Bizonyos szempontból nézve a korrepetálás egy áldás (az ára ellenére), a gyerek szemszögéből nézve viszont büntetésnek tűnhet. Az elvitathatatlan, hogy hasznos. Míg az iskolának nincs ideje arra, hogy lelassítson a tananyagban valahányszor egy diáknak nehézségei támadnak, a magántanár erre bármennyi időt rá tud szánni és különböző irányból meg tudja közelíteni a problémát és a diákjához tudja igazítani a tanítási stílusát.

Szerintünk egy bizonyos nézőpontot kellene visszaállítani. Rengetegen úgy gondolják, hogy a házi korrepetálás elsősorban a tanulási nehézségekkel küzdő diákoknak lett kitalálva. Ez azonban egy degradáló meghatározás, hiszen, mint ahogyan az mindjárt látni fogjuk, ennél sokkal többről is lehet szó.

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

Egyre többen választjuk a különórákat, hogy kiegészítsük az iskolában elsajátított tananyagot

Mind ezt látjuk magunk körül: más szülőknél, a barátoknál… Egyre gyakrabban fordulunk magántanárhoz, hogy segítséget kapjunk a házi feladat megírásában, vagy akár különórákat vegyünk. A magánórák így napjainkban az iskola kiegészítéseként vannak jelen az életünkben. Ezt a hónapról hónapra és évről évre villámgyorsan fejlődő érdeklődést a korrepetálás iránt mi, a Superprof dolgozói is nyilván észrevettük. De mi is lehet ennek az oka? Szerintünk két főbb magyarázata van a jelenségnek.

korrepetálás választása
A magánórák nélkülözhetetlenek a továbbtanuláshoz

Korrepetálás, az iskola ideális kiegészítője

Napjainkban nagy változások mennek végbe az oktatási rendszerben, vegyük például a pedagógus életpálya és a portfólió bevezetését. Nem célunk kritizálni senkit, de nem tudjuk nem észrevenni a házi korrepetálást övező egyre nagyobb érdeklődést. A szülők vajon már nem bíznak meg a matematika, idegen nyelvek (angol, német, francia, spanyol), fizika, kémia és egyéb tárgyak iskolai oktatásában? A házi korrepetálás növekvő népszerűsége vajon milyen kapcsolatban áll az oktatási rendszer változásával?

Ez talán vádaskodásnak tűnhet, térjünk inkább vissza ahhoz a megközelítéshez, mely szerint a házi korrepetálás az iskolai oktatást kiegészíti és segíti az általános iskolától kezdve a gimnáziumon át az egyetemig.

Egy gyerek nem feltétlenül kerül jó, motiváló osztályközösségbe és ilyen esetben, függetlenül attól, hogy alsós, felsős, gimis, vagy akár érettségire készülne, csak hagyjuk elkallódni? Nyilván nem. Megoldást pedig gyakran a házi korrepetálás nyújt.

Az állami oktatásban a tanároknak egy meghatározott tantervet kell követniük, amitől nem nagyon térhetnek el és nem is lassíthatnak le, hogy minden lemaradó diáknak segítsenek, még ha meg is teszik a tőlük telhető legtöbbet. De ezáltal az új témakör megjelenése nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ön gyermeke mindent elsajátított. Ha pedig elakadt valahol, még fontosabb lenne neki segíteni és kiegészíteni az iskolában tanultakat.

Házi korrepetálás a szülői segítség helyett

A házi korrepetálás egyre elterjedtebb a társadalmi változásoknak köszönhetően is. Valójában a szülők élete változott meg és lett sokkal aktívabb.

Az anyák az előző generációkhoz képest sokkal és egyre többet dolgoznak. Így mindkét szülő egyre több időt tölt a munkahelyén és hazaérve nem feltétlenül marad elég idejük még a gyerekek matematika házi feladatára is. A szülőket ebben segítendő, a korrepetálás egy új alternatíva a gyermek tanulmányainak kézben tartására.

Még ha a szülők beszélnek is idegen nyelveket vagy a nemzetközi gazdálkodás szakértői, együtt tanulni fizika, kémia, irodalom, nyelvtan, történelem vagy földrajz órára rengeteg idő, amit nem feltétlenül tudnak rászánni. Egy szakmabeli segítségül hívása tehát jó alternatívának tűnik.

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

Korrepetálás: hasznos segítség a tanulással küszködő diákoknak

Amikor házi korrepetitort keresünk, érdemes figyelembe vennünk gyermekünk tanulói típusát. Szerintünk kétféle diák van:

  • akinek nincsenek nehézségei, sőt, és nagy tervei vannak a jövőbeli tanulmányaira nézve (jó jegyek, jó érettségi, neves egyetemre való bekerülés…)
  • akinek felzárkózásra van szüksége, hogy elkerülje a bukást.

A magántanároknak ez utóbbi profil egészen nagy kihívás tud lenni, mert a gyors tempó miatt egyre jobban küszködő diákot szépen lassan elborítják az iskolai feladatok, emiatt pedig demotivált lesz. A szülőknek tehát minél hamarabb cselekedniük kell, hogy elkerüljék a behozhatatlan lemaradást.

Itt jön képbe a házi korrepetálás. A személyre szabott óráknak, az interaktív feladatoknak, a másfajta megközelítésnek és ismétlési módoknak köszönhetően a diák egy új módszerrel tanul. Mint ahogyan azt már kifejtettük korábban, a korrepetálás egy szabadabb pedagógiai módszert engedélyez a tanárnak, mint az állami oktatás. És annak érdekében, hogy gyermekünk végre megértse, miről is van szó matekórán, két különböző pedagógiai módszer, csak jobb lehet, mint egy, nem?

