Az informatika csak egy eszköz, mint az ecset vagy a ceruza.

Griffon

A magyar billentyűzet kiosztás beállítása egy billentyűkombinációval, a touchpaddel, vagy a beállítások menüben igazán gyerekjáték. És mégis sokan akadnak, akiknek ez az egyszerű művelet is fejtörést okozhat. Egy 2016-os HVG-n megjelent cikk szerint az iskolai informatikaoktatás messze van a kívánatostól. Még a számítástechnikai szakközépiskolába járó diákok nagy része is elveszti az érdeklődését a képzés végére.

Íme egy informatikai gyorstalpaló kezdőknek, amiből azt is megtudhatod, hogyan állítsd be a magyar vagy angol billentyűzet kiosztást.

A legjobb Informatika tanárok elérhetőek
Tamás
5
5 (13 vélemény)
Tamás
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bálint
5
5 (2 vélemény)
Bálint
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Boldizsár
5
5 (3 vélemény)
Boldizsár
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Golobics
Golobics
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrik
Patrik
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márk
5
5 (2 vélemény)
Márk
6500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sándor
Sándor
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Àdám
Àdám
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tamás
5
5 (13 vélemény)
Tamás
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bálint
5
5 (2 vélemény)
Bálint
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Boldizsár
5
5 (3 vélemény)
Boldizsár
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Golobics
Golobics
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Patrik
Patrik
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márk
5
5 (2 vélemény)
Márk
6500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Sándor
Sándor
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Àdám
Àdám
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Mire jó az, ha átállítod a billentyűzeted nyelvét?

A Hootsuite 2018-ban globális kutatást végzett a digitalizációról. Ennek adatai szerint 2018-ban már a magyarok közel 80% internet felhasználó volt, mely populáció nagy része egybe esik az urbanizált területeken élőkkel. A felnőtt lakosság majdnem 96%-nak volt valamilyen mobiltelefonja, aminek kétharmada okostelefon volt. A magyar internetezetők számát olyan 7,7-7,8 millióra becsülték.

A digitalizáció már a legtöbb szakmát elérte, és manapság szükséges, hogy az ember rendelkezzen a lapvető informatikai ismeretekkel, ha a technológiai forradalom korában releváns szeretne maradni.

A vállalkozás igazgatása, a könyvelés, a kiadás, a weblaptervezés, a marketing referenciák (SEA, SMO, SEO), mind digitalizálódott napjainkban.

Ha tudod, hogy hogyan változtasd meg a számítógéped nyelvét, könnyedén írhatsz más nyelveken, például angolul, ami hasznos lehet például, ha fordítanod kell.

Az is előfordulhat azonban, hogy egy véletlen elütéssel elállított a billentyűzeted, vagy a macska átsétál rajta, és nem találod az utat vissza a magyar billentyűzet kiosztáshoz, ami bizony olyan elírásokhoz vezethet, mint a „hogz” a „hogy” helyett vagy „[ssyeg” az „összeg” helyett. „Magzar billentz#yet ruley” mondják gyakran a magyar kiosztásért nem lelkesedő informatikusok.

Ha magyarról angolra váltasz, a „Z” és az „Y” helyet cserélnek, amiből sok galiba származhat, főleg ha nem tudod, hogyan váltsd vissza.

A billentyűzet nyelvének átállítása külföldi utazásra is felkészíthet, hiszen Angliában például QWERTY billentyűzetet használnak. Így a dolog nem ér felkészületlenül, hiszen nem csak a magyar billentyűzet kiosztást ismeritek.

Ha nem változtatod meg a billentyűzet kiosztásod, akkor az emaileid és a nagy utazásodról beszámoló blogod tele lesznek elírásokkal.

Telepítetted már az Office-csomagot a gépedre?

billentyűzetek
A billentyűzet átállítása megkönnyebbítheti az életed.

A QWERTY billentyűzetkiosztás izgalmas története

Miért rendezték a billentyűket ilyen olvashatatlan betűhalmazba?

A billentyűzetkiosztás eredetéhez a számítógép őséhez, az írógéphez kell visszanyúlnunk. 1873-ban Christopher Latham Sholes (1809-1890) rájött, hogy az ábécérendben lévő betűk megnehezítik a gépelést.

Amikor a betűk még A-tól Z-ig voltak sorba rendezve, az írógép kalapácsai folyton összeakadtak az angol nyelvben gyakran használt betűk esetében, olyan kombinációknál, mint például az „a” és „b” vagy a „d” és „e.”

A QWERTY billentyűzet feltalálásával Christopher Latham Sholesnak sikerült kellő távolságba helyeznie a leggyakrabban használt betűket, így jelentősen megkönnyítve a titkárnők életét.

A Magyarországon használt QWERTZ billentyűzetkiosztást leginkább Közép-Európában és germán nyelveknél használják. Ennek az előnye, hogy könnyen megtaláljuk rajta a magyar ékezetes betűket, a magyar idézőjelet, amiket más billentyűzetkiosztásoknál sokkal komplikáltabb lenne megtalálni.

