Magyarországon a tanterv része az idegennyelv-tanulás, így az iskolában meg tudsz tanulni angolul. A gond csak annyi, hogy a módszerek nem a legmegfelelőbbek ahhoz, hogy elsajátítsd az alapokat és folyékonyan tudj beszélni. A rosszul hallható hanganyagok és az alacsony óraszám sem könnyítik meg az angoltanulást.

A befogadóbbak, akiknek “jó a nyelvérzékük”, jó nyelvi alapokat szerezhetnek, melyeket aztán egy külföldi kurzus során vagy a munkahelyen fejleszthetnek, míg a többiek egész életükben ezt mondják majd: “mindig is rossz voltam angolból”.

A jó hír: ez nem végleges! A “túl öreg vagyok már az angoltanuláshoz?” kérdésre a válasz tehát egyértelműen, hogy nem! Bármely életkorban tanulhatsz angolul, ezt rengeteg példán keresztül megfigyeltük már. Készen állsz arra, hogy angolul beszélj?

A legjobb Angol nyelv tanárok elérhetőek
Zsolt
5
5 (14 vélemény)
Zsolt
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (7 vélemény)
Melinda
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lotti
5
5 (6 vélemény)
Lotti
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (12 vélemény)
Balázs
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (7 vélemény)
Nikolett
10000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zoltán
5
5 (5 vélemény)
Zoltán
3700Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Andrea
5
5 (6 vélemény)
Andrea
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsolt
5
5 (14 vélemény)
Zsolt
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (7 vélemény)
Melinda
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lotti
5
5 (6 vélemény)
Lotti
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (12 vélemény)
Balázs
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (7 vélemény)
Nikolett
10000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zoltán
5
5 (5 vélemény)
Zoltán
3700Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Andrea
5
5 (6 vélemény)
Andrea
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Nincs maximum életkor az angoltanulás megkezdéséhez!

Gyakran úgy gondoljuk (rosszul!), hogy az idegennyelv-tanulás csak kisgyermekkorban lehetséges, hiszen csak így garantált az, hogy természetesen és folyékonyan beszélsz majd angolul. Ez egy hibás elképzelés. Semmi sem áll annak az útjában, hogy felnőttként elkezdj angolul tanulni, természetesen a megfelelő módszerekkel! Ha az a célod, hogy folyékonyan beszélj angolul, angolórákkal vagy azok nélkül is elérheted!

Tudósok bebizonyították, hogy az agynak meg kell mutatnunk, hogy nyelvtanulási folyamatban vagyunk ahhoz, hogy stimulálja az erre a célra kialakított területeit, nevezetesen a Wernicke-területet (mely lehetővé teszi a megértést) és a Broca-területet (amely pedig a szóbeli kifejezést teszi lehetővé). Ha gyermekkor után tanulunk egy idegen nyelvet, például az angolt, a Broca-terület különbséget tesz az anyanyelv és a második nyelv között.

Ez, hogy az agy külön kezeli az anyanyelvet az idegen nyelvektől azonban semmilyen szempontból nem gátolja a nyelvtanulást, akár folyékony angoltudásig!

angolul hallgatni
Fejleszd a hallásértésedet hangoskönyvek vagy YouTube videók segítségével

Hosszú szólisták vagy igeragozási táblák bemagolása nem feltétlenül segít mobilizálni a nyelvtudásodat egy beszélgetés során, és pont ez az oka annak, hogy az iskolai angoltanulás sokaknál nem a legeredményesebb. Igenis bele kell venni a gyakorlatot is a tanulásba, a házi írás nem elegendő az angoltudáshoz (ha egyáltalán megírod…). Ez az oka annak, hogy a legjobb módszer arra, hogy angolul megtanulj és használd az angol nyelvet a nyelvi közeg!

Többféle megoldás közül válogathatsz:

— hosszútávú külföldi út: lehetséges úticélok Anglia, az Egyesült Államok, Ausztrália…

— jelentkezni egy nyári egyetemre, hogy angolul tanulj és beszélj a program teljes ideje alatt.

