Aki nem képes tisztán énekelni, annak a lelkiismerete sem tiszta.

Szvoren Edina magyar írónő

De nem mindenkinek van szép tiszta hangja és azok, akik nem így születtek, bizony gyakran irigylik az “énekesmadarakat” és csak sok munkával érik el ugyanazt a szintet.

Az éneklés megtanulásához nemcsak sokat kell gyakorolni, de bizony kitartónak is kell lenni. Pláne kezdőként, hiszen nemcsak az éneklés helyes technikáit, de a zene alapjait is el kell sajátítani.

Ebben a cikkben azonban nemcsak a kezdőkhöz szólunk, hanem azokhoz is, akik már tisztában vannak az alapokkal és fejlődni szeretnének. 

Szeretnél szebben énekelni? Szeretnéd megtanulni, hogyan irányítsd a hangodat?

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, melyek segítségével a lehető leggyorsabban fejlődhetsz.

éneklés zongorakísérettel
Bizony nem olyan egyszerű kísérettel énekelni, mint azt gondolnád! Meg kell majd tanulnod igazodni a ritmushoz, a hangokhoz, a jó ütemben kell elkezdened énekelni, odafigyelni az ismétlésekre...
A legjobb Ének tanárok elérhetőek
Viktor
5
5 (21 vélemény)
Viktor
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrícia
5
5 (4 vélemény)
Patrícia
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Erika
5
5 (4 vélemény)
Erika
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Fáy luca boróka
5
5 (2 vélemény)
Fáy luca boróka
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Eszter
5
5 (2 vélemény)
Eszter
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Eszter
5
5 (3 vélemény)
Eszter
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Viola
5
5 (4 vélemény)
Viola
2900Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Viktor
5
5 (21 vélemény)
Viktor
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrícia
5
5 (4 vélemény)
Patrícia
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Erika
5
5 (4 vélemény)
Erika
2000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sára
5
5 (6 vélemény)
Sára
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Fáy luca boróka
5
5 (2 vélemény)
Fáy luca boróka
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Eszter
5
5 (2 vélemény)
Eszter
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Eszter
5
5 (3 vélemény)
Eszter
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Viola
5
5 (4 vélemény)
Viola
2900Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Honnan tudhatod, hogy tisztán énekelsz-e?

Nem tudod eldönteni, szép hangod van-e? Ebben a részben elmagyarázzuk, hogy tudod eldönteni, hogy hogy döntheted el, tiszta vagy hamis-e a hangod!

Először is, mit jelent egyáltalán az, hogy “énekelni”? Közös megegyezés alapján azt nevezzük jó énekesnek, aki tisztán énekel, vagyis vissza tudja énekelni helyesen a hallott hangokat.

Egy hang pedig valójában egy bizonyos frekvenciának felel meg. Azok, akik tisztán énekelnek, lényegében könnyebben meg tudják találni a megfelelő frekvenciát. 

Velük ellentétben azok, akik hamisan énekelnek, nem tudják megtalálni és visszaénekelni a hallott frekvenciát. Igazából nincs azonban egységes szabály, ezért könnyen lehet, hogy jó énekhangod van, de hamisan énekelsz, mint ahogyan az is előfordulhat, hogy van egy bizonyos hangterjedelmen belül tisztán énekelsz, de azon kívül egyáltalán nem tudsz kiénekelni semmit.

Hacsak nem vagy egy az afáziával küzdők közül, egészen biztosan rendelkezel a helyes hangképzéshez szükséges alapokkal.

Ha pedig azt szeretnéd megtudni, hogy tisztán énekelsz-e, vedd fel! Vedd elő a telefonodat vagy egy számítógéphez csatlakoztatott mikrofont és énekelj! Utána pedig hallgasd vissza (igen, először mindig nagyon furcsa, amikor az ember saját magát hallja énekelni), hogy el tudd dönteni, mi megy jól és min kell még javítanod. 

A hangterjedelmedet is tesztelheted a következő módszerrel: indulj el a lehető legmagasabb hangtól, amit még pont ki tudsz énekelni (anélkül, hogy úgy éreznéd, hogy itt és most elszakadnak a hangszalagjaid), majd lépkedj lefelé egészen addig, amikor már úgy érzed, hogy nem tudsz tovább menni. Ekkora a hangterjedelmed!

Persze ezt mindet csak akkor tudod kiénekelni, ha előtte beénekeltél.

John Lennon
Izgalmas gyakorlás lehet megpróbálni utánozni a nagy zenészeket! John Lennon, Elvis Presley, Madonna, Shakira, Pavarotti, Eminem, Kurt Cobain, Miley Cyrus... Kinek mi a sajátossága?

Szoprán vagy vagy bariton?

Ne aggódj, a hangkészleted kategorizálása legfőképp a klasszikus zenében fontos, hiszen ez alapján tudjátok majd behatárolni, hogy melyik szólamot kell énekelned.

