A KSH adatai szerint a 16-74 éves korosztály 89%-a használja az internetet.

A felmérés azonban —érthető módon — nem terjed ki az ennél idősebb korosztályra, hiszen ők jóval kevésbé mozognak otthonosan a számítástechnika világában, mint a fiatalok.

Aki pedig nem szívesen nyúl a számítógéphez még internetezés céljából sem, valószínűleg nem rendelkezik nagy tudással az Excelről sem. 

Az Excel azonban egy nagyon összetett program, aminek a mélységei a programozásra is alkalmasak, így nemcsak az idősebb korosztálynak gyűlhet meg vele a baja.

Először is tisztázzuk, mire jó egyáltalán: adatelemzésre és automatizált számításokra.

Ez a cikk az alapokat ismerteti, hogyan nyithatsz meg egy Excel fájlt, hogyan hozhatsz létre diagramot, hogyan formázhatsz meg egy Excel táblázatot stb. Mint egy igazi mini számítógépes tanfolyam. Ebben a cikkben minden szükséges információt megtalálsz majd az Excel mindennapi használatáról.

A legjobb Informatika tanárok elérhetőek
Tamás
5
5 (13 vélemény)
Tamás
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bálint
5
5 (2 vélemény)
Bálint
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Boldizsár
5
5 (3 vélemény)
Boldizsár
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Golobics
Golobics
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrik
Patrik
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márk
5
5 (2 vélemény)
Márk
6500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sándor
Sándor
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Àdám
Àdám
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tamás
5
5 (13 vélemény)
Tamás
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bálint
5
5 (2 vélemény)
Bálint
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Boldizsár
5
5 (3 vélemény)
Boldizsár
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Golobics
Golobics
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrik
Patrik
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márk
5
5 (2 vélemény)
Márk
6500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sándor
Sándor
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Àdám
Àdám
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Hogyan készítsünk táblázatot az Excelben?

Az Excelnek rengeteg funkciója van, de elsősorban arról ismert (és azért is érdekes minden korosztály számára), mert táblázatokat lehet létrehozni benne.

A mindennapi életben vagy a munkahelyen is gyakran használják az adatok sorokba és oszlopokba rendezésére és formázására: megkönnyíti a számításokat és a diagramok készítését is.

Mielőtt Excel-táblázatot hoznál létre, győződj meg róla, hogy a szoftver egyáltalán megvan a számítógépeden. Néha a Microsoft Office programokkal együtt vásárolod a számítógépet, más esetben viszont utólag kell installálni.

Ha nincs Exceled, akkor az interneten meg kell keresned és elő kell fizetned a Microsoft Office csomag weboldalán (Office family, Office Pro stb.). Az Excel letöltése egyszerű, ráadásul az előfizetésnek köszönhetően számos egyéb programot használhatsz, mint például a Word és a PowerPoint.

A Microsoft Excel azonban nem az egyetlen megoldás. Hasonló szoftverek az Open Office táblázatkészítője vagy a Google táblázatok. A kezelésük azonban nem mindig lesz azonos.

Akár próbaverzióval, akár teljes verzióval, akár egy korábbi verzióval vagy bármi mással rendelkezel, dupla kattintással nyisd meg a programot és kattints az üres munkafüzet létrehozására. Egy üres táblázat jelenik meg a képernyőn, a sorok számozva vannak, az oszlopokat pedig betűk jelzik.

res excel táblázat
Így néz ki az új munkalapod.

Először be kell írnod az összes adatot a táblázatkezelő celláiba (a kicsi négyzetek a cellák). Én például az első oszlop első celláját üresen hagytam, a második oszlop első cellájába a májusi bevételek címet, a harmadik oszlop első cellájába pedig a májusi kiadásokat írtam.

Ezután beírtam (hasraütésszerűen, a számok bármilyen egyezése a véletlen műve, ahogyan azt mondani szokás) általános kiadásokat és bevételeket

A megadott adatokhoz automatikus számításokat, makrókat stb. illeszthetsz be. Ehhez kattints egy cellára, kezdd az egyenlőségjel beírásával, majd végezd el a műveletet.

