Gyakorlat teszi a mestert – tartja a mondás. Jelen esetben azt is mondhatnánk, hogy éneklés teszi az énekest. Mindegy, hogy zeneiskolában, énekmagántanárral, esetleg énekkarban gyakorlod szorgosan a dalolás művészetét, a kedvenc dalaid előadása mindig nagy örömet okoz.

Ha a hallgatásból az előadás mezejére lépsz, az segít abban, hogy kilépj a passzivitásból, és jobban magadénak érezd a dalt.

Mindegy, hogy a saját szórakoztatásodra teszed, vagy azért, hogy bármikor megfelelő hangulatot varázsolhass egy bulin, nincs is jobb annál, mintha azért tanulsz énekelni, hogy előadhasd a történelem legszebb dalait.

A legjobb Ének tanárok elérhetőek
Erika
5
5 (4 vélemény)
Erika
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (4 vélemény)
Rita
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Adél
5
5 (1 vélemény)
Adél
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Fanni
Fanni
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dorisz
Dorisz
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Erika
5
5 (4 vélemény)
Erika
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Rita
5
5 (4 vélemény)
Rita
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Júlia
5
5 (3 vélemény)
Júlia
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Adél
5
5 (1 vélemény)
Adél
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Fanni
Fanni
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márta
Márta
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Dorisz
Dorisz
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Sosem lehet elég korán kezdeni: gyermekdalok

Az igazán egyedi hangokat már gyerekkorban könnyű kiszúrni. Sőt már az anyaméhben is megszerettetheted gyermekeddel a zenét, aztán pedig léteznek egész kicsiknek szánt énekórák.

A babák nagyon szeretik a zenét, így a gyerekek a nyelv elsajátításával egy időben már énekelni is elkezdhetnek, ugyanúgy, ahogy az idegen nyelv tanulását is érdemes már ebben a korban elkezdeni.

Nem csak azért jó ötlet már korán elkezdeni az énektanulást, mert a gyermeki hangoknak olyan bájos a csengése, aminek következtében a gyermekkórusok hangzása valami egészen különleges, hanem mert a helyes hangképzést könnyebb gyerekként megtanulni. A fiatal elme még nagyon befogadó és rugalmas.

Miért ne próbálnál ki egy online énekórát?

Arról nem is beszélve, hogy a hangszalagok korai használata abban is segít, hogy később könnyebben énekeljenek tisztán, és segít abban, hogy az izmok az elkövetkezendő években is feszesek maradjanak.

Az énekléshez szükséges helyes légzéstechnika segít, hogy jó egészségnek örvendj, és jót tesz a szervezet fejlődésének is.

Ha olyan dalokat keresel, ami magával ragadja a gyerekeket, ne aggódj, az erre szakosodott tanárok rengeteget ismernek. Te is nyugodtan elmerülhetsz a gyermekkori emlékeidben, hátha eszedbe jut pár kedvenc! Ha évtizedek múltával nehezen emlékszel vissza zsenge gyermekéveid dalainak szövegére vagy akár dallamára, az internetet mindig segítségül hívhatod. Rengeteg ingyenes mondókás és gyermekdalos gyűjtemény létezik, nézz csak körül a Youtube-on.

Tanítsd meg gyermekeidnek az olyan örök slágereket, mint a Bújj, bújj zöld ág, A part alatt, vagy a Tavaszi szél.

A közhiedelemmel ellentétben a gyermekdalok nem középszerű dalocskák. Tudtad, hogy a Hull a pelyhes fehér hó dallamát Mozart komponálta. Ugyanez a dallam az alapja a legismertebb ábécés dalnak is, amit gyermekednek megtanítva két legyet ütsz egy csapásra. Nem csak egy jót énekeltek, de még a betűket is megtanuljátok.

kislány
Érdemes a gyerekeket korán megismertetni az éneklés örömével.