Íme néhány tipp, melyekkel fejlesztheted a hangképzési technikádat:

— a helyes testtartás elengedhetetlen!

— kövesd a ritmust

— figyelj oda a kiejtésre

— nézd meg az állkapocsmozgató gyakorlatokat

— gyakorold be az erős, hangos éneklést

— énekelj vagy dúdolj valakinek, amíg fel nem ismeri a dallamot

— ismerkedj a különböző hangszerek hangszínével

— skálázz

— hallgasd mások énekhangját

— keress légzésgyakorlatokat

Ahhoz, hogy jó énekes legyen belőled, a következőkre van tehát szükséged: 

A helyes testtartás, mint már mondtam, elengedhetetlen: emeld fel a fejed, húzd be a hasad és lélegezz megfelelően. Minden jó énektanár egyet fog velem érteni: nagyon fontos a gyakorlás élvezete is! Ha szereted, amit csinálsz, akár éneklésről legyen szó, akár bármilyen más témáról, sokkal gyorsabban fejlődsz majd!

Mennyi idő alatt lehet megtanulni énekelni?

Az énekespalánták mindig gyors eredményeket akarnak.

Ebből a részből megtudhatod, körülbelül mennyi időre érdemes számítanod az éneklés technikáinak az elsajátításához.

Az énektanárok első és legfontosabb megfigyelése szinte minden esetben az, hogy a diákjaik összességében sokkal kevésbé kezdők, mint azt gondolják magukról. Az óra elején óvatosan, bátortalanul be szokták vallani a legtöbben, hogy otthon a zuhany alatt bizony el szoktak énekelni egy-két Quimby vagy Ed Sheeran számot.

A zene úgy is jelen van a mindennapjainkban, hogy néha észre sem vesszük és még ha nem is érted el azt a képzettségi szintet, amit szeretnél, egészen biztosan jobban tudsz te is énekelni, mint gondolod.

Ennek az első és legfontosabb oka a közös éneklések, melyekkel el tudjuk sajátítani a zene alapjait, mint például a hangok egy dallammá való összekötését.

Az alapok ismerete nélkül is könnyedén fejlődsz majd egy magántanár segítségével, ráadásul az énektanárod rögtön az első órán felméri a szintedet, hogy utána annak megfelelően tudj haladni.

Az énektanár feladata tehát az, hogy végigkísérje a diákokat a tanulás útján.

Van azonban néhány előfeltétel, melyek nélkül nem fogsz tudni tisztán énekelni:

— először is, ne legyen semmilyen neurológiai rendellenességed, ami megakadályozna az éneklésben

— a hangszálad, a gégéd és a rekeszizmod legyenek jó egészségben

— legyél motivált

— na meg persze élvezd az éneklést!

Az énekelni akarás ugyanis mindennek az alapja, hiszen enélkül nem tudsz majd fejlődni. Itt is, mint az élet minden területén a lelkesedés szár nyakat ad.

Egy másik gyakran felmerülő kérdés a zenészek nagy mumusának, a szolfézsnak az ismerete.

Természetesen jól jön, ha tudsz kottát olvasni, de ne aggódj, az énektanárod nem fog elküldeni akkor sem, ha nem tudod, mi az egyvonalas cé. Nem feltétlenül a konzervatóriummal kezdődik az énektanulás!

Ha nem tanultál még sose szolfézst, valószínűleg eleinte inkább a hangképzésre és a helyes kiejtésre koncentrálnak majd az órák és nem a szolfézsra.

Rengeteg énektanár inkább arra motiválja a diákokat, hogy fejlesszék a hallásukat, mint hogy bemagolják a különböző zeneelméleti adatokat.

A tanulás első lépése tehát a célod meghatározása.

Gondold végig, miért is szeretnél énekelni és mi motivál a fejlődésben.

A motivációdból kiindulva pedig a tanárod segíthet pontosítani a célodat és ezután olyan tantervet állít majd össze, amivel a saját tempódban érheted el ezt a célt.

Körülbelül egy hónapba telik az alapok elsajátítása (természetesen óraszámtól függően, heti három órával biztosan gyorsabban éred el a kívánt eredményt, mint havi eggyel), 3-4 hónap a hangképzés különböző technikáinak az elsajátítása, nagyjából egy év alatt mondhatod majd el magadról, hogy tudsz énekelni és legalább két év, mire kényelmesen, bármikor és bármilyen szituációban szívesen énekelsz majd.

Milyen egy énekóra?

Hány énekórán kell részt venni, amíg valaki megtanul rendesen énekelni?

Összeírtuk neked a legfontosabb szempontokat.

Először is megismételném, hogy minden a célodtól és a tanulási ritmusodtól függ.

Mindenki meg tud tanulni énekelni. Az énekóra az első lépés a művésszé válás hosszú útján.

A tanárod először is megtanítja majd neked a helyes testtartást, ugyanis nagyon fontos, hogy egyenesen, magadat kihúzva állj, hiszen így a legszabadabb a hang útja.

