Szóval szeretnél egy kis extra zsebpénzt keresni azzal, hogy magántanár leszel. Hasznosnak találhatod tippjeinket kezdő korrepetáló tanároknak, ha még csak most készülsz belevágni a dologba!

Bármilyen szinten is áll tanulmányait tekintve a tanítványod, a te feladatod, hogy terelgesd őt, hogy fejlődhessen és sikereket érjen el az adott tantárgyból.

De mi is, ki is pontosan az a magántanár?

Ebből a cikkből megtudhatsz mindent, a magántanári állásokról, a magántanárrá váláshoz szükséges készségekről, arról, hogyan szabhatod személyre az óráidat, és hogy vajon szükséged van-e valamilyen speciális képesítésre. Ebből pedig azt, hogy miről is lehet felismerni a jó magántanárt.

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

A tanítás személyre szabása minden diák számára

A jó magántanárok egyik legfontosabb tulajdonsága az alkalmazkodóképesség.

Egy tanárnak tudnia kell, hogyan alkalmazkodjon a különböző helyzetekhez és a diákjai igényeihez. Ne féljen megkérdőjelezni saját magát – ez egy jó módja annak, hogy ne váljon a rutinok és a megszokás rajává. (Az órák helyszínének változtatásával is hatalmas eredményeket lehet elérni!)

Természetesen, egy jól felépített óra alapvető fontosságú, de vigyázz, ne ragadj le olyan módszereknél, amelyek nem működnek minden diák esetében.

A módszereid ilyen módon történő adaptálása művészet, és ezért olyan nehéz jó magántanárra lelni.

Minden egyes diáknak sajátos igényei vannak, és csak rajtad múlik, hogy megtaláld a legjobb módját annak, hogy az erősségeiket kihasználva személyre szabott, és ezáltal hatékony tanulási programot dolgozz ki számukra. A személyre szabott órák kulcsfontosságúak! Ha nehezen értik meg egy feladat utasításait, a te feladatod, hogy azokat más szavakba öntsd, hogy más irányból világítsd meg az adott szituációt.

Nehézségeik vannak egy bizonyos témával kapcsolatban? Próbáld megérteni, mi okozza a zavart, és találj ki egy másik módszert, amellyel a probléma megkerülhető!

Ha képes vagy ilyen fajta alkalmazkodásra, népszerű leszel a szülők és a tanulók körében egyaránt. Az elégedett ügyfelek pedig jóhíredet keltik. Ha ez nem elegendő, vannak még hirdetési tippjeink!

Miért fontos a magántanár fogalma

A kiegészítő oktatás iránti kereslet egyre nő, mivel egyre többen ismerik fel a személyre szabott órák előnyeit. Ne felejtsd el, hogy attól, hogy jó kapcsolatot alakítasz ki és tartasz fenn a diákkal, te még egy szolgáltatást nyújtasz.

A diákkal kialakított kapcsolat hihetetlenül fontos a tanuló teljesítményének javításában.

Fontos, hogy a tanuló kiegyensúlyozott és nyugodt legyen az órákon!
Fontos, hogy a tanuló kiegyensúlyozott és nyugodt legyen az órákon!

A tanuló és a magántanár közötti kölcsönös bizalom biztosítja, hogy a tanítvány komfortosan és nyugodtnak érezze magát!

E bizalom kialakításához nem kell összebarátkoznod a diákkal, csupán időt kell szánnod arra, hogy felismerd, miért is marad le az iskolában. Kérdezd meg őt a napjáról, arról, hogy a barátaik hogyan boldogulnak stb.

Jó ötlet, hogy az erősségeiket és a gyengeségeiket felhasználva optimalizáld a tanulási gyakorlatukat.

