A barátság olyan, mint a hegedű, húrjait nem szabad könnyekig feszítenünk.

Robert Merle, francia író

A hegedű híresen az egyik legnehezebben megtanulható vonós hangszer, melyet a száztagú cigányzenekartól kezdve jazz zenészeken át Vivaldi koncertekig mindenhol előszeretettel játszanak, de amelynek tisztán hangzó játszásához magas szintű tudás is szükséges.

A zenetanulás több tanulmány szerint is serkenti az agyat, legyen szó bármilyen életkorról.

Dr. Gottfried Schlaug (Harvard Orvosi Egyetem és Beath Israel Deaconess Medical Center, Boston, USA) zenekutató neurológus szerint “intenzív gyakorlással új agyi folyamatokat generálhatunk, mellyel a kreativitásunk, felfedezőkészségünk és tanulási technikánk is fejlődik”.

Nem könnyű megtanulni hegedülni, a szolfézs sem sétagalopp, a hegedű hangolása pedig még kevésbé, hiszen anélkül kell megtalálnod minden egyes húrok megfelelő hangját, hogy elszakítanád a húrt!

Összegyűjtöttük neked a legfontosabb tudnivalókat, hogy be tudd gyakorolni a hangolást!

A legjobb Hegedű tanárok elérhetőek
Erzsike
5
5 (3 vélemény)
Erzsike
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Olivér
5
5 (5 vélemény)
Olivér
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
5
5 (2 vélemény)
László
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Viola
5
5 (4 vélemény)
Viola
2900Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsuzsi
5
5 (3 vélemény)
Zsuzsi
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Renáta
Renáta
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dániel
Dániel
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (2 vélemény)
Melinda
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Erzsike
5
5 (3 vélemény)
Erzsike
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Olivér
5
5 (5 vélemény)
Olivér
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
5
5 (2 vélemény)
László
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Viola
5
5 (4 vélemény)
Viola
2900Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsuzsi
5
5 (3 vélemény)
Zsuzsi
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Renáta
Renáta
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dániel
Dániel
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (2 vélemény)
Melinda
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Előzetes tudás a hegedűd hangolásához

Ha érzékenyebb a füled, egészen fájdalmas lehet, ha valaki alacsonyan játszik. Egy egészen apró félrehangolástól is rosszul hangozhat az egész darab.

Van néhány dolog, amivel nem árt tisztáan lenned, mielőtt belevágnál egyedül a hangolásba!

Mi is az a hangolás egyáltalán?

A hegedű hangolása teljesen más, mint például a zongoráé, hiszen te magad is el tudod végezni.

A jól behangolt hegedű húrjai meghatározott frekvenciát jelentenek, amelyek egymástól kvint távolságra vannak.

A precíz hangolással elkerülhető a disszonáns hangzás, főként, ha zenekarban vagy több hangszerrel együtt játszol (például nagybőgő, cselló, zongora, gitár, dob…).

A hangoláshoz a hangolókulcsokat és a finomhangolókat kell majd használnod, melyek a hegedű különböző pontjain helyezkednek el.

A nagybőgő, a cselló, a brácsa és a hegedű mind vonós hangszerek, vagyis a húrok megszólaltatásához vonót (is) használunk. A húrokat egymástól kvint távolságra kell hangolni (G, D, A, E), amelyek bizonyos meghatározott frekvenciáknak felelnek meg.

— G: 196Hz

— D: 294Hz

— A: 440Hz

— E: 660Hz

A kulcsokat a megfelelő irányba tekerve (óramutató járásával megegyező irányba, ha magasabb hangot szeretnél elérni és ellenkező irányba, ha mélyebb hangra törekszel) állíthatod be a hegedű egyes húrjainak a hangmagasságát.

Mielőtt belekezdesz

A hangszered karbantartása és az odafigyelés is hozzátartozik a zenéléshez. Kezdő hegedűsként meg kell tanulnod, mire valók a kulcsok, a húrok, hogyan kell nekiállni a húrcserének és a többi és a többi.

Első szabály: soha ne húzd túl a húrokat, mert könnyebben elszakadnak. Az új húr behangolása ugyanolyan bizonytalan eleinte, mintha gitárt hangolnál.

Miután lecserélted a húrt, meglehet, hogy többször is kell rajta húzni, akár egy darabon belül is. 

