Barátokkal, magántanárral, a világ másik felére utazva… mi a legjobb módja a nyelvtanulásnak?

Sokan próbálnak megtanulni angolul, de kevesen jutnak sikerre.

A nyelvtani szabályok, a rendhagyó igék, a rengeteg igeidő gyorsan elveszi a kedvünk.

Létezik tehát csodamódszer arra, hogy mindent megjegyezzünk?

A válasz az más és más mindenki számára: Nyelvtani feladatok a magánórádon, ingyenes angol órák a neten, intenzív angol nyelvtanfolyam, csevegés angol anyanyelvűekkel, nyelvtankönyvek, csak meg kell találnod a neked megfelelő módszert. Íme néhány ötlet, amik segíthetnek a módszer kiválasztásában.

kisfiú
Sok helyen már nagyon korán elkezdik a nyelvoktatást.
A legjobb Angol nyelv tanárok elérhetőek
Zsolt
5
5 (14 vélemény)
Zsolt
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (7 vélemény)
Melinda
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nándor zsolt
5
5 (9 vélemény)
Nándor zsolt
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lida
5
5 (5 vélemény)
Lida
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lotti
5
5 (6 vélemény)
Lotti
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (12 vélemény)
Balázs
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsófia
5
5 (5 vélemény)
Zsófia
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsolt
5
5 (14 vélemény)
Zsolt
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (7 vélemény)
Melinda
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nándor zsolt
5
5 (9 vélemény)
Nándor zsolt
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lida
5
5 (5 vélemény)
Lida
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lotti
5
5 (6 vélemény)
Lotti
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (12 vélemény)
Balázs
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsófia
5
5 (5 vélemény)
Zsófia
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Mikor és hogyan kezdjünk el nyelvtanozni?

Az oktatás világában minden iskolának megvan a maga módszere, amivel saját elképzelésük szerint oktatják a tantárgyakat. És ez alól az angol sem kivétel. Az elmúlt években megszaporodtak az új tanulási módszerek, mint például a Montessori-módszer, a Freinet-módszer és a többi. Ezek a módszerek lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy megválasszák azokat a tantárgyakat, amelyeket fel szeretnének venni, és amit szívesen tanulnak. Ugyan még vitatott, hogy ez az út tényleg járható-e, de azok, akik kipróbálták csupa jó dolgot mondanak róla. Ami a nyelvtan tanítását illeti, ennek is számos módja van.Egyes tanárok az iskolák és egyetemek által alkalmazott módszert vallják.  Ez az angol nyelvtan alapszabályainak alapos és mélyreható megtanulásán nyugszik, amit aztán konkrét gyakorlatok segítségével alkalmaznak. Más tanárok teljesen figyelmen kívül hagyják a nyelvtani szabályok explicit megtanítását, és olyan környezetet teremtenek a diákjaiknak, mint amiben az anyanyelvüket elsajátító gyerekek tanulják az anyanyelvüket. Nem bemagolniuk kell a szabályokat, hanem, mint egy kisgyerek, a szövegkörnyezetben hallott szavak és mondatok ismétlésével magukévá tenni azokat. Ha kontextusban tanulunk egy nyelvet, néha sokkal könnyebb megérteni a nyelvtan használatát.

Ez az oka annak, hogy a külföldi nyelviskolák és tanfolyamok kifejezetten ajánlottak a fejlődéshez, vagy akár teljesen kétnyelvűvé váláshoz.

Tanulj szórakozva angolul

Az angol nyelvtan megtanulásának számos módja van. A legjobb azonban az, ha szórakozunk, miközben agyunk tudat alatt tanul. Ez napjainkban a nyelvtanulás egyre gyakrabban használt módszere. Szórakozva tanulni nem csak hatékony, hanem gyors is.

Használj változatos oktatási eszközöket

Ragozás, rendhagyó igék, személyes névmások, nagybetűk, mindig van mit tanulni nyelvtanból. Ahogy fentebb említettük, játszva tanulni mindig jobb móka. A nagyobb kényelem érdekében miért ne használnál mobilalkalmazásokat? Androidon vagy iOS-en rengeteg szórakoztató alkalmazás teszi lehetővé a tanulást, a memorizálást és Shakespeare-nyelvének alapos ismétlését.

