Syd Barrett, Angus Young, Jimi Hendrix, Eric Clapton és BB King.

Az elektromos gitár húrjai nagyon hasonlítanak a folk gitáréhoz (fémhúrok), bár általában lágyabbak. Az elektromos gitárt a legkülönbözőbb stílusokban használják, a free jazztől a hard rockon át a metalig. Nagyon vékony nyakának és alacsony húrfeszültségének köszönhetően az egyik legkönnyebben játszható gitár.

Hátránya, hogy erősítőhöz kell csatlakoztatni ahhoz, hogy a hang megfelelő hangerővel szólaljon meg: ez további vásárlásokat és esetlegesen a szomszédság zavarását jelenti. Fejhallgatóval is használható, de vigyázz a hangerővel! Alternatívaként játszhatsz az erősítő csatlakoztatása nélkül is, hogy gyakorold az egyes hangok tempó szerinti lejátszását. Azonban így csak fémes, nyikorgó hangot fogsz hallani.

Az ár is megfizethető.

Lehet, hogy könnyebb játszani, de kevésbé mobil, és egy gitárerősítő megvásárlását igényli.

Kezdőknek azonban nem ezt a gitárt ajánljuk, hacsak nem nyeri el azonnal a tetszésüket az egyedi stílusa.

A legjobb Gitár tanárok elérhetőek
Sandor gabor
5
5 (9 vélemény)
Sandor gabor
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Csaba
5
5 (3 vélemény)
Csaba
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bianka
5
5 (3 vélemény)
Bianka
6500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Viola
5
5 (4 vélemény)
Viola
2900Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrik
Patrik
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ádám
Ádám
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tóth
Tóth
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sandor gabor
5
5 (9 vélemény)
Sandor gabor
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Csaba
5
5 (3 vélemény)
Csaba
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bianka
5
5 (3 vélemény)
Bianka
6500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Viola
5
5 (4 vélemény)
Viola
2900Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrik
Patrik
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ádám
Ádám
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tóth
Tóth
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Hol vehetsz kezdőként gitárt?

Oké, de hol szerezd be az első gitárod? Adunk pár tippet...

Megveheted egy zeneboltban: ez az ideális hely, mert kipróbálhatod a hangszert, tanácsot kérhetsz az eladótól, és a vásárlás után is felteheted a kérdéseid. Az eladók szintén zenészek, és ezért kompetens módon tudnak majd eligazítani, különösen akkor, ha új vagy. A bolti vásárlás lehetőséget ad arra is, hogy jó kapcsolatot alakíts ki az eladóval, és később visszatérj, hogy tanácsot kérj a húrok cseréjével stb. kapcsolatban.

Az interneten is vásárolhatsz gitárt: itt a gitárok gyakran olcsóbbak, de nincs lehetőséged ingyen kipróbálni, mielőtt fizetsz érte. Ahhoz, hogy tudd, hogy muzsikál a gitárod gyakorlatban, érdemes kipróbálnod vásárlás előtt. Ez a neten sajnos nem lehetséges.

Íme egy tipp, amivel sokat sóprolhatsz, de sajnos a zeneboltok kontójára: próbálj ki több hangszert egy zeneboltban, jegyezd fel a referenciáját, annak aminek a legjobban az ár-érték aránya, és vedd meg a neten.

Íme a hangszereket értékesítő weboldalak, korántsem teljes, listája:

  • Thomann,
  • Woodbrass,
  • Hangszerarzenál.hu
  • Gitarcentrum.hu
  • Stageshop.hu
  • Hangszerdiszkont

Érdemes lehet a Vaterát vagy más használt tárgyakat áruló oldalt is fontolóra venned: jó kompromisszum lehet, mert el tudsz menni az eladóhoz, hogy kipróbáld a hangszert, és egy használt gitár olcsóbb, mint egy új. Szánj időt az egyes alkatrészek tesztelésére: ellenőrizd a testet (nincsenek kitüremkedések vagy karcolások), játssz rajta egy kicsit, és ha szükséges, kérd el a bizonylatot.

Ha új gitárt vásárolsz egy kezdő gitár ára:

- 20 000 forintnál kezdődik a klasszikus gitárok esetében,

- 40 000 forintnál az akusztikus gitárok esetében,

- és 60 000 forintnál egy elektromos gitár 60 000 esetében.

