Körülbelül hatvanezer hallássérült ember van ma Magyarországon. Ennek vannak különböző változatai attól függően, hogy a hallás milyen mértékben és mikor károsodott.

Azoknál, akik születésüktől fogva siketek, vagy még az előtt veszítették el a hallásukat, hogy megtanultak volna magyarul, prelingvális, vagyis (anya)nyelv előtti siketségről beszélünk. Nekik az anyanyelvük a jelnyelv, aminek köszönhetően megtanulnak kommunikálni és beilleszkedni a társadalomba.

A siket diák tehát ugyanúgy egy diák, mint bárki más.

A Hallássérültek Budapesti Tanintézetében a tanterv része az idegennyelv-oktatás is. 

Hogyan tanulhatsz siketként angolul?

Meg tudsz tanulni folyékonyan angolul siketként?

Minden siketnek megoldható a nyelvtanulás?

Vannak speciális, fogyatékossággal élő személyek számára kialakított nyelvtanulási módszerek az angoltanuláshoz?

Mikor és mennyi idő alatt tudsz megtanulni angolul?

Először is, igenis meg lehet tanulni angolul hallássérültként is, itt vannak a tippjeink és tanácsaink!

A legjobb Angol nyelv tanárok elérhetőek
Zsolt
5
5 (14 vélemény)
Zsolt
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (7 vélemény)
Melinda
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lotti
5
5 (6 vélemény)
Lotti
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (12 vélemény)
Balázs
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (7 vélemény)
Nikolett
10000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zoltán
5
5 (5 vélemény)
Zoltán
3700Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Andrea
5
5 (6 vélemény)
Andrea
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsolt
5
5 (14 vélemény)
Zsolt
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (7 vélemény)
Melinda
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lotti
5
5 (6 vélemény)
Lotti
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (12 vélemény)
Balázs
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nikolett
5
5 (7 vélemény)
Nikolett
10000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zoltán
5
5 (5 vélemény)
Zoltán
3700Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Andrea
5
5 (6 vélemény)
Andrea
5500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

A hallásértés javítása különórák segítségével

Mint halló társaidnak, neked is az angol beszélt és írott nyelvet is tanulnod kell ahhoz, hogy jó nyelvhasználó legyél. Mennyi időbe telik így nyelvet tanulni? Nem mindenki kezdi egyenlő esélyekkel a nyelvtanulást…

Először is, sokkal könnyebb úgy megtanulnod angolul, ha tudsz az anyanyelveden, tehát magyarul szájról olvasni, esetleg beszélni is. 

filmnézés angol nyelven
YouTube-on, Netflixen, Disney+-on és számos másik platformon is be tudsz állítani angol vagy magyar feliratot

Vannak, akik nem teljesen veszítették el a hallásukat, ők meg tudnak tanulni beszélni különféle módszerek segítségével.

Az egészséges emberi fül 400 000 hang megkülönböztetésére képes.

A részleges halláscsökkenésben szenvedők számára a hallókészülékek jelenthetnek megoldást: képesek kiszűrni a háttérzajt és hangosítani azt, amire szükség van. Ők könnyebben megtanulnak beszélni, rájuk inkább a beszédhangok néha hibás ejtése, esetleg egyes hangok módosítása vagy egyáltalán nem ejtése jellemző, ellentétben a teljesen siketekkel, akik nagyobb nehézségek árán vagy esetleg egyáltalán nem tanulnak meg beszélni.

A különböző mértékű halláscsökkenéssel élőknek eltérő módszerekre van szükségük. Az angoltanárok nagy feladata a kiejtés javítása, kihasználva a mozdulatok és a vizuális anyagok nyújtotta lehetőségeket. Szerencsére napjainkban már rengeteg módszer és eszköz áll halláskárosult társaink rendelkezésére.

A tanárod valószínűleg ismeri a jelnyelv alapvető nyelvtani szabályait és segíteni tud neked abban, hogy milyen nyelvi hasonlóságok alapján tudod könnyen elsajátítani az adott nyelvtani szabályt.

Gyakorold az angoltanároddal a szavak hangzását, miközben megfigyeled, miben különbözik az angol és a magyar nyelv az ajkak mozgása szempontjából. Eleinte kérd meg a tanárodat, hogy többször is ejtse ki ugyanazt a szót, esetleg jelelje a jelentését miközben kiejti, hogy így is rögzüljön.