Szórakoztató játékok vagy angol nyelvtani gyakorlatok formájában az alkalmazások lehetővé teszik, hogy minden nap foglalkozz egy kicsit az angollal, amikor hazaér a munkából. Könnyen találhatsz napi pár percet az ismétlésre, akár lefekvés előtt, akár a tömegközlekedésen is. Ezzel két legyet is ütsz egy csapásra, mivel nem csak angolul gyakorolsz, hanem az utazás is sokkal gyorsabbnak tűnik. Duolingo, Memrise, MosaLingua, több tucat app áll rendelkezésedre. Az angolozás még soha nem volt ilyen egyszerű és szórakoztató.

Fedezd fel szórakozva az angol kultúrát

Nem kell angolul beszélő országba menned ahhoz, hogy elmerülj egy nyelvben vagy kultúrában. Manapság ezt akár otthon is megteheted. Hogyan? Például úgy, hogy angol vagy amerikai filmeket és sorozatokat nézünk eredeti nyelven.Tehát ne habozz, vágj bele a Trónok harcába angolul! A Netflix vagy Disney+ igazán forradalmi megoldás lehet az angol tanuláshoz. Ha streaming szolgáltatón nézel valamit, mindig válaszd az eredeti verziót. Ha félsz, hogy nem fogsz érteni semmit, akkor kezdj magyar felirattal, aztán fokozatosan szokj át az angol feliratra, majd a pusztán hallás utáni szövegértésre. Nosza rajta!A füled öntudatlanul hozzászokik az angol szavak hangzásához.Ugyanez vonatkozik az angol zenére is. Hallgasd rendszeresen kedvenc előadóit, odafigyelve a szövegre. Ez a legjobb módja annak, hogy egyszerűen új szavakat sajátíts el. A hagyományosabb feladatok mellett ezek a gyakorlatok segítenek abban, hogy szórakozva tanulj.

Youtube videók

Az online videó megosztó platformok forradalmasították a tudás és készségek megosztását. Mindössze annyit kell tenned, hogy beírod a „learn English” vagy az „English lessons” („angol tanulás” és „angol leckék”) kifejezést, hogy rövid és szórakoztató rövid videókat találj, amik segítségével könnyen elsajátíthatod az angol nyelvtan alapjait.

Olvass angolul

Az angol nyelvű irodalom új tájakra repíthet. Felejtsd el egy pillanatra az angol nyelvtan könyveket, amik azt ígérik, hogy gyorsan megtanulod az angol nyelvtan minden csínját-bínját, ideértve a melléknévragozást, a névelőket, az igeidőket, és hasonló nyalánkságokat.Az angol nyelvű kultúra elég gazdag ahhoz, hogy szinte korlátlan mennyiségű angol könyv álljon a rendelkezésedre. Mi lehetne jobb módja a nyelvtani szabályok alkalmazásának megtanulására, mint egy jó könyv fellapozása? Persze, nem azt javasoljuk, hogy rögtön a Gyűrűk Urába vágd a fejszéd (hidd el, a legrosszabb ötlet a szintünknél sokkal magasabb könyvbe kezdeni, hiszen innen egyenes út vezet a kétségbeeséshez.) Próbálkozz inkább gyerekkönyvekkel, hiszen ezekből is vannak szuper minőségűek. Vannak olyan kétnyelvű könyvek is, amik lehetővé teszik, hogy egy oldalon angolul, a másikon magyarul olvasd el a történetet. Ez sokat segíthet abban, hogy valódi haladást érjünk el az írásbeli szövegértés terén.Nézz körül a Superprof oldalán, hogy megtaláld a neked való angol tanárt.

Angolozz nyelvtan gyakorlatokkal

A szórakozás néha nem elég, és koncentráltabban kell az angol nyelvtan elemeivel foglalkoznod. Ez a módszer néha hatékonyabb azok számára, akiknek nyugalomra van szükségük a tanuláshoz. Hogyan tovább? Tűzz ki magadnak célokat!Minden diák más és más, és nem ugyanazt várjuk el az online angol óráktól.Ezért az első dolog az, hogy feltedd magadnak a kérdést, hogy miért akarsz angolul tanulni?Külföldi tartózkodás, munkalehetőség, kiköltözés, angol nyelvvizsga, TOEIC, TOEFL, BULATS, külföldi barátok, mindenkinek megvan a maga motivációja az angol tanuláshoz.A jó tanár az elvárásaidhoz igazítja a gyakorlatokat. Ha világos és pontos célokat tűzöl ki magad elé, hatékonyabban fogsz tanulni. Írásbeli szövegértés, szóbeli szövegértés, kifejezés,… milyen szintet szeretnél elérni ezekben? Melyik készségeket szeretnél fejleszteni?