Én az összeg (=SUM) számítást választottam, hiszen a havi bevételek és kiadások összegére voltam kíváncsi. Ehhez ha megfigyeled, a következő képlet kell: =SUM(a cellák, amelyekben az adataid vannak)

excel összeg
Íme az én példám: ezt kell beírnod, ha a cellákban szereplő adatok összegét szeretnéd megkapni!

Ha Pivot táblát (vagyis kimutatást) csinálnál, miután az összes adatot beírtad a táblázatba, jelöld ki a táblázathoz tartozó összes cellát, és kattints az eszköztár "Beszúrás" fülére. Ezután kattintson a Tábla, majd a Pivot Tábla gombra, és kész!

A címsorok táblázatba való beviteléhez egyszerűen jelöld ki a négyzetet, mielőtt az OK gombra kattintanál.

Miután létrehoztad a táblázatot, a stílusát is módosíthatod. Ez azt jelenti, hogy megváltoztathatod az oszlopok vagy sorok színét, félkövérré teheted az információkat stb. Ehhez ha a táblázat ki van jelölve, lépj a "létrehozás" fülre, majd a "táblázatstílusok" menüpontra. Ezután kiválaszthatod a neked tetsző típust.

Ha a táblázat teljesen elkészült, másolhatod és beillesztheted egy másik oldalra, vagy elmentheted PDF, Excel vagy más formátumban.

A Ha, És, Vagy és NEM (IF, AND, OR és NOT) függvények az Excelben!

Az IF, AND, OR és NOT függvények logikai összehasonlító függvények. Nem feltétlenül a legismertebbek az Excelben, de nagyon hasznosak lehetnek és a számítások felgyorsításához.

Lehetővé teszik több adat feltételek szerinti összekapcsolását, hogy e feltételek teljesülésére vagy nem teljesülésére vonatkozó eredményt kapjunk. Az eredmény "TRUE" (igaz) vagy “FALSE” (hamis) lesz.

De hogyan működnek?

A logikai összehasonlító függvények használatához a számítást a sor végére kell helyezned. A kiválasztott cellába először írj egy "="-t, hogy közöld a szoftverrel, hogy egy műveletet szeretnél végrehajtani.

A műveletet a Microsoft oldalán a következőképpen írják le:

=HA(Valami igaz, akkor valami történik, ellenkező esetben pedig valami más)

A különböző adatok összekapcsolására úgynevezett logikai operátorokat használunk, amelyek a következők: egyenlő (=), nagyobb (>), nagyobb vagy egyenlő (>=), kisebb (<), kisebb vagy egyenlő (<=).

Az összehasonlítások nem csak számokkal történnek, az adatok lehetnek szavak is.

Az IF függvény a fő függvény. A többi (AND, OR, NOT) a feltétel megadására szolgál.

Így kapjuk meg az ÉS függvényt, amely azt a gondolatot vezeti be, hogy mindkét feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy a válasz pozitív legyen.

A VAGY függvény ezzel szemben azt a kívánságot fejezi ki, hogy több feltétel közül egynek kell teljesülnie ahhoz, hogy pozitív eredményt kapjunk.

Végül a NEM függvény azt jelenti, hogy a feltételnek nem szabad teljesülnie ahhoz, hogy az eredmény pozitív legyen.

Elképzelhető olyan művelet, ahol az összes funkciót használják. Ezeket nevezzük beágyazott függvényeknek. Ezek lehetővé teszik, hogy szükség esetén többféle feltétellel játszhass.

Hogyan készíts diagramot Excelben?

Az Excel az adattáblázatok készítése és kezelése mellett mindenféle diagramok készítésére is kiválóan alkalmas. A táblázatkezelő adatainak felhasználásával a szoftver többféle diagramot kínál. Rajtad múlik, hogy milyen típusú táblázatot választasz:

— vonaldiagramok

— kör- és perecdiagramok

— sávdiagramok

— sugárdiagramok

— hisztodiagramok

— vízesésdiagramok

— térképdiagramok

— tölcsérdiagramok

és még sok másik.

diagramfélék
Az Eszköztár Beszúrás pontja alatt különféle diagramok közül válogathatsz.

