Online angol óra, nyelvtankönyv, ingyenes angol leckék, intenzív tanfolyam, magánórák, angol nyelvtan alkalmazások, interaktív gyakorlatok, nyelviskolás órák, szókincs gyarapítás, manapság már rengeteg féleképpen tanulhatsz angolul. Még a virtuális valóság is bekerült az angoltanulás módszerei közé! Az idegen nyelvek tanulása rendszeres gyakorlást igényel, ahhoz hogy elsajátíts és megszilárdíts számos nyelvtani pontot, mint például az elöljárószavak, idiomatikus kifejezések, írásjelek, melléknevek, összetett szavak, módbeli segédigék, rendhagyó igealakok vagy igeidő egyeztetés. Akárhogy is, az igeidők és az angol nyelvtan ismerete kötelező. Hiszen ezek lehetővé teszik, hogy Shakespeare nyelvén fejezd ki magad összefüggő mondatokat alkotva a megfelelő igeidőben. Angol érettségi, angol teszt, TOEIC, TOEFL, IELTS, külföldi nyelvtanulás, minden okod megvan rá, hogy angol ragozás leckéket vegyél.

Íme néhány információ, ami segíthet az úton.

A legjobb Angol nyelv tanárok elérhetőek
Zsolt
5
5 (14 vélemény)
Zsolt
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (7 vélemény)
Melinda
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nándor zsolt
5
5 (9 vélemény)
Nándor zsolt
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lida
5
5 (5 vélemény)
Lida
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lotti
5
5 (6 vélemény)
Lotti
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (12 vélemény)
Balázs
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsófia
5
5 (5 vélemény)
Zsófia
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsolt
5
5 (14 vélemény)
Zsolt
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Melinda
5
5 (7 vélemény)
Melinda
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Nándor zsolt
5
5 (9 vélemény)
Nándor zsolt
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lida
5
5 (5 vélemény)
Lida
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Lotti
5
5 (6 vélemény)
Lotti
5000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Balázs
5
5 (12 vélemény)
Balázs
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Bettina
5
5 (7 vélemény)
Bettina
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Zsófia
5
5 (5 vélemény)
Zsófia
6000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Miért érdemes az angol igeidőkkel foglalkoznod?

Manapság az angoltudás elengedhetetlenné vált. Ma közel 450 millió embernek van angol anyanyelve. A mandarin után az angol a legtöbbet beszélt nyelv a világon, az üzleti életben pedig ezt használják a legtöbbet.

De hol kezdjem a nyelvtanulást?

Az angol órán az egyik első dolog, amit megtanulunk az az, hogyan alkossunk egyszerű mondatot. De az igék és ragozásuk nagyon hamar előkerül, ezért érdemes rögtön belevágnod az elsajátításukba például egy angol nyelvtankönyv segítségével. Valóban, nagyon nehéz angolul eszmét cserélni, ha valaki nem ismeri Shakespeare nyelvének igeidőit, vagy azt, hogy mikor használja őket.

Tehát a TOEFL-re, a BULATS-ra vagy a TOEIC-re való felkészüléshez, vagy egész egyszerűen egy angol nyelvű országban való nyelvi kiránduláshoz vagy nyelvtanuláshoz az igeidők ismerete gyorsan elengedhetetlenné válik. Ezek elsajátítása rengeteg előnnyel jár a későbbiekben:

  • bővíted a szókincsed,

tudni fogod, hogyan kell egyszerű mondatokat alkotni a megfelelő igeidőben,

  • megértheted az angolul beszélők gondolkodásmódját.

Tehát még ha a francia továbbra is a világ legszexibb nyelve marad, a magyar pedig az egyik legbonyultabb, megéri erőfeszítéseket tenned az angol igék, igeidők és hangsúly megtanulására.

királyi őrség
Csodálatos angol tudásod lehet még a királyi őrséget is lenyűgözi.

Hogyan dolgozzunk az angol ragozáson?

Az angol igeidők használatának elsajátítása, és megjegyzése eltarthat egy ideig.

Hogyan gyakoroljuk tehát az angol nyelv ragozását, hogy haladjunk és tanuljunk gyorsabban angolul? A ragozás, az angol nyelvtani szabályok és az alapvető igeidők elsajátítása lehetővé teszi, hogy néhány mondatot összerakj, és ne ülj kukán, amikor egy angol beszél hozzád.

Ha gyorsabban szeretnéd megtanulni az igeidőket, és szeretnéd az emlékezetedbe vésni őket, fontold meg az ismétlőlapok elkészítését.

