Az internet… Sosem tudja az ember, mit keres, de mindig megtalálja azt, amit nemAnne Roumanoff

Az internet szinte kimeríthetetlen információforrás. Most már nagyon könnyen hozzáférhetsz szinte bármilyen információhoz, egy egyszerű internetes keresés után. Magyarországon a szélessávú internet használata nagyon elterjedt, olyannyira, hogy pár százalékkal az EU-s átlag fölött vagyunk. Az internet egyre nagyobb helyet foglal el mindnyájunk mindennapi életében. Vállalkozóként, szabadúszóként vagy akár magánemberként is érdemes lehet létrehozni egy weboldalt a munkád bemutatására. De hogyan kezdjem el a weboldal készítését? Egyet se aggódj, a cikkünk segítségével gyerekjáték lesz az egész. Íme néhány hasznos információ!

java könyv
Minden programozási nyelvnek megvan a maga előnye.
A legjobb Programozás tanárok elérhetőek
Armand
5
5 (4 vélemény)
Armand
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márk
5
5 (2 vélemény)
Márk
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
5
5 (4 vélemény)
László
3499Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tamás
5
5 (3 vélemény)
Tamás
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tibor
5
5 (3 vélemény)
Tibor
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Péter
5
5 (2 vélemény)
Péter
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Szabolcs
5
5 (3 vélemény)
Szabolcs
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ádám
5
5 (2 vélemény)
Ádám
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Armand
5
5 (4 vélemény)
Armand
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márk
5
5 (2 vélemény)
Márk
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
5
5 (4 vélemény)
László
3499Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tamás
5
5 (3 vélemény)
Tamás
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tibor
5
5 (3 vélemény)
Tibor
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Péter
5
5 (2 vélemény)
Péter
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Szabolcs
5
5 (3 vélemény)
Szabolcs
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ádám
5
5 (2 vélemény)
Ádám
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Milyen nyelvek használata ajánlott weboldal készítéshez?

Manapság sokkal egyszerűbb létrehozni egy weboldalt, mint régen, hála az olyan CMS-eknek (Content Management System – tartalomkezelő rendszer), mint a WordPress vagy a Wix. Néhányan azonban nagyobb fába vágják a fejszéjüket, és úgy döntenek, hogy webhelyüket teljes egészében számítógépes nyelvek használatával hozzák létre. A programozás így a weboldal létrehozásának minden szakaszában lehetővé teszi az elemek kiválasztását.

Ehhez több nyelv közül válogathatsz:

  • A HTML nyelv,
  • A CSS nyelv,
  • A PHP nyelv,
  • A Javascript nyelv,
  • A Python nyelv,
  • A MySQL nyelv.

De akkor melyiket válasszam?

A fent említettek közt nincs olyan, ami alapvetően „jobb” lenne, mint a többi. Minden weboldal készítőnek a saját elvárása szerint kell kiválasztania a számára megfelelő nyelvet. Ezenkívül néhány nyelvnek megvan a saját segédprogramja.

Például egy egyszerű weboldal létrehozásához ismerned kell a HTML-t. Ezután a CSS nyelvet kell használnod a webhely grafikai elemeinek létrehozásához. Ha egy kicsit tovább szeretnél menni a webhelye létrehozásában, az olyan nyelvek ismerete, mint a PHP és a Javascript, segíthet az interaktivitás megteremtésében. A PHP az egyik legszélesebb körben használt webprogramozási nyelv.

Dönthetsz úgy is, hogy még tovább mész, és megtanulod a Python vagy a MySQL kódok alapjait. Ez a két nyelv lehetővé teszi, hogy sokkal messzebbre juss az adatbázisban lévő információk feldolgozásával.Bármit is választasz, a programozás tanulása egy adott nyelv kiválasztásával keződik. Manapság rengeteg programozási tanfolyamot online is elvégezhetsz, ami gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a számítógépes kódolás önálló elsajátítását. Ha szorgalmasan dolgozol, apránként sikerül majd elkészítened a saját weboldalad.