Ez teljesen normális!

Túl magas lett a hang? Semmi pánik, tekerd meg a kulcsot az óramutató járásával ellentétes irányba és közben a pengesd a húrt. Hagyd abba a tekerést, amint megtaláltad a jó hangot!

A helyes tartás

A helyes hangoláshoz a jó testtartás is elengedhetetlen. 

Ha a finomhangolók mozgatására van szükséged, ülj le és támaszd meg a hegedűd rezonátortestét a combodon. 

Ha azonban a kulcsokat tekergetnéd, maradj állva, a fejedet felemelve, a hegedűt pedig szintén támaszd meg a combodon így álló helyzetben, hiszen így egyik kezeddel meg tudod fogni a hegedű nyakát, a másikkal pedig meg tudod tekerni a kulcsot.

Készen állsz a hangolásra?

Először is menjünk végig, milyen eszközökre lesz egyáltalán szükséged!

hegedű részei
Megtanultad már a hegedű egyes részeinek a nevét? Trükkös kérdés: hol van a hegedű lelke?

Miért kell hegedűt hangolni?

Egy zenész sem szeretne hamisan játszani, ez egyértelműen az első és legfontosabb oka a hangolásnak, legyen szó bármilyen húros hangszerről, például hegedű, gitár, nagybőgő, ukulele…

Ha egy ellhangol(ódot)t hegedűn játszol, még ha csak egy kicsit is csúszott félre a teljesen tiszta hangzástól, módosítja a hegedűd hangját. Nemcsak a darab fog rosszul hangozni, de a dinamikája is úgy általában. Még ha elsőre tisztának tűnik is a hegedűd hangja, azért ellenőrizd le, hogy tényleg így van-e.

A hangolás azonban más szempontból is fontos része a zenélésnek: lényegében karban tartod vele a hangszeredet! Abból, hogy egyszer-kétszer el van hangolódva a hegedűd, még semmi baj nem lesz, de ha ez egy állandó probléma, sérülhet a hegedű nyaka, ami az egyik legsérülékenyebb rész!

A fa hangszerek nagyon érzékenyek a nedvességre és a hőmérséklet-változásra is. Ha kint hagytad a hegedűdet a hidegben, szinte száz százalékig biztos, hogy nem fog tisztán szólni. A hőmérséklet változásával a fa ugyanis változik, ami befolyásolja a húrok feszességét is.

Ezért is nem szabad egy hegedűt, gitárt vagy bármilyen hangszert húrok nélkül hagyni! A hangszer nyaka a húrok nélkül deformálódik és elengedi magát, a hangszert pedig innentől kezdve nem lehet megmenteni.

A megfelelő hangolással az önbizalmad is növekszik, főleg, ha kezdő hegedűs vagy! Hegedülni ugyanis nem könnyű dolog és kezdőként biztosan sokszor hibázol te is, mint mindenki. Ha a hangszer nincs megfelelően hangolva, bármilyen hatalmas lelkesedéssel dolgozol is, száz százalékot beleadva, biztosan nem fog jól hangozni. Ezért is fontos, hogy mindig leellenőrizd az óra (vagy gyakorlás) elején, hogy jó helyre vannak-e behangolva a húrok.

Mikor kell hegedűt hangolni?

A hegedű és a zongora hangolása közel sem egyforma. A zongorát körülbelül évente egyszer hangoljuk (de lehet többször, ha szükséges), a hegedű (csakúgy, mint a gitár és más húros hangszerek) sokkal gyakoribb hangolást igényel. Nem elég évente egyszer kicsit megtekergetni egy-két hangolókulcsot!

A húrok sokkal nagyobb eséllyel csúsznak és hangolódnak el egy hegedűbe, ennek pedig az az egyszerű magyarázata, hogy egy könnyebben mozgatható hangszer. Mint azt az előbb már említettük, valószínűleg érdemes minden hőmérséklet-változáskor hangolnod. Az is nagy különbség egyébként, hogy vonós és nem ütős (billentyűs) hangszerről van szó, hiszen gyakran hozzáérsz a nyakhoz, amikor megpengeted a húrokat. 

A hegedű idővel szintén elhangolódik, a húrok ugyanis kilazulnak, ami egy természetes velejárója a dolgoknak. Egyáltalán nincs szó hibás vagy rossz minőségű húrról, ha idővel elhangolódik a hangszered!