Az ismétlőlapok segítségével ellenőrizheted, hogy megértetted-e a tanult igeidő működését, de azt is, hogy saját szavaiddal és módszereddel foglald össze az ismereteket. Ezek segítségével később könnyebb lesz ismételni. Arról nem is beszélve, hogy az ismétlő lapok könnyen szállíthatók, hiszen kisebbek, mint a tankönyv. Vizsga előtt vagy tömegközlekedési eszközön is átnézheted őket.

Annak érdekében, hogy a tudásod alkalmazni tudd, és megszokd az igeidők természetes használatát egy beszélgetésben, próbálj meg szorgosan ismételni. Az interneten vagy az angol nyelvkönyvekben gyakran a lecke egy része a magyarázat, ezt követik a gyakorlatok.

De semelyik nyelvkönyv nem pótolhatja a valódi kommunikációt az angolul beszélőkkel.

Az új technológiáknak köszönhetően ma már egyszerűen kommunikálhat egy másik országban élőkkel Skype-on, Facebookon vagy más közösségi hálózaton keresztül. A nagyobb városokban rendszeresen szerveznek többnyelvű kávézókat. Ez lehetővé teszi a külföldiek számára, hogy magyarul tanuljanak, a magyarok pedig egy idegen nyelvet, például angolt, spanyolt, olaszt, kínait vagy oroszt.

Ez remek módja annak, hogy ingyenesen és szórakozva tanulj angolul. Így az órán látott összes nyelvtani szabályt (ragozás, rendhagyó igék, személyes névmások, igeidők egyezése stb.) úgy gyakorolhatod, mintha egy angol nyelvű országban lennél.

Ha szégyenlősebb vagy, használj egy webhelyet angol nyelvtanuláshoz.

kisgyerek
Az ismétlés a tudás anyja, de szórakozni se felejts el.

Tanuld meg az angol jelen időket

Mint minden nyelvnél, az angoltanárok is a jelen időt tanítják meg, ami elengedhetetlen a TOEIC nyelvvizsga sikerrel vételéhez is. Ahhoz, hogy bármelyik nyelvvizsgán átmenj, el kell sajátítanod ezt a két jelen időt.

Present Simple - Az Egyszerű Jelen

Az Egyszerű Jelen, ahogy a neve is sugallja, a legkönnyebben használható igeidő.

Ez az angol nyelv alapideje. Ezért nagyon fontos jól elsajátítanod, hogy erre építve megértsd, hogyan működik a többi idő. Az alakja ennél egyszerűbb nem is lehetne.

Az igét a szótári alakban kell használnod (eat, drink, sleep) majdnem minden számban és személyben, kivéve az első szám harmadik személyben (he, she,it), ahol hozzá kell adnod egy „S”-t az igéhez. Ne feledd azonban, hogy a „go” és „do” igék egyes szám harmadik személyben „-es”  végződést kapnak.

Alany + V1 (szótári alak) + bővítmények.

E/3: Alany + V1+s + bővítmények.

Kérdésben és tagadásban a do / does segédigéket használjuk.

Az egyszerű jelent a szokásos és ismétlődő cselekvések leírására használjuk.

Present Continuous (Folyamatos jelen)

 A folyamatos jelent angolul a beszéd pillanatában végbemenő cselekvés kifejezésére használják.

Képzése roppant egyszerű:

BE (am/are/is) + V (ige)+ ing

Például, ha azt akarjuk mondani, hogy "Éppen TV-t nézek”, akkor azt fogjuk mondani, hogy „I am watching TV”.

Egy személy adott időpontban való viselkedését is kifejezheti. Az egyszerű jelen azt jelenti, hogy az ember mindig ilyen, miközben a folyamatos jelen csak az adott pillanatra vonatkozik.

Lássuk az angol múlt időket!

Simple Past (Egyszerű múlt idő)

Az egyszerű múlt az egyszerű jelen múltbeli megfelelője. Egy befejezett és múltbeli cselekvést fejez ki, anélkül, hogy bármiféle kapcsolata lenne a jelennel.

Ennek az időnek a formulája a következőképp néz ki:

Alany + az ige múlt idejű alakja (V2) + bővítmények

Általában az angolórák ezen a szintjén ismerik meg a tanulók az angol nyelvtan, pontosabban az angol ragozás nehézségeit.

Ahhoz, hogy megtanuljuk, hogyan kell múlt időben ragozni, hiszen ezek később is jól fognak jönni, (például a feltételes módnál.) elengedhetetlen megtanulni a rendhagyó igéket.

Erre sajnos nincs csodamódszer, meg kell őket fejből tanulnod.

