programozás
A programozás történetét nem csak órán lehet megtanulni!

Bár a számítógépes programozás kezdőknek viszonylag új keletű, a történelem első számítógépes kódja a 19. században született meg. Ezt követően alakultak ki belőle az általunk ismert modern számítógépes nyelvek. Ma ezek a nyelvek lehetővé teszik számunkra az internet és az eszközeink egyszerű és automatikus használatát, egyesek számára pedig igazi szenvedélyt jelentenek.

A számítógépes programozás különösen jótékonyan hat a kreativitás és laterális gondolkodás fejlesztésére. A programozás megtanulásával az életedben is könnyedén alkalmazhatsz kreatív megoldásokat.

Kezdjük a programozás történetének megismerésével! A programozásról pedig általánosságban itt tudhatsz meg többet!

A legjobb Programozás tanárok elérhetőek
Armand
5
5 (4 vélemény)
Armand
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márk
5
5 (2 vélemény)
Márk
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
5
5 (4 vélemény)
László
3499Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tamás
5
5 (3 vélemény)
Tamás
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tibor
5
5 (3 vélemény)
Tibor
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Péter
5
5 (2 vélemény)
Péter
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Szabolcs
5
5 (3 vélemény)
Szabolcs
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ádám
5
5 (2 vélemény)
Ádám
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Armand
5
5 (4 vélemény)
Armand
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Márk
5
5 (2 vélemény)
Márk
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
László
5
5 (4 vélemény)
László
3499Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tamás
5
5 (3 vélemény)
Tamás
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Tibor
5
5 (3 vélemény)
Tibor
4500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Péter
5
5 (2 vélemény)
Péter
3000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Szabolcs
5
5 (3 vélemény)
Szabolcs
3500Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Ádám
5
5 (2 vélemény)
Ádám
4000Ft
/óra
Gift icon
1. óra ingyenes!
Gyerünk!

Ada Lovelace, a történelem első programozója

Számítógépes kódok bizony sokkal régebb óta léteznek, mint gondolnád!

A programozás eredete elsősorban Ada Lovelace programozóhoz vezethető vissza. Ő nem csak az angol ajkúak számára, de az egész világon is nagyon ismert. Ennek oka, hogy Ada Lovelace találta fel az első programozási nyelvet 1843-ban.

A tudós akkoriban Charles Babbage analitikus gépén dolgozott, amely a mai számítógépeink őse. Ő fejlesztette ki az első algoritmust, amelyet akkor még papírra írt.

Ezeknek a jegyzeteknek köszönhetően sikerült eljutni a korszakalkotó találmányig, és lefektetni az alapjait minden későbbi programozási nyelvnek.

Ada Lovelace Ada Byron néven született, és 1852. november 27-én halt meg a londoni Marylebone-ban. Ma is inspirációt jelent sokaknak, aki kódolással foglalkoznak.

Fortran, Cobol –  a programozási nyelvek kezdetei

Ada Lovelace után több évtized telt el, mire újabb kódokat fejlesztettek ki. A Konrad Zuse által 1944 és 1945 között megalkotott Plankalkül tekinthető az első igazán kiteljesedett programozási kódnak, és ez egyike a programozás történetének 15 legnagyobb találmányának. Ezt a nyelvet arra használták, hogy kóddarabokat tároljanak bizonyos műveletek elvégzéséhez anélkül, hogy a kódot minden egyes alkalommal le kellett volna másolni.

Néhány évvel később jött az Assembly nyelv, amely a gépi kód nyelvének egyszerűsítését szolgálta. Míg ez a kód még mindig alacsony szintűnek számított, 1949-ben megalkották az első HLL-t, vagyis magas szintű programozási nyelvet, a Short Code -ot. Ezt egy bizonyos John McCauley fejlesztette ki, majd William Schmitt tökéletesítette.

