A sakk népszerű tevékenység az egész világon. A királyok játéka a játékok királyává vált, ugyanis egyszerre kompetitív, taktikus és időtálló, ami lehetővé tette, hogy társasjátékból sporttá avanzsáljon. Ma már mindenki tud a sakk létezéséről, hiszen az beépült a kultúránkba.

Ha itt vagy, az azt jelenti, hogy (még) nem vagy sem Kaszparov, sem Deep Blue, hanem újonc vagy a sakkban, aki szeretné megtanulni a játékszabályokat, és fejlődni. Esetleg belefáradtál az ismétlődő kudarcokba, és szeretnél sakktörténelmet írni egy Carlsen vagy Capablanca típusú stratégiával.

A Superprof segítségével jobbá válhatsz a sakkban, mert felfedjük számodra a sakk-matt titkát. Az ellenfél királyának leütésére irányuló taktikák mellett megtanulhatod, hogyan használd ki legjobban a figuráidban rejlő potenciált. Tanácsainkat követve a sakktábla igazi királyává válhatsz, és győzelmet arathatsz a fekete és fehér mezőkön!

A legjobb Sakk tanárok elérhetőek
Zoltán béla
5
5 (10 vélemény)
Zoltán béla
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dániel
Dániel
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
Attila
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márton mihály
5
5 (1 vélemény)
Márton mihály
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gabor
Gabor
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
László
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Norbert
Norbert
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zoltán béla
5
5 (10 vélemény)
Zoltán béla
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dániel
Dániel
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Attila
Attila
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márton mihály
5
5 (1 vélemény)
Márton mihály
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gabor
Gabor
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
László
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Norbert
Norbert
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Mi a sakk-matt?

A győzelem fényes, de a veszteség matt.” Coluche.

A sakk-matt kifejezés az arab   as-sāh māta-ból jön, ami azt jelenti, hogy a „király halott,” esetleg a perzsa  šâh mât-ból, ami azt jelenti, „ a királyt meglepték” vagy a šâh mând, "a király pihen". Az utóbbi kettő tűnik hitelesebbnek, hiszen a játék végén, a többi figurával ellentétben a király nem hal meg, hanem megadja magát.

A sakk-matt a játszma végét jelenti, és azt, hogy az egyik játékos nyert. Emlékeztetőül, a sakk célja, hogy a királyát elkapva legyőzd az ellenfeled, tehát mattot kell adnod neki. Egy játékos csak akkor mondhatja, hogy sakk-matt, ha ez a két elem együtt van:

  • Az ellenfél királya sakkban van, ami azt jelenti, hogy fenn áll annak a veszélye, hogy a következő körben leütik.
  • Az ellenfél nem tud olyan lépést tenni, amivel kikerülhet a sakkból, legyen az a királyt fenyegető bábu leütése vagy a király elmozgatása.

Az a játékos, aki mattot ad a másiknak, automatikusan megnyeri a játszmát, függetlenül attól, hogy hány bábuja maradt a táblán. Amint ez a helyzet fennáll, be kell jelenti, hogy sakk-matt. Így az ellenfél konstatálhatja, hogy sakkban van, és megpróbálhat megoldást találni. Ha ez nem sikerül, a királyát az oldalára fordítva jelzi a játszma végét.

Fontos különbséget tenni a matt és a sakk között. Ha a világos vagy sötét király sakkban van, az azt jelenti, hogy egy ellenséges figura olyan helyzetben van, hogy a következő körben leütheti a királyt. Ebben az esetben a királynak muszáj megvédeni magát akár egyedül, akár egy másik bábu segítségével. Ha ez sikerül, megmenekül a sakk-matt alól.

Egy másik véghelyzet is előállhat: a döntetlen játszma, amit pattnak is hívnak. Itt olyan helyzetről van szó, amiben a játékos a köre során nem tud lépni, de a király nincs sakkban. Összefoglalva, a királyt nem kapták el, de a játékos nem tud úgy lépni, hogy a saját királyát ne tegye ki a sakk veszélyének.

Az ember azt hinné, hogy ebben az esetben az ellentétes játékos nyeri meg a játékot. Ez nem így van, a játék érvénytelennek minősül, nyertes nélkül. A sakk művészete egyben az is, hogy soha ne érjünk el ebbe a helyzetbe! Még akkor sem garantált a győzelmed, ha több bábud van, míg az ellenfelednek csak a királya maradt.

sakkmatt a játék vége
A sakk-matt a játék utolsó és legfontosabb lépése.

