Arkhimédész Kr.e. 250 körül megalkotott alapelveitől kezdve, a kvantumgravitáció bizonyítására irányuló versenyig, a fizikai világ megismerésének vágya, úgy megmozgatta az emberi elmét, ahogyan soha más tudományág nem tette.

Ennek ellenére az emberek többsége tart a fizikától. A diákok rettegnek a fizika óráktól, az iskolák számára pedig egyre nehezebb képzett és lelkes szaktanárokat (fizikatanárokat és matematikatanárokat) találni. Arról nem is beszélve, hogy megtalálni őket egy dolog, meg is kell tartani őket.

Annyi bizonyos, hogy a fizika egy sok mindent átfogó tanulmány, ami a szubatomi részecskéktől a csillagászatiig terjed.

A legfontosabb, hogy ne felejtsük el, a fizika tanulás, csak úgy mint bármelyik másik tantárgy esetében, nem azt jelenti, hogy minden résztudományban el kell mélyedned. Természetesen meg kell tanulnod a fizika alapjait, a képleteket és a fogalmakat, de ezek után választhatsz, hogy miben mélyedsz el jobban!

A Superprof ebben a cikkében segít megérteni a fizika alapjait: az anyag tulajdonságait és a viselkedését szabályozó törvényeket, valamint a rá ható erőket.

Örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk neked a múlt és a jelen legnagyobb fizikusait is, akik mind gyökeresen megváltoztatták azt, ahogyan környezetünket látjuk.

Természetesen ismerned kell néhány, a tudományághoz kapcsolódó szót is...

big bang theory
Az Agymenők sorozat menővé tette a fizikát.
A legjobb Fizika tanárok elérhetőek
Dávid
5
5 (9 vélemény)
Dávid
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
István
5
5 (7 vélemény)
István
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dénes
5
5 (5 vélemény)
Dénes
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (5 vélemény)
Balázs
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (4 vélemény)
Balázs
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Csongor
5
5 (3 vélemény)
Csongor
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ákos
5
5 (6 vélemény)
Ákos
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ákos
5
5 (3 vélemény)
Ákos
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dávid
5
5 (9 vélemény)
Dávid
2500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
István
5
5 (7 vélemény)
István
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dénes
5
5 (5 vélemény)
Dénes
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (5 vélemény)
Balázs
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (4 vélemény)
Balázs
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Csongor
5
5 (3 vélemény)
Csongor
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ákos
5
5 (6 vélemény)
Ákos
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ákos
5
5 (3 vélemény)
Ákos
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

 A fizika alapfogalmai

Az Agymenők (eredeti címén Big Bang Theory) többet tett a fizika nagyközönség előtti népszerűsítésének érdekében, mint bármelyik más televíziós sorozat. Nincs azonban néha az az érzésed, hogy a tudományos utalások véletlenszerűek és nem relevánsak, vagy hogy a szereplők  jól hangzó szavakkal dobálóznak olyan könnyedséggel, mintha a következő szuperhősfilmről beszélnének, nem pedig egy komoly tudományról? Talán Penny reakciója is más lett volna, amikor a srácok a munkájukról beszéltek, ha jobban értette volna, miről beszélnek.

Ha szeretnéd elkerülni az ilyen helyzeteket, ismerkedj meg az alábbi szavakkal:

Kvantum: a szó elsődleges jelentése „a lehető legkisebb egység”. Számos fizikai fogalom előtagjaként a legkisebb részecskék tanulmányozásával foglalkozó tudomány írja le. Íme néhány kvantumszintű tudomány terület:

A kvantummechanika, beleértve a kvantumtérelméletet is, a legkisebb energiaskálákkal foglalkozik. Kvantumfizika, kvantumelmélet és mátrixmechanika néven is ismert

A kvantumösszefonódás egy olyan részecske tanulmányozását írja le, ami hatással van az összes többi, hozzá kapcsolódó részecskére.

A kvantumoptika a fény viselkedéstanulmánya; pontosabban a fotonok viselkedését írja le.A kvantum-alagút (alagúthatás) azt a jelenséget írja le, amikor az anyag anélkül változtat helyet, hogy áthaladna bármilyen köztes téren.

Kvantumelektrodinamika: a speciális relativitáselmélet és a kvantummechanika sikeres házassága.