A korrepetálás nem garantálja a tanulmányi sikereket, de biztosítja a felzárkózást. A személyre szabott oktatásnak köszönhetően a magántanár lelassít és különféle szemszögekből megközelítve többször átveszi a nehézséget okozó témakört a tanulóval. Ez egészen kivitelezhetetlennek tűnik egy harmincvalahány fős osztályban.

Korrepetálás a neves egyetemekre való bejutásért

A másik tanulói profil az a diák, aki nagy célokat tűz ki maga elé. Nemcsak az aktuális témakörből szeretne jobb jegyet kapni, hanem minden tárgyból, hogy azután később felvegyék egyetemre.

Legtöbbször ezt a szülőktől jön és a tanuló nem tud mindent egyedül kivitelezni, kivéve, ha egészen elsőbbrendűen intelligens. Ha nem ez a helyzet, egy magántanár segítsége megoldást kínálhat az esetleges nehézségekre. Neki köszönhetően a tanuló:

  • gyakorolhatja az órán tanult idegen nyelveket,
  • plusz fizika- és matematikapéldákat oldhat meg, hogy később emelt szinten érettségizhessen ezekből a tárgyakból,
  • új tanulási módszereket sajátíthat el,
  • és személyre szabott, egyéni visszajelzést kaphat a fejlődéséről: mind a tananyagban való előrehaladásáról, mind a módszerek elsajátításáról.
egyetemre bejutás
Emelt szintű érettségi nélkül kevesebb pontot érünk el a felvételin

A korrepetitor tehát nemcsak az egyes tárgyakkal küszködőknek lett kitalálva, sőt. Viszont talán az óvodában, a nagycsoportban még nem ajánlott. Hamarosan eljön annak is az ideje!

Testreszabott segítség a házi feladat megírásában otthon

Az elmúlt években több változás is volt a különböző tanórák mennyiségét tekintve, de összességében nem lett kevesebb órája a diákoknak. Néhány tárgyból viszont, bár lecsökkentették az óraszámot, a tananyag mennyisége nem változott arányosan.

A személyre szabott segítség így még aktuálisabb, mint eddig. Nemcsak mert felsőben, gimnáziumban és az egyetemen is rengeteg a házi feladat, hanem mert az ezekre kapott jegyek alapján értékelik a diákok teljesítményét a tanév során.

De mikor kicsi valaki, nem feltétlenül tudja még motiválni magát, hogy megfelelően tanuljon. Itt jön képbe a korrepetálás triptichonja: a szülő-diák-tanár hármas, akik együtt dolgoznak és fejlődnek. Fontos kiemelni, hogy a házi korrepetálás nemcsak azoknak jelenthet megoldást, akiknek nehézségeik vannak a tanulásban, hanem azoknak is, akik hosszútávú segítséget keresnek személyre szabott visszajelzéssel, hogy jobban teljesítsenek.

A korrepetitor, avagy az új iskolai tréner

Fontos, hogy felismerjük, a korrepetitornak más a feladata, mint egy tanárnak az iskolában. Nem áll kis egy osztály elé magyarázni, de nem is egy barát, még ha házhoz jön is.

A korrepetitor rendhagyó módon áll hozzá az oktatáshoz, egyenlő a diákjával, ugyanakkor követi az oktatási rendszer számára előírt tantervet. Ez egy egészen újszerű megközelítés gyermeke számára.

A korrepetitor nem szeretne senkit lenyűgözni a tudásával, vagy gyorsan végigszaladni az anyagon. Az egyetlen célja, hogy a diák mindent megértsen.

A munkája eredménye tehát az, ha a tanuló elsajátította, amit kellett az adott témakörben.

Hogy ezt a célt elérje, egy valóságos iskolai trénerré kell válnia. Erről szól a korrepetálás. A korrepetitor átadja az elméleti anyagot, segít kiemelni a lényeget, majd segít átültetni azt a gyakorlatba is.

korrepetítor
Egy korrepetítor segíti elsajátítani azt, amelyet az iskolában nem tudtunk

De nemcsak ez a feladata. Néha a cél elérése érdekében le kell győznie az iskola által kreált mentális akadályokat: trénerré válik, hogy megértse a hogyant és a miértet, és hogy ezután mindent helyre tudjon rakni. Erre pedig minden tárgyban szükség lehet: matematika, magyar, történelem, földrajz, angol, német, kémia, fizika, biológia…

Korrepetálás: az élet egy másik iskolája

Szerintünk ezért is lehet úgy tekinteni a korrepetálásra (otthon vagy akár online), mint az élet egy másik iskolájára. Az igazi iskola tudást, társaságot és perspektívát ad, a korrepetálás pedig egy nagyszerű kiegészítés ehhez.

A korrepetitor segít befoltozni az óvoda, alsó és felső tagozat, gimnázium és egyetem által hagyott lyukakat. Az a célja, hogy belemerüljön az apró részletekbe olyan tantárgyakban is, ami esetleg egy kifejezett küszködés a diáknak. Amikor gyermekünk elakad és nem tud tovább haladni, egy egyéni oktatásra van szüksége, hogy fejlődjön.

Ne habozzon, vágjon bele a korrepetálás kalandjába!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.