A korrepetálás azért örvend ilyen nagy népszerűségnek a szülők körében, mert nem lehet egységesíteni.

Valójában sosem egységes, ami jól is van így, mert hát miért is kínálnánk egységes korrepetálást minden tanulónak, amikor mindenkinek másra van szüksége? És itt a személyiségükről, a tanulási és jegyzetelési stílusukról beszélünk.

A kulcsszó: egyéni. De hol és hogyan találjuk még a megfelelő tanárt? Melyek a legfontosabb kérdések annak érdekében, hogy az én gyermekem is jogosult legyen egy személyre szabott iskolai segítségre? Mi is a korrepetálás valójában?

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő magántanárt?

Szülőként úgy érzi, gyermekének jó minőségű szakmai segítségre van szüksége a tanulmányaiban? Akár alsós, akár felsős, akár gimnazista vagy egyetemista, ez mindenképp lehetséges, hiszen rengeteg megoldás áll a rendelkezésükre magánórák terén. Csak hogy egy példát mondjak, a Superprof oldalon, de persze máshol is…

Hol találjunk házi korrepetitort gyermekünk számára?

Most, hogy felismerte a szükségletet és a megoldást gyermeke iskolai teljesítményét tekintve, felmerül a kérdés: hol is keressünk magántanárt?

Ha nem ismerjük a szakmát, a válasz nem egyértelmű. 

Elsősorban azt javasolnánk, hogy az ön közvetlen környezetében keressen: a kerületben, városban vagy faluban valószínűleg több autodidakta vagy képzett magántanár is van. És nem is olyan nehéz megtalálni őket: elég elmenni a gyógyszertárba, a boltba vagy az iskolába.

Ott utána már csak keresgélnie kell a hirdetések között, vagy pedig elhelyeznie a sajátját. Gyakran ilyen egyszerű belevágni a házi korrepetálásba!

Persze azt is ajánljuk, nézzen kürtöl az interneten, hiszen ott is meglehetősen egyszerű találni egy jó magántanárt, aki segíteni tud a házi feladatokban, vagy pedig személyre szabott korrepetálást kínál. Kezdheti a keresgélést például a Superprof oldalon, hiszen nálunk néhány kattintással is rengeteg magántanárt találhat.

Keressünk az internetek magántanárt
Rengeted magántanárra lelhetünk az internetnek köszönhetően

A Superprof előnye, hogy egyből a tantárgyra tud rákeresni, majd a helyszínre, így pedig pár kattintással több tucat magántanárt talál az ön közelében. 

Online korrepetitort keres?

Mely kérdéseket érdemes feltenni?

A keresés után valószínűleg meg szeretné majd interjúvolni a legszimpatikusabb tanárokat, hogy megtalálja a gyermeke számára legmegfelelőbb magántanárt.

Ez egy nagyon fontos interjú, mert minden magántanárnak megvan a maga képessége. Sőt, a tapasztalata is. Érdemes lenne összegeznie tehát, mik is a korrepetálás legfőbb okai és céljai, hogy ki tudja szűrni az arra alkalmatlan tanárokat.

Mely kérdések relevánsak tehát?

Íme néhány példa:

 • Milyen tantárgyakat tanít?
 • Mit nyújt valójában a korrepetálás ön szerint?
 • Van valamilyen specializációja?
 • Milyen szakmai gyakorlata van tanárként?
 • Van gyakorlata a korrepetálásban?
 • Szokott házi korrepetálást vállalni?
 • Milyen a tanítási stílusa?
 • Milyen segédeszközöket használ?
 • Mennyit kér óránként?
 • Tud vállalni rendszeres korrepetálást?
 • Ön szerint tudna javítani gyermekem átlagán?

Ennek a kis kérdőívnek a célja, hogy gyorsan megtudjuk a legfontosabbakat a magántanárról. Megfelelő választás lenne gyermekünk nehézségeire és szükségleteire? Tudna a szükségleteinek megfelelő matekórát tartani? Vagy akár nemzetközi gazdálkodás, nyelv, kémia, fizika, történelem, matematika, földrajz vagy magyarórát?

A korrepetálást megelőző interjú elengedhetetlen

Élvezte, ahogyan interjúztathatta a jelentkezőket a korrepetitori állásra? Nos, tudnia kell, hogy hamarosan felcserélődnek a szerepek.

Ha a házi korrepetitor, akire a választás esett, jól végzi a munkáját, ő is egy kis interjúval kezd majd, ami úgyszintén elengedhetetlen. Miért? Hogy tudja, a leendő diákjának a felzárkózás vagy a jobb jegyet elérése a célja, vagy esetleg csak a házi feladat megoldásában igényel rendszeres segítséget, netán a tananyagot kellene neki egy másik szemszögből megközelítve elmagyarázni.

Ennek a rengeteg kérdésnek több célja van: hogy a tanár a szülők és a tanuló szükségleteit is felmérje, de az is, hogy kidolgozza az egyéni, személyre szabott tanmenetet. Egy jó tanár, akinek korrepetitori gyakorlata van, tudja, hogy nem minden diáknak ugyanarra van szüksége, sőt. Az óráinak emiatt rugalmasnak kell lennie.

Számára a kulcsszó az alkalmazkodás, aminek érdekében a legelején fel fogja önnek tenni a legfontosabb kérdéseket.

A legjobb tanárok elérhetőek
Gyerünk!

Mely kérdéseket fogja feltenni a korrepetitor?

Íme néhány kérdés, amikre nagy valószínűséggel válaszolnia kell majd:

 • Hogy telik gyermeke iskolaéve?
 • Milyenek a jegyei, milyen az átlaga?
 • Meg tudná mutatni az értékeléseket, melyeket gyermeke a tanáraitól kapott?