Már csak annyi a dolgod, hogy a Superprofon találj egy magán gitártanárt!

Hogyan birkózz meg a gitár nyakával?

A gitár legkomplikáltabb része a nyak! Ez az a hely, ahol a gitárhúrokat pengeted, szóval jól teszed, ha megérted, hogyan kell használni.

A nyak egyetlen fadarabból készül, és egy fogólap borítja, amin a bundok találhatók. A bundok közötti tér megfelel azoknak a négyzeteknek, amiken a gitáros bal kezének (vagy jobb kezének, ha balkezes) ujjai pihennek, hogy a hangokat megszólaltassák.

Minden egyes bund egy félhangnak felel meg, és a gitároknak 19-22 bundjuk van (néhány elektromos gitárnak több).

A gitár nyakán találhatók poziciójelölők is. A körök, négyzetek vagy bármely más szimbólum a páratlan számú négyzeteken helyezkednek el, kivéve az első, tizenegyedik és tizenharmadik négyzetet, valamint a tizenkettedik négyzetet.

Ezek a jelölések azonban nem a hangjegyeket jelzik. Egy gitáron ugyanis ugyanaz a hang többször, különböző húrokon is jelen van, és nem minden alkalommal ugyanazon a helyen helyezkedik el a nyakon.A jelölések egyszerűen csak a bund számát jelzik, hogy segítsenek az ujjaid elhelyezésében a gitár tabulatúrájának olvasásakor, vagy hogy egy kis tudással és gyakorlattal megtaláld a hangjegyeket.

Az első dolog, amit tenned kell, hogy megtanuljuk az üres húrok nevét: magas E, H, G, D, A, mély E, a legmagasabbtól a legalacsonyabbig.

Könnyen megtalálhatod a hangokat, ha tudod, hogy:

- Egy bund = egy félhang,

- Az E és az F között csak egy félhang van, mint a B és a C között,

- Az összes többi hang között egy hang van.

Például az üres ötödik húr az A-val majd :

- Első hang: felszállított A,

- Második hang: B,

- Harmadik hang: C,

- Negyedik hang: Cisz,

- Ötödik hang: D,

- Hatodik hang: Disz,

- Hetedik hang: E,

- Nyolcadik hang: F,

- Kilencedik hang: Fisz,

- Tizedik hang: G,

- Tizenegyedik hang: Gisz,

- Tiezenkettedik hang: A egy oktávval magasabban.

Gitár kiegészítők vásárlása

Az első gitár megvásárlása nagy kaland. Még ha a gitár is a legfontosabb tárgy, ugyanolyan fontosak a kiegészítők is. A kezdők nem mindig gondolkodnak azon, hogy mit vegyenek.

Természetesen minden tartozékot megtalálsz a zeneboltokban, vagy bármely más olyan helyen, ahol gitárokat árulnak. Segítenek abban, hogy kényelmesebben játssz, vagy hogy hangold a gitárodat.

pengető
A pengető a gitáros legjobb barátja.

A pengető

A pengető a gitárosok egyik kedvenc kiegészítője. Általában háromszög alakú, és az ujjaid helyett a pengetővel játszol a húrokon. Az előnye? Nem csak az, hogy megkiméled a kezed, hanem azért is, hogy kipróbáljon különböző játékstílusokat, és új hangzásokat kínáljon a gitárjának. Különböző vastagságú pengetők léteznek. Minél vastagabb a pengető, annál nagyobb a súrlódás és annál tartósabb a hang.

A legtöbb pengető műanyagból készül, de lehet találni fém, sőt fa vagy üveg pengetőket is. Ajánlatos azonban műanyag pengetővel kezdeni. A pengetők nagyon megfizethető tartozékok, körülbelül 200 forintba kerülnek. Ajánlatos bespájzolni belőlük arra az esetre, ha elveszítenéd őket.

A capo

A capo egy másik olyan kiegészítő, aminek a létezéséről a kezdő gitárosok nem mindig tudnak. A capo egy olyan eszköz, ami lehetővé teszi, hogy a gitárnyak bármelyik bundján egyszerre fogd le az összes húrt.

A húrok lefogása lehetővé teszi, hogy megváltoztasd a gitár hangmagasságát, hogy magasabb hangon játssz, vagy hogy elkerüld a sávos akkordokat, amik gyakran bonyolultak a kezdők számára.

