A francia nyelv ebben az időszakban kezdett a lakosság köztes megoldása lenni, félúton az északi nyelvjárások mássalhangzó és a déli nyelvjárások magánhangzó bősége közt. Victor Hugo

A francia tanulás a nem francia anyanyelvű külföldi diákok számára lehetővé teszi a mandarin kínai, angol, spanyol és arab mellett a világ egyik legbefolyásosabb nyelvének elsajátítását.

zászlósor
A francia az egyik legtöbbet beszélt nyelv a világon.

Számoljunk csak!

Ma 300 millió beszélő használja a franciát Európában, Észak-Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten (Libanon) és Óceániában. Csak a spanyol és az angol nyelvnek van nagyobb befolyása.

A Frankofónia Intézet szerint 2018-ban a franciát mint idegen nyelvet tanulók 90%-a Észak-Afrikában és a Közel-Keleten (23 millió), a szubszaharai Afrikában (12 millió) és Európában (10 500 000) található.

Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan javíthatod a nyelvi szinted a szóbeli kifejezésben: tanulj meg francia akcentussal beszélni!

A legjobb Francia nyelv tanárok elérhetőek
Petya
5
5 (5 vélemény)
Petya
8000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Krisztina
5
5 (3 vélemény)
Krisztina
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Monika
5
5 (1 vélemény)
Monika
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Andrea
5
5 (2 vélemény)
Andrea
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ester
Ester
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lola
Lola
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lola
5
5 (1 vélemény)
Lola
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Angéla
Angéla
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Petya
5
5 (5 vélemény)
Petya
8000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Krisztina
5
5 (3 vélemény)
Krisztina
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Monika
5
5 (1 vélemény)
Monika
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Andrea
5
5 (2 vélemény)
Andrea
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ester
Ester
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lola
Lola
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lola
5
5 (1 vélemény)
Lola
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Angéla
Angéla
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Miből áll a francia akcentus?

Az akcentus egyeseknek a torkában, másoknak a fülében van!” Plume Latraverse

Az első 3 ország, ahol a francia, mint idegen nyelv a legelterjedtebb a következő: Madagaszkár (6,9 millió), Marokkó (6,5 millió) és Egyiptom (4,3 millió).

Franciaország, aminek nyelve és kultúrája továbbra is jó hírnévnek örvend a világban, sok nemzetközi diákot vonz, akik szeretnének megtanulni franciául.

Sajnos a francia nyelv tanulása során nem elég a francia szókincset és a francia nyelvtant elsajátítani.

A fonetika, a kiejtés, a hangsúlyozás és a szövegértési/kifejezési négyes – az olvasott és szóbeli szövegértés, illetve az írásbeli és szóbeli kifejezés – az idegen nyelvtanulás összetevői. Franciaország minden régiójának megvan a maga akcentusa, ami az ősi, regionális nyelvekből származik: 1945 előtt bizonyos régiókban csak az iskolában beszéltek franciául. Így többféle akcentussal is találkozhatnak azok, akik Franciaországra jönnek franciául tanulni:

Az északi akcentusok: normann, breton, picard, vallon, champagne, lotharingiai római és burgundi. Minden nyelvjárás máshogy hangsúlyoz.

A párizsi akcentus: ez az etalon minden regionális dialektus számára. Párizs a francia királyok városa volt, ami az Oil nyelvet használta.

Déli akcentus: a déli nyelvjárások a vulgáris latinból származnak. Ezek a provence-i (Marseille, Toulon, Nizza), mediterrán Languedoc (Montpellier), okcitán (Toulouse), baszk, gascognei (Bordeaux).

A lyoni akcentus: Lyon (lugdunum) Gallia fővárosa volt a Római Birodalom alatt. Fontos szerepe befolyással volt a nyelv alakulására is. Még egy Lille-ben vagy Caenben élő francia is nehezen érti meg a montpellier-i beszélőt, ha először érkezik délre (és fordítva).

Bordeaux éjjel
Franciaországban utazgatva a különböző akcentusokat is megismerheted.

A francia nyelv elsajátításához és a jó szóbeli kommunikációhoz azonban szerencsére nem szükséges minden akcentust megtanulnod!

Nyelvi szempontból egy akcentus három részből áll:

• Fonémák kiejtése,

• Hangsúlyozás, a hangszínek,

• Az intonáció.