Tanuld meg a legszebb népdalokat

Fiatalok és kevésbé fiatalok gyakran másolják híres énekesek öltözködését, életstílusát vagy művészetét. Ezek a sztárok gyakran fényűző élnek, amit persze a népszerűségük miatt engedhetnek meg maguknak.

Azonban ha jobban megnézzük a társadalmunk egészét, azt vesszük észre, hogy a zene szerepe hátraszorult a régebbi évszázadokhoz képest: a különböző egyéni ízlések és a fülhallgatók miatt sokkal kevesebb a közös éneklés, ami régen a munkások napjait színesítette. És nem, a Hófehérke és Hét törpéből ismert „Hej hó, hej hó, víg dalt dalolni jó!” című ismert nótája nem számít.

Talán csak a legapróbb falvakban vagy a népdal kórusokban maradtak meg ezek a hagyományon.

Vannak még köztünk olyanok, akik a régmúlt úttörő dalaira is emlékeznek, vagy a „Nyolc óra munka” kezdetű örökbecsűt énekelgették munkába menet.

Bartók Béla és Kodály Zoltán gyűjtésének köszönhetően a népdalok velünk maradtak, és beépültek az iskolai énekórák anyagába. Énekkarban, hagyományőrzőként vagy néptáncosként tovább ismerkedhetünk velük.

A népdalok alapjai gyakran ősi dallamok, amik az évszázadok során alakultak, változtak és melyekhez dalszövegek csatlakoztak.

A Tavaszi szél vizet áraszt egy lágy, tavaszköszöntő, ami nagy hírnévre tett szert, amikor 1986 júliusában Freddie Mercury elénekelte budapesti koncertje során. Rögtön be is lopta magát a közönség szívébe.

Sok népdal őrzi a történelem eseményeinek emlékét. Gondoljunk a szabadságharc idejéről származó énekekre, mint a „Kossuth Lajos azt üzente” vagy a „Fel-fel vitézek a csatára,” amit Klapka indulóként is ismerünk.

„A Vidróczki híres nyája” a betyárok korszakába enged betekintést, amire egy fajta keserédes nosztalgiával emlékezünk.

A legszebb szerelmes dalok gyakran hívják segítségül a természet motívumait, amitől egyszerre egyszerűek és költőiek. Gondoljunk az „Ablakomba besütött a holdvilág / ez a kislány olyan, mint a gyöngyvirág” vágyakozó-szomorú sorai vagy az „Az árgyélus kis madár nem száll minden ágra: Én sem fekszem mindenkor szép paplanos ágyba” természeti és otthoni képeinek költői keveréke.

Ne feledkezzünk meg a számtalan ivó- és katonadalról, vagy a később, a szovjet időkben ránk maradt mozgalmi dalokról.

Énekelj francia sanzonokat és magyar modern klasszikusokat

Eddig olyan dolgokról beszéltünk, amire nem is számítottatok, a népdalokról, amikből a régi magyar világról tanulhatunk. Fordítsuk szemünket kicsit modernebb dolgok felé, ahol már fellelhetők új technológiák és a hangképzés is átalakult.

Ha a mai magyar zenei világra vagy kíváncsi, hallgass bele a Petőfi Rádió kínálatába, vagy látogass el a fiatalok által kedvelt szórakozóhelyekre, ahol megannyi feltörekvő vagy már befutott együttest hallgathatsz meg élőben.

Ha a magyar zene nagy klasszikusait szereted, mint Cserháti Zsuzsa, az LGT vagy Zorán könnyű dolgod lesz az éneklésükkel, hiszen a dalaik annyira ismertek, hogy szinte szolfézs óra nélkül könnyen el tudod énekelni őket.

énekes kislány
A kedvenc dalaid előadása mindig örömet okoz.