Kognitív fejlesztés – egy fontos, de elhanyagolt tényező

Ez a kifejezés arra vonatkozik, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényezőt sem, hogy egy diák, akit folyamatosan kudarcok érnek a tanulmányai során, igen nagy pszichés terhelésnek, és ezáltal például szorongásnak van kitéve. A jó magántanár igyekszik a diák önbizalmát is fejleszteni, illetve biztonságos közeget teremteni ahhoz, hogy a diák kérdezhessen és merjen is kérdezni, és hogy szégyenérzet és a tanulástól való elfordulás helyett, motivált és elszánt legyen. A siker egyik kulcsa, ha a diák elhiszi magáról, hogy lehet sikeres. Ez a módszer segíthet a diáknak a negatív érzéseket leküzdeni.

Ha a tanuló azt gondolja, hogy "túl hülye vagyok ahhoz, hogy jól teljesítsek", akkor automatikusan előidézi a sikertelenségét.

Sajnos, a kognitív fejlesztéssel sokan nem törődnek, pedig bizonyítottan szerepet játszik a tanulmányi sikerek elérésében! Ha hirdetést készítesz, amelyben, mint magántanárt szeretnéd magadat reklámozni, mindenképpen említsd meg, hogy te hangsúlyt helyezel erre a megközelítésre is.

Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan formálhatod át a diákok hozzáállását:

 • Ne habozz tanácsot adni nekik arra vonatkozóan, hogyan hozhatják ki a legtöbbet az iskolai órákból. Például: figyeljenek az órán, kérdezzenek sokat, legyenek büszkék a munkájukra, használjanak szövegkiemelőt és karikázzák be a fontos információkat stb.
 • Próbáld magad az ő helyzetükbe képzelni: vajon miért boldogulnak nehezen az adott témával, tananyaggal?
 • Irányítsd a diákjaidat anélkül, hogy megadnád a választ: ha hagyod, hogy a helyes következtetésre jussanak, az nemcsak az önbecsülésükkel tesz csodát, de segít nekik megérteni a feladatot is.
 • Mutass nekik olyan tanulási stratégiákat, amelyeket ők maguk is alkalmazhatnak
 • Dicsérd meg a diákjaidat, és bátorítsd őket a kitartásra minden körülmények között!

Milyen képesítésre van szükséged ahhoz, hogy magántanár legyél?

A magántanároknak nem kell különösebb képzettséggel vagy bármilyen tanári oklevéllel rendelkezniük. Lehetsz egyetemi hallgató, lehet ez egy mellékállásod, de lehetsz akár nyugdíjas is!

Az egyetlen kritérium, hogy amennyiben nem egy cégnek vagy valamilyen központnak dolgozol alkalmazottként, akkor is valamilyen hivatalos keretek között kell „működnöd”, mint magántanár.

Legyen szó matematika-, biológia- vagy spanyoltanárról, az otthoni korrepetálásra vonatkozó általános helyzet az, hogy az adott tantárgyhoz kötődően vagy rendelkezel végzettséggel, vagy éppen azt tanulod egy magasabb szinten, vagy egyszerűen csak megfelelő tapasztalattal rendelkezel ahhoz, hogy tanítani tudd.

Az egyetemisták különösen alkalmasak a korrepetálási munkákra, mivel még az oktatási rendszerben mozognak, ami azt jelenti, hogy úgy ismerik a vizsgákat és számonkéréseket, mint a tenyerüket. Az egyetemi tanulmányokkal gyakran az is együtt jár, hogy általában rugalmas időbeosztásuk van, így könnyebben tudnak alkalmazkodni a diákok mindennapjaihoz.

Az egyetemistáknak gyakran van idejük magánórákat tartani.
Az egyetemistáknak gyakran van idejük magánórákat tartani.

Ha tehát diák vagy, mi kifogásod lehet a magántanítással szemben? Ugye, semmi?!

Olvass tovább arról, hogyan és hol hirdesd korrepetálási szolgáltatásaidat.

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

Tanítási tapasztalataid értékesek a diákjaid számára

Bár a képesítés nagyban hozzájárul a hitelességedhez, valamint a megszerzett tapasztalatok is mérvadóak, de szintén nagy hangsúlyt kapnak a személyes jellemvonásaid is.