Csak egy hosszú franciaországi tartózkodás teszi lehetővé a külföldiek számára, hogy tökéletesen elsajátítsák a francia kiejtést. Arról nem is beszélve, hogy a többi francia nyelvű országban (a kanadai Quebecben vagy Maliban) továbbra is nagyon más az akcentus, mint Párizsban, Lyonban, Lille-ben, Toulouse-ban vagy Marseille-ben!

Francia magántanárt keresel? Nézz körül a Superprofon! 

Hogyan kell kiejteni az „e” és „r” betűket franciául?

A francia nyelv elsajátításához meg kell értened a szavak és mondatok szerkezetét. Ebben nagy segítségedre lehet a szintaktikai ritmus fogalma. Gyakran mondják, hogy a francia hangsúlyozás monoton, vagyis az összes szótagot azonos hangsúllyal és azonos időtartammal ejtik, ellentétben az angollal vagy a többi román nyelvvel (olasz, spanyol, portugál, román). A francia hangsúlyozás nem túl változatos: mindig egy szócsoport utolsó magánhangzójára kerül.Ahhoz, hogy tökéletes francia akcentusod legyen, jól kell ismerned a francia kiejtés szabályait. Ezért álljon itt egy emlékeztető az „e”, „r” és „u” betűk kiejtéséről. Az „e” betű kiejtése Az ékezet nélkül írt „e” betűnek háromféle kiejtése van:

  Név Kiejtés Példa
1 A néma „e” Néma !
Vagy
két mással hangzó előtt /ɛ/.
Demoiselle, cerise, rechercher, recharge, demeure, survenir, devise, stb.
2 Az „e” , amit "è"-nek ejtünk [E] vagy nyitott e. Destin, respect, respirer, delta, restaurateur, restriction, stb.
3 Az „e,” amit "é"-nek ejtünk. "é" Dessin, descendre, ressusciter, dessert, escargot, stb.

Ha az „e” utáni szótag „s”-t tartalmaz, amelyet „s”-től vagy „c-től” eltérő mássalhangzó követ, vagy ha „r”-t tartalmaz, akkor az „e”-t nyitottabban ejtjük. Ha az „e”-t követő szótagban az „s” hang „ss”-ként vagy „sc”-ként van írva, akkor az „e”-t, szinte „é”-ként ejtjük. Az „r” betű franciául

„La voiture rouge roule sur la route de Aguirre” (A piros autó az Aguirre felé vezető úton halad

Nyelvtörő a kiejtés gyakorlásáhozAz „r” mássalhangzó kiejtése világszerte rémálom sok külföldi diák számára.Egy japán, egy angol, egy spanyol vagy egy oroszul beszélő mind megküzdene a következő mondattal: „Reprendras-tu du crabe rouge avec de la moutarde?”  „Kérsz még vörös rákot mustárral?”A francia nyelvben mindenhol megtaláljuk az „r” hangot: annyira gyakori, hogy az 17 francia mássalhangzó előfordulásának 13%-át képviseli! Az „r” betű egy ritmikai csoport (azaz egy lélegzetvétellel kiejtett szócsoport) elején, közepén vagy véghelyzetében is megtalálható. A megfelelő magyarázattal és egy kis gyakorlással neked is menni fog!

Kiejtési tipp!

Az „r” kiejtéséhez egy franciatanárnak köszönhetően találtunk egy tippet a neten: ügyeljünk arra, hogy a nyelv hegyed az állkapocs alján maradjon: mivel az „r” frikatív mássalhangzó, enyhén húzd hátra a nyelv hátsó részét, hogy a torokhoz dörzsölje.Mondd hosszan, hogy „ááá”, és húzd vissza a nyelved hátsó részét: gyakorlással nagyon jól kivehető „r”-t kapsz!

Hogyan kell franciául kiejteni a néma betűket?

Egy másik apró kiejtési finomság, ami hatással lesz a francia akcentusra: Molière nyelve tartalmaz jó néhány „néma” betűt. Ezek olyan betűk, amiket leírnak ugyan, de nem ejtenek ki. Az „r” betűhöz hasonlóan, az iskolában a francia órákon a kisdiákok ezt már gyermekkoruktól kezdve tanulják. De azoknak a nem franciául beszélőknek, akik Franciaországba szeretnének jönni, hogy franciát tanuljanak, nem könnyű észrevenni őket és helyesen hangsúlyozni a szavakat.

csend
A franciában rengeteg néma hang van.