A különböző létező matt típusok

A sakk világában több stratégiát is kidolgoztak már az ellenfél többé-kevésbé gyors legyőzésére. A sakk szabályai lehetővé teszik az ellenfél királyának elfogását háromnál is kevesebb lépésben, vagy egyszerűen úgy, hogy a figuráidat meghatározott módon a játéktáblára helyezed.Ezekhez a különböző stratégiákhoz a hadsereged minden egyes darabját használnod kell: a gyalogokat, a bástyát, a huszárt, a futót és a királynőt (vagy vezért). A sakk-matt gyorsan lehetséges, ha már a játék kezdetétől átgondoljuk a taktikát. 

A susztermatt

A susztermatt a kezdő játékosok kedvence. Nagyon gyors, hiszen mindössze négy lépés kell ahhoz, hogy legyőzze ellenfelét! Ehhez a manőverhez egy gyalogra, egy futóra és a királynőre lesz szükséged.Elsőként lépj kettőt a király előtti gyaloggal, az ellenfél valószínűleg ugyanezt fogja tenni, hogy blokkolja. Ezután átlósan mozgasd előre a világos futód, hogy egy vonalban legyen az ellenfél királyának jobb alsó sarkában lévő gyalogjával. A királynődnek ekkor a tábla jobb oldalához kell jönnie, átlósan mozogva.Így a futód és a királynőd elkaphatják a szóban forgó gyalogot, amelyet csak a király védhet meg. Ha leütöd ezt a gyalogot, a király nem veheti el a királynődet/futódat, mert így sakkban lenne a futód/királynőd miatt. Ráadásul sakkban van, és nem tud mozogni (hacsak az ellenfél nem reagált jól), így a futód és a királynőd elkaphatja a szóban forgó gyalogot, amelyet csak a király védhet meg. Érdemes megjegyezni, hogy elég a susztermatt elég egyszerűen kivédhető, de elég, ha az ellenfél kicsit nem figyel oda, vagy ha még kezdő, akkor lehet, nem veszi észre, mire készülsz.

Íme egy videó, ami összefoglalja a három leggyorsabb mattot.

A bolond matt

A bolond matt a leggyorsabb matt, ami akár két lépésben is működhet. Elég, ha az ellenfél előzetes gondolkodás nélkül lép a gyalogjaival. Ehhez a lépéshez az ellenfélnek a világos huszár és a futó előtti gyaloggal kell lépnie.

Ebben az esetben a király nem vízszintesen vagy függőlegesen, hanem átlósan válik hozzáférhetővé. Csak a királynődet, a legfontosabb darabot kell a tengelybe helyezned, hogy sakkot adjon a királynak. Ez a jobb oldali futó miatt nem tud mozogni, és egyetlen figura sem tudja megvédeni.

A halál csókja

Ennek a mattnak már csak a neve is elég kell, hogy legyen arra, hogy az ellenfélnek inába szálljon a bátorsága. A halál csókjában a királynődet az ellenfél királya mellé helyezed. Fontos azonban, hogy a királynőt egy másik figura fedezze, hogy a király ne üthesse le.

A hátsó sorban adott matt

Most már biztos tudod, hogy a sakkban létezik a sáncolás nevű lépés. A sáncolás abból áll, hogy megvéded a királyodat a bástya és az előtte lévő gyalogok segítségével. Választhatsz a kicsi és a nagy sánc között, amíg a király és a bástya az eredeti pozíciójában van. A sáncot általában arra használják, hogy a királyt kimenekítsék a sakk helyzetből, azonban ennek a taktikának van egy gyenge pontja, ha a bástya már nincs ott, hogy megakadályozza a hozzáférést a király „folyosójához”, elegendő egy bástya vagy királynő odaléptetése és a király már is sakkban van. Mivel az előtte lévő gyalogoktól nem tud előre lépni, a király sakkban van!

Ha szeretnél megtanulni sakkozni, hasznos lehet, ha ismersz néhány technikát. Viszont a legfontosabb dolog, hogy kialakítsd a saját stratégiád, és megragadd a lehetőségeket, hogy megnyerd a játszmát.