De hogyan is kezdj hozzá egy Excel-diagram elkészítéséhez?

A táblázathoz hasonlóan az első lépés az adatok bevitele a táblázat soraiba és oszlopaiba. Az adatok a projektjétől függően egy vagy több kategóriába sorolhatók. Én ebben a példában megadtam néhány teljesen random számot.

Ezután csak ki kell jelölnöd az összes kívánt cellát, és a "Beszúrás" gombra kell kattintanod. Megjelenik a "Diagram" kategória, ahol kiválaszthatod a diagram stílusát. A szimbólumok egyikére kattintva több grafikai alkategória jelenik meg, ami diagramstílusok széles választékát kínálja.

A diagram végül megjelenik az Excel táblázatban.

kész diagram
Ha megadtad az összes adatot, diagramot is készíthetsz, hogy jobban szemléltesd az eredményt. Én teljesen random számokat adtam meg, ezért az eredmény nem elég látványos (mert nincs is igazából)

A diagram elrendezését azonban továbbra is megváltoztathatod. Ehhez kattints a diagramra, majd lépj a "Létrehozás" fülre. A "Grafikai elem hozzáadása" nevű rész lehetővé teszi, hogy módosítsd vagy hozzáadd a következőket:

A tengelyek,

A tengelyek címe,

A grafikon címe,

Az adatcímkék,

A rács…

Most már tudod, hogyan kell grafikont készíteni!

Egyáltalán nem bonyolult, és segíthet a mindennapi életben, a szakmai projekteknél vagy a kisvállalkozásoknál.

A grafikonok segítségével bemutathatod a főnöködnek a projektedet, jelentéseket készíthetsz, vagy nyomon követheti napi vagy heti kiadásaidat stb. Mert a vizuális elemek gyakran könnyebben érthetőek az agy számára, mint a számok és számítások.

A leghasznosabb gyorsbillentyűk az Excelben!

Az Excel nem igazán intuitív program. Több percig is eltarthat, mire megértesz egy adott funkciót, és ez kissé megnehezítheti a dolgod.

Ahhoz, hogy jól (vagy jobban) tudd használni az Excelt, fontos, hogy ismerj néhány alapvető gyorsbillentyűt, amelyekkel időt takaríthatsz meg.

A billentyűparancsok nagyon hasznosak azok számára is, akiknek problémáik vannak az egér használatával.

Íme tehát az Excel használatához szükséges billentyűparancsok:

Zárd be a munkafüzetet és az Excelt: ALT + F4,

Nyisd meg a Visual Basic Editort (a makrószámítás szerkesztőjét): ALT + F11,

Vágd ki a kijelölést: CTRL + X,

A kijelölés másolása: CTRL + C,

Beillesztés: CTRL + V,

Minden kijelölése: CTRL + A,

Visszavonás: CTRL + Z (az utoljára végrehajtott művelet visszavonása),

Újraindítás (az előző gyorsbillentyűvel visszavont lépés visszavonásához) : CTRL + Y,

Dőlt betűk: CTRL + I,

Aláhúzás: CTRL + U,

A cella vastagítása: CTRL + G,

Húzd át a cellát: CTRL + 5,

A Cellaformátum megadása párbeszédpanel megjelenítése: CTRL + SHIFT + 1.

Számos más ilyen “trükk” létezik, amelyek nagyon hasznosak lehetnek a Microsoft Office szoftverek használata során. Ezek lehetnek gyorsbillentyűk a sorok, oszlopok beszúrásához, a táblázat formázásához, a szoftver vezérléséhez stb.

A legjobb, ha feljegyzed a számodra leghasznosabb gyorsbillentyűket, majd a jegyzeteket az Excel programmal egy időben használod. Így gyorsabban megtanulod menet közben, mint egy Excel-tanfolyam során!

Most már készen állsz arra, hogy Excel-profivá válj!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.