Érdemes tehát minden egyes hegedülés előtt hangolnod, vagy legalábbis leellenőrizned, hogy a húrok megfelelő hangon szólalnak meg. 

Ha lecseréled a húrokat, valószínűleg szintén gyakrabban kell majd hangolnod eleinte. Akárcsak a gitárnál vagy az ukulelénél, itt is időre van szüksége a húroknak, hogy megtalálják a megfelelő feszességet. Húrcsere után néhány napig meg kell tehát majd húznod őket minden egyes gyakorlás előtt.

Ne hívjak inkább egy szakembert?

A hegedűt egyáltalán nem nehéz sem hangolni, sem a húrjait kicserélni. Teljesen felesleges szétszedni az egész hangszert vagy leszedni a hangolókat, hanem egyszerűen csak meg kell tanulni a helyes technikát.

A hangolás alapja, hogy a jó irányba tekered a hangolót egészen addig, amíg a megfelelő hang szólal majd meg.

Szakembert, például hegedűkészítőt akkor érdemes hívni, ha még soha az életben nem volt a kezedben hegedű és ötleted sincs, hogyan kezdj bele, de sok azért is belevágsz és…

Amúgy pedig manapság rengeteg videót és úgynevezett tutorialt, vagyis részletes magyarázatot találsz majd a neten, melyekkel könnyen és gyorsan megérted majd a módszert.

Idővel pedig rááll majd a kezed is és egyre könnyebben megy majd a folyamat, szinte automatikussá válik.

Ezzel ráadásul nemcsak egy új jó szokásra teszel szert, hanem a memóriádat is megdolgoztatod, ráadásul a zenei füled is élesebb és ügyesebb lesz! Tudod, mi az abszolút hallás? Az, amikor hallás után meg tudod mondani teljesen pontosan, milyen hangot hallasz éppen. Egyes zenészeknek még csak hangvillára sincs szükségük a hangoláshoz, mert tökéletesen meg tudják csinálni a fülükre hagyatkozva. Ugye, milyen hhetetlennek hangzik? 

Ha mindig valaki más hangolja a hegedűdet, nem fog ügyesedni a füled. Ráadásul még pénzt is spórolsz, hiszen nem kell kifizetned horribilis összegeket azért a néhány csavarintásért, amit gyakorlással te magad is könnyedén meg tudsz majd csinálni.

Nincs is nagyobb büszkeség, mint egy saját magad által hangolt hangszeren játszani!

A hegedű hangolásához szükséges eszközök

Minden zenész egyetért majd abban, hogy néhány eszközre mindenképp szükséged lesz a hangszered hangolásához.

Hangvilla

A hangvilla lényege, hogy az egész hangszert az egyvonalas A hanghoz igazítod. A hangvillát megkoppintva az A hang szól 440Hz-en. Ennek a használatához azonban már egy ügyesebb fülre és magasabb szintű zenetudásra lesz szükséged.

Hangolók

Ha kezdő zenész vagy, egy hangológép nagy segítségedre lehet: a kis dobozkát a nyakra erősítve pontosan meg tudod majd állapítani a megpendített húrok hangmagasságát, ha pedig még hagyod vibrálni is kicsit, egészen biztosan nagyon precíz eredményt érsz el.

A legjobb Hegedű tanárok elérhetőek
Erzsike
5
5 (3 vélemény)
Erzsike
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Olivér
5
5 (5 vélemény)
Olivér
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
5
5 (2 vélemény)
László
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Viola
5
5 (4 vélemény)
Viola
2900Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsuzsi
5
5 (3 vélemény)
Zsuzsi
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Renáta
Renáta
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dániel
Dániel
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (2 vélemény)
Melinda
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Erzsike
5
5 (3 vélemény)
Erzsike
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Olivér
5
5 (5 vélemény)
Olivér
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
5
5 (2 vélemény)
László
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Viola
5
5 (4 vélemény)
Viola
2900Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsuzsi
5
5 (3 vélemény)
Zsuzsi
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Renáta
Renáta
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dániel
Dániel
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (2 vélemény)
Melinda
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Egy másik hangszer

A profik hangoláshoz használt eszköze egy másik hangszer: a zongora A hangjához igazítják az egész zenekart! A zongora egészen biztosan jól van hangolva, hiszen nem vonós hangszer és viszonylag keveset is mozgatják. A hangot ráadásul hosszan hallhatod és többször le is üthetik, így egészen biztosan jól be tudod hangolni a hegedűdet.