Tűzz ki célokat, de ezek legyenek reálisak!

Amikor új tevékenységbe kezdünk, hajlamosak vagyunk egy kicsit túl nagy fába vágni a fejszénket. Olyan dolgokat akarunk elérni, amik nem reálisak a szintünknek, és ezért óhatatlanul csalódunk, és feladjuk a dolgot. Egyedül és magántanárral angolul tanulni teljesen más élmény. A tanár azért van, hogy irányítson, és többé-kevésbé rád kényszerítsen egy ritmust. Ha viszont úgy döntesz, hogy önállóan tanulsz angolul, meg kell tudnod szervezni a tanmenetedet. Nem számít, hogy napi öt percet vagy egy órát érsz rá angolozni. Csak legyél őszinte magaddal, hogy a lehető legrendszeresebb legyél. Ha nem tudod tartani az ütemtervet, gyorsan túlterheltnek érzed majd magad, és feladod az angol tanulást.

Angol nyelvtan: milyen tanmenetet érdemes követni?

Ahhoz, hogy minél jobban megszervezhesd az időd, fontos a megfelelő tanmenet kialakítása.De hogyan találd meg ezt, ha nincs tapasztalatod az angol terén? Hol találhatsz megbízható információt? Szerencsére rengeteg forrásból inspirálódhatsz.

Az iskolai program

Az iskolai tantervet az oktatási minisztérium határozza meg, hogy biztosítsa a tanulók iskolában elsajátított készségeit. Ez lehetővé teszi, hogy az azonos korú tanulók ország szerte mindenhol ugyanazokat a készségeket sajátítsák el.Miért ne használhatnád ezt? Az iskolai tanmenetet könnyű szintekre osztva megtalálni az interneten. Elmehetsz egy könyvtárba is, hogy megtekintsd az évfolyamokra lebontott tankönyveket. Fusd végig a tartalomjegyzéket és máris képet kapsz a tartalomról:

 • Igeidők,
 • Melléknevek és határozószavak,
 • Melléknév összehasonlítás,
 • Többes számok,
 • ANY és SOME,
 • Gyakoriságot kifejező határozószavak,
 • Igeragozás,
 • Személyes, birtokos, stb. névmások,
 • Zárt és nyitott kérdések és kérdőszavak,
 • A kérdések szerkezete,
 • Segédigék,
 • Módbeli segédigék,
 • Feltételes mód,
 • Szenvedő szerkezet,
 • És még megannyi más.

Teremtsd meg a körülményeket, hogy hatékonyan tanulhass angolul.

Irányt adhat a tanulásodnak, ha egy ismert nyelvvizsgára szeretnél felkészülni, mint például a TOEIC, TOEFL vagy BULATS.

netflix
Lazulás közben is gyakorolhatod az angolt.

Tanulj tankönyvből

Minden évben rengeteg könyvet adnak ki, hogy megkönnyítsék a diákok angol tanulását.Keresd az „Easy English” vagy „English for Beginners” címszavakat, és máris tudni fogod, hol kezd. Tudd azonban, hogy ezek nem mindig követik maradéktalanul az iskolai tantervet. Ez viszont kifejezetten előny lehet azok számára, akik már nem az iskolarendszerben vannak, vagy alternatívát keresnek. A kurzusok gyakran kínálnak általános angol kulturális ismereteket annak érdekében, hogy az angol nyelvtanon kívül mást is felfedezhess. Kövesd a tanárod által összeállított tanmenetet Vannak, akiknek nehezükre esik önállóan dolgozni. Őket valakinek rá kell venni, hogy ismételjenek, és rendszeresen részt vegyenek az órákon. Ha magántanárt választasz, biztos lehetsz benne, hogy a te igényeid szerint folyik az óra. Akár az otthonodban veszed az órát, akár online, az angoltanárok segíthetnek az igényeidnek megfelelő program összeállításában. Legyen szó angol versenyről, külföldi utazásról, szakmai okokról.

Kövesd az ösztönöd

Nem kell elveszteni a fejed, néha elég, ha azokon a nyelvtani pontokon dolgozunk, amiknél  tanulás közben azt érezzük, hogy nem igazán fekszenek nekünk. Amikor elolvasol egy szöveget, ne habozz aláhúzni azokat a pontokat, amik összezavarnak, hogy később dolgozhass rajtuk. Ez egy remek módja annak, hogy teljesen szabadon és függetlenül tanulj. Vannak, akiknek nagyon bejön ez a módszer, míg másoknak abszolút nem fekszik. Az ismétlés (és a gyakorlás!) a tudás anyja!