Ez bizony kihívás lehet, de ha a rendhagyó igéket megtanultad, kinyílik előtted a nyelv ajtaja, és sokkal több mindent kifejezhetsz. A rendhagyó igék ráadásul a leggyakrabban használtak közé tartoznak.

Continuous Past (A folyamatos múlt)

Ahogyan, a folyamatos jelen is a „BE” segédige ragozott alakjából és az -ing végződésű igéből épül fel, ugyanez történik a folyamatos múltnál is. Azzal a különbséggel, hogy a BE múltbeli alakjait használjuk. Tehát a képlet a következő:

Alany + was / were + V+ing

Ez az igeidőt egy hosszan tartó múltbeli cselekvés vagy egyidejűleg történő különböző cselekvések kifejezésére használják.

Present Perfect

Olyan cselekvéseket fejez ki, amik a múltban kezdődtek, és a jelenben folytatódnak, vagy következményekkel járnak a jelenre nézve.

Képzéséhez a have/has segédigét használjuk, illetve az ige harmadik alakját. A képlete tehát így néz ki:

Alany + have/has + V3

A Present Perfect az angol nyelvre egyedülállóan jellemző igeidő, magyarul nincs megfelelője, ezért fordításkor vagy jelennek vagy múltnak fordítjuk

Példa : I have lived in London since 2015. 2015 óta élek Párizsban.

I have written three letters today. Ma (eddig) három levelet írtam meg.

Itt is oda kell figyelned a rendhagyó igékre. Csak ismételni tudjuk magunkat, bizony meg kell őket tanulnod fejből!

Tanuld meg az angol jövő időket

Az angolban, többféle módon is beszélhetünk a jövőről, de képzésük elég egyszerű. A jó hír: itt nem kell a rendhagyó igéken aggódnod.

Jövő idő Will-lel

Ennek az ige időnek a képzése roppant egyszerű. A képlet:

Alany + WILL + V1 (az ige szótári alakja)

Ezt az alakot előrejelzésekre, jövőbeli töprengésekre használjuk, illetve a beszéd pillanatában meghozott döntésekre.

Jövő idő to be going to-val

Ennek a változatnak a képlete:

Alany + BE (am/are/is) + going to + V1

Ennek az alaknak a képzése is igen egyszerű, csak arra kell odafigyelned, hogy a BE-t az alanynak megfelelően ragozd.

Ezt az alakot akkor használjuk, ha a jövőbeli eseménynek látható jele van, vagy egy régebb óta fennálló szándékot fejez ki.

Beatles fal
A Beatles dalait hallgatva játszva gyakorolhatod az igeidőket.

Tanuld meg a helyes igeidők használatát angolul

Az igeidők használata az angol nyelvben nem mindig nyilvánvaló. A tanárok gyakran az angol órák ezen szakaszában veszítik el diákjaikat. Hogyan válasszuk ki a használandó igeidőt, és mikor használjuk őket? Ez egy ravasz-fogós kérdés, amit nem mindig egyszerű megválaszolni, mivel az igeidők használata néha nagyon hasonlít a magyarra (például a múlt), néha viszont teljesen különböznek (lásd Present Perfect.)

Ezért teljesen érthető, hogy a tanulók gyakran hibáznak az igeidőkkel. Ne aggódj, gyakorlással ez is menni fog! Ehhez viszont nagyon fontos, hogy ne magyar aggyal gondolkozz, hanem próbálj ráérezni az angol nyelv logikájára. Hiszen az angolban olyan tényezők is szerepet játszanak, mint a befejezettség vagy a folyamatosság. A megfelelő jövő idő kiválasztásánál pedig szerepet játszik a cselekmény bizonyossága.

Ahhoz, hogy eldöntsd, mikor melyik igeidőt használd, érdemes kérdéseket kell feltenned magadnak. Befejezett-e a cselekvés? Van hatása a jelenre? Általános igazság vagy a jelen momentumra vonatkozik. Gyakorold rendszeresen az igeidőket, így nem rozsdásodsz be.

Hallgass rendszeresen angol beszédet, akár rádióban, akár tévében, hogy megedzd a füled.

Miután elsajátítottad az alapvető igeidőket, ismerkedj meg a feltételes móddal, a szenvedő szerkezettel vagy a függő beszéddel.

Sok munka vár rád, ha folyékonyan szeretnél beszélni angolul, de ha szorgosan dolgozol, a jutalom nem marad el!

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Fanni

Szenvedélyem a nyelvtanulás és a zene, de mindig készen állok új dolgokat felfedezni. Futás, jóga, kirándulás – bármi jöhet, ami izgalmas és tágítja a látóköröm.