A szakértők többsége úgy gondolja, hogy az emberek nagyjából 6000 nyelvet beszélnek szerte a világon. Ez azt jelenti, hogy azok, akik idegen nyelvet szeretnének tanulni, igazán dúskálhatnak a választékban. Azonban, érdekes módon a világ népességének 99 százaléka csak 1 százalékát beszéli ennek a 6000 nyelvnek az ENSZ felmérései szerint. Ennek fényében, mindjárt töredékére szűkül a halmaz, amelyből érdemes válogatnia a tanulóknak   nyelvtanulás esetén.

Ha németül akarsz tanulni – akár a karriered érdekében, akár csak szórakozásból – ne feledd, hogy ez a döntésed nagy szerepet játszik majd abban, hogy milyen „magasra és messzire” juthatsz a későbbiekben, a tudásodnak köszönhetően! A német nyelv nem csak Európában, de az egész világon is egy igen fontos nyelv, és ha megtanulod, azzal új kultúrákba és hagyományokba nyerhetsz bepillantást!

 

A legjobb Német nyelv tanárok elérhetőek
Vanessza
5
5 (5 vélemény)
Vanessza
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Csilla
5
5 (7 vélemény)
Csilla
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Petra
5
5 (8 vélemény)
Petra
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tóth
5
5 (5 vélemény)
Tóth
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ildikó
5
5 (8 vélemény)
Ildikó
8800Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (5 vélemény)
Balázs
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (6 vélemény)
Rita
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Vanessza
5
5 (5 vélemény)
Vanessza
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Csilla
5
5 (7 vélemény)
Csilla
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Petra
5
5 (8 vélemény)
Petra
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tóth
5
5 (5 vélemény)
Tóth
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ildikó
5
5 (8 vélemény)
Ildikó
8800Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (5 vélemény)
Balázs
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (6 vélemény)
Rita
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

A német nyelvtanulás előnyei

A német nyelvnek megvan a saját, gazdag történelme, így a nyelvtanulásod egyik fontos hozadéka lesz az is, hogy megismerheted ezt a történelmet, amely nagyban hozzájárult a mai nyelv kialakulásához.

A német nyelv – ahogyan ma ismerjük – a germán nyelvek családjába tartozik, amelyek mindegyike ősi nyelvjárásokból eredeztethető. Ezekből az ősi nyelvjárásokból apránként alakultak ki a modern nyelvek, köztük a német, a holland vagy az angol, amelyek mindegyike saját szókinccsel és nyelvtani szabályokkal rendelkezik. A német nyelv egységesítését a protestáns Luther Márton német nyelvű bibliafordításának köszönhetjük, de további érdekesség, hogy a német volt a választott nyelv a szent buddhista szövegek átírására is.

Goethe nyelve tele van csodálatos titkokkal, amelyek a tanulás során mind feltárulnak előtted. Az emberek gyakran meglepetten döbbennek rá, hogy mennyi mindent meg lehet tanulni egy adott kultúráról pusztán a nyelv elsajátításával - és ez alól a német sem kivétel!

goethe nyelv titkai
Goethe nyelve tele van csodálatos titkokkal

Amellett, hogy ha folyékonyan tudsz németül beszélni, akkor többet tudsz kihozni az életedből, az önéletrajzodat is nagyon feldobja, és több lehetőséget nyit meg előtted.

Az angol nyelvet gyakran tekintik az egyetlen "üzleti nyelvnek", azonban Magyarország tekintetében, Németország és Ausztria is meghatározó szereplője a gazdasági életnek. Nagyságrendileg fél millió magyart alkalmaznak az egyes német érdekeltségű cégek hazánkban, így borítékolható, hogy német kommunikációs készségeid (beszéd és írás egyaránt) javításával, növelheted az esélyeidet a munkaerőpiacon.

Amennyiben az idegenforgalmi ágazatban dolgozol, akkor pontosan tudhatod, hogy a németek mennyire szeretnek utazni. A tudományos publikációkban a második leggyakrabban használt nyelv a világon, szintén a német. Németország élen jár a tudományos innovációkban: a Bloomberg-index alapján Németország 2020-ban az első helyre került az innovatív nemzetek sorában. Ha tehát kezdő feltaláló vagy tudós vagy, a német nyelvtanulás később még jól jöhet!

A sztereotípiák igen lassan kopnak ki az emberek fejéből, így Németország kapcsán sokan még mindig a sörre, a kolbászra, és a szandál-zokni bizarr kombinációjára asszociálnak. De ezek közel sem fedik a valóságot!