A saját tapasztalataid jól jöhetnek, amikor magántanításba fogsz.  Sportoltál valaha versenyszinten? Ha igen, számodra biztosan ismerősek az olyan kifejezések, mint a türelem, az elszántság és az önismeret. De ha például vállalkozó vagy, hangsúlyozhatod a céljaid eléréséhez szükséges önfegyelem fontosságát is! Az élet minden területén szert tehetünk olyan tapasztalatokra, amik általános érvényűek, és amelyeket a legkülönbözőbb helyzetekben tudjuk újrahasznosítani.

Miből érdemes korrepetálást/ magántanítást vállalnod?

Az, hogy milyen tantárgyat választasz, a saját képességeidtől és az igényektől is függ, de a legfontosabb, hogy olyan legyen, ami téged is érdekel.

Ha például fizikából van diplomád, de kifejezetten érdekel a kémia és a matematika is, és – feltehetően – jó is vagy ezekből a tantárgyakból, úgy semmi akadálya annak, hogy tanítsd őket. A probléma ott kezdődik, hogy be tudod-e határolni pontosan, hogy milyen szintű tanulmányokig vállalhatsz diákokat, és hol van az a határ, ami felett a puszta érdeklődésed már nem elegendő, ahhoz, hogy másokkal pénzért foglalkozz.

A képzettségi szintek közötti különbségek miatt van az, hogy az egy órányi oktatás ára igen eltérő lehet.

A te feladatod az, hogy meghatározd, hogy alkalmas vagy-e az adott tanuló, adott tantárgyból való korrepetálására vagy tanítására. Fontos, hogy megtanulj visszautasítani minden olyan feladatot, amely nem testhez álló, és amellyel kapcsolatban kételyeid vannak, hiszen a munkádnak arról kell szólnia, hogy a lehető legjobb segítséget nyújtsd a tanulónak.

Legyél tehát az az olvasástanár, spanyoltanár vagy biológiatanár, aki mindig is akartál lenni! Amíg jól érzed magad a szituációban, addig mindkét fél boldog lesz!

A magántanári munka szempontjai

Próbáljuk meghatározni a magántanári munka aspektusait:

A pedagógus

A magántanári munka oktatási támogatásról szól, és régebbre nyúlik vissza, mint gondolnád. A történelemkönyvek szerint a magántanítók már az ókori Görögországban és a középkori Angliában is jelen voltak. Eredetileg, a magántanítás az olvasás és írás tanításáról szólt a nemesi gyermekek számára, akár egyénileg, akár kis csoportokban.

A szakmák kitanulásakor is egy idősebb, tapasztaltabb szakmabeli mellé szegődtek a diákok, hogy elleshessék a különböző fortélyokat. A magántanítók vagy mentorok szerepe tehát megfigyelhető az emberiség egész történelmén átívelően.

A korrepetálás célja ugyanaz, mint ami mindig is volt: készségek és tudás átadása egyik személytől a másiknak, hogy segítse őket a nehézségek leküzdésében és a siker elérésében.

Az edző

Edzőnek lenni tanítási kontextusban azt jelenti, hogy segítünk a diáknak új készségeinek gyakorlatba ültetésében, amíg teljesen el nem sajátítja azokat. Egy másik aspektus szerint, pedig segít a diákoknak hozzászokni bizonyos helyzetekhez, hogy tudják, hogyan kezeljék azokat. Ilyen lehet például a vizsgára való felkészülés gyakorlása, a vizsgadrukk kezelésének megtanulása, az előadások gyakorlatának megismerése.

Az „edzők” emellett bátorítják a diákokat, és segítenek fejleszteni az önbecsülésüket, hogy javítsák eredményeiket.

Szóval, ki is pontosan az a magántanár?

A magántanár vagy korrepetáló tanár egy olyan személy, aki egy adott tantárgyra vagy egy adott területre specializálódott. Ők lehetnek maguk is diákok, okleveles tanárok vagy akár az üzleti élet szereplői.

És hogy mitől lesz valaki magántanár? Nos attól, hogy nem csak elismételteti százszor az anyagot a diákjával, hanem megpróbálja különböző technikákkal megértetni és megtanítani azt. Aki megtanul tanulni, megtanulja felismerni a különböző helyzeteket, tud feladatokat értelmezni, priorizálni, átfogóan tud szemlélni problémákat, és az életben felmerülő nehézségekkel szemben is sikeresen fog tudni eljárni.