— anglofónoktól tanulni és beszélni velük az interneten vagy személyesen. Például a Polyglot Club szokott szervezni találkozókat, vagy részt vehetsz a budapesti nemzetközi diákok programjain, esetleg csatlakozhatsz a nemzetközi poliglott konferenciához is!

Tudtad, hogy az idegen nyelvi szókincs fejlesztése közben ugyanazok a területei aktiválódnak az agynak, mint csokoládéevés közben (az öröm és az agyi jutalmazó központ)?

A Current Biology című folyóiratban egy német kutatócsoport a barcelonai Biomedikai Kutatóintézettel közösen közzétett tudományos hipotézise szerint a kora gyermekkori nyelvtanulás a szülőkkel való folyamatos interakció során a pozitív érzelmekhez kapcsolódik, ami megkönnyíti a tanulást és az emlékezést. Ha tehát az angoltanulás szórakoztató, semmiképp ne hagyd ki!

Angoltanulás felnőttkorban: a fiatalos agy

Ha meg szeretnél tanulni angolul, ez lehet kíváncsiságból, egy utazás kedvéért vagy munkahelyi okokból. Van azonban egy orvostudományi aspektusa is, ami a felnőttkori nyelvtanulást szorgalmazza, ami még akár nyugdíjas korban is jótékony hatású lehet.

Egy 2014-ben, a Journal of Neurolinguistics-ben, az University of Pennsylvania kutatói által publikált tanulmány szerint az idegennyelv-tanulás segít lassítani az agy öregedési folyamatát és így a kognitív képességeink csökkenését. Egy hat hetes tanulmány során kínaiul tanuló brit önkénteseknél figyelték meg az agyi hálózatok összekapcsolódásának növekedését a legjobb tanulóknál.

nyelvtanulás előnye
A nyelvtanulás folyamatosan stimulálja az agyat

Dr. Ping Li szerint “a korábbi eredményekkel ellentétben az agy sokkal képlékenyebb, mint gondoltuk. Még anatómiai változásokat is láttunk az agyban (az időseknél), ami nagyon biztató. Egy új nyelv elsajátítása segíthet jobban öregedni.” Más szóval, az angol nyelvtanulás egészségesen tartja az agyat és küzd annak öregedése ellen, ami bizonyos szenilitással kapcsolatos betegségek elleni küzdelemben is segíthet.

Egy 2007-es kanadai tanulmány azt is megállapította, hogy azok az emberek, akik két nyelvet beszélnek anyanyelvi szinten, több évvel késleltethetik a kognitív hanyatlás első jeleit. Ha több tudományos tanulmány is ugyanarra a következtetésre jut, nevezetesen, hogy egy idegen nyelv tanulása pozitív hatással van az agyra, akkor van okunk közelebbről is megvizsgálni a dolgot!

Motiváló, ugye?

Angoltanulás felnőttkorban: tippek

Az iskola, intenzív nyelvtanfolyam vagy angol nyelviskola nélküli nyelvtanulás lehetséges, de tudnod kell, hogyan is kezdj bele!  Íme néhány tipp és tanács a mindennapokra, hogy szoktasd a füledet az angol nyelvhez és megtanuld azokat a híres idiómákat:

— Filmezz és sorozatozz angolul: először érdemes eredeti nyelven, magyar felirattal nézned, majd eredeti nyelven angol felirattal. Ennek két oka is van: először hozzászoktatod az agyadat az angol nyelv hangzásához, az akcentushoz, a kiejtéshez, a mondatalkotás módszeréhez, utána pedig asszociálod a hallott szöveget a szavak helyesírásához, ami nemcsak a kiejtést támogatja, de a szókincset is gazdagítja.

— Olvass angol újságcikkeket vagy magazinokat kezdetben. Később bevállalhatsz novellákat, majd regényeket is, akár kétnyelvű változatban is, hogy vissza tudd ellenőrizni, ha valamiben nem lennél teljesen biztos.