Ha már rendelkezel a megfelelő nyelvtudással, végtelen mennyiségű irodalomhoz, zenéhez és filmhez juthatsz hozzá eredeti nyelven. A könyvek szerelmesei például eredetiben olvashatják Goethe, a német irodalom igazi ikonjának munkásságát. Kafka Der Process (vagyis: A per) című műve szintén kötelező olvasmány a németül beszélők számára. Akik pedig inkább a filmekért rajonganak, nekik ott van például a híres Good Bye, Lenin! című film, amely eredeti nyelven meséli el Kelet-Németország történetét. A zene szintén egy virágzó szegmense a német kultúrának évszázadok óta. Csak egy pár a világhírű művekből: Mozart operája, A varázsfuvola vagy Beethoven 9. szimfóniája.

Tájékozódj az aktuális német nyelvtanfolyamokról!

Nehéz németül tanulni?

Gyakran hallani, hogy a német nyelvet nehéz megtanulni. De persze, ez így, ebben a formában nem helytálló kijelentés, hiszen különbözőek vagyunk, különbözőek a képességeink, a mentalitásunk, a körülményeink és még sok-sok más befolyásoló tényezőnk. Nem szabad, hogy egy ilyen felületes megállapítás vegye el a kedvét bárkinek, aki a német nyelv elsajátításán gondolkodik.

Nem szabad hallgatni azokra, akik azzal riogatnak, hogy nehéz megtanulni a német szavakat, vagy túl nehéz a nyelvtan, esetleg képtelenség megjegyezni a főnevek esetén használatos névelőket!

Ha van elég motivációd és önfegyelmed, képes leszel elsajátítani a német nyelvet könnyedén, mondjon bárki bármit!

Természetesen, minél kisebb korban kezdi el valaki a nyelvtanulást, annál könnyebben sajátítja el az adott nyelvet. Már Magyarországon is számos általános iskolában (de akár egyes óvodákban is) kezdik el a nyelvtanítást azelőtt, hogy egyáltalán a magyar betűket ismernék a gyerekek. A beszélt nyelv tanulásával, ösztönösen épülnek be az újabb és újabb szavak a kicsik szókincsébe, a helyesírással, és a nyelvtan tudatos megismerésével pedig csak a későbbiekben kezdenek el foglalkozni. Felnőttként, persze már egészen máshogy érdemes megközelíteni a nyelvtanulást, ugyanis az ösztöneink helyett, már főként a szorgalmunkra és az elszántságunkra tudunk hagyatkozni. Naná, hogy mindenkinek vannak azért mumusai, ami a németet illeti, de melyik nyelvnél nincsenek?! Ezek többnyire a ragozások és esetek köre, amelyek – nyilván – nem megtanulhatatlanok, de megfelelő mennyiségű időt kell szánnod az alapos elsajátításukra. Mint minden új dolognál, amibe belekezdesz, úgy a nyelvtanulásnál is ki kell dolgoznod először a saját módszereidet, amikkel eredményes tudsz lenni.  Akár egy német tanárral tanulsz, akár egyedül, hasznos tanulási tippeket találhatsz például az ismétlésre és a szókincs menet közbeni átismétlésére vonatkozóan, amelyek segítenek abban, hogy magabiztosabb legyél, ha próbára kell tenned német nyelvtudásodat. Ami biztos: napi szinten elő kell venned a németet és gyakorolnod kell, ha eredményes akarsz lenni! Ha viszont lehetőséged nyílik német nyelvterületen tanulni, mindenképp használd ki! Egyébként az egyes iskola-típusokról is írtunk már korábban itt.

német nyelv tanulás
Képes leszel elsajátítani a német nyelvet könnyedén

Azt tudtad, hogy a német nyelv – például az angollal ellentétben – nagymértékben fonetikus nyelv? Ez azt jelenti, hogy a szavakat úgy ejted ki, ahogyan le vannak írva. Ez tehát egy újabb érv lehet a német mellett a pro és kontra listádon.

Ezek után, tényleg eljött az ideje, hogy jelentkezz egy intenzív német tanfolyamra, nem gondolod?!