Telefon

Végül — de nem utolsósorban — beszéljünk kicsit a telefonos appokról is: rengeteg ingyenes papot fejlesztettek már az évek során, melyek segítségével nemcsak a hegedűt, de bármely más hangszert is be tudsz hangolni.

Ajánljuk például a Cleartune appot, ami iOS-re és Androidra egyaránt letölthető.

Na és melyik könyvből érdemes tanulni?

hegedűs
A rendszeres gyakorlás és az összpontosítás idővel meghozza gyümölcsét: talán te lennél a következő Vivaldi?

A hangolókulcsokkal való hangolás

Kétféleképpen lehet tehát nekiállni a hangolásnak: vagy egy A hangból kiindulva, például a zongora vagy a hangvilla segítségével, vagy pedig egy hangológép vagy applikáció segítségével.

Nincs szükség abszolút hallásra ahhoz, hogy hallás után megtaláld, hogyan kell hangolni a húrokat, és ugyanez igaz a többi hangszerre is, de azért nagy gyakorlatra és zenei tudásra lesz hozzá szükséged.

Íme a technika: a zongorán az egyvonalas A hangot játszva kell a hegedű A húrját beállítani.

Egy gitárhangoló (vagy kromatikus hangoló) sokkal pontosabb, mint a fülünk, amely nem érzékel minden frekvenciát.

Mindenesetre fontos, hogy megtudjuk, a játszott hang milyen messze van a kívánt hangtól: ha egy félhanggal magasabb vagy mélyebb, akkor elegendő a finomhangolásos módszer, de ha a hegedű teljesen el van hangolva, akkor a nyakán lévő hangolókulcsokkal kell "játszani".

Következik az (egyszerű) eljárás:

Először is, teljes áthangolás esetén keresd meg, hogy melyik húr melyik hanghoz tartozik.

A jobb alsó kulcs az E húrnak felel meg, a jobb felső az A húr, a bal felső a D húr, és végül a G húr a bal alsó kulcsnak felel meg.

Lazítsa meg a kulcsot, hogy könnyebben és biztosabban tudd mozgatni. Ezután forgasd el, hogy be tudd állítani a húr feszességét, amivel eléred a megfelelő hangot.

Az óramutató járásával ellentétes irányban kell meghúzni, ha mélyebb hangot akarsz hallani, és fordítva, az óramutató járásának megfelelő irányban (magad felé) kell lazítani, ha magasabb hangra van szükséged.

Miközben hangolsz, végig pengesd a húrt, amit éppen meghúzol, mindig erősen tartva a hegedű nyakát. Így meg tudod figyelni, mennyit változik a hangmagasság.

Minél jobb minőségű a hegedű - például Stradivarius vagy Gewa hegedű - annál kevésbé nehéz ez a művelet.

Jobb, ha hangoláskor felfelé kell módosítanod, a húrt jobban megfeszítve, mint fordítva: ez stabilizálja a húrt.

Ha megtaláltad a megfelelő hangot, a húrt “blokkolni” kell: óvatosan nyomd vissza a hangolót az üregébe, miközben tartod. Ez a kulcsot a helyén tartja, ami megakadályozza, hogy a hegedű a húrok feszessége miatt elhangolódjon (ami nagyon fontos).

Ismételd meg a műveletet, ha játszás közben a hang még mindig nem pontos.

Ismételd meg ugyanezt az eljárást a másik három húrral: először az A húrral, majd a D-vel, aztán a G-vel és végül az E-vel.

Ez az! Már csak annyi a teendő, hogy felvértezd magad kottákkal és tabulatúrákkal, hogy megtöltsd a kottatartódat, és hegedűórákat vegyél, hogy fejlődj a technikában és a zeneelméletben - harmóniák, vibrato, pizzicato, akkordok, skálák (G-dúr, C-dúr stb.).

Az összes hegedűóránkat megtalálod online.

A hegedű hangolása finomhangolókkal

Ha a pengetett húr egy kicsit elhangolódott, akkor nem kell egyből a hegedű hangolókulcsait használnod.

