Jobban szeretném, ha egy dalról ismernének, mint egy győzelemről.

Alexander Smith, Dreamthorp (1863)

Az utóbbi években megszaporodtak a televízióban a zenés műsorok és a tehetségkutatók. A Megasztár és a Csillag születik a legismertebbek közt vannak, amik főműsoridőben a képernyő elé szegezik a nézőket.

Az iskolaudvarok tele vannak kisfiúkkal és kislányokkal, akik a kedvenc énekeseiket imitálják. Ezt az álmot sokan gyorsan kinövik, míg másoknál megszilárdul, és komoly elhivatottsággá válik.

Elgondolkodtatok már rajta, hogy miért ilyen gyors a szelektálódás?

Hát igen, legtöbbször az ok a tehetség vagy az odaadás hiánya, vagy esetleg a befektetett munkáé. Sokan álmodoznak arról, hogy énekessé váljanak, de semmit nem tesznek, hogy valóra váltsák, pedig egy ponton meg kell tanulni tisztán énekelni!

Senki sem születik sztárnak, hanem azzá válik!

koncerten
A legnagyobb sztárok karrierje is az énekórával kezdődött.

Ki ne álmodott volna arról, hogy nagyközönség előtt énekeljen?

Rúzsa Magdi, Justin Bieber, Taylor Swift… Még annyi híres nevet felsorolhatnánk! A 21. században, meg az előzőben is a kamaszok és a fiatalok sokszor a hírességeket választanak példaképül, a szüleik helyett.

Pedig ahhoz, hogy a világturnézó idoljukhoz hasonlítsanak, fel kell gyűrni az ingujjat, és megduplázni az éneklésbe fektetett erőfeszítéseket, és tökéletesíteni a művészetüket.

Az éneklés ízére rá kell érezni. Ha úgy érzed, hogy csak a terhedre van, inkább ne is álmodj arról, hogy ezt tedd meg életed értelmévé! Inkább válts karriert.

Az éneklés utáni vágyat érlelned és táplálnod kell, ami kemény munkával és lemondásokkal jár. A motivációdnak végig melletted kell lennie, hogy aztán a mindenféle énekversenyeken tanúskodjon a kitartásodról. Szinte lehetetlen teljesen egyedül belevágni. A nehézségek csak szárnyát szegnék az énekes palántának.

Gyakran jobb nem egyedül kezdeni, hanem belépni egy kórusba, zenekarba vagy kvartettbe, hogy társakkal az oldaladon vágj neki a kihívásoknak.

Még ha van is kedvenc zenei stílusod, próbálj ki más zsánereket is, például a gregoriánt (vagy más egyházi zenét), hip hop, soul, folk, pop rock, satöbbi. Ha kísérletezel egy kicsit, a jókedv mindig elkísér az ambíciód felé vezető utadon.

Miért ne próbálnál ki egy online énekórát?

A legjobb Ének tanárok elérhetőek
Erika
5
5 (4 vélemény)
Erika
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (4 vélemény)
Rita
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Adél
5
5 (1 vélemény)
Adél
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Fanni
Fanni
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dorisz
Dorisz
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Erika
5
5 (4 vélemény)
Erika
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (4 vélemény)
Rita
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Adél
5
5 (1 vélemény)
Adél
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Fanni
Fanni
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dorisz
Dorisz
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Az operaénekes különös útja

Manapság a populáris dalok (legyenek magyarok vagy külföldiek) igazán népszerűek. Az operaénekesek bár patinás hagyományt követnek, korántsem kapnak annyi figyelmet, mint a milliomos celebek.

Minden esetre, ami a hangképzést és gyakorlatokat illeti, a magánénekórák sokat segíthetnek, ha abban reménykedsz, hogy egy napon felveszed a saját dalaidat.

Ha egy barokk kottát szeretnél követni, vagy szopránói karrierről álmodozol, akkor fontos elsajátítanod a helyes légzéstechnikákat, a kórus és vokáléneklés titkait, illetve azokat az elemeket is, amiket bármelyik másik énekesnek is ismernie kell, hogy kitűnjön a tömegből vagy, hogy színesítse a repertoárját.

Amellett, hogy akár karrierlehetőség is lehet, melyben mind a hangszínnek, mind a hangterjedelemnek kiemelkedőnek kell lennie, arra is remek lehetőség, hogy megtanulj gyakran nagyon komplex zenei kísérettel énekelni (főleg Wagnernél!)

Az alto például idegen nyelven énekel, ismeri a hangképző gyakorlatok minden titkát, és az acapella részeknek köszönhetően tudja, hogyan hangsúlyozzon.

A baritonok énekórái tökéletesek arra, hogy az éneklés mellett a színházi játékodat is tökéletesítsd, hiszen ott van melletted a rendező, akinek tanácsait később felhasználhatod, amikor mondjuk Eddát vagy Rolling Stonest énekelsz!

opera
Az operaházban csodaszép környezetben énekelhetsz.

A musicalek világa

A régi századok vígoperái és a modern musical sikerek, mint a Macskák vagy Az Operaház fantomja világszerte belopták magukat a közönség szívébe. Ha te is a rajongók közé tartozol, manapság már kifejezetten musicaléneklésre szakosodott énekórára is beiratkozhatsz. A musicalek sokkal jobban néznek ki videofelvételen is, mint akár az opera, akár a színházi darabok. A musicalek tele vannak kellemes és fülbemászó dallamokkal, és szerethető szerepekkel.