Hol találok c++ programozás online tanfolyamokat? Csekkold a Superprof oldalát, rengeteg remek magántanár vár rád.

Hogyan javíthatod a weboldalad felhasználói felületét?

A felhasználói felület egy weboldal grafikus felülete. A felhasználói felület tervezése során oda kell figyelni a megfelelő grafikai elemek kiválasztására, és az elhelyezésükre az oldalon, hogy olyan oldalt hozz létre, ami kellemesen böngészhető, koherens és jó felhasználói élményt nyújt a látogatónak.A webhely tervezésének megkezdéséhez először meg kell határoznod, kik azok, akik látogatják a weboldaladat, és kik azok, akiket szeretnél magadhoz vonzani. Hiszen egy tinédzsereknek szánt weboldal nem ugyanazokat a grafikus kódokat fogja használni, mint az idősebbeknek szánt weboldalak.

Tehát először azonosítsd be a célközönséged, majd gyűjts össze mindenféle grafikai ötletet, ami a célközönséged inspirálhatja. Ekkor más weboldalakat is meglátogathatsz, hogy megnézd, hogyan készültek. Ennek segítségével felismerheted a trendeket, illetve azt, hogy te mit szeretsz és mit nem. Ezután kezdj neki a webhelyed építésének. A webhelyed szerkezetének kidolgozása után a CMS-en keresztül vagy a webhely közvetlen kódolásával továbbléphetsz a grafikai tervezés szakaszába. Az oldalt azonban túlterhelni sem szabad, meg kell találni az egyensúlyt.

A csak szöveget vagy csak fényképeket tartalmazó oldal, hacsak ez nem indokolt (például  fényképész portfólió), kissé nehéznek tűnhet. Az ideális az lenne, ha megtalálnád az egyensúlyt a szövegek, fényképek és illusztrációk között.Ezenkívül ne felejts el üres teret is hagyni, hogy feldobja az oldalt.Ahhoz, hogy sikeres legyen a webhelyed grafikája, meg kell határoznod egy grafikus arculattervet is. Ez a grafikai arculatterv tartalmazza a domináns színeket, valamint a betűtípusokat is. Ami a színeket illeti, a webdesign-felhasználók általában két fő színt választanak.Ezeket azután háttérbe szoríthatod, de a jobb koherencia érdekében jobb tiszteletben tartani a választást a honlap összes oldalán.

Ugyanez a helyzet a betűtípusokkal is. A szabályok szerint,  webhelyenként háromnál nem választhatsz többet. Az adott betűtípust ezután a rendszer az információk prioritásainak meghatározásához használja (külön betűtípus a címhez, külön betűtípus a feliratokhoz stb.).

színek
A honlapod színskálájának kiválasztása fontos lépés.

10 tipp a weboldalad felhasználói élményének javításához!

Az UX (felhasználói élmény) tervezést nem szabad összekeverni a felhasználói felület kialakításával. Míg a második a weboldal grafikus felületére vonatkozik, az első a webhely látogatóinak felhasználói élményére vonatkozik. Bár a felhasználói felület tervezőjének munkája nagyon hasonlít az UX tervezőéhez, azért vannak különbségek. Tegyük fel, hogy a két tervező együtt dolgozik azon, hogy egy weboldalon a lehető legjobb legyen a navigáció.

Az UX tervezője a webhely olyan aspektusaira összpontosít, ami jobb navigációt és felhasználói élményt tesz lehetővé, beleértve a grafikai szempontokat is.A weboldalkészítés tehát remek alkalom lehet arra, hogy elless néhány tanácsot az UX tervezés területéről. A felhasználói felület kialakításához hasonlóan először is meg kell értened, hogy mi a webhely célja, és milyen elemek alkalmasak erre a célra.