Ha szükséged van arra, hogy lassabban és jobban artikulálva is megmutassa, bátran kérd ezt tőle! A tanárodnak az a célja, hogy a saját tempódban a neked megfelelő módszerekkel megtanulj angolul!

Nagyban segíthet a fejlődésben, ha csoportos órára jársz, így a többiek nyelvtanulási technikáit is ellesheted és motiválhatjátok egymást!

Használd a vizuális memóriádat: kösd össze az angol szó írott formáját a szájmozgással. Gyakorold a kiejtést, mondd ki a szót és módosíts, ahol a tanárod szerint kellene. Mivel néhány mássalhangzó kiejtése hasonló, használjatok jeleket, amikkel meg tudod ezeket a mássalhangzókat különböztetni egymástól.

Mikor nyelvtanulásba fogsz, olyan témával érdemes kezdeni, amiben otthon érzed magad. Például a zene lehet, hogy nem a legjobb választás, utazásról vagy kertészkedésről viszont esetleg sokkal szívesebben tanulsz majd.

Készítsd el a saját szótáradat! A tanárod minden órán új szavakat ismertet majd meg veled, ezeket írd fel magadnak a jelentéssel és a kiejtéssel együtt, hogy majd otthon be tudd őket gyakorolni. A szótárad minél színesebb, változatosabb, annál jobb: válassz különböző színeket témánként vagy szófajonként, így könnyebb lesz megtanulnod a szavakat. Írhatsz segítő példamondatokat is.

jegyzetek színesen
Tedd érdekesebbé a jegyzeteidet képekkel és színekkel: így nemcsak könnyebben, de szívesebben is tanulsz majd

Hamarosan pedig elkezdhetsz angolul olvasni! Vehetsz papír alapú könyvet és kiszótárazhatod az ismertlen szavakat, vagy befektethetsz egy e-bookba, amire több ezer könyvet is le tudsz tölteni.

Az interneten nem csak az anglofón-, de a világirodalom klasszikusait is megtalálhatod angol nyelven! Nem árt viszont néhány angolórán részt venni, mielőtt Dickenst, Wells-t vagy Shakespeare-t olvasnál eredeti nyelven.

A nyár lenne tényleg a legideálisabb időszak a nyelvtanulásra?

Az angol szókincs fejlesztése a fonetika segítségével

Az idegen nyelv kötelezővé tétele egyfajta motivációs jelleggel is bír, hiszen nagyon stimuláló hatású. Amikor a többség ötödikben elkezd idegen nyelvet tanulni, mindenki a nulláról indul, hallók és siketek egyaránt.

Lőrincze Lajos nyelvész szerint

„Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű, sokarcú csodát. S minél jobban megismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk.”

Ez valahol az idegennyelv-tanulásra is igaz, hiszen minden egyes nappal egyre több szót, kifejezést ismerünk és ezzel egyre világosabb számunkra, milyen összetett és gyönyörű az angol nyelv.

Filmezéskor vagy YouTube videókat nézve egészen biztosan találkozol majd ismeretlen szavakkal, ezekkel segít majd a felirat.

Valamint itt jön jól a következő tippünk: a fonetika használata angoltanulás során. A fonetika elengedhetetlen, hiszen nélküle borzasztóan sok idő és küszködés lenne megtanulni angolul.

A dictionary.com ingyenes oldalon megtalálod a szavak jelentését, fonetikus átírását és audiót a kiejtésével.

Ha a fonetikus átírást keresed, kattints a “Show IPA” gombra, ezzel megjelenik a szó átírása a nemzetközi fonetikai ábécére. Így minden hangot és szót vizualizálhatsz.

Ugyanitt vannak a “Tips” fül alatt angol nyelvtani magyarázatok blog formájában.

Ideális eszköze az online angoltanulásnak.

Angoltanulás feliratos filmekkel

A feliratos filmek is nagyszerűen segíthetnek a nyelvtanulásban.

Ráadásul még csak nem is olyan, mint a hagyományos iskolai óra, hiszen szórakozva tanulsz. És hogy jutsz el innen az angolul álmodásig?