Fejleszd az énektudásod úgy, hogy megtanulsz pár szívednek kedves musicaldalt, és meglátod, milyen gyorsan fogsz haladni!

A musical egy harmadik gyakorlási lehetőséget is felvonultat. Miért ne teremtenéd meg az improvizáció segítségével a saját karakteredet, vagy akár karaktereidet?

A szép hang természetesen előfeltétel, de ha ez teljesül, akkor nincs más hátra, mint a színészi képességeid csiszolása, hogy haladhass tovább a híresség felé vezető úton. Nem egy új sztárt fedeztek így fel.

Tökéletesítsd a zenetudásod az éneklés segítségével

Keveset gondolunk bele, de nincs olyan zenész, aki nem tud, a maga módján, énekelni.

Hegedű, orgona, furulya, cselló vagy egyéb kamarazene: bármilyen zenésznek elég jó fülének kell lennie, hogy tisztán énekeljen. Azt azért meg tudjuk bocsátani neki, ha nem énekel tisztán.

Még a karmesternek is jól kell ismernie az éneklést, hogy jól tudja vezényelni a zenekart egy hangverseny alkalmával.

Ugyanez vonatkozik azokra, akik a tánc segítségével szeretnék a kenyerét keresni: a ritmusérzéket is elősegíti, ha az ember ura a hangszálainak.

Arról nem is beszélve, hogy a világ leghíresebb énekesei nem csak a mikrofont szorongatják. Általában játszanák legalább egy hangszeren, és a tánctudásukkal is elkápráztatnak minket (gondolj csak Michael Jacksonra), és ne feledkezzünk meg az énekes-dalszerzőkről sem.

Dalt írni nem csak nagy öröm, de nagy büszkeség is. Így részt vehetsz az emberi kreativitás ünneplésében. Bach Messe-je, Mozart Requiemje, Mendelssohn, Monteverdi, Fauré, Schubert, Gounod, Berlioz, Haendel, Vivaldi, Beethoven, Brahms, Puccini és Bellini művei: ezen híres zeneszerzők mind azért alkottak maradandót, mert tökéletesen ismerték a zeneelméletet, a hangszereket és az énekhangokat.

A zene világának sokkal tágabb a horizontja, mint azt elsőre gondolnánk.

A hang- és fénytechnikusok, a dekoratőrök, illetve a különböző ügynökök a maguk módján mind művészek, és a legtöbbjük szoros viszonyt ápol az énekkel.

Ez fordítva is igaz: ha egy énekes kiismeri magát a hangszerekben (keress nyugodtan magadnak egy zongoratanárt például), a zeneszerzés és a színjátszás hatalmas előnyt jelenthet, amit egy jó zeneakadémián mind megtanulhatsz.

Inspirálódj az ének által más művészeti ágakban.

Ha egy díva teljes átéléssel ad elő egy dalt, az éneke inspirál más művészeket. Az irodalom és a zene kölcsönösen inspirálja egymást, gondoljunk csak a Bánk Bánból írt operára. A zene pedig még a festészetben is éreztette hatását. A két világháború közt a szürrealisták híres énekesek dalait hallgatva festették a műveiket. A kortárs szobrászok szinte nem is tudnak zenehallgatás nélkül alkotni.

zongora
A zongoratanulás is segíthet az éneklésben.

Hogyan tanulj meg énekelni?

Kétségtelenül a türelem a kulcsszó, aminek segítségével a tehetség talaja, zsenialitást teremhet. A zeneiskola az első hely, ahol kopogtatnod kell. Pontosabban, egy énekiskoláé, ami választhatsz egy zenével foglalkozó egyetemi képzést vagy tanfolyamokat.

Az iskolai keretek közt történő oktatást kiegészítheted magánórákkal, akár a saját otthonod kényelmében. Semmi sem dobhatja meg úgy az önbizalmad, mint amikor tökéletesen eltalálod a hangokat, még a legmagasabbakat is. A zenei ismeretek nem születnek velünk, meg kell tanulnunk őket. Ezért, ha szeretnél ebben a világban elhelyezkedni, jobb, ha egy énektanár gondjaira bízod magad.

Sokszor egy jó mester kezei alatt válik a tanulóból kiemelkedő énekes.

Egy utolsó tanács azoknak, akik híres énekessé akarnak válni, maradj edzésben, hogy ne fulladj ki egyszerűen

A megjelenésedre is figyelned kell, hogy ápolt legyen vagy méltó egy adott stílushoz. Ha van egy jól felismerhető imidzsed, az emberek jobban felfigyelnek rád. Ha pedig befutsz, a rajongók könnyen azonosulhatnak veled.

Az óvatosság egy karrier minden lépésénél fontos, legyen az hosszú vagy rövid, profi vagy amatőr: vigyázz az érdekbarátokkal és csalókkal, akikből sajnos szép számmal akad itt is, mint mindenhol.

Különösen vigyázzatok a hízelkedőkkel, nehogy úgy járjatok, mint a holló La Fontaine meséjében!

 

 

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.