Nem minden kvantumelmélet megalapozott. Például a kvantumgravitáció, az a feltevés, ami a gravitációs erőket kvantummechanikailag kívánja leírni, még bizonyításra vár. A bozonok és a fermionok a szubatomi részecskék két osztálya, amiket Satyendra Nath Bose elméleti fizikusról és Enrico Fermi elméleti és kísérleti fizikusról neveztek el. A hadronnak nevezett harmadik osztály két vagy több kvarkból álló összetett részecske. A hadronok hidalják át a fermionok és a bozonok közötti szakadékot.A kvarkok az elemi részecskék egy másik típusa; ezek az egyetlenek, amik képesek megtapasztalni mind a négy alapvető erőt.

Ez csak egy kóstoló volt a fizika fogalmaiból, ha szeretnél jobban elmélyülni a dologban, olvasd el ezt a cikkünket is!

Az előző részben bedobtunk pár nagy nevet, úgyhogy itt az ideje, hogy megismertessünk a fizika világának legnagyobb alakjaival.

Einstein street art
Einstein neve összeforrt a modern fizikával.

Híres fizikusok

Sokan mondják, hogy celebrity-mániás kultúrában élünk, de ha ez igaz lenne, akkor ezeket a neveket bizony mindenki ismerné. Ezek a tudósok és kutatók a fizika területének igazi rocksztárjai. A fizika, mint tudományág a reneszánsz ideje alatt született meg, bár a természetet és a fizikai világot már jóval azelőtt tanulmányozták.

Bár Galileo hatalmas felfedezéseket tett a kozmoszunk titkaiba, és leszámolt néhány régi elmélettel, mégis William Gilbertet ismerjük az Első Modern Tudósként.

Előtte a fizikusok vagy elmélettel foglalkoztak kísérletezés nélkül, vagy gyakorlati munkával anélkül, hogy olyan elméletet fogalmaztak volna meg, ami lehetővé tenné munkájuk megismétlését.

Gilbert  azonban bevallotta, hogy kerüli a sejtéseket és a filozófálást, így más tudósok is elfogadták a munkamódszerét, és ezáltal a fizika ugrásszerűen fejlődött tudományát.Még ma is rengeteg fizikus követi a kutatási filozófiáját, beleértve:

Alan Guth elméleti fizikus, akinek az elemi részecskeelmélet terén végzett munkája bővítette ismereteinket az Ősrobbanásról. A kozmikus tágulás elméletének úttörőjeként ismerjük.

Edward Witten, a matematikai fizika professzora a húrelmélet és a kvantumgravitáció területén folytat kutatásokat, többek között a matematikai fizika területén.

Roger Penrose a néhai, nagy Stephen Hawking tanára. Az övék nem olyan eset volt, amikor a diák túlszárnyalta a mestert; hosszú együttműködést élveztek, ami egy ponton azt eredményezte, hogy közösen elnyerték a Wolfe-díjat.Bár a fizika területén sokkal több férfi, mint női kutató dolgozik, nem szabad elfelejtenünk, hogy a nők is rengeteget tettek a tudomány felfedezése és fejlődése tekintetében. Még végzős hallgatóként.

Jocelyn Bell Burnell asztrofizikus volt az első, aki megfigyelte és rögzítette a pulzárokat. Felfedezésért fizika Nobel-díjat kapott.

Fabiola Gianotti részecskefizikus és a CERN első női főigazgatója volt annak az ATLAS projektnek a vezetője, amelyen keresztül először figyelték meg a Higgs-bozont.

Sandra Faber asztrofizikus kutatásait a galaxisok fejlődésére összpontosította. Ő volt az első, aki feltételezte, hogy minél fényesebb a galaxis, a csillagoknak annál gyorsabban kell utazniuk. Annyi csodálatos ember kutatja az univerzumunkat elméleti és gyakorlati úton! Miért ne tudnál meg többet róluk?