Kíváncsi vagy, hogyan írj @-t egy QWERTY billentyűzeten?

Nyomd le a Shiftet és a 2-es számot.

Hogyan tudod megváltoztatni a számítógéped nyelvét?

Képzeld el például, hogy New Yorkban vagy, és Magyarországra szeretnél emailt küldeni. Ha átállítod a géped és a billentyűzeted nyelvét magyarra, sokkal hatékonyabban tudsz majd gépelni. A jó hír az, hogy nem kell csak ezért egy magyar billentyűzetet venned! Legyen szó PC-ről vagy Macről, egyszerűen átállíthatod a QWERTY billentyűzetet QWERTZ-re. Ha külföldről rendelsz például Macbookot, szükséged lesz erre a lépésre, ha az ékezetes betűket is használni szeretnéd. Használhatsz például egy programot, ami újraírja a billentyűzet kiosztást (remapping program). Ez furcsán hangozhat, de arról van szó, hogy a program megváltoztatja néhány – vagy az összes – billentyű értékét.

Először le kell töltened egy újrarendezéshez szükséges információkat tartalmazó mappát, aztán kövesd a következő lépéseket:

  • Menj a Gépházba, és kattints az Idő és Nyelv ikonra.
  • Válaszd a Nyelvet.
  • A Billentyűzet fül alatt, a legördülő listából válaszd a magyart.

Tudod, hogyan kell képernyőképet készíteni Macen vagy PC-n?

színes billentyűzet
A billentyűzet nyelvének átállítása a nyelvtanulásban is segíthet.

Hogyan változtassuk meg a billentyűzet nyelvét billentyűkombinációval?

A végére hagytuk a legegyszerűbb megoldást: a billentyűkombinációk segítségével könnyedén válthatsz magyar kiosztásról angolra és vica versa?

Azok, akik minden nap számítógépekkel dolgoznak, köztük mi is, itt a Superprof szerkesztőségében, szeretjük, ha a Windowsos manipulációk gyorsak és egyszerűek.

Ha Windows gépen van, két billentyűkombináció könnyítheti meg az életed:

Shift + Alt

Alt Gr + Shift

A Shift a Ctrl feletti, nyíllal jelölt billentyű, aminek segítségével nagybetűt írhatsz.

Ha szeretnéd letiltani a lehetőséget, hogy véletlenül átállítsd a billentyűzeted nyelvét, ebben is segítünk.

Ezt kell tenned:

  • Menj a Gépházba, és ott a már jól ismert Idő és Nyelv almenübe.
  • A Nyelvek alpont alatt, a Preferált nyelvek listában kattints arra a nyelvre, amit szeretnél eltávolítani.
  • Kattints az Eltávolítás gombra.

Hogyan állítsd át a billentyűzet kiosztásod QWERTY-ről QWERTZ-re okostelefonon?

2018-ban a magyarok 85% használt legalább hetente egyszer valamilyen közösségi média platformot, és heti szinten körülbelül tizenöt órát töltöttek ilyen oldalak böngészésével. Az elmúlt években ez az arány biztosan megnövekedett. Az előző statisztikából láthattuk, hogy majdnem minden felnőtt magyarnak van már telefonja, így érdemes azt is tudni, hogy a telefonodon hogyan állítsd át a billentyűzetet.

Az Androidnál néha a rendszer elég szeszélyes: vagy saját magától átállítódik a billentyűzet nyelve, vagy az ember véletlenül félreüt, és befejezetlenül küldi el az üzenetet, esetleg megérintesz egy gombot a képernyődön, de teljesen más betű jelenik meg…

Most elmondjuk, hogyan kerüld el ezeket a galibákat…

  • Nyisd meg a telefonod beállításait.
  • Válaszd ki a Nyelv és bevitel opciót.
  • Válaszd ki a Billentyűzet majd a nyelv opciókat.
  • Válaszd ki a legördülő listából a kívánt opciót (QWERTZ Magyarország, QWERTY Egyesült Királyság, hasonlók)

Ezek után, ha minden jól megy, használhatod is a QWERTZ billentyűzeted. Amint hozzáadsz egy nyelvet vagy ábécét, egy kattintással meg is változtathatod. Csak vess egy pillantást a képernyőd aljára a Space-hez közel, és láthatod, hogy milyen nyelvre van beállítva a billentyűzeted. (HUN, ENG, FRA, stb.)

iPhone-on és iOS-en a lépések nagyon hasonlóak: a földgömbre kell koppantanod a space mellett, hogy megváltoztasd a beviteli módokat.

Készen állsz egy informatikakurzusra?

És végeztünk is! Most már ismeritek az összes praktikát, amivel átállíthatjátok a billentyűzeteteket.

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.