1957-ben jelent meg a Fortran nyelv. A John Backus által létrehozott Fortran egy olyan programozási nyelv, amelyet a mai napig használnak, így napjaink legrégebbi programozási nyelve. A Fortran nyelvet többek között összetett tudományos számításokhoz használják.

Egy évvel később megérkezett az ALGOL. Ezt az algoritmikus nyelvet informatikusok egy csoportja fejlesztette ki. Ez az egyik legfontosabb nyelv a programozás történetében, mivel az ALGOL szolgált alapul a fejlesztők által használt legismertebb nyelvek közül néhánynak, például a C-nek, a C++-nak és a Javának a kifejlesztéséhez.

1958-ban a LISP vagyis List processing is csatlakozott a programozási nyelvek sorához. A Fortranhoz hasonlóan a LISP-t ma is használják egyes vállalatok. Hasonló a Python és a Ruby nevű ismertebb nyelvekhez.

Végül 1959-ben jött a Grace Murray Hopper által feltalált COBOL (Common Business Oriented Language). Miután az IBM-nél dolgozott, ő indította el a kódok egyszerűsítésének ötletét, hogy azok közelebb álljanak az angol nyelvhez, mint a hagyományos számítógépes kódokhoz. Bizonyos értelemben ő népszerűsítette a számítógépes nyelveket. A COBOL nyelvet még ma is használják, különösen a bankszektorban a pénztárgépek és más alkalmazások esetében.

A számítógépes nyelveket ma már a világ összes számítógépes iskolájában tanítják.

A 70-es és 80-as évek és a programozási nyelvek

Az 1970-es évek elején Niklaus Wirth programozó kifejlesztette a Pascal nyelvet, amely az egyik legegyszerűbben tanulható programozási nyelv volt. Éppen ezért az Apple alkotói ezt a nyelvet választották cégük indulásakor. Niklaus Wirth arról is ismert, hogy ő fejlesztette ki az Euler és az Algol nyelveket.

számítógép
Szórakoztató és érdekes látni, milyen hosszú utat tettek meg a kódolási nyelvek!

1972-ben megjelent egy ma is széles körben használt és ismert nyelv: a C nyelv. Ezt a kódot Dennis Ritchie fejlesztette ki a Bell Telephone Laboratoriesban. Meglehetősen egyszerű neve onnan ered, hogy a fejlesztő a saját programozási nyelvét egy B nevű nyelvre alapozta.

Számos modern programozási nyelv a C nyelvet használja alapként. Ezek közé tartozik a C#, a Java, a JavaScript, a PHP, a Python és a Perl. Elmondható tehát, hogy a C nyelv valóban a mai kódolás egyik őse.

Ha érdekel a Python programozás online, először is találnod kell egy szakembert, aki segít elsajátítani.

Az 1972-ben érkezett SQL nyelv, amelyet Raymond Boyce és Donald Chamberlain fejlesztett ki, az adatbázisok olvasására használt nyelv. Nem tartozik a legismertebb nyelvek közé, de még mindig sok cég, például a Microsoft is használja.

Az 1980-as évek elején született meg az Ada nyelv, a történelem első női programozójának tiszteletére. Az Ada nyelvet az amerikai védelmi minisztérium számára fejlesztették ki. A nyelv kezdetben a Pascal programozási nyelven alapult. Különösen a repülés, általában a közlekedés és az űrkutatás területén használják. És ez még csak a kezdet!

A C++ nyelvet 1983-ban Bjarne Stroustrup alkotta meg. A C nyelv módosításával a C++ nyelv olyan funkcionális fejlesztéseket kapott, amelyek mára a világ egyik legszélesebb körben használt programozási nyelvévé tették. A C++ nyelvet használják például az MS Office és az Adobe Photoshop programokban.

A számítógépes nyelveket különböző számítógépes feladatokra és különböző programokban használják.

Larry Wall 1987-ben alkotta meg a Perl nyelvet. Ezt a magas szintű programozási nyelvet elsősorban szövegszerkesztésre szánták. Fokozatosan felértékelődött e nyelv megbízhatósága az adatbázis-alkalmazások fejlesztésénél vagy a hálózati programozásnál.