Tudtad ? Az ábécé akár 23 betűje is lehet néma bizonyos szavakban. Például az „e” és a „h” gyakran néma, mint ahogy a „t” is a „muets” (azaz „néma” szóban.) Megjegyzendő, hogy egy francia szóban lehet két, három vagy négy ékezet is, de mindig az utolsó szótag az, ami hangsúlyos, még akkor is, ha ez nem feltétlenül tartalmaz ékezetet.

Például: été, régéné, déterrérègle, ancêtre, forêt, étirement, échafaudage, délétère, stb.

Egy szóban több néma mássalhangzót is találhatunk, például itt a vastag betűvel jelöltek : compter, comptabilité, grand-père, grand-mère, automne, condamnation, Montpellier, bourg, Strasbourg, couperet, etc.

Arra is figyelned kell, hogy sokszor a szóvégi mással hangzót nem ejtik, például ezekben a szavakban: fond, rond, long, lot, premier, dernier.

Vegyél nyelvleckéket Franciaországban

Nem titok: a francia kiejtés elsajátításához a legjobb módszer teljesen elmerülni egy francia nyelvű környezetben. A Superprofos tanáraink között rengeteg franciatanár van, ha pedig anyanyelvű tanárral szeretnél dolgozni, nyugodtan csekkold a Superprof francia oldalát. Tanáraink alkalmazkodnak a tanulók különböző nyelvi szintjeihez, bármi legyen is a céljuk: az európai keretrendszer B2 vagy C1 szintjének elsajátítása, a DELF nyelvvizsga letétele, a kultúra és a civilizáció felfedezése stb.

A franciaországi nyelviskolába járás és a minden napi életben való elmerülés lehetővé teszi, hogy folyamatosan gyakorold a franciát. A nap minden pillanata francia lecke: a fogadó családodban, a nyelviskolában, az utcán és az üzletekben, este hazafelé jövet.

Számos weboldalt találhatsz az online francia tanulásra. Ezek lehetővé teszik, hogy ingyenes gyakorlatokat végezz a nyelvi szinted és az akcentusod javítása érdekében. A digitális médiák közül kiemelendő a Le Point du FLE, a Bonjour de France, a Le Web Pédagogique, a Learn TV5 Monde, a Le Ciel, a Ressources FLE, a Le Plaisir d'Aprendre. Azonban sokat segíthet egy tanár, aki a csoportos órák esetében személyre szabott nyomon követést tesz lehetővé, és a csoportos beszélgetésre helyezi a hangsúlyt. Míg magánórák esetén a személyes fejlődéseden lesz a hangsúly. Hallgasd meg, hogyan beszélnek mások, hogy javítsd a francia akcentusod

Mások meghallgatása továbbra is a legjobb módja annak, hogy meghalld, amit mondanak.” Pierre Dac

Más francia beszélők aktív hallgatása a fejlődés egyik leghatékonyabb módja. Azt mondják, hogy azok tanulnak legjobban nyelveket, akiknek zenei fülük van. Hogy miért? Mert jól hallanak! A kihívás az, hogy hozzászoktasd a füledet a francia hangok megkülönböztetéséhez.

Erre több módszer is létezik:

Nézz filmeket vagy sorozatokat

Olvass könyveket vagy sajtót

Beszélgess francia anyanyelvűekkel

És miért ne utánoznád otthon a francia akcentust?

Franciaországba utaznál, hogy felfedezd a francia kultúrát?A cél nem az, hogy mindenáron megszabadulj az idegen akcentusodtól, hanem az, hogy megértsd magad másokkal franciául.A hosszú távú Franciaországi tartózkodás / nyelvtanfolyam is sokat segíthet a francia akcentus elsajátításában: ez a fajta nyelvi képzés ugyanis időt és gyakorlatot ad a fejlődéshez! Manapság sokkal könnyebb nyelvet tanulni, ha motivált az ember, hiszen léteznek olyan segédanyagok, mint például a podcastok, amik elve a francia szóbeli megértése köré épül.

Ez segíthet jobban elsajátítani a kiejtést.És te, hogyan küzdesz meg a francia kiejtéssel? Az utazástól a digitális tartalomig Molière nyelve kitárja előtted a kapuit!

 

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.