Van egy, a gitárosok számára ismeretlen különlegesség: a hegedűt gyakran kis hangolókerekekkel, úgynevezett "finomhangolókkal" szerelik fel. Ezek a kör alakú csavarok a  húrláb közelében helyezkednek el, ahová a húrokat illesztik.

Ha a hang túl mély, a finomhangolót az óramutató járásával megegyező irányba kell csavarni, (akárcsak a kulcsokat, emlékszel?), ezzel meghúzod a húrt, de nem annyira, mintha a hangolókulcsot használnád. Ha a hang túl magas és mélyíteni szeretnéd, az óra járásával ellentétes irányba kell majd tekerned, hogy alacsonyabb frekvenciájú hangot kapj.

Pengesd meg a húrt és hagyatkozz a füledre: megtaláltad a tökéletes hangot?

Ha a húr elszakad, semmi értelme hisztérikus sírásra fakadni: minden gitárossal, csellóssal, hegedűssel, vagyis mondjuk ki bátran: minden húros hangszeren játszó zenésszel meg szokott ez történni!

Ilyenkor a teendőd: vegyél egy csomag húrt, többféle választási lehetőséged is van, ezért a legjobb, ha bemész az első hangszerboltba és megkéred az eladót, hogy javasoljon neked valamit. Ezután pedig cseréld le és kezdődhet a hangolás elölről! Ne feledd: közvetlenül húrcsere után időbe telik, mire a húr feszessége eléri a megfelelő, stabil állapotot, ezért eleinte lehet, hogy gyakrabban kell hangolnod, akár egy darabon belül is elcsúszhat a hang.

Ha azonban nem sikerül magadtól, előfordulhat, hogy a hegedű gyártási hibás, ezért érdemes elvinned egy hangszerkészítőhöz (vagy -javítóhoz), hogy megnézze, mi a gond. Ha a kulcsokkal gyűlne meg a bajod, szedd ki őket a helyükről, keresd meg a kulcskrétádat (ha nem tudod mi az: egy szőlőzsír kinézető ápolószer a hegedűdnek), hiszen lehet, hogy te magad is meg tudod javítani.

Te, az autodidakta zenész most már mind a tíz ujjaddal tudsz bűvészkedni! Már csak a pengetést kell megtanulni, majd szólózni, a ritmust tartani és végül a jazz improvizációt begyakorolni!

A hegedűtanulás ráadásul nemcsak gyerekkorban érdekes hobbi, felnőttként is belekezdhetsz!

A hegedű hangolásának kockázatai

Mint mindennek, a hegedűhangolásnak is megvan a maga veszélye. De ne aggódj, minden kijavítható!

Elszakadt egy húr

Hangolás közben előfordulhat, hogy egy vagy több húr is elszakad, mert túlfeszül. Idővel a húrok ugyanis elérik a maximum feszességet, amíg még meg lehet őket húzni és ha ezen túl kellene még húznod, mert még mindig nem érted el a megfelelő hangot, akkor bizony elszakadnak. Ilyenkor a megoldás: a húrcsere!

A húr akkor is könnyebben elszakadhat, ha nem jó minőségű. Ezért is javasoljuk, hogy valahányszor húrt vásárolsz, figyelj oda arra, hogy jó minőségű legyen. Azonban semmiképp sem összekeverendő, hogy rossz minőségű a húr, vagy csak túl sokat használtad!

Akkor is gyorsabban elszakad a húr, ha a hegedű egyes részei sokszor súrolódnak egymással. Ez akkor következik be elsősorban, ha a nyereg túlságosan domború és kiemelkedik és késként szépen-lassan elvágja-elfűrészeli a húrokat. Ugyanez a húrláb miatt is megtörténhet.

Sőt, igazából bárhol, bármely élesebb rész okozhatja a húrok gyors szakadását.

A zenésznek arra is oda kell figyelnie, hogy ne legyenek túlzottan feszesek a húrok: ha érzed, hogy elérted a maximumot és már nem tudod tovább húzni, akkor valószínűleg ez így is van és csak elszakadna, ha tovább húznád. Rá kell érezni a hangszered lelkére és működésére.

De, és ezt nem lehet elégszer elismételni: minden zenész elszakít legalább egy húrt élete során!