A modern nyelvek és az internet megérkezése 1990-ben

Az internet megjelenése felrázta a programozás kódjainak világát. Az 1990-es évektől kezdve folyamatosan jelentek meg az újabb programozói nyelvek, például az 1991-ben született Python.

A Guido Van Rossum által kifejlesztett és a híres "Monty Python" után elnevezett Python nyelvet ma már olyan nagy nevek használják, mint a Google és a Spotify. Ez az egyik legfontosabb programozási nyelv az iparágban. Ha már Monty Python...A legszuperebb filmek listáját itt találod programozás és informatika témában!

Ugyanebben az évben fejlesztette ki a Microsoft a Visual Basicet. Ez a kódolás lehetővé teszi a kódolás grafikus megjelenítését, és így a kód egy részének mozgatását vagy módosítását, innen a Visual Basic kifejezés. A Microsoft ezt a kódolást különösen a Word és az Excel esetében használja. Ez azonban nem a számítógépes kódolás legelterjedtebb formája.

A Ruby-t 1993-ban Yukihiro Matsumoto fejlesztette ki. Ezt a magas szintű programozási nyelvet más nyelvek, például a Perl vagy az Ada ihlette, és olyan webes alkalmazások fejlesztését teszi lehetővé, mint a Twitter vagy a Groupon.

A Java szintén az 1990-es években megjelent és ma is széles körben használt programozási nyelvek közé tartozik. A híres programozó, James Gosling által létrehozott Java nyelvet szinte minden technológiai eszközünkben használjuk.

A PHP nyelv 1995-ben forradalmasította az internetet. A Rasmus Lerdorf által kifejlesztett PHP nyelv az, amely lehetővé teszi a dinamikus weboldalak létrehozását. Más szóval interaktivitással rendelkező oldalakat.

A PHP megváltoztatta a weboldalak készítésének módját. A nagy nevek között, akik PHP-t használnak fejlesztéseik során, megtalálható a Facebook, a Wikipedia, a WordPress és a Joomla CMS.

A PHP-vel azonos évben jelent meg a JavaScript nyelv. A Brendan Eich által létrehozott JavaScriptet szintén használják weboldalak készítése során.

Használható például PDF dokumentumok vagy böngészők kezelésére. A Gmail, az Adobe Photoshop és a Mozilla Firefox mind JavaScriptet használ. Emellett ez az egyik legszélesebb körben tanított számítógépes nyelv. A JavaScript hosszú évek óta a legnépszerűbb számítógépes nyelv.

A Microsoftnál 2000-ben jelent meg a C# nyelv. Mi volt a célja? Nos, a C++ és a Visual Basic jellemzőinek ötvözése. A Java nyelvhez nagyon közel álló C# nyelvet a Microsoft széles körben használja, különösen az irodai szoftvereiben.

Mindegyik nyelv rányomta bélyegét a számítógépes programozás történetére. Az első nyelvek, bár több évtizedes múltra tekintenek vissza, a számítógépes kódok új generációit vetítették előre. Bizonyos esetekben még mindig használják őket, vagy alapul szolgálnak más számítógépes nyelvek fejlesztéséhez.

Ada Lovelace-től napjainkig hosszú utat tettünk meg! Ha kíváncsi vagy a programozás történetének legnagyobb alakjaira, kattints: ide!

A történelem során a programozási nyelvek mindegyike meghatározott felhasználási céllal működött: alkalmazások fejlesztésére, weboldalak készítésére stb. Minden új találmány egy következő kifejlesztését tette lehetővé, és még mindig messze a vége.

Te melyik programozói nyelv elsajátításán gondolkodsz?

>

A platform , amely összeköti a magántanárokat és a tanulni vágyókat

Első óra ingyenes

Tetszett ez a cikk? Értékeld!

5,00 (2 rating(s))
Loading...

Réka