Kinek ne lenne kedve néha megnézni egy jó kis filmet?

Kezdőtől haladó szintig mindenféle filmeket találsz majd, válassz a szintednek megfelelő szintűt! Az eredeti nyelven filmezés során:

— bővül a szókincsed

— javul az akcentusod

— a beszédkészségeden dolgozol

— gyakorlod a nyelvtanokat, például a híresen hírhedt Present Perfect-et

— javul a kiejtésed

— jobban megismered az amerikai, angol, ausztrál, skót stb kultúrát!

Mint látod, rengeteg előnye van az eredeti nyelven filmezésnek, hiszen a filmeket nézve észrevétlenül is megtanulsz angolul.

filmnézés angol nyelven felirattal
A feliratos filmek segítségével rengeteg új szót tanulhatsz

Íme néhány tipp a még hatékonyabb angoltanulásért, ha a filmezős tanulást választod:

— válassz a szintednek megfelelő filmet: például kezdőként lehet, hogy rajzfilmekkel érdemes először próbálkoznod

— érdemesebb olyan filmet választanod, amit már láttál, így körülbelül tudod, milyen szókincsre és dialógusokra számíts 

— ne feledkezz meg a feliratról: eleinte választhatod a magyar feliratot és amikor már asszociáltad az angol szavak kiejtését, az ajkak mozgását a magyar jelentéshez, válthatsz angolra!

állítsd meg, ha nagyon elveszett vagy: az otthoni filmezés előnye, hogy akkor és ott állítod meg, amikor és ahol kedved tartja. Ragadj nyugodtan szótárt és bővítsd a szókincsed valahányszor elakadnál a filmben!

bevezetés az angolszász kultúrába: attól függően, melyik filmet vagy sorozatot nézed, beleláthatsz az angol vagy amerikai kultúrába. Hamarosan semmi gondod nem lesz majd a kifejezésekkel és az akcentussal!

Ha angoltanár vagy, nemcsak a diákjaid filmes tudását bővítheted, de az angoltudásuk fejlesztésére is ez az egyik legjobb módszer, hiszen összekötöd a szó helyesírását és a kiejtését.

Ezeket a filmeket semmiképp ne hagyd ki:

Jurassic Parc (a hetedik művészeti ág egyik nagy klasszikusa)

Notting Hill (a nagy romantikusoknak)

The King’s Speech (történelmi film az angol György királyról)

The Queen (ideális a brit akcentus gyakorlásához Helen Mirrennel a főszerepben)

Men in Black (nagyon könnyű megérteni a párbeszédeket)

Olvass angolul a nemzetközi fonetikai ábécé segítségével

A nemzetközi fonetikai ábécé (vagy angolul International Phonetic Alphabet, IPA) használatos a szavak fonetikus átírásához. 107 betűből és 52 jelből áll.

Francia és angol kezdeményezésre készítették, a szavakat hangszegmensekre bontja. Minden egyes ilyen hangszegmensnek saját jele van.

Egyéb átírásokkal ellentétben a nemzetközi fonetikai ábécé a világ összes nyelvére alkalmazható.

Ideális eszköze tehát az angoltanulásnak és a helyes kiejtés megtanulásának.

Rengeteg könyvet átírtak fonetikusan, megtalálod őket a Kindle e-könyveken!

angolul olvasás
Olvasással gazdagíthatod a szókincsedet

Online is találhatsz fonetikus átíráshoz segítséget például a lingorado.com oldalon.

Röviden tehát:

— készíts színes, érdekes jegyzeteket, írd fel, mit hogyan kell kiejteni és kösd össze a szó írott alakját a kiejtésével

— nézz eredeti nyelven filmet

— tanulj a nemzetközi fonetikai ábécével

Ebből is látszik, hogy a siketekben is megvan a potenciál a legelterjedtebb nemzetközi nyelv megtanulására.

Ahhoz, hogy leküzdd a beszédértés- és beszédbeli nehézségeket, rengeteg módszerrel fejlesztheted az angolodat és tanulhatsz ingyen angolul.

Olvass arról is, mikor túl késő elkezdeni angolul tanulni!

Kezdj el egy intenzív angol nyelvtanfolyamot egy Superprof magántanárral!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.