Keress levelezőpartnert

Korábban ahhoz, hogy angol levelezőpartnert találj, rendszeresen hosszú leveleket kellett írnunk, majd heteket vártunk a válaszra. Bizony fárasztó és nem túl gyors folyamat volt.Manapság az új technológiáknak hála szó szerint a kezedben tartod a siker kulcsát.Mindössze annyit kell tenned, hogy letöltesz egy alkalmazást, például a Mylanguageexchange vagy a HelloTalk alkalmazást, hogy angolul beszélőkkel ismerkedhess.Ezeket az alkalmazásokat azért fejlesztették ki, hogy lehetővé tegyék a különböző nemzetiségű emberek számára az idegen nyelvek cseréjét és gyakorlását. Nem csak angolul tanulsz, hanem cserébe magyarul tanítasz valakit, aki fejleszteni akarja a tudását. És ki tudja? Talán több órányi beszélgetés után igazi barátság születik.

Beszélgess angolul a barátaiddal!

Kicsit unalmasnak tűnhet, de ez az egyik legjobb módja a nyelvtanulásnak.Az angol nyelv rendszeres gyakorlása lehetővé teszi számunkra, hogy megértsünk új és bonyolult szavakat, és dolgozhatunk a hiányosságainkon is.Miért ne kötnéd össze a kellemeset a hasznossal és csevegnél a barátaiddal?A szóbeli kifejezés kiválóan alkalmas az angol akcentus elsajátítására és az angol TOEIC-re való felkészülésre.Üljetek össze a barátaiddal egy délután vagy este, érezzétek jól magatok, miközben angolul beszélgettek egymás között.

Ne szégyelld a hibáid! Barátok közt szégyenkezés nélkül kijavíthatjátok egymás hibáit.Ha a környezetedben senki sem vevő a dologra, keress egy többnyelvű kávézót.Néhány kávézó esténként interkulturális találkozásokat kínál, hogy több nyelven is cseveghess. Biztos lehetsz benne, hogy találsz angolul beszélőket vagy más nemzetiségű embereket, akik tudnak angolul.

toll
Papíron vagy a neten - egy levelezőpartner sokat segíthet az íráskészségedben.

Láss világot!

Ha van lehetőséged kirándulni, ne habozz, és vágj neki a világnak! Ha tudsz angolul, könnyebben kérhetsz útbaigazítást, vagy rendelhetsz egy sört. Minden sikernek örülni kell. Angliában, Új-Zélandon vagy Németországban nagyon könnyű angolul beszélőket találni, de nem feltétlenül kell ilyen messzire menned, hiszen a nem angol nyelvű országokban is könnyen szóba elegyedhetsz külföldiekkel. Néha a bele kell ugrani a mély vízbe, hiszen könnyebb elkezdeni, ha ismeretlen környezetben vagy.Tehát nincs más hátra, mint erőfeszítéseket tenni azért, hogy megértesd magad. Ez hatékonyabb lehet, mint az összes eddig felsorolt módszer.

Tanulj angolul egy magántanár segítségével

Az önálló angol nyelvtanulás számos előnnyel jár. De ennek a módszernek megvannak a maga hátrányai is. Képesnek kell lenned önállóan motiválni magad, és követned a tantervet anélkül, hogy egy külső személy ellenőrizne. Ehhez nagyfokú önállóság kell, ezért sokanvannak, akik szívesebben kérik magántanár segítségét. A magántanár kevésbé szigorú, mint a nyelviskola kurzusai, és koherens programot állít össze a diákjainak, ami megfelel az elvárásaiknak. Megkapsz bármit, amire szükséged van. Legyenek azok nyelvtani gyakorlatok, vagy az angol igeidők áttekintése, csak kérned kell. Ez a tanulási módszer különösen azoknak ajánlott, akiknek nehézségei vannak az önálló tanulással.Ezen kívül az angol magántanár kijavíthatja a visszatérő hibáidat azáltal, hogy olyan gyakorlatokat ajánl, amik fejlesztik a képességeidet. Tanácsokat és személyre szabott figyelmet kapsz, amiket nehéz megtalálni a nyelvtankönyvekben vagy a neten. A modern nyelvek tanulása és az angol nyelvtudás fejlesztése nem megy egyik napról a másikra. Csak rajtad múlik, hogy megtaláld azt a módszert, amivel végre megtanulhatsz angolul. Kísérletezz, és válaszd ki a profilodnak leginkább megfelelő megoldást.

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.