A fizika kulcsfogalmai

Nem számít, milyen híres a fizikus, vagy milyen nagy felfedezéseket tett, minden fizikai tétel és minden fizikai felfedezés ugyanazon a néhány alapkoncepción alapul.Vessünk egy pillantást a világegyetemre: nagy és még mindig táguló, energiával és anyaggal teli. Az univerzum lenyűgöző fogalom lehet; elvégre olyan nagyon nagy és többnyire feltáratlan! Hihetetlenül hangozhat ugyan, de ugyanazok az erők, amik a világegyetemünk fizikáját irányítják, az elemi részecskékre is érvényesek. Ezek a gravitáció, az elektromágneses erő, a gyenge és az erős kölcsönhatások. Ezek az erők az anyagon kívüliek, és arra hatnak, akár vonzzák, akár taszítják; akár kötnek vagy létrehoznak. Fontos, hogy ne keverjük össze az erőt az energiával. Mindennek van energiája, legyen az potenciális energia, mozgási energia; rugalmas vagy sugárzó energia.A hullámok is energiát hordoznak!

Hanghullámok, mikrohullámok, szeizmikus hullámok, gravitációs hullámok, mind energiát közvetítő jelenségek.

Doctor Who
A BBC legnépszerűbb sci-fi sorozatából sokat tanulhatsz a fizikáról is.

Ami különösen érdekes bennük, az, hogy csak energiát szállítanak, de nem anyagot nem. A gravitációs hullámok különösen elgondolkodtatóak, mert univerzumunk legenergetikusabb folyamatai okozzák őket, és a téridő mentén hullámzanak. Annak ellenére, hogy Albert Einstein 1916-ban megjósolta létezésüket, ilyen hullámokat csak nemrégiben észleltek; 2016-ban, egészen pontosan! Bár a fizika kulcsfontosságú fogalmait nem nehéz elsajátítani, és ha ez megtörtént, tovább dolgozhatsz az elméleti fizika, a kísérleti fizika vagy akár a kondenzált anyagok fizikájában – ez manapság a fizika egyik legaktívabb területe ma!

Lenyűgöző fizikai tények

Még mindig úgy gondolod, hogy a fizika nehéz tantárgy? Semmi sem enyhítette a félelmedet attól, hogy megismerd ezt a csodálatos tudományt? Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy Dr Who nem annyira tudományos fantasztikum, mint inkább fantsztikus tudomány? Legalább is a modern tudomány aspektusait tartalmazza...A jelenlegi kozmológiai modellünk végtelen párhuzamos univerzumot foglal magában, amik boldogan léteznek egymás mellett. Mivel végtelenek, minden, ami megtörténhetett vagy meg fog történni, már megtörtént, egyik vagy másik univerzumban. Ismerősen hangzik?Mi a helyzet a téridővel és a valóság szövetébe szakított lyukkal?Még a Doktor szonikus csavarhúzója is érvényes fizika posztulátum szerint működik: megfelelő frekvenciára állítva egy ilyen eszköz képes lehet a molekulákat más viselkedésre késztetni.

Az igazság az, hogy a nagyszerű szórakozás érdekében ez a sorozat sokat tesz a fizika törvényeinek bemutatásáért! Most lássuk a plazmát. Nem csak az ereidben folydogál, hanem a kozmoszt is betölti; A plazma még nagy felbontású televíziózást is biztosít!A plazma az anyag négy alapvető állapotának egyike; a másik három folyékony, szilárd és gáz.A szó görög jelentése formálható anyag, ez a tulajdonsága pedig egyedülállóan alkalmazhatóvá teszi az orvosi fizika területein – ez egy viszonylag új kutatási, mérnöki (félvezetőgyártás) és természetesen asztrofizikai tudományág.Szerencsére, bár ugyanazt a nevet viselik, a testedben lévő plazma nagyban különbözik a napplazmától. Ha azonos összetételűek lennének, mind felrobbannánk!

Akárhogy is, a plazma fizika egy lenyűgöző tudományág…

Fizikai világunk megannyi csodálatos és elképesztő titkot rejt, és az ember néha elveszhet a rengeteg felfedezésre váró altudomány között: a molekuláris fizikától kezdve az alkalmazott fizikán át, az asztrofizikáig.. te mit választanál? Melyik irányba indulnál?

Az egek felé, hogy a világegyetemet tanulmányozd? Esetleg a részecskefizika mozgatja meg a fantáziádat? Titokban arról álmodozol, hogy a Hadron Részecskegyorsítóban dolgozz?

Nincs más dolgod, csak bátran belevetni magad a fizikatanulásba. Aztán a határ a csillagos ég…szó szerint.

A Superprofon megtalálhatod az online fizika tanárod, akinek segítségével elindulhatsz a végtelenbe… és tovább!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.