A húr nem hagyja magát hangolni

Hangoláskor előfordulhat, hogy egy húr nem hagyja magát és folyton elcsúszkál. Ez elsősorban akkor lehetséges, ha a hegedű egyes részei sérültek: például a nyak rosszul van ráerősítve vagy csúszós, esetleg a húrláb el van deformálódva, az egyik kulcs nem tart elég erősen…

Ebben az esetben teljesen felesleges önjelölt hegedűjavítót játszani, mert úgysem fogod tudni megtalálni és kijavítani a hiba igazi okát egyedül. Legjobb, ha elmész egy hangszerboltba és megkérdezel egy szakembert. Elmehetsz egyenesen egy hegedűkészítőhöz is, aki biztosan ki tudja javítani a hibás alkatrészt.

Az is lehet azonban, hogy te rontottad el a dolgokat! Biztos vagy benne, hogy hangoláskor jól tartottad a hegedűt? Jól követted egymás után a lépéseket? Ha kicsit elbizonytalanodtál, egy szakember biztosan tud majd segíteni.

Ha a hangolókulcsokkal gyűlt meg a bajod, nevezetesen, hogy túlságosan csúsznak, a megoldás a kulcskréta! Ellenkező esetben, vagyis ha túl száraznak tűnnek, szappannal megoldható a gond!

hegedű hangolókulcs
Emlékszel még, merre kell tekerni a hangolókulcsot, ha lefelé hangolnál, vagyis mélyebb hangra lenne szükséged?       

Figyelj oda a húrlábra is!

A húrláb a hegedű egyik legkényesebb része, ez pedig különösen igaz hangoláskor és mikor húrt cserélsz. A húrláb a hegedűnek azon része, amely eltartja a húrokat a hegedű korpuszától (vagyis rezonátortestétől). Teljesen merőlegesen kell állnia tehát!

A bonyodalom itt az, hogy a húrláb a húrok miatt áll meg merőlegesen, hangoláskor pedig elmozdul. Ez először ijesztő lehet, pláne, ha nem vagy tisztában a hegedű felépítésével, de ne aggódj, ez az apró mozgás teljesen normális!

Ezért is kell óvatosan, odafigyelve hangolni. A húrláb követi a húr mozgásának irányát, vagyis amikor meghúzod, előre fog billenni. Ezt úgy tudod kijavítani, hogy a tetejét óvatosan hátrafelé húzod. Nagyon finom mozdulattal, lágyan módosítsd a húrláb pozícióját, hogy újra ki legyen egyensúlyozva!

Oda kell figyelned a húrláb alsó részére is: ha megrongálódtak, valószínűleg nem fogod tudni megtartani a megfelelő pozíciót és nem fogod tudni hangolni a hegedűdet. Ilyenkor nincs mese, meg kell javíttatnod a hangszeredet, hogy a hangja tiszta maradjon.

Ha a húrláb nincs kiegyensúlyozva, a húrok is sérülnek és a hegedűd is úgy általában, ezért nagyon fontos odafigyelned erre az aprócska, de annál fontosabb részre is.

Mi az a hegedű? És mi az a hangolás?

Végül pedig íme a cikk két legfontosabb szavának a magyarázata:

Mi az a hangolás?

A Zenei Enciklopédia szerint a hangolás a hangszerek “elõkészítése a zenélésre. A hangolás régebben hangvilla segítségével történt, amit a hanggenerátor majd a digitális hangológép követett. Ma már a zongorahangoláshoz nem kifinomult hallás, hanem megfelelõ mûszer szükséges, ami fény és hangjelzéssel segíti a pontos hangolást. Egyes hangszereket gyakran (pl. gitár, hegedû), másokat ritkábban (pl. zongora) kell hangolni. Az oboa hangolása állandónak tekinthetõ, a szintetizátornál pedig a fogalom ismeretlen.”

És mi a hegedű?

A hegedű egy 71 egymáshoz erősített faelemből álló vonós hangszer. Négy húrja van (G, D, A, E), melyeket a zenész (vagyis a hegedűs) egy vonó segítségével szólaltat meg. A hangok egymástól kvint távolságra vannak, vagyis öt hangnyi távolságra egymástól.

Az első hegedűt 1520 körül készítették Milánó környékén, Bresciában vagy Cremonában.

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.