Hogyan védd meg a legfontosabb darabjaid... vagy szerezd vissza őket

A gyalog előléptetése nagyon hasznos lehet az elveszett darab visszaszerzéséhez! A sakkban a figurák mozgása jelzi fontosságukat a hadseregben. A figurákat relatív támadóértékük szerint rangsorolják, a királytól (0) a királynőig (9). Ezt a jelölést arra használjuk, hogy megértsük, mely figurákra vigyázzunk a legjobban, és melyek azok, amelyeket nyugodtan feláldozhatsz. E rendszer szerint jobb megvédeni a királynő(ke)t (előléptetés esetén) egy ellenséges figurától, mivel ez az egyik legfontosabb bábu a játékban, vagyis jobb nem túl hamar elveszteni. Ezért jobb, ha nem hozod be a játékba túl hamar, hogy megvédhesd az olyan sakkfiguráktól, amelyek kiszámíthatatlanabbak, mint például a huszárok.A bástya, a huszár és a futó is olyan figurák, amelyeket lehetőleg meg kell őrizni. Ha lehetőséged van a világos királynő vagy a sötét királynő leütésére, fontolóra veheted egy alacsonyabb értékű darab feláldozását. A két sor figurából az első sor gyalogokból áll. Érdemes a gyalogjaidat az egész táblán elterítened, így hasznos lehet az ellenfeledet nehéz helyzetbe hozd, és így ágyútöltelékként is szolgálhatnak. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejtened, hogy a gyalog előléptetése akkor lehetséges, ha az átvágott az egész táblán.Ha lehetőséged van arra, hogy a gyalogodat egy másik figurává alakítsd át, fontolóra veheted egy értékes darab, például a királynő feláldozását, mert tudod, hogy később visszaszerezheted. Mindenesetre vigyázz a királynőddel és persze a királyoddal, nehogy vereséget szenvedj!

sakk bábuk
A király elvesztése a játszma végét jelenti.

Stratégiák a játék megfordítására

Ha azt reméled, hogy egy napon részt vehetsz helyi sakkversenyeken, vagy olyan bajnokságokon, mint a világbajnokság, jó szokásokat kell építened, és jó szintre kell eljutnod. Számos stratégiai elem használható a technika fejlesztésére:

·       Figyelj oda a nyitásra. Ihletet meríthetsz a kiváló sakkozóktól, és megpróbálhatod utánozni az ismert mozdulataikat,

• Vedd birtokba a sakktábla közepét a gyalogjaiddal, hogy így az erősebb figuráid szabadon mozoghassanak,

• Ha sötéttel játszol, várd meg, amíg a világos rést hagy a támadáshoz,

• Soha ne lépj kétszer ugyanazzal a figurával, hacsak nem áll a leütés szélén,

• Ne lépj túl korán a királynőddel, ne felejtsd, hogy bár erős figura, ugyanolyan könnyen leüthető, mint egy gyalog,

• Használd a speciális lépéseket: mint a sánc, az en passant és az előléptetés,

• Mindig tervezz előre, ha lehetséges, 4 vagy 5 lépéssel,

• Ne rohanj bele gondolkodás nélkül egy lehetőségbe,

• Állíts csapdát, azaz kényszerítsd az ellenfelet egy bábu feláldozására, hogy megmentsen egy másikat (például a királyt),

• Tanulj meg patthelyzetbe kerülni a vereség elkerülése érdekében, vagy ösztönözd az ellenfeled, hogy döntetlent javasoljon, ha a helyzet túlságosan stagnál.

• Törd meg az ellenfél stratégiáját úgy, hogy átgondolod, mit tehetnél a helyében, és leüsd azt a darabot, amit használni akar a stratégiájában.

Tudni kell azt is, hogy a stratégiák nem mindig működnek. Ezért ne legyél csalódott.

A sakk egy szörnyű játék. Ha nem vonod az irányításod alá a tábla közepét, akkor az ellenfél sokkal szabadabban mozog. Viszont, ha tiéd a közép, akkor rögtön rengeteg dolog miatt kezdhetsz aggódni.”  Siegbert Tarrasch

 Sok gyakorlással és némi elmélettel gyorsan jobbá válhatsz a sakkban. Ha jó játékosok ellen játszol, például egy sakk klubban vagy sakk magánórákat veszel, látványosan fejlődhetsz.

Most már ismered a sakk-matt legjobb módjait. Ha többet szeretnél megtudni a sakk trükkjeiről és szabályairól, olvasd el a többi cikkünket ebben a témában. A Superprof honlapján pedig megtalálhatod a neked megfelelő sakktanárt!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.