A német nyelv „angolos” szemmel

Ha a németet, mint második idegen nyelvet szeretnéd elsajátítani, igen nagy a valószínűsége, hogy a korábban megszerzett nyelvismeretedre angolból tettél szert. A nyelvészek szerint, az angol és a német kéz a kézben járnak, amely elsősorban a nyelvek eredetével függ össze. Mindkét nyelv az indoeurópai nyelvből származik, amelyet a 17. századtól kezdve tanulmányoztak a kutatók, a számos európai nyelv közötti hasonlóságokat vizsgálva. Kutatásaik alapján, egy közös nyelv körvonalazódott, amelyet feltehetően már jóval az írásbeliség megjelenése előtt beszéltek. Az évszázadok során a német és az angol nyelv aztán egymástól függetlenül fejlődött, és kialakultak a sajátosságaik. Azonban a nyelvnek nincs végleges formája, hiszen a beszélők igényeinek és körülményeinek megfelelően folyamatosan változik. Új szavak keletkeznek és régebbiek tűnnek el.

Mindenesetre, az angol és a német nyelv közötti hasonlóságokat hamar észre fogod venni. A hangsúlyozást tekintve például a németben, minden szóban egy adott szótag hangsúlyos, akárcsak az angolban. Aztán ott vannak még azok a kifejezések, amik egy az egyben épültek be a mindennapi szóhasználatba, mint a fast-food, a baby vagy a zoom.

Mennyi ideig tart megtanulni németül?

Az első mérföldkő az elhatározás. Napok, hetek vagy akár hónapok óta azon agyalsz, hogy bele kellene kezdened a német nyelvtanulásba? Tedd meg az első lépést! Az internet a barátunk – szokták mondani. Ennek megfelelően hívd őt segítségül, és először – minden kötelezettség nélkül – informálódj egy kicsit az alábbi kifejezésekre keresve:

Deutsch lernen

német nyelv alapok

németül tanulni online

német nyelvleckék

német nyelvtanfolyam

gyorsan németül tanulni

németül tanulni

Nos, egyes weboldalak megpróbálják majd elhitetni veled, hogy mindössze 5 leckével elsajátíthatod a német nyelvet, vagy hogy egy 1 hónapos ingyenes tanfolyammal már folyékonyan beszélhetsz németül. A hazugság azonban nem segít, és jobb, ha őszinte vagy magadhoz. A német nyelv magabiztos elsajátítása, ennél azért több időt és befektetést igényel. Ha fontos számodra, hogy folyékonyan, jó akcentussal tudj beszélni, vagy hogy olyan szintű tudásra tegyél szert, hogy képes legyél akár németül gondolkodni, sőt néha még álmodni is, akkor erre áldoznod kell.

Természetesen, az ilyen szintű nyelvtudás leghatékonyabb elsajátítási módja az, ha az adott országban élsz, és elmerülsz a helyi kultúrában, kapcsolatokat alakítasz ki, és a mindennapi nyelv vesz körül.

Ha van lehetőséged egy német családnál élni au pairként, egy német egyetemen tanulni, vagy akár egyszerűen csak egy hosszabb nyaralásra utazni Németországba, akkor használd ki ezeket az alkalmakat, és próbálj minél többet magadba szívni a körülötted elhangzó szavakból és kifejezésekből, mert ezekből hatalmas előnyöd származhat. Szánj időt arra, hogy kommunikálj a helyiekkel, hallgasd a beszélgetéseiket, és gyakorolj minél többet, amennyit csak tudsz! Ez a legjobb módja a gyors és hatékony fejlődésnek.

Ha viszont nincs lehetőséged Németországba látogatni, akkor gondoskodnod kell arról, hogy elegendő gyakorlatot szerezz, és időt és energiát fordíts arra, hogy minél nagyobb tudásra tegyél szert.

tanulj németországban
Leghatékonyabb módja, ha Németországban sajátítod el a nyelvet

Na, de akkor mennyi ideig tart ez a német nyelvtanulás?

A válasz erre az, hogy nincs igazi válasz, mivel számos tényező befolyásolhatja. De bármilyen terveid is vannak a némettel, lesznek sarokpontok, amikhez igazodnod kell, és amelyektől nem tudsz eltekinteni. Kell majd magolnod, gyakorolnod, a hallott és írott szövegek értését fejlesztened, de ezek közben a legfontosabb, hogy a motivációdra végig szükséged lesz!

És ne felejtsd el, hogy a tanulásban való örömszerzés a siker kulcsa!

Most te jössz! Olvasd el, hogy miért lenne olyan fontos a német nyelvtanulás már az iskolában!

 

 

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Réka