A capo kétféle formában létezik. Van egy klasszikus gitárhoz való, és egy másik fajta folk és elektromos gitárhoz, rugós rendszerrel.

Egy capo megvásárlása körülbelül 2000 forintba kerül.

A hangoló

A hangoló nem elengedhetetlen tartozék, de majdnem az. A gitár hangolását meg lehet tanulni hallás után is, de a legtöbb kezdő inkább egy csodálatos kiegészítő, a hangoló használatát választja. Ez az elektronikus eszköz felismeri a gitárhúrokon lévő hangokat, és meg tudja állapítani, hogy a húrokat újra kell-e hangolni. Ezután a húrokat a hangoló előtt játszhatod, vagy közvetlenül csatlakoztathatod az elektromos gitárodhoz.

A hangolókészülékek 4000 forinttól kaphatók. Néhányuk beépített metronómot is tartalmaz.

A lábtartó és a heveder

Megvan a gitárod, szeretnél játszani, de nem találod a kellemes testtartást? Bár lábtartó vagy heveder nélkül is lehet játszani, ezek a kiegészítők megkönnyítik a játékot. A lábtartó lehetővé teszi az egyik láb felemelését, hogy a gitár a megfelelő magasságban legyen. A heveder viszont lehetővé teszi, hogy gond nélkül, állva is játszhass. Ezt lehet egy kis időbe telik majd megszokni.

A gitárszíj nagyon népszerű kiegészítő a gitárosok körében, és mindenféle kivitelben, színben és anyagban kapható.

A gitártok

Egy gitár megvásárlása jó dolog, az, hogy idővel nem teszel kárt benne, még jobb. Kár lenne, ha a szállítás során megsérülne a vadonatúj hangszered. Ezért erősen ajánlott befektetni egy gitártokba. A merevebb gitártok olyan zenészeknek ajánlott, akik rendszeresen szállítani szeretnék a gitárjukat. Gyakran párnázott tok is megteszi a magáét, de kevesebb ütést fog elnyelni. Még ha nem is tervezel utazni a gitároddal, a tok otthon is védelmet nyújt, és megakadályozza, hogy a por rátelepedjen a gitárra, vagy a nedvesség beszivárogjon.

Amint láthatod, a gitártáska elengedhetetlen kellék gitárvásárlásakor.

Kiegészítő csomag megvásárlása

Néhány éve a hangszerkereskedők komplett csomagokat kínálnak. Ezek lehetőséget adnak arra, hogy ne felejts el semmit, és hogy minden szükséges tartozékot egyetlen vásárlással megszerezz. A csomagok gyakran tartalmazzák a gitárt, a tokot, néhány pengetőt, egy hangolót és egy szíjat. Ez jó ötlet lehet, ha nem akarsz semmit sem elfelejteni.

De figyelj oda az anyag minőségére, mert néha ezek a csomagok csak ügyes marketing. A minőség nem mindig megfelelő. Mindenesetre a legjobb megoldás, ha egy zeneboltban vásárolsz, ahol egy szakképzett eladó segíthet eligazodni.

Melyik gitármárkák a legjobbak kezdők számára?

Egy rossz minőségű hangszer kiválasztása rossz kezdet egy zenész számára. A rossz hangszer kiválasztásával a kezdő gitáros gyorsan elveszítheti a motivációját, ha a húrok túl gyorsan elhangolódnak, vagy ha a gitár nem úgy szól, ahogyan kellene. Hogy segítsünk megtalálni a tökéletes hangszert egy kezdő gitáros számára, íme néhány népszerű márka.

Yamaha

A Yamaha egy nagyon híres hangszergyártó cég, ami azóta számos, a zenétől távol eső területre is kiterjedt. A zene azonban továbbra is a fő fókusza marad, a hangszerek igen széles skálájával.

A márkát 1889-ben hozta létre Torakusu Yamaha a Shizuoka prefektúrában található Hamamatsuban. A 20. század elején tért vissza egy évnyi amerikai tartózkodás után, ami alatt megtanult zongorákat készíteni. Japánban kezdte el forgalmazni első zongoráit, és hamarosan hatalmas sikereket ért el. A vállalat ezután úgy döntött, hogy más hangszereket, például harmonikákat, xilofonokat és gitárokat is gyárt.

