A legnehezebb dolog az éneklésben? Megélni belőle!

A híres francia énekes, Jacques Dutronc fenti mondása biztos elbátortalanít pár sztárpalántát, akik minden áron az éneklésből szeretnének megélni. Be kell azonban látnunk, hogy ez koránt sem egyszerű kenyérkereseti mód, és ha kétezer álmodozóból egynek bejön, akkor sokat mondunk. Ha az éneklés csak a legsikeresebb elitnek lenne fenntartva, ritkább lenne az énekszó még az aranynál is.

Szerencsére az énektanulás sokaknak egy kedvenc hobby, az amatőr énekesmadár ártatlan szinte intim örömforrása. Ebben a cikkben ezekről a dalokról fogunk beszélni, arról, ami a halandók életét megszépíti, ami táplálja a hétköznapi ember lelkét.

A dúdolás és éneklés az emberiség univerzális nyelve. A dallamok, bármilyen nyelven legyenek is, mindig lélekemelőek. Még ha nem is értjük a dalszöveget, a zene hangulatát akkor is átérezzük, legyen szó népdalról vagy egy populáris slágerről. Különben Wagner operái nem arattak volna sikert a német nyelvterületen kívül, és nekünk is gondunk lett volna megérteni például a Bánk Bán opera változatát.

rockkoncert
A zene mindig mosolyt tud csalni az arcunkra.
A legjobb Ének tanárok elérhetőek
Erika
5
5 (4 vélemény)
Erika
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (4 vélemény)
Rita
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Adél
5
5 (1 vélemény)
Adél
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Fanni
Fanni
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dorisz
Dorisz
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Erika
5
5 (4 vélemény)
Erika
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (4 vélemény)
Rita
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Adél
5
5 (1 vélemény)
Adél
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Fanni
Fanni
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dorisz
Dorisz
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Az énektanulás és hatása a hangulatra

Az éneklés egy mindenki számára elérhető művészeti forma, ez alól talán csak a némák képeznek kivételt, akiknek még mindig elérhető a zene vagy a színház. Bárki dalra fakadhat, függetlenül attól, hogy tisztán vagy hamisan énekel.

Az énekórák persze hasznosak lehetnek, ha az ember haladást szeretne elérni (ezt részletezzük a cikk végén), az éneklés puszta ténye már önmagában öröm, ráadásul annak is egy különösen gyümölcsöző fajtája.

Az éneklés olyan időtöltés, ami több szempontból is jótékony hatású, ami általánosságban a zene minden formájában igaz. Az éneklés azonban jóval több, hiszen nem csak passzívan élvezzük a dallamokat, mint zenehallgatáskor, hanem aktívan, akár több másik énekes vagy háttérzene kíséretével.

Ha csak hobbiként tanulsz énekelni, az leveszi a válladról azt a stresszt, amivel a Megasztár vagy hasonló műsorok sztárpalántáinak meg kell küzdeni.

Énekelj bátran a zuhany alatt vagy az autóban! Aki az éneklés öröméért dalol, nincs szüksége közönségre a megélhetéséhez, úgy tesz, ahogy a kedve tartsa. Ha úgy dönt, hogy egy kórusban szeretne énekelni, akkor azt saját döntéséből teszi, anélkül, hogy a rutin és gyakorlás súlya a vállára nehezedne.

A zene jótékony hatása a kedvre és a lélekre jól ismert, ebből a tudásból született meg a zeneterápia. Az éneklés, a sporthoz hasonlóan segít abban, hogy megszabadulj a negatív gondolatoktól, a feszültségtől és hasonló negatív érzelmektől.

Howard Gardner, amerikai kutató, úgy véli, hogy a zeneiség az alap agyi funkciók egyike, csak úgy, mint a logika és a nyelv. Ezért dolgoztatni is kell, nehogy elsorvadjon…

Sőt mi több már az anyaméhben megszerettethetjük a zenét a csecsemőkkel, ha éneklünk nekik már a születés előtt is.

A zenének az élet minden területén pozitív hatása van

A zene nem csak a lélekemelő hatása miatt fontos. Ha a saját örömünkért tanulunk énekelni, segít az élet más területein is kiteljesedni.

Azok a gyerekek például, akik énekelnek vagy hangszeren játszanak gyakran jobb eredményeket érnek el, mint a kevésbé dalos kedvű osztálytársaik.

Az ének segítségével fejlődnek az olyan logikai képességeink, mint például a matematika, ahol szintén nagyon fontos a harmónia, arról nem is beszélve, hogy ugyancsak jó hatással van a kreativitásra, a művészi érzékre, és a szépérzékre.

A hangszálak illetve a fülek tornáztatása, (természetesen a hangerőre gondosan odafigyelve) a legjobb megelőzése annak, hogy ideje korán elvesszük a hangunk vagy a hallásunk.

Nem vagyunk egyformák, amikor a hallásról és főleg annak elvesztéséről van szó. Bár az utóbbi főleg az idősebb korosztályt érinti, sajnos a fiatalabbak sincsenek mindig biztonságban, ezért a legjobb megoldás, ha megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy elkerüljük a problémákat.