— Fordítsd le és tanuld meg a kedvenc dalaid szövegét, hogy ne csak halandzsázz, amikor meghallod.

— Levelezz anglofónokkal: így megfigyelheted a mondatszerkesztésüket, amely nagyban különbözik a magyartól, valamint a szókincsedet is fejlesztheted (például a wordreference.com oldal segítségével, csak hogy egyet mondjunk). Bátran kérd, hogy javítsanak ki!

— Gyakorold a beszédet élőben vagy a számítógéped segítségével (Skype vagy Zoom válnak hamarosan a legjobb barátaid, vagy pedig nézz körül, mennyibe kerülne egy angol óra).

— Gyakorold a nyelvtant, mondatszerkesztést, helyesírást és igeragozást. Rengeteg oldalon gyakorolhatsz az interneten, vagy kereshetsz könyvet is megoldókulccsal. Még egy tipp: keress célzottan nyelvvizsga-felkészítő könyvet, például TOEIC-ra.

angol nyelvtanulós alkalmazások
Használd ki a technológiát: keress angol applikációkat, nézz angolul sorozatot, olvasd angolul a híreket, gyakorold a rendhagyó igéket online...

Angoltanulás bármikor: az “5 perc angol” módszer

Rengetegen köszönhetik az angoltudásukat Szalai Nóra módszerének, az 5 perc angolnak. Vállalkozóként a férjével nyitottak nyelviskolát teljesen saját tananyag alapján, ahol a cél elsősorban az angol nyelv megszerettetése volt különféle témák feldolgozásával. Először a diákjaiknak küldték el ezeket a napi öt perces angolleckéket, akik annyira elégedettek voltak a módszerrel, hogy terjesztették és hamarosan több ezres, majd százezres nagyságrendű követőtáboruk lett.

Most már van 5 perc angol magazin, nyelvkönyv, weboldal… A sikerét pedig nemcsak annak köszönheti, hogy a világ minden témájában érdekes cikkeket, videókat és hanganyagokat találnak az angolul tanulni vágyók, de a személyesebb hangvételnek is: Szalai Nóra személyesen, a nevét adva szólít meg mindenkit. 

Nézz körül az interneten, ugyanis rengeteg szintfelmérőt, videókurzusokat, nyelvtan- és szókincsfejlesztő tanulókártyákat, segítséget a hivatalos levélíráshoz, nyelvvizsgafelkésztő tanfolyamokat és érettségi feladatsorokat találsz… Egyszóval bármit, amire szükséged lehet az angoltanulás során!

A konklúziónk tehát, hogy a válasz az “öreg vagyok már az angoltanuláshoz?” kérdésre egyértelműen egy magabiztos NEM! Tanulhatsz angolul 25, 42 vagy akár 57 évesen is gond nélkül, elég, ha motivált vagy és a megfelelő eszközöket használod. Ez lehet a szórakozás (például filmezés, sorozatozás vagy interjúk nézése angolul), programok (például nemzetközi társalgási találkozók bárokban, hogy gyakorold a beszélt nyelvet) és persze kevés, de annál gyakoribb “homework” (házi feladat) segítségével, hogy begyakorold a nyelvtan és az igeragozás alapjait és az automatikussá váljon.

angol nyelvtanulás kezdőknek
Sosem késő elkezdeni, mi lenne, ha már ma belevágnál?

A magyar akcentusod miatt pedig ne aggódj! Mindenkinek van egy kis akcentusa, amit lehet fejleszteni különféle gyakorlatokkal. Sőt, ha belegondolsz, annyian beszélnek annyiféle angolt a világban, igazából nem is akkora probléma, ha itt-ott még belecsúszik egy pörgős magyar r… Majd belejössz! Ha nagyon motivált vagy, tényleg bármikor menni fog.

Olvass arról is, hogyan tudsz angolul tanulni siketként!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.