Miután ez az első lépés megtörtént, folytasd a webhely, és különösen az architektúra felépítésével. Fontos például, hogy ne terheld túl a honlap aloldalait. Ha sok információt szeretnél megosztani, inkább hozz létre több oldalt, ahelyett, hogy mindent egy és ugyanarra az oldalra tennél, amitől az zsúfolttá válik. A látogatók az elvárásaiknak megfelelő oldalakat tartalmazó menüvel könnyebben eligazodhatnak. Arról nem is beszélve, hogy az összes információ között hierarchiát kell felállítanod, hogy a látogató válogathasson az igazán fontos és a töltelék információk között.

Próbálj meg dinamikus weboldalt létrehozni gombokkal és egyéb interaktív elemekkel, amik lehetővé teszik a látogató számára, hogy könnyen mozogjon a webhelyen. Ügyelj arra, hogy ne tedd túl bonyolulttá a webhelyet, főleg ha egy általános célt szeretnél elérni. Hasonlóképpen, ha karbantartást kell végezned az oldalon, ne felejtsd el értesíteni a látogatóid, és átirányítani őket a kezdőlapra. Győződj meg arról is, hogy a webhely és annak összes aloldala gyorsan betöltődik. Ellenkező esetben sok látogató elvesztését kockáztathatod.

A túl hosszú betöltési idő elkerülése érdekében fontold meg a fényképek méretének csökkentését.Webhelyed optimalizálásához igazítsd a tartalmat a különböző eszközökhöz, különösen az okostelefonokhoz és táblagépekhez, hogy az oldalad bárhonnan megnyitható legyen.Végül válassz minőségi tartalmat. Használd a megfelelő hangot a szövegekben a céljaidnak megfelelően, és csak olyan szövegeket helyezz el, amik valóban értéket adnak az oldaladhoz. Részesítsd előnyben a saját magad vagy egy fotós által készített fényképeket, mint az interneten található jogdíjmentes fotókat.

pénz
Kezdő vállalkozásoknál minden fillér számít, de egy jó honlapba megéri beruházni.

Mennyibe kerül egy saját weboldal elkészítése?

Egy webhely ára sok mindentől függ, különösen a létrehozni kívánt webhely jellegétől, és attól, hogy saját kezűleg készíted-e el, vagy megbízol-e valakit a munkával.Ha szabadúszót bízol meg az árak 150 000 forinttól akár 1.000 000 –ig is terjedhetnek, attól függően, hogy mennyi munka van az oldallal, és milyen sürgősen kell elkészíteni. Minél komplikáltabb a weboldal, annál tovább tart annak elkészítése. Néha nem szükséges főmenüt és aloldalakat létrehozni, ha minden fontos információ elfér egy oldalon. Az egyoldalas oldalak így lehetővé teszik az oldalon található információk fontossági sorrendbe állítását, majd tematikus terek kialakítását, hogy a látogató gyorsabban eligazodjon.

Ha kihagyod a bonyolultabb funkciókat, mint például az előfizetői területet vagy a weboldal több nyelvre fordítását, jelentősen csökkentheted a költségeket. Nem csak magánvállalkozót, hanem egy céget is megbízhatsz a webhelyed létrehozásával. De ne feledd, hogy így egy egész csapatot fogsz kifizetni, és ez általában többe kerül. Általános szabály: minél nagyobb a cég, annál drágább lesz a munka.

Egy webes ügynökség felkeresése ideális lehet, ha  elengedhetetlen hogy a céged erős online jelenléttel rendelkezzen, vagy ha olyan e-kereskedelmi webhely létrehozását tervezed, ami hatékony biztonságot igényel. Ebben az esetben több százezer forinttal kell számolni egy nagyon részletes oldal esetében. A legnagyobb weboldalak esetében ez akár az egy milliót is elérheti.Végül dönthetsz úgy is, hogy  WordPress vagy Wix típusú tartalomkezelőt használsz, hogy létrehozd a saját webhelyed. Ha vállalkozó kedvű vagy, saját magad is kódolhatod a webhelyed. A tárhelyért és a domain névért azonban továbbra is fizetnie kell. Ez évente néhány ezer forintból kijöhet.Most már ismered az összes titkot ahhoz, hogy belevágj a weboldalkészítésbe!

 

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.