Ma a Yamaha a gitárok széles választékát kínálja minden árkategóriában, és lehetővé teszi a zenészek számára, hogy gyorsan haladjanak. Ha kezdőként a Yamahát választod, akkor biztos lehetsz benne, hogy megbízható hangszert kapsz, ami hosszú távon is megállja a helyét, ráadásul megfizethető áron.

Epiphone

A Yamahához hasonlóan az Epiphone is jól ismert márka a zenei világban. Ezt a családi vállalkozást Konstnatin Statopoulos alapította 1865-ben, aki a márkát a görögországi Spárta feletti hegyekben fekvő Kastániában hozta létre. A vállalat 1873-ban a törökországi Szmirnába költözött, majd 1903-ban az Egyesült Államokba. Az Epiphone a gitárairól ismert, amiket olyan nagyszerű zenészek választották, mint Paul Mac Cartney. A vállalatot 1957-ben a Gibson Guitar Corporation vásárolta fel. Ezek a gyakran country stílusú gitárok nagyon népszerűek a folk és az elektroakusztikus gitárosok körében.

Ibanez

A 20. század elején alapított Ibanez márka ugyanolyan híres, mint az előző két márka, de főleg az elektromos és elektroakusztikus gitárok területén. Még ha találhatsz klasszikus vagy folk gitárokat is az Ibaneznél, elsősorban az elektromos gitár rajongói találják meg a boldogságukat. Olyan nagyszerű zenészek, mint Steve Vai és Joe Satriani is részt vettek saját, egyedi készítésű gitárjaik elkészítésében. Ha elektromos gitáron szeretnél játszani, ne habozz, forduljon ehhez a márkához.

Fender

A Fender az egyik legnépszerűbb márka az elektromos gitárok piacán. A céget az 1940-es években Leo Fender alapította, és sok zenészt megnyert magának. Gitárjai megfizethetőek a kezdők számára, akik jó hangszerre vágynak anélkül, hogy csődbe mennének.

Mennyit költsek az első kezdő gitáromra?

Amikor hangszert szeretnél vásárolni, különösen első alkalommal, gyorsan felmerül a költségvetés kérdése. A kezdő gitárosok nem mindig tudják, hogy milyen költségvetésre van szükség egy minőségi hangszer beszerzéséhez, és könnyű becsapni őket.

30 000 forint alatt, akár klasszikus, akár elektromos gitárról van szó, jó eséllyel nem lesz megfelelő minőséget kapsz. Bár az ár nem mindig egyenesen arányos a minőséggel, már régóta bizonyított, hogy a 30 000 forint alatti gitárokat inkább tekintik gyermekjátéknak, mint igazi gitárnak.

Szóval vége a játszadozásnak, és irány a gitárbolt!

Ha már tudod, hogy egy gitár több mint 30 000 forintba kerül, akkor kérheted a zenebolti eladó segítségét. Valószínűleg 30 és 120 000 forint között fog gitárt ajánlani. Természetesen minden a pénztárcád vastagságától függ. De ebben az árfekvésben könnyen találhatsz jó ár-érték arányú, jó hangzású gitárt anélkül, hogy csődbe mennél.

Ha a pénztárcád kicsit vastagabb, akkor kényeztesd magad egy 120 és 350 000 forint közötti gitárral. Ebben az árkategóriában a kivitelezés általában kifinomultabb. Ezek nagyon jó minőségű gitárok, de kezdőknek nem feltétlenül szükségesek.

Végezetül, ha tényleg ki akarsz rúgni a hámból, nézz körbe a 350 000 forint feletti gitárok között. Ezek a kivételes gitárok nagyon jó hangzással rendelkeznek, és szinte luxusgitárok. Nagyon oda kell figyelned a karbantartásukra.

Összefoglaló

Most, hogy már mindent tudsz az első gitárod kiválasztásához, már csak annyi a dolgod, hogy eldöntsd, melyik termék felel meg leginkább az elvárásaidnak: hogyan válaszd ki álmaid gitárját, hogy maximumon legyen a hatékonyságod és a motivációd.

Ha már megtaláltad álmaid gitárját, keress egy magán gitártanárt az otthonod közelében, vagy távoktatást, webkamerán vagy Skype-on keresztül, ha vidéken élsz. És sajnos nem elég, hogy van egy gitárod: fontos, hogy néhány gitár kiegészítővel is rendelkezzünk, hogy megfelelően haladhassunk (metronóm, pengetők, hangoló).

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.