Ha gyermekének tanulási nehézségei akadtak:

 • Hosszú ideje vannak nehézségei ezzel a tantárggyal?
 • Egészen pontosan mióta megy neki nehezebben?
 • Lehet-e ennek pszichológiai oka, vagy egyszerűen csak nem érti a tananyagot?
 • Milyen jegyeket várnának el tőle a korrepetálás után?

Ha felzárkóztatásról van szó:

 • Melyek számára a legnehezebben befogadható témák?
 • Inkább egyszeri, vagy rendszeres, személyre szabott segítségre lenne szükségük?
 • Gyermekének szüksége van új tanulási módszerek elsajátítására, hogy jobban teljesítsen?
 • Milyen jegyeket várnának el tőle?

Ha pedig gyermeke jó tanuló, aki csak szeretne jobb jegyeket kapni:

 • A tananyag mely részében kellene jobban segíteni?
 • Milyen tagozat vagy szak lenne a cél?
 • Korrepetálásról vagy vizsgára felkészítő magánórákról lenne inkább szó?

Röviden, ennek az interjúnak a célja, hogy pontról pontra összegezzük, mire is van szüksége a tanulónak és ezt milyen eszközökkel lehetne elérni.

A tanuló erős és gyenge pontjaihoz való alkalmazkodás a korrepetálásban

Magánórák a tanuló szükségleteitől függően

A leggyakoribb profil, amivel találkozunk (beleértve az online korrepetálást is) a tanulási nehézségekkel küszködő gyerek.

A szülők, miután hozzászoktak, hogy gyermekük évről évre jól halad a tanulmányaival, hirtelen egészen tehetetlenné válnak, amikor egyik pillanatról a másikra megjelenik egy akadály. Főképp a bukás veszélye rémisztő, és ezt a forgatókönyvet mindenki szeretné is elkerülni.

A magántanár órájának tehát alkalmazkodnia kell a diák szükségleteihez. Szinte biztos, hogy valahol egy pszichológiai akadálya van a tanulásnak. A diák valamilyen okból kifolyólag egyáltalán nem érti, mi is történik az iskolában. A korrepetitor nem fecsérelheti az idejét azzal, hogy újra és újra ugyanonnan közelíti meg a problémát. 

Ez a pszichológiai aspektus nagyon lényeges, beszéljünk is róla egy kicsit többet. A tanárnak meg kell találnia, hol is van az akadály és mivel tudná legyőzni azt a tanuló. Így válhat egy egyszerű matekóra (ami jellemzően a legtöbb elakadást okozza) nem csak magánórává. Ez is a korrepetálás része: a magántanárnak mélyebbre le kell mernie ásni, hogy megoldást találjon.

A diák személyiségéhez igazított, személyre szabott tanórák

A tanórák testbeszabása egy egészen más alakot ölt, ha a tanuló személyiségéről beszélünk. Még ha nincs is mindannyiunknak ugyanarra szüksége, ez nem jelenti azt, hogy a személyiségünk száz százalékban különböző. Mivel a gyerek a magánórákat gyakran büntetésnek éli meg, a korrepetitornak egy lazább légkört kell biztosítania.

Egyes diákoknak egyáltalán nincs kedvük az egészhez vagy nagyon pesszimistának mutatkoznak, a tanár feladata pedig ilyenkor az, hogy alkalmazkodni tudjon ehhez a légkörhöz is.

tanulás magántanárral
Magántanárral való tanulás esetén, a tanuló sokkal jobban kibontakozhat

Megint mások nagyon félénkek. Ám a házi korrepetálás alkalmával nem lehetnek annyira csendesek, mint az osztályban, ilyenkor a diáknak száz százalékban előrelátónak és felelősségteljesnek kell lennie: kérdéseket feltenni, vitatkozni és érdeklődni. A tanárnak le kell bontania ezt a válaszfalat, de közben elfogadónak és kedvesnek kell maradnia.

Röviden, egészen különböző tanulttípusok vannak és ez a korrepetálás bája. Minden egyes óra különbözik a többitől.

A házi korrepetálás a diák fejlődésének folyamatos figyelemmel kísérése

Az iskolai segítség nem egy egyszeri alkalom. Nemcsak néhány óráról van itt szó a jobb jegyekért, hanem hosszabb ideig is tarthat, akár egy egész tanéven át.

Ilyenkor beszélhetünk segítségről a házi feladat megírásában, vagy akár általánosságban iskolai segítségnyújtásról. Egy hosszabb időszakon átívelő korrepetálás alatt a korrepetitor valóságos magántanárrá válik.

Mégpedig egy olyan tanárrá, aki ismeri az ön gyermeknek erősségeit és gyengeségeit. Legfőbb célja a hónapokon át tartó rendszeres együtt tanulások alkalmával, hogy a diákja jól teljesítsen a tanévben, átléphessen a következő tanévbe, felvegyék a kiválasztott iskolába stb.

Hatékony az online korrepetálás?

Mi a Superprof-nál nagyon támogatjuk az online korrepetálást is. Miért? És hogyan?

A tanár és diákja néha a nagy távolság miatt nem tud találkozni. Viszont ha a tanár módszerei szimpatikusak és beváltak, kár lenne veszni hagyni, nem?

 

A megoldás a webkamera. Skype vagy egyéb videóhívást engedélyező program használatával a tanár és a tanuló tudnak beszélni egymással a tanóra idejére. Tény, hogy ez egy személytelenebb módszer, de ennek ellenére hatékony.

Gondolja végig! 

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (1 rating(s))
Loading...

Nati

Rajongó típusú párizsi egyetemista vagyok, leendő csokiboltos, nyelvész, műfordító, zeneszerző, meg persze szépségkirálynő, hogy én is kívánhassak világbékét.