Ha a sanzon őshazájának művészeivel szeretnél ismerkedni, ott van a méltán híres Edith Piaf (akinek Je ne regrette című dalát, ha máshonnan nem, az Eredet című filmből biztosan ismered), és a nálunk talán kevésbé ismert Jacques Brel és Georges Brassens. Érdemes meghallgatni a dalaikat, mert nem csak dallamosak, de ha franciául tanulsz, sokat segíthetnek a hallott szövegértésben és a kiejtésben. Érdekes felfedezés lehet Dalida is, aki olasz szülőkhöz Egyiptomban született francia énekesnőként különböző kultúrák nyomát viseli magát.

A harmincas években felgyorsultak a dolgok, sok országban, köztük Franciaországban is, megjelent az amerikai befolyás és rengeteg új zenei műfaj.

Michel Polnareff énekes-zeneszerző a pop színterén tevékenykedett, mint Jean-Jacques Goldman és Claude François. Ki ne ismerné a kanadai énekesnőt Céline Diont, aki a Titanic betétdalával belopta magát mindenki szívébe és fülébe.

Charles Aznavour az irodalmi minőségű dalszövegekre helyezte a hangsúlyt, ahogy  Francis Cabrel és Serge Gainsbourg is, akiknek könnyedségűk napjainkban is megtalálja a helyét. Egy jó dalszövegíró olyan érzéseket tud bennünk felidézni, mint egy nagy regényíró.

A lista még hosszú, de szorítkozzunk talán a legismertebbekre: Maurice Chevalier, Michel Sardou, Marc Lavoine, Daniel Balavoine, Juliette Greco, Georges Moustaki, Alain Bashung, Yves Montand, Claude Nougaro, Johnny Hallyday, Lara Fabian és Serge Reggiani.

Ezzel a listával már neki vághatsz a francia sanzonok és dalok világának.

Mindenkinek megvannak a saját kedvencei, miért ne csinálnál magadnak egy lejátszási listát, hogy aztán gyakorolhass a dalokkal.

Érdemes azonban néha kitekinteni a saját buborékunkból és felfedezni más műfajokat: rap, gospel, soul, hip hop, gregorián ének, stb. A legjobb első lépés talán, ha beiratkoztok egy nektek szimpatikus zeneiskolába. Ne feledjétek, a műfajok keverése nemhogy nem tilos, hanem egyenesen ajánlott!

Tippek, az énektanuláshoz, ha sztár akarsz lenni

Hódítsd meg a világot külföldi dalokkal

Nem nevezhetünk valamit teljes körű zenei oktatásnak, ha csak a saját országunk dalaira koncentrálunk. Nem kell abszolút hallás ahhoz, hogy a külföldi zenészek remekműveiből csemegézzünk.

Ez arra is remek módszer, hogy az énekléssel egy füst alatt megtanulj egy idegen nyelvet is: nincs is jobb annál, mint az ilyen szóbeli gyakorlatok arra, hogy megtanuld a kiejtést, a helyes hanglejtést és akcentust.

Egy nyelv hangjainak elsajátítása nem megy egyik percről a másikra, ezért is jó ötlet minden lehetséges módszert bevetni a gyakorlásra, aztán ha úgy érzed, hogy van még mit javítanod, akkor…

Angol gyakorlásra ott van a Beatles pop-rockja, vagy a Rolling Stones dübörgő slágerei. Ezekkel jól érezheted magad, és anélkül szórakozhatsz, hogy megfájdulna a torkod. Ha valami modernebb dologra vágysz, nyitva áll előtted az egész mai zenei szcéna, Billie Eilishtól kezdve Beyoncén, Taylor Swiften át Ed Sheeranig vagy a keményebb rock együttesekig.

Spanyolul ott van a Gipsy Kings vagy Shakira, míg olaszul (többek közt) Eros Ramazzoti szövegeivel gyakorolhatsz.

A zuhany alatt vagy máshol, énektanárral vagy anélkül, hagyj magadnak lehetőséget az érzelmeid kifejezésére a kedvenc dalaiddal. Mert ne feledd, mindenekelőtt a saját örömödért kell énekelni.

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.