Az énektanulásnak számtalan és sokféle jótékony hatása van, amik közül talán nem mindet ismeritek.      A helyes hangképzéshez szükséges gesztusok és testtartás a Pilateshez hasonló mély izommunkát igényel, így a tested észrevétlenül erősebb lesz. Ezzel együtt a légzésed is javul, és egyre jobb leszel. Jobban tudatában leszel a testednek, ezzel megnövekszik az önbizalmad is. Talán még a jógáról is lemondhatsz!

Az éneklés nem csak örömforrás, hanem természetes ránctalanító is, ami sokszor jobban sikerül, mint az öregedő celebek sokszor szinte nevetséges plasztikai beavatkozásai.

Hosszútávon a figyelmes artikulálás és az álkapocs mozgás jót tesz az arcizmoknak, segít megakadályozni a ráncok kialakulását és az idő előtti öregedést. Ilyen tekintetben az éneklés szinte az alkohol ellentéte.

Nincs más hátra, mint hogy felelevenítsük a kórusban éneklés örömét, ami nem csak remek móka, de dupla annyi szórakozás, hiszen másokkal együtt élsz át csodás pillanatokat, beszélgettek, jó hangulatú vacsorákat szerveztek… Arról nem is beszélve, hogy a kórustalálkozók és koncertek alkalmával láthatsz új helyeket, és még több érdekes emberrel találkozhatsz.

Tudtok mondani más szabadidős tevékenységet, ami nem jár semmilyen traumával, ellentétben például a sporttal, de ennyi előnnyel jár?

Szeretnél énekórát venni?

nagy színpad
A koncerteken együtt énekelheted a kedvenc dalaidat a zenekarral.

Hogyan tanulj meg stressz nélkül énekelni?

Ha ellenállsz a világhírről való fantáziálgatásnak, akkor könnyed szívvel és nyugodt lélekkel állhatsz neki a dolgoknak. Veszteni való nélkül, sokkal gyorsabban haladhatsz, úgy hogy szinte észre sem veszed!

Azokkal ellentétben, akik konzervatóriumba vagy szigorú zeneiskolába járnak, és napi több órát gyakorolnak, az amatőr énekes úgy halad, ahogy szeretne: énektábor a szünetben, vagy magán énekórák, de mindig a saját ritmusodban, így nem csömörlesz meg. És bármikor szünetet tarthatsz, amikor csak akarsz…

Ha még tisztán is énekelsz, akkor minden szempontból nyert ügyed van. Ha borzasztóan hamisan kornyikálsz, talán jobban jársz, ha nem hallja senki más. Ez viszont motiválhat arra, hogy gyorsan haladj, ami persze rengeteg erőfeszítést igényel. Azonban ha leküzdötted a kezdeti akadályokat, új zenei horizontok nyílnak előtted.

A szolfézs-ismeretek nagyon jól jönnek, vagy mondhatnánk azt is, hogy szükségesek, ahhoz, hogy kibogarászd a kedvenc kottáid, amikhez manapság az internetnek hála ingyen is hozzáférhetsz.

Ilyen szempontból is szerencsés az amatőr énekes, hiszen olyan repertoárt építhet, ami neki tetszik, nem kell sem a közönség, sem a menedzsere akarata előtt meghajolnia.

Szóval válaszd azt a zenei stílust, ami a legjobban tetszik, és indulhat a móka!

Itt találhatsz magán énekórákat.

énekkar
Az énekkarban éneklés nem csak az énektudásodnak tesz jót, hanem a kedvednek is.

Mit tegyen az az amatőr, aki kicsit többre vágyik?

Ha menetközben rájössz, hogy nem csak a saját otthonodban vagy egy közepes kórusban szeretnél énekelgetni, jogod van hozzá, hogy új kihívások után nézz.

A legelején mindenki ugyanúgy kezd énekelni, a különbségek csak a zenetanár személyében rejlenek.

Ezután minden attól függ, hogy mennyi energiát fektetsz az énekóráidba, miről vagy hajlandó lemondani, és mennyi motivációd van ahhoz, hogy fejleszd a technikádat.

Szükséged lesz egy énektanárhoz, aki megmutatja a helyes technikákat, ha szeretnél benevezni egy énekversenyre. Nem kell ám rögtön a Megasztárra vagy a Csillag születikre gondolni, a helyi zeneiskolák is rendeznek versenyeket, ahol akár fel is fedezhetik a tehetségedet…

Egy kis szerencsével és/vagy anyagi ráfordítással bekopogtathatsz a hozzád legközelebb eső zeneakadémia ajtaján, ahol tapasztalt tanároktól lesheted el a mesterség csínyját-bínyját.

Arról se feledkezz el, hogy a sztárok mindenek mellett – vagy előtt? – remek színészek is: uralnod kell a színpadot, ha sikereket akarsz elérni. Ha meg akarod kísérteni a sorsot, a végletekig hinned kell magadban.

Pavarotti nem csak a hangjával nyűgözte le a közönségét, hanem az utánozhatatlan jelenlétével is. Játékával mindig sikerült újraértelmeznie Verdit, sosem okozva csalódást a rajongóinak. Reméljük, sok közös van benned és a zene nagyjaiban, és a nagyra törésed nem végződik… hattyúdalban.

Emlékeztek Susan Boyle-ra a skót énekesnőre, akinek énektehetségét csak 47 éves korában fedezték fel? Talán ugyanez a hihetetlen karrier vár egy másik türelmes amatőr énekesre!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.