Így a legkönnyebb megtölteni a tüdődet levegővel, amit utána éneklés közben kilélegzel.

Akár zeneiskolában tanulsz énekelni, akár magántanárnál, a következő témákra számíthatsz:

— hasi légzés 

— testtartás

— kiejtés és artikuláció

— hangterjedelem

— hangszín

— a test és a hang kapcsolata

— a leírt hangjegyek megszólaltatása

— a hang tisztasága

Az énekóra tehát elengedhetetlen része a folyamatnak, hiszen így fogsz tudni megtanulni jól énekelni. Az első órán valószínűleg a tantervről lesz szó, na meg persze a céljaidról és a motivációdról.

Együtt kiszámoljátok majd, körülbelül mennyi énekórára lesz szükséged ahhoz, hogy megtanulj énekelni, hogy mennyit kell majd otthon egyedül gyakorolnod ahhoz, hogy ez tényleg meg is valósuljon és azt is, hogy mikor érsz rá.

A gyors fejlődés kulcsa: a gyakori és rendszeres énekórák, amikre el is mész, nem pedig csak betervezed őket! Heti egy-két óra bőven elég, ahhoz, hogy látványos legyen a fejlődés.

Körülbelül tíz alkalom alatt biztos alapot építesz majd a további tudásnak.

Ha pedig tovább szeretnél haladni a zenetanulás néha rögös, de mindig izgalmas útján, azért érdemes ennél hosszabb ideig órákra járnod!

mikrofonba éneklő gyerek
Fel is veheted magadat, majd hallgasd vissza, hogy megtudd, hogyan hangzol! Így megfigyelheted a hangszínedet, a hangod erősségét, magasságát, na meg persze azt is, hogy tisztán énekelsz-e!

Hogyan fejleszd a technikádat?

Lehet, hogy szép hanggal születtél, lehet, hogy inkább azok közé tartozol, akiket repedtfazék-hangúnak szokás hívni, de ne aggódj, mindenre van megoldás! Íme néhány tipp!

Először is, használhatsz:

— online segítséget a hangod fejlesztéséhez (YouTube, telefonos appok és podcastek)

— online énekórák (akár egyetemi kurzusok is: MOOC)

— hallgass sok zenét és vedd fel magadat is, ahogyan énekelsz

— tesztelgesd a különféle technikákat

— olvass könyveket az énektanulásról

A hangod fejlesztésének elengedhetetlen része a beéneklés és a gyakorlatok, hiszen a helyes technika a szép énekhang alapja.

Biztosan te is hallottad már a gyönyörű Mendegél a mandarin, ez bomba jó, ez bomba jó! dalt és csodálkoztál, hogy vajon miért pont ezt a sületlenséget énekelgetik… Nos, íme a régen várt válasz: a beéneklés egyik legbeváltabb technikája az egymás után következő hangok éneklése, a különféle hangközök megugrása kicsitől a nagyig. Mendegél a mandarin, dó-ré-mi-fá-mi-ré-dó, ezek egész és fél hangnyi lépések. Ez bomba jó, dó-szó-mi-dó, ez egy kvint, majd egy kis terc és egy nagy terc. Rengeteg ilyen gyakorlat van, ezek olyan funkciót látnak el, mint például a nyújtás futás előtt. Ahogyan a maratonfutó sem vág bele csak úgy ébredés után egyből, úgy az énekes sem kezdi a napot az Éjkirálynő áriájával.

Vannak még ezen kívül internetes segítségek is, például YouTube videók, appok és podcastek, kattints ide, ha szeretnél többet megtudni a témáról!

Ezek akkor is jól jönnek, ha egyedül tanulsz énekelni, hiszen az sem lehetetlen. 

Nagyon jól jönnek például a hangszálaid bemelegítéséhez, de akkor is, ha improvizációs feladatot tűztél ki magad elé. 

És bár ezekkel gazdagabbá és érdekesebbé teheted a tanulás folyamatát, az biztos, hogy az énektanár személyre szabott programját és tanácsait azért semmi sem helyettesítheti.

Még egy tipp: hallgass zenét és lehetőleg minél változatosabbat! Minden zenei stílusnak más és más a jellegzetessége és így mindegyikhez más hangszín passzol. Egy jazz énekes ugye, hogy nem ugyanúgy hangzik, mint egy country vagy egy metál?

Remélem, ezekkel a tippekkel előrébb lendítettem kicsit az énektanulásodat. 

A lényeg, hogy semmiképp ne add fel, akármennyi időbe telik is!

Mint az élet minden területén, itt is eljön majd a pont, amikor úgy érzem, stagnálsz. Ez teljesen normális. Ilyenkor sem szabad azonban abbahagyni, hanem esetleg járj kicsit gyakrabban órákra egy darabig, kérj új darabot, új kihívást, keress új tankönyvet

Csak ügyesen!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.