A magántanárok különböző órákat tarthatnak attól függően, hogy a tanuló és/vagy szülei mit kértek:

 • Tanulmányi támogatás: A magántanár a tanulónak egy vagy több tantárgyban segít a hétköznapi iskolai oktatás mellett.
 • Segítség a házi feladatokban: A magántanár ellenőrzi a tanuló házi feladatát, és segít neki az esetlegesen felmerülő nehézségek leküzdésében.
 • Magánórák: Ez inkább egy gyűjtőfogalom egyébként, mivel jelentheti azt is, hogy egy adott tantárgyból vagy tananyagból segít felzárkózni a diáknak, de azt is, hogy egy teljesen új és addig ismeretlen témába kalauzolja az érdeklődőket.

A magántanári árak meghatározása

Az egyéni oktatás árát számos dolog befolyásolhatja:

 • Képzettség az adott területen: Diplomával rendelkezel az adott tárgyból? Egyetemi hallgatóként tanulod még? Mindig is érdeklődtél a téma iránt és számos könyvet olvastál már? Ezek mind befolyásoló tényezők!
 • A tanítvány kora: Milyen korú a tanítvány? Még általános iskolába jár vagy már főiskolás? Érettségi vizsgákra készítesz fel, vagy csak házi feladatokat ellenőrzöl?
 • Az óra hossza: Csak fél órát vagy 90 percet szeretnének? Esetleg egy egész délutánra szeretnének „kibérelni”?
 • A tapasztalataid: Mióta vagy korrepetáló? Még az első vagy már a sokadik diákodat tanítod? Tud esetleg valaki ajánlólevelet adni?
 • A téma: Az, hogy amit te tudsz, azt hányan tudják még rajtad kívül, nagyban befolyásolja az elkérhető összeget. Ha a mandarain nyelv oktatását tudod vállalni, akár jóval magasabb óradíjat is elkérhetsz, mint egy angol tanár.
 • Helyszín: Budapesten és a nagyobb városokban minden bizonnyal drágábban adhatod az óráidat, mint a kisebb településeken.
 • Milyen modellben végzed a tevékenységet: Ha egyénileg foglalkozol a magántanítással és nem valamelyik cégnek dolgozol, akkor az árakat magadnak határozhatod meg. Nézd meg, hogy mások mennyit kérnek ugyanazért a szolgáltatásért, és az alapján próbáld meghatározni az áraidat!
Mindenki pénzből él, merj róla természetesen beszélni!
Mindenki pénzből él, merj róla természetesen beszélni!

Ne félj egyeztetni az árakról az adott érdeklődővel, elvégre te egy szolgáltatást kínálsz, amiért díjazásra vagy jogosult. Mindenki pénzből él, így érdemes nyíltan beszélni a befolyásoló tényezőkről és a körülményekről.

A fizetés kérdése fontos kérdés, ne legyen tabu!

Összefoglalva:

 • A jó oktató mindenekelőtt alkalmazkodó. Ez azt jelenti, hogy a tanulótól és a helyzettől függetlenül képes hatékonyan tanítani és segítséget nyújtani.
 • A magántanároknak kölcsönös bizalmi kapcsolatot kell tudni kialakítani a diákokkal.
 • Fontos a kognitív fejlesztés, ne becsüld le a hatékonyságát!
 • Nincs szükség formális tanári képesítésre - csak megfelelő szintű tapasztalatra és tudásra a választott tantárgyban.
 • Ne feledd, hogy a korrepetálók díjazása tapasztalattól, tantárgytól és helytől függően változhat.

Remélhetőleg, ez a cikk segített rávilágítani a magántanítás különböző aspektusaira és a benne rejlő lehetőségekre!

Ha többet szeretnél tudni az online órákról, olvasd el az erről szóló bejegyzést is!